Buitenland

Biljoen aan zeldzame mineralen in bodem Afghanistan

Help anderen door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoewel het een straatarm land is, bevat Afghanistan één van de grootste onaangeboorde hoeveelheden mineralen ter wereld. Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat de voorraad bijna een biljoen dollar waard is.

Afghanistan zit bomvol mineralen dankzij een botsing tussen het Indisch subcontinent en Azië. Toen Amerikaanse troepen in 2004 de weg hadden vrijgemaakt door de Taliban te verdrijven, begonnen medewerkers van de Amerikaanse geologische dienst USGS de voorraden te inspecteren. De geologen stuitten op oude kaarten uit de Sovjettijd, waarop was te zien dat Afghanistan een geologische goudmijn is. In 2006 werd 70 procent van de Afghaanse bodem in slechts twee maanden tijd kaart gebracht.

De USGS wist alle vondsten die door de Sovjets waren gedaan te bevestigen. De voorheen onbekende ertslagen bevatten onder meer 60 miljoen ton koper, 2,2 miljard ton ijzererts, 1,4 miljoen ton zeldzame elementen zoals lanthaan, cerium en neodymium, en grote hoeveelheden aluminium, goud, zilver, zink, kwik en lithium.

De waarde van de mineralen die in het gesteente rond Khanneshin in de provincie Helmand zijn gevonden, is bijvoorbeeld geschat op 89 miljard dollar. “Afghanistan is een land dat zeer rijk is aan mineralen,” zei geoloog Jack Medlin van de USGS. De studie is verschenen in vakblad Science.

In 2010 trokken de onderzoeksresultaten de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat zich bezighoudt met de wederopbouw van Afghanistan. Een speciale taakgroep van het ministerie, die eerder in Irak ontwikkelingsprojecten heeft opgezet, schatte de waarde van de hoeveelheid mineralen op 908 miljard dollar, terwijl de schatting van de Afghaanse overheid uitkomt op 3 biljoen dollar. Het Amerikaanse leger heeft samen met de USGS tientallen monsters verzameld om de vondst te bevestigen.

Grote corporaties staan al te dringen om mijnen te ontginnen en olie en gas uit de Afghaanse bodem te halen. Ook de Verenigde Staten hebben veel geïnvesteerd in het land. In 2007 betaalde een Chinees bedrijf ruim 3 miljard dollar voor exploitatierechten van een kopermijn op 30 kilometer ten zuiden van Kabul. Het contract heeft een duur van 30 jaar.

Het arme Afghanistan kan binnenkort één van de grootste en rijkste mijnstaten ter wereld worden. In een memo van het Pentagon wordt het land al het ‘Saoedi-Arabië van het lithium’ genoemd. Lithium is een essentiële grondstof voor het maken van onder meer laptops.

De lithiumreserve in een gebied in de provincie Ghazni, in het westen van Afghanistan, is net zo groot als die van Bolivia, het land dat nu de grootste lithiumreserves in huis heeft.

De kans dat de enorme rijkdom aan mineralen het straatarme Afghanistan economische voorspoed zal brengen is klein. De ‘resource curse’ ligt op de loer; de theorie dat een land met een overvloed aan delfstoffen toch nauwelijks economische groei en ontwikkeling kent.

Daarnaast ligt corruptie op alle niveaus voor de hand en ook kunnen landen die veel grondstoffen nodig hebben, zoals China en de VS, in conflict raken over aantrekkelijke mijnconcessies.

[Live Science]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
8 jaren geleden

“Zoveel rijkdom kunnen we niet ongemoeid laten.” “We bedenken een nieuwe terreurgroep, stellen het land onder curatele of meteen maar annexeren en het is van ons.”
Zo zullen ze wel gedacht hebben bij de familie Rothschild. “En dan schakelen we onze marionet Obama in om dit klusje te klaren.”

Offkorse
Offkorse
8 jaren geleden

En daar gaan die smerige yankees weer, precies de reden waarom ze in dit soort landen hun eigen opgestelde terroristische groeperingen bestrijden…

Amerika wilt graag een NWO zodat zij heerschappij hebben in landen waar geen middelen zijn om hun eigen grondstoffen te delven. Oost Europa voor gas en olie, arabische landen voor drugst grondstoffen (papaver e.d.) en mineralen.

Europa al 53e schoothond staat van Amerika zal zich gaan mengen in opdracht van de yankees met zgn “vredesmissies”

Nog meer verzonnen msm berichten de wereld ingooien zodat iedereen deze zieke missies gaat steunen!

Hitler zei ooit al eens: ” houd de leugen klein en blijf die continue herhalen ” iedereen zal zich scharen achter de nwo…

nunki
nunki
8 jaren geleden

Waarom denken jullie dat wij Westerlingen daar rondbanjeren.

nexus
nexus
8 jaren geleden

weer dat geld je hoef maar ergens te lezen of het gaat over geld
en maar plunderen voor hun belang ten koste van de mensen daar en de natuur

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x