Homepagina » Bewustzijn » “Hooggevoeligheid kan veel voordelen opleveren”
"Hooggevoeligheid kan veel voordelen opleveren"

“Hooggevoeligheid kan veel voordelen opleveren”

Voor mensen, zeker kinderen, die hooggevoelig zijn, is het belangrijk om in positieve situaties terecht te komen. Niet alleen omdat ze makkelijker overstuur raken door negatieve signalen, maar ook omdat ze meer uit die positieve situatie halen dan anderen. Dat zeggen Elaine en Art Aron, bedenkers van de term hoogsensitief persoon (HSP).

Het tweetal was dinsdag aanwezig op het eerste Internationale Congres voor Hoogsensitiviteit aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Volgens Art is 15 tot 17 procent van de bevolking hoogsensitief. Ook is het kenmerk vastgesteld bij een honderdtal dieren.

Elaine, die zelf hooggevoelig is, ziet naar eigen zeggen een duidelijk onderscheid tussen mensen die hoogsensitief zijn en anderen. Bij bepaalde processen vertonen hooggevoelige mensen een veel hogere hersenactiviteit. In de meeste gevallen leidt dat tot overprikkeling en soms tot verhoogde emotionaliteit.

Als je structuur aanbrengt in je dagelijkse routine, met momenten waarop zintuiglijke prikkels worden vermeden, als je leert omgaan met stress, je communicatie aanpast en focust op het positieve, dan kan hooggevoeligheid veel voordelen opleveren, aldus professor Elke van Hoof van de VUB.

Woensdag is de tweede dag van het congres. Die zal in het teken staan van het omzetten van hoogsensitiviteit als sterkste talent. Er hebben zich 550 mensen aangemeld voor deze dag.

[Knack]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • EllenB schreef:

  Klopt !
  De nadelen zijn echter minstens net zo groot, zeker in deze maatschappij.
  Ik ben zelf hooggevoelig, dus ik kan het weten.

  19 likes
 • Coeus schreef:

  De samenleving wordt geregeerd door alfa-types en verder van hoogsensitieven kun je niet afstaan. Het valt dus vaak niet mee om die competitieve machoflauwekul mee te draaien.

  17 likes
 • robbert schreef:

  Goed artikel, zoals hierboven ook al word beschreven is het zeker niet makkelijk in deze maatschappij. Ik heb in mijn leven wel gemerkt dat je je wel zult moeten aanpassen anders ga je alsnog ten onder. Ik ben de enige in mijn familie die hoog gevoelig is en heb heel wat nare momenten meegemaakt toen ik thuis woonde bij mij ouders. Zodra mijn vader luidruchtig begon te schreeuwen brak ik als een lucifer in tweeën, zonder dat ik dat natuurlijk wou. Ook verder in maatschappij, op werk liep ik tegen problemen aan. Nu heb ik een leuke baan bij een tuincentrum waarmee ik me op te been houd en me eigen studio, sta een stuk gelukkiger in het leven nu ik me eigen leven kan leiden op een manier waar ik me goed bij voel.

  Het is zowel positief als negatief maar ligt dus heel erg aan hoe je ermee omgaat en wat voor omgeving je hebt.

  11 likes
  • Jer schreef:

   Hey Robbert, Ik weet precies hoe je je voelt. Ikzelf ben het ook, zelfs mijn broertje, daarom zegt me moeder ook vaak dat ik en me broertje veel op elkaar lijken. Vaak heb ook weleens die nare momenten thuis wanneer mijn ouders ruzie beginnen te maken dat ik letterlijk de lagere energieën voel. Ik probeer altijd me zoveel mogelijk om in de positieve energie te blijven en te verhogen.

   Gr. Jer

   4 likes
 • Perceptron schreef:

  Omdat hoogsensitieve mensen zo snel overgeprikkeld raken en om te zorgen dat je persoonlijke kwaliteit niet als een zwakte gaat werken, zou het voor hoogsensitieve mensen goed zijn om emotionele discipline te oefenen.
  Waarschijnlijk zou het goed zijn om regelmatig aan meditatie te doen.

  5 likes
  • Rory schreef:

   In principe is meditatie goed voor iedereen.

   Ik weet niet of ik hooggevoelig of hypersensitief ben maar als ik in grote consumerende menigtes verkeer zoals bijvoorbeeld een Ikea dan krijg ik barstende koppijn en raak ik uiterst vermoeid alsof ik helemaal leeggetrokken word.

   Door middel van meditatie technieken creer ik een “denkbeeldig” schild om mij heen waardoor ik hier een stuk minder last van heb.

   2 likes
 • x

  Check Also

  bill gates

  Het is begonnen: Honderden Belgen slepen Bill Gates voor de rechter

  Honderden boze Belgen slepen Bill Gates, België ...

  europese commissie

  Europese Commissie komt met doodeng document. We mogen niet meer zelf denken

  De Europese Commissie heeft net een doodeng ...

  >