
Plasticvervuiling is één van de grootste moderne milieuproblemen. Miljoenen tonnen plastic afval vervuilen het zeeoppervlak. Wereldwijd produceren we jaarlijks zo’n 300 miljard kilogram aan plastic. Het grootste deel daarvan belandt op stortplaatsen of in afvalputten, maar plastic komt ook in het milieu terecht.
In het midden van de Stille Oceaan drijft een plasticsoep die net zo groot zou zijn als Turkije. Volgens een onderzoek van de milieuorganisatie van de Verenigde Naties komt er jaarlijks wereldwijd vijf miljoen ton plastic bij: bijna twee derde van wat Nederlandse huishoudens jaarlijks samen aan afval produceren.
Er is een mogelijke oplossing voor dit probleem, als studenten van de Yale-universiteit erin slagen een pas ontdekte plastic-etende schimmel op grote schaal te kweken. Plastic wordt niet afgebroken, maar valt door golven op zee en de straling van de zon uiteen in steeds kleinere deeltjes. Dit zogeheten microplastic is op den duur niet meer zichtbaar voor het menselijk oog.
Vissen eten het microplastic op, wat zou betekenen dat het uiteindelijk ook in ons eten kan belanden, via de consumptie van bijvoorbeeld tonijn of andere soorten vis. Volgens oceanograaf Peter Davison is het mogelijk dat plastic alle verontreinigde stoffen in het water opneemt en via de zeedieren in onze voedselketen terechtkomt.
De planeet is verslaafd geraakt aan goedkoop plastic, waardoor de vraag ieder jaar exponentieel blijft toenemen. Daarom is de ontdekking van de plastic-etende schimmel zo veelbelovend.
Een groep studenten van Yale ontdekte tijdens een excursie in de Ecuadoraanse Amazone een schimmel die het plastic polyurethaan eet. Uit onderzoek is gebleken dat de schimmel, Pestalotiopsis microspora geheten, kunststof als voedselbron ziet. Tijdens dezelfde studiereis kwamen de studenten nog meer micro-organismen tegen die plastic kunnen eten.
Wat Pestalotiopsis microspora zo bijzonder maakt is dat het kan overleven op een dieet dat uitsluitend uit plastic bestaat én dat het voor de vertering geen zuurstof nodig heeft. Dit betekent dat de schimmel ook onderop de vuilnisbelt, waar geen frisse lucht kan komen, nuttig werk kan doen. De vondst is uitgewerkt in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology.
Stel je plastic eilanden voor die helemaal bedekt zijn met schimmels. Nadat ze zich tegoed hebben gedaan aan het afval, zinken ze naar de bodem van de oceaan. Er worden ook steeds meer plantaardige grondstoffen gebruikt als alternatief in de plastic-industrie, waaronder bijvoorbeeld hennep.
VN-baas Guterres waarschuwt dat de aarde KOOKT, zo reageert het internet
Yesilgöz kijkt liever vooruit, maar laten we dit niet vergeten over de VVD
Uitvinder mRNA-vaccins: ‘Overheid niet transparant over risico’s coronaprik’
Van Churchill tot Jack the Ripper: Een geheim netwerk van vrijmetselaars in de hoogste regionen
Nieuwe film over onverklaarbare UFO-verschijnselen in Australië. Hier kijk je ‘m gratis
Vaak last van hoofdpijn? Onderzoekers linken bewerkt vlees aan migraine
Duizenden artsen demonstreren in Neurenberg: ‘We moeten hier een einde aan maken’
Canadese professor: “Geen twijfel dat we worden bezocht door aliens”
‘Netanyahu gaf Israëlische leger bevel om 7 uur lang niet in te grijpen tijdens Hamas inval’