Homepagina » Buitenland » Biljoen aan zeldzame mineralen in bodem Afghanistan
Biljoen aan zeldzame mineralen in bodem Afghanistan

Biljoen aan zeldzame mineralen in bodem Afghanistan

Hoewel het een straatarm land is, bevat Afghanistan één van de grootste onaangeboorde hoeveelheden mineralen ter wereld. Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat de voorraad bijna een biljoen dollar waard is.

Afghanistan zit bomvol mineralen dankzij een botsing tussen het Indisch subcontinent en Azië. Toen Amerikaanse troepen in 2004 de weg hadden vrijgemaakt door de Taliban te verdrijven, begonnen medewerkers van de Amerikaanse geologische dienst USGS de voorraden te inspecteren. De geologen stuitten op oude kaarten uit de Sovjettijd, waarop was te zien dat Afghanistan een geologische goudmijn is. In 2006 werd 70 procent van de Afghaanse bodem in slechts twee maanden tijd kaart gebracht.

De USGS wist alle vondsten die door de Sovjets waren gedaan te bevestigen. De voorheen onbekende ertslagen bevatten onder meer 60 miljoen ton koper, 2,2 miljard ton ijzererts, 1,4 miljoen ton zeldzame elementen zoals lanthaan, cerium en neodymium, en grote hoeveelheden aluminium, goud, zilver, zink, kwik en lithium.

De waarde van de mineralen die in het gesteente rond Khanneshin in de provincie Helmand zijn gevonden, is bijvoorbeeld geschat op 89 miljard dollar. “Afghanistan is een land dat zeer rijk is aan mineralen,” zei geoloog Jack Medlin van de USGS. De studie is verschenen in vakblad Science.

In 2010 trokken de onderzoeksresultaten de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat zich bezighoudt met de wederopbouw van Afghanistan. Een speciale taakgroep van het ministerie, die eerder in Irak ontwikkelingsprojecten heeft opgezet, schatte de waarde van de hoeveelheid mineralen op 908 miljard dollar, terwijl de schatting van de Afghaanse overheid uitkomt op 3 biljoen dollar. Het Amerikaanse leger heeft samen met de USGS tientallen monsters verzameld om de vondst te bevestigen.

Grote corporaties staan al te dringen om mijnen te ontginnen en olie en gas uit de Afghaanse bodem te halen. Ook de Verenigde Staten hebben veel geïnvesteerd in het land. In 2007 betaalde een Chinees bedrijf ruim 3 miljard dollar voor exploitatierechten van een kopermijn op 30 kilometer ten zuiden van Kabul. Het contract heeft een duur van 30 jaar.

Het arme Afghanistan kan binnenkort één van de grootste en rijkste mijnstaten ter wereld worden. In een memo van het Pentagon wordt het land al het ‘Saoedi-Arabië van het lithium’ genoemd. Lithium is een essentiële grondstof voor het maken van onder meer laptops.

De lithiumreserve in een gebied in de provincie Ghazni, in het westen van Afghanistan, is net zo groot als die van Bolivia, het land dat nu de grootste lithiumreserves in huis heeft.

De kans dat de enorme rijkdom aan mineralen het straatarme Afghanistan economische voorspoed zal brengen is klein. De ‘resource curse’ ligt op de loer; de theorie dat een land met een overvloed aan delfstoffen toch nauwelijks economische groei en ontwikkeling kent.

Daarnaast ligt corruptie op alle niveaus voor de hand en ook kunnen landen die veel grondstoffen nodig hebben, zoals China en de VS, in conflict raken over aantrekkelijke mijnconcessies.

[Live Science]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
6 jaren geleden

“Zoveel rijkdom kunnen we niet ongemoeid laten.” “We bedenken een nieuwe terreurgroep, stellen het land onder curatele of meteen maar annexeren en het is van ons.”
Zo zullen ze wel gedacht hebben bij de familie Rothschild. “En dan schakelen we onze marionet Obama in om dit klusje te klaren.”

Freba
Freba
Reactie op  Wim
3 jaren geleden

Nu het gedoe met “onze Marco” weer in het nieuws is; viel mij dit op. Nederlander zit nog steeds in het V.O.C. tijdperk. We blijven smerige dieven. We “zitten” ook in Mali om het Uranium voor o.a. Frankrijk te beschermen EN Petten natuurlijk.

Offkorse
Offkorse
6 jaren geleden

En daar gaan die smerige yankees weer, precies de reden waarom ze in dit soort landen hun eigen opgestelde terroristische groeperingen bestrijden…

Amerika wilt graag een NWO zodat zij heerschappij hebben in landen waar geen middelen zijn om hun eigen grondstoffen te delven. Oost Europa voor gas en olie, arabische landen voor drugst grondstoffen (papaver e.d.) en mineralen.

Europa al 53e schoothond staat van Amerika zal zich gaan mengen in opdracht van de yankees met zgn “vredesmissies”

Nog meer verzonnen msm berichten de wereld ingooien zodat iedereen deze zieke missies gaat steunen!

Hitler zei ooit al eens: ” houd de leugen klein en blijf die continue herhalen ” iedereen zal zich scharen achter de nwo…

nunki
nunki
6 jaren geleden

Waarom denken jullie dat wij Westerlingen daar rondbanjeren.

nexus
nexus
6 jaren geleden

weer dat geld je hoef maar ergens te lezen of het gaat over geld
en maar plunderen voor hun belang ten koste van de mensen daar en de natuur

garriet60
garriet60
Reactie op  nexus
6 jaren geleden

we weten dat bepaalde landen ook de UKRAINE in wil lijven om dat daar ook veel gas en grondstoffen in de bodem liggen daarom moest dat z g n spionerende vliegtuig met vacantie gangers ook uit de lucht geschoten worden .en volgens mij niet ?? door de russen maar door de separatisten ! en dan lees ik ook nog dat ex minister Kissinger maar blijft op roepen om die z g n nieuwe wereld orde ! een ieder land moet zelf weten wat hij/zij doet daar heeft een ander land zoals Amerika niets over te zeggen ! VIND IK

Freba
Freba
Reactie op  garriet60
3 jaren geleden

Kissinger=Bandiet afkomstig uit Knessetland.

Red Skywalker
Red Skywalker
6 jaren geleden

Mensen en de Aarde weer verder uitbuiten voor laptops, smartphones, LCD-tv’s en overige elektriek. Na 3 tot 5 jaar is dat spul kapot en verouderd. Hup, zo weer het milieu in om verder schade aan te richten. Recycling? Hooguit een fractie voor het idee. Hoeft niet, maar we zullen consumeren! We moeten ons als een parasitair virus gedragen voor de ‘Economie’. Ik heb het echt helemaal gehad, apenplaneet.

Dr. Why
Dr. Why
Reactie op  Red Skywalker
6 jaren geleden

me dunkt dat u een computer heeft om hier te posten 🙂

Maar u hebt wel gelijk. Alleen, het kan wel anders. Maar daar moet een meerderheid van mensen voor zijn. En het gaat ook meer kosten, als je de werkelijke kost van productie gaat betalen. Dus, dat zit er niet aan te komen.

Geen paniek, de aarde lost het zelf wel op, op langere termijn. Wij zullen niet zo gelukkig zijn met de oplossing, maar dat zal de natuur worst wezen 🙂

peter
peter
Reactie op  Dr. Why
6 jaren geleden

ach wat maakt het uit de natuur kan mij al een tijdje geen worst meer schelen en de ondergang van deze wereld maak ik toch niet meer mee we kunnen de natuur dus netzogoed naar de knoppen helpen maakt toch geen ruk uit de natuur is toch ook gewetenloos ?

Aardebewoner
Aardebewoner
Reactie op  peter
6 jaren geleden

Wat is er mis met mijnbouw ? Men kan uitgeputte mijnen weer opknappen. Och er zullen wel een paar gaia-aanbidders tegen zijn. Vaak zijn dit nogal elitaire types die met het vingertje kunnen wijzen naar anderen. Het zou mooi zijn als de bevolking meedeelde in deze mineralenschat. Helaas is dat vaak niet het geval en gaat de winst grotendeels naar de mijnbouwmaatschappijen.

Dr. Why
Dr. Why
Reactie op  Aardebewoner
6 jaren geleden

in sommige gevallen is er redelijk wat mis met mijnbouw. In ieder geval de manier waarop het gebeurd.

Dr. Why
Dr. Why
Reactie op  peter
6 jaren geleden

je kunt dan net zo goed een touwtje nemen en jezelf opknopen.

Freba
Freba
Reactie op  Dr. Why
3 jaren geleden

Zullen we eens ophouden wat iets kost. De wereld kost niets. Waardebepalingen worden geregeld door de huidige Koning der Joden enen Jacob Rothschild.

barsoomx
barsoomx
6 jaren geleden

het gaat niet om geld, het gaat om andere, onbenoembare, factoren
zal het wel weer zo zijn dat de taleban verzonnen zijn om de eigen invloedssfeer te vergroten..
afghanistan is ook de spil in de grootste zwarte markt ter wereld; de drugs…
afgahanistan heeft 1 voordeel, buitenshuis zie je je schoonmoeder niet…

x

Check Also

biden

‘Biden is een onwettige president en iedereen weet het’

Als we de media moeten geloven, kreeg ...

microchip

Pentagon ontwikkelt onderhuidse microchip die corona detecteert: ‘Griezelige ontwikkeling’

Het Pentagon heeft een onderhuidse microchip gemaakt ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

15
0
We lezen graag je reactie!x