Homepagina » Financieel » We betalen te veel premie en bouwen te weinig pensioenrecht op. Bekijk dit gesprek over cruciale fouten in het pensioenstelsel
We betalen te veel premie en bouwen te weinig pensioenrecht op. Bekijk dit gesprek over cruciale fouten in het pensioenstelsel

We betalen te veel premie en bouwen te weinig pensioenrecht op. Bekijk dit gesprek over cruciale fouten in het pensioenstelsel

Hoe komt het toch dat het pensioenstelsel ‘piept en kraakt’? Jong en oud, werkgevers en werknemers, maar ook de overheid creëren in het pensioenstelsel een volkomen onnodig probleem.

De hele keten in het stelsel doet zichzelf tekort; werkgevers betalen te veel premie, werknemers bouwen te weinig pensioenrecht op, gepensioneerden gaan in koopkracht achteruit en de staat mist als laatste belastinginkomsten.

De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat De Nederlandsche Bank pensioenfondsen ten onrechte behandelt alsof het verzekeraars zijn.

Kan geen kant op

Het zijn spaarfondsen met spaartegoeden die worden gevormd ten behoeve van de pensioengerechtigden.

Er zijn geen andere belanghebbenden dan de pensioengerechtigden. Dit in tegenstelling tot de verzekeraars die een commerciële doelstelling hebben en streven naar winstmaximalisatie.

De enorme belegde reserve van de Nederlandse pensioenfondsen, momenteel met een marktwaarde van zo’n 1,5 biljoen euro, kan geen kant op.

Verdiend

Het is een stuwmeer waar steeds meer bij komt dan eruit gaat.

De sluizen staan op een kier omdat de regelgeving geen grotere opening toestaat. Die opening blijft klein door de eerdergenoemde oorzaken.

Bovendien wordt er op vrijwel elke pensioengerechtigde ‘verdiend’ door de fondsen, want bij overlijden komt er vrijwel zonder uitzondering kapitaal vrij.

Bekijk het gesprek tussen Ad Broere en Rob de Brouwer hieronder:

[Café Weltschmerz]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Solida schreef:

  Schandalig dat met onze inleg gespeculeerd wordt en dat bij verlies WIJ hiervoor moeten opdraaien!

  10 likes
  • Rikk schreef:

   Waarom geef je de macht dan ook uit handen? Niet meedoen met collectieve pensioenen en gewoon zelf beleggen is ook een optie…
   De AOW is er al voor het collectief.

   11 likes
   • JanB schreef:

    En als je dan zelf voor je pensioen spaart en geen gebruik wil maken van al die domme belastingvoordeeltjes om de consument toch maar te lokken dan…

    Staat vervolgens de vermogensbelasting klaar om jaarlijks te komen innen over fictieve rendementen die meestal niet worden gehaald.

    Hoe krom wil het allemaal hebben…. Stelletje ROVERS.

    7 likes
   • Solida schreef:

    Waarom zélf beleggen? Ik wil helemaal niet beleggen met mijn geld, daarvoor zit ik theoretisch ook in een pensioenfonds, zodat mijn inleg GESPAARD wordt en met een rente uitbetaald wordt. Toch zou het zo moeten zijn dat de beleggers (pensioenfondsen) hun verlies zelf moeten dragen en niet ik, het blijft krom!

    2 likes
    • JanB schreef:

     Voor mensen die niet zelf in staat zijn wat extra te (deposito-) sparen of beleggen voor de oude dag, daarvoor hebben we dan ook de AOW.

     Pensioenfondsen hebben lang gewerkt met een rendement van 7 á 8% en een fall back scenario naar 4%.
     De laatste 10 jaar (en nu) mogen de pensioenfondsen blij zijn als ze boven de 1% rendement uitkomen. En dat jaar op jaar. Logisch dat de pensioenen dan omlaag gaan.

     4 likes
     • Rob schreef:

      Helemaal niet logisch dat de pensioenen omlaag gaan als de rente lager is want er is 1,5 biljoen in voorraad. Dat zegt alleen wel dat er alleen maar uitgekeerd wordt van de rente die dat enorme kapitaal opbrengt en niet van het spaargeld dat steeds meer opgepot wordt. Die 1,5 biljoen is allemaal betaald spaargeld maar wordt vast gehouden door gespuis om er zelf beter van te worden. De rest wordt heel armoedig uitgekeerd aan de rechthebbenden. Daarom is ook het pensioenstelsel onderdeel van een tot op het bot corrupt systeem.

      1 likes
     • Rikk schreef:

      Heb je de toekomstige aanspraken al eens opgeteld? Het is heel logisch dat over 10 jaar de pot een stuk kleiner is dan gedacht als de rente (op rente) daalt van een verwachte 7% naar 1%.

      Maar los daarvan ben ik groot voorstander dat iedereen ZELF een pensioen potje heeft en daar ZELF over kan beschikken. De AOW is er al voor het collectief en de basisbehoeften.

      NIET zelf doen, dan creëer je de pensioenbedrijven en wordt het gespuis die niet met de macht (De pot met geld) kan omgaan.

      0 likes
  • vladi schreef:

   en denk maar niet als er winst gemaakt word ook maar 1 cent bij jou terecht komt.

   fff

   1 likes
 • Axel M. schreef:

  Het zelfde wat ik een aantal weken geleden over het belastinggeld schreef is hierbij ook van toepassing , Geld dat belegd wordt mag niet meer als belasting noch pensioen worden gezien , dit is in de Nederlandse wet ( ook in andere landen trouwens ) vast gelegd dit heet Carf. .
  Doordat het niet als voordien te boek gaat mag het naar wellust belegd etc. worden , de winst hiervan wordt naar buitenlandse ( privé ) bankenrekeningen weggesluisd waarna ook de rente hiervan in de diepe privé zakken verdwijnt ! rara waarom is er een pensioen tekort ?!

  Voor wat het het pensioen geld aangaat wat als sneeuw voor de zon verdwijnt is het pensioengeld wat er niet meer is loonbelasting geworden,
  En dan te denken dat het pensioen SPAARGELD van loon afkomt waar al loonbelasting over betaald was, is het dus feitelijk zo dat er een dubbele loonbelasting wordt gehanteerd !!!

  Pensioen geld IS privé spaargeld gerund door de staat is als aan een autodief vragen op je auto te passen !
  De staat heeft om welke reden dan ook geen enkele recht daar aan te zitten !!!

  10 likes
  • Thecis schreef:

   Uhh, bijna goed.

   Pensioenpremie gaat af van het BRUTO loon, niet van het nettoloon. Mocht u wel vanuit het nettoloon uw eigen pensioenpremie afdragen, mag de afgedragen pensioenpremie bij de jaarlijkse aangifte als negatief inkomen opgegeven worden. Dus er wordt helemaal geen dubbel belasting over betaald.

   3 likes
   • Rikk schreef:

    Die belasting – “voordelen” die de overheid geeft, zijn er alleen maar door de lobby van de pensioen bedrijven die de macht willen over het pensioengeld EN een overheid die de controle wil hebben over het uitgeven.
    Wat een ANGST zou er bij de bestuurders zijn als iedere individu ZELF kan beschikken over het pensioengeld zonder allerlei voorwaarden die ieder jaar veranderen…..

    Maar nee, onder het mom dat vele mensen te dom zijn om zelf voor pensioen te sparen – of dat collectief meer zou opleveren of riscico verlagend zou werken – (wat echte onzin is) zijn die belastingvoordelen bedacht.

    En voor het collectieve hebben we de AOW al die hoog genoeg moet zijn voor de basisbehoeften; overige pensioenen moet voor de extra’s zijn.

    4 likes
   • Axel M. schreef:

    Beste Thecis

    Je ziet even een groot punt over het hoofd, het maakt niet uit of het van je bruto of netto loon af gaat , het feit is dat als je geld van je loon kwijt raakt een belasting voor je is , want je hebt of krijgt minder geld te besteden , en omdat het van je loon ” bruto of netto ” af komt is het dus gelijk staand aan loonbelasting.
    welk woordje je er ook aan wil geven , ik noem het loonbelasting , als je op twee manieren door de staat van je geld ontdaan wordt , loon belasting en aow , dan kan je dat zien als een dubbele loonbelasting, je bent het namelijk kwijt.

    EN vergeet het feit niet dat de criminelen die zich voordoen als de staat er hemel schatje rijk van worden

    Of jij de paar % bij de belasting kan opgeven als negatief inkomen is niet in overeen stemming met het geld wat er van je gestolen is
    want dat is daadwerkelijk wat het is gestolen geld

    1 likes
 • Johan den haag schreef:

  Het ergste zou kunnen zijn:

  Het pensioenvermogen bij de mensen weghouden en later bij EU problemen kunnen overmaken aan Brussel.

  Voelt u ‘m.

  Goed stemmen heh 23 mei

  3 likes
 • eksegese schreef:

  Het is al sinds jaar en dag bekend dat de inleg ook zonder speculatie op welk gebied dan ook hoger is dan het uitgekeerde kapitaal. Er vloeit dus constant gigantisch veel geld weg waar klaarblijkelijk niemand verantwoording voor af hoeft te leggen of volledige inzage te verschaffen. De pensioenpotten zijn een opeenhoping van gigantisch, onvoorstelbaar veel geld wat werkt als een magneet voor zeer gehaaide graaiers, die onophoudelijk zullen blijven azen op een kans om flink wat kapitaal hieruit te toucheren. Mensen veranderen in verschrikkelijke wezens als er echt veel geld in beeld komt, en dat is hier zeker het geval. Geld is het belangrijkste gereedschap van den duvel, vooral als het ergens opstroopt.

  6 likes
 • rob schreef:

  Hoe het ook zij …we worden als volk ergers gewoon belazerd en bedonderd waar nauwelijks zicht is op het pensioenstelsel, in het begin was er nog zicht op ,maar in de loop van de tijd heeft het camouflage nodig om de huidige [mis]gebruik praktijken te dekken, dat het zicht op dit hele gebeuren gewoon zo mistig is geworden , men misbruikt het gewoon ten baten van mensen die zich verrijken en alle schimmige praktijken die niet gezien mogen worden, ,daarmee zijn er veel omwegen waarmee vele zich verrijken met slimme trucjes en van het vermogen van dit stelsel, profiteren ze met dank van de pensioen gerechtigde, waar vele gebruik van maken als een middel die eigenlijk bedoelt is voor mensen die bij een behaalde leeftijd van dit stelsel gebruik kunnen maken ,het stelsel word steeds beroerder,wat uiteindelijk weleens de val kan zijn van dit stelsel kan betekenen..maar ze zullen met genoeg argumenten komen om dit stelsel te laten overleven en vele zullen zich daardoor toch laten verleiden..want ja er zit geld in de pot..

  3 likes
 • Rob schreef:

  Het hele huidige financiële systeem is zo corrupt als de hel. Dus ook het pensioenstelsel. We leven in een wereld van macht en controle. Dat is de enige reden dat er een pensioenstelsel is. Tegen de tijd dat je met pensioen zou gaan is je leven aan je voorbij gegaan omdat je altijd alleen maar slaaf bent geweest. Het pensioen geeft je nog de mogelijkheid om de rest van je tijd uit te zitten voordat het echt afgelopen is. Daarbij wordt je een keer te oud voor een bedrijf om nog hard genoeg te werken voor de winst die onder de aandeelhouders verdeeld wordt (slavernij). Dan kunnen ze je niet meer gebruiken en zijn ze je liever kwijt en nemen jonge slaven aan. Als we een wereld hadden waar werkelijk geleefd zou worden dan hadden we ook geen pensioenstelsel want dan was geld niet hetgeen het belangrijkste was. Eigen leven en bewustzijn zijn in eigen lichaam en daar bestaat geld niet eens.

  3 likes
 • Elise schreef:

  Achteraf praatje: Dat mijn generatie bewust gestuurd werd om minder kinderen te krijgen is ook 1 van de oorzaken van falen van het systeem. Nu zeiken ze, dat we te weinig mensen hebben om de banen op te vullen. Al die EU buitenlanders die hier werken gebruiken hun pensioen in eigen land? enz.
  Krijg dus meer de indruk, dat het bewust spel is. Om landen door te laten gaan moeten er wel EU spelregels gemaakt worden, want anders werkt het systeem in eigen land niet meer. Zo ver zijn we al belandt. Het is dus weer heel sneaky gestuurd.

  2 likes
 • Elise schreef:

  En dan voert men ook nog de kostendelersnorm(maakt niet uit over welke uitkering we het hebben) in. Hoezo mensen(de zwakkere) de nek omdraaien?
  Diegene dit dit verzonnen heeft en allen die het ermee eens waren/zijn, daarvan hoop ik dat ie er zelf mee te maken krijgt.

  1 likes
 • x

  Check Also

  pensioen

  Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

  Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

  pensioen

  Gefeliciteerd, je staat op het punt 35 procent van je pensioen te verliezen. ‘Onaanvaardbaar’

  Afgelopen maand bereikten vakbonden, werkgevers en het ...

  >