Homepagina » Gezondheid » ‘Bij ADHD is hulp effectiever dan medicatie’
Bij ADHD is hulp effectiever dan medicatie

‘Bij ADHD is hulp effectiever dan medicatie’

ADHD is geen ziekte of hersenafwijking, maar een naam die we hebben gegeven aan bepaald gedrag waaraan vele factoren ten grondslag kunnen liggen.

Dit verklaart waarom medicatie op de lange termijn minder effectief is dan verwacht. Dat stelt docent bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen Laura Batstra.

ADHD is daarmee problematisch gedrag in een context, geen ziekte die iemand heeft. Een ziekte veroorzaakt symptomen, terwijl ADHD geen hyperactiviteit of concentratieproblemen veroorzaakt. Het is een denkfout dat ADHD een hersendefect is, aldus Batstra.

Spreekbeurt

Hoewel ouders, leerkrachten, studenten en zelfs kinderen wordt verteld dat mensen met een diagnose ADHD een kleinere omvang van de hersenen zouden hebben of dat ze anders zouden werken, blijken de meeste mensen met ADHD helemaal geen kleinere hersenen te hebben. De meeste mensen met kleinere hersenen hebben ook geen ADHD. Bovendien zijn het juist de medicijnen die de groei van de hersenen afremmen.

Oudervereniging Balans heeft op haar website een spreekbeurt staan waarin wordt gezegd dat ADHD te maken heeft met hoe je hersenen gegroeid zijn en met de boodschappers in je hersenen. Die zouden volgens Balans anders werken dan bij andere mensen. Door dergelijke ‘voorlichting’ groeien kinderen ten onrechte op met het idee dat ze een hersenafwijking hebben. Studenten leren op dezelfde manier massaal dat er bij ADHD sprake is van een hersenafwijking.

Verslaving

Het idee dat ADHD het gevolg zou zijn van een hersendefect is aantrekkelijk. Er is één oorzaak aan te wijzen, er zijn geen schuldigen en er is maar één oplossing, namelijk medicatie. De werkelijkheid zit echter veel complexer in elkaar en ook blijkt de medicatie veel minder effectief dan gedacht. Daarnaast werd ontdekt dat medicatie het ontstaan van verslaving of delinquentie niet kan voorkomen.

Bepaald gedrag kan met medicatie succesvol worden onderdrukt, maar het is nooit aangetoond dat kinderen daar op de lange termijn beter van worden. Ouder- en leerkrachthulp blijkt op korte termijn al even effectief als medicatie en op lange termijn zelfs effectiever.

Vorig jaar is aan 200.000 mensen ADHD-medicatie verstrekt. Het gaat om een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het meest gebruikte middel is methylfenidaat, onder meer beschikbaar als Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym. Afgelopen jaar overschreed het aantal verstrekkingen van het medicijn voor het eerst de grens van één miljoen per jaar.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

34 reacties

 1. Licht helemaal aan het kind zélf. Misschien is alleen hulp voldoenden of misschien hulp in combinatie met medicijn, óf zelfs alleen máár medicijnen. Zoiets kan je niet in zijn algemeenheid stellen en moet per kind bekeken worden. Met medicijnen voor ADHD is helemaal niks verkeerd, ik zou bijvoorbeeld niet weten wat ik zonder moest, terwijl mijn vriendin met ADHD het prima zonder kan.
  Het stofje dat een “normaal”mens aanmaakt om rustig te zijn, alle prikkels gewoon kunnen filteren en niet snel afgeleid worden, mist bij ADHDers en dat kan door middel van medicijnen weer aangevuld worden. Onthoud uw kinderen alsjeblieft die medicijnen niet, maar kíjk naar uw kind, observeer en probeer. Als het niet lukt kan je er altijd nog mee stoppen!

  0 likes
 2. Jammer dat niet iedereen afweet van Biofeedback. Onze dochter is in,iddels een stuk minder chaotisch, depressief en kan veel beter met haar emoties omgaan. Vanuit Biofeedback is er een programma voor haar beschikbaar die haar hersen meer in balans brengt dmv geluidsgolven en lichtflitsen. Ik hoop dat velen hier kennis over krijgen.

  0 likes
 3. Artsen, verzorgers/PGB, farmaceuten, verzekeringen, en ouders die toestaan dat kinderen voor altijd worden gestigmatiseerd door ze in hokjes te plaatsen en te vergiftigen met pillen hebben m.i. een nog veel groter hersendefect.

  Scholen verplichten ouders zelfs met drukke kinderen of kinderen met zogenaamd afwijkend gedrag deze even vol te pompen met medicatie, met eventuele sancties bij weigering. Ziek, zieker, maar wie is het nu het ziekst?? Oorzaak en gevolg wordt vermeden en ik geef vooral de ouders de schuld. Scheiding etc…

  Ieder kind in een keurslijf met staatsindoctrinatie en dat tot op heden, alleen nu doen ze er met sanctionele dwang nog een lading pillen bij, voor de onderdanen.

  0 likes
 4. @ sjits

  sorry maar kzou dit niet met medicijnen doen. elk medicijn is slecht voor je. ik zou het behandelen met natuurlijke producten die een genezende werking hebben, zoals kruiden uit india die zijn in tablette verkrijgbaar.

  0 likes
 5. Jep, ik zou ook wel alle alternatieven willen gebruiken om maar geen ritalin te hoeven Slikken! Maar helaas, dat word niet vergoed en zelf betalen is onmogelijk met mijn uitkering. Iedereen moet doen waar hij zich het beste bij voelt en het beste bij hem of haar past, ik veroordeel geen enkele behandeling of medicijn maar sluit niks uit, ook gewoon ritalin niet! Biofeedback ken ik, maar ik heb nogal aanleg voor epilepsie aanvallen, het word ook afgeraden voor mensen met epilepsie, dus ook deze behandeling is niet voor iedereen weggelegd.

  0 likes
 6. [quote name=”roberto”]@ sjits

  sorry maar kzou dit niet met medicijnen doen. elk medicijn is slecht voor je. ik zou het behandelen met natuurlijke producten die een genezende werking hebben, zoals kruiden uit india die zijn in tablette verkrijgbaar.[/quote]
  Interessant! Kan jij een link of andere info hierover geven? En weet jij soms iets meer op dit gebied ten aanzien van ASS? Wij zijn namelijk op zoek naar een alternatief om onze zoon beter in zijn vel te laten zitten.

  0 likes
 7. Enige tijd geleden was al in het nieuws daat ADHD sterk verminderd wordt of zelfs kan verdwijnen door een aangepast dieet:

  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/37180/relatie_voeding_en_adhd_bewezen

  Inmiddels is prompt een andere onderzoeker, Prof.dr.ir. H.F.J. Savelkoul, genomineerd voor ‘kwakzalver van het jaar’ omdat hij eveneens dit verband onderzoekt. Kennelijk zijn sommige belanghebbenden bang dat hun gemakkelijke inkomstenbron opdroogt.

  0 likes
 8. Bij mij is na een zware burnout ook ADHD geconstateerd.
  Vanaf mijn 13e jaar heb ik geblowd tot 4 weken geleden en niet zo weinig ook (ben nu bijna 31),hierdoor werd het rustig in mijn hoofd en kon ik veel beter presteren echter werd de burnout hierdoor niet opgelost.Ik ben er nu bijna 4 weken ermee gestopt door middel van de juiste hulp en dat was niet de ritalin die ze me een half jaar hebben gegeven.
  Van ritalin stomp je af ,ik heb geen vrienden meer over en mijn emoties heb ik 4 keer zo hard terug gekregen.
  Nu zet ik me in om zoveel mogelijk mensen te waarschuwen voor dit vergif want dat is het puur vergif.
  De juiste hulp,voeding en het wakker(in deze rotte wereld) worden heeft mij geholpen.En het doet me verschrikkelijk pijn om te zien hoe kleine kinderen verslaafd worden gemaakt aan de ritalin en veranderen in een slaafse robot

  En tot slot gezonde mensen daar verdienen ze niet aan.

  Make the world a beter place!!

  0 likes
 9. Zou het niet prachtig zijn als ieder mens zonder druk en stress kon functioneren? De huidige prestatiemaatschappij is vooral schuldig, laat iedereen gewoon doen waar hij zich prettig bij voelt en waar hij goed in is. Onderwijs op maat is weggesaneerd, nu moeten kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking het maar zien te rooien op school. Lukt dat niet dan komt medicatie om de hoek. Zo gaan we ook niet met onze (huis)dieren om toch?

  0 likes
 10. [quote name=”Roswell Grey”]Enige tijd geleden was al in het nieuws daat ADHD sterk verminderd wordt of zelfs kan verdwijnen door een aangepast dieet:

  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/37180/relatie_voeding_en_adhd_bewezen

  Inmiddels is prompt een andere onderzoeker, Prof.dr.ir. H.F.J. Savelkoul, genomineerd voor ‘kwakzalver van het jaar’ omdat hij eveneens dit verband onderzoekt. Kennelijk zijn sommige belanghebbenden bang dat hun gemakkelijke inkomstenbron opdroogt.[/quote]
  Gelukkig wordt er erkenning gegeven dat E-stoffen, alcohol, koffie etc een grote invloed kan hebben op ADHD symptomen. Dank voor deze verwijzing:)

  0 likes
 11. [quote name=”Sijts”]Jep, ik zou ook wel alle alternatieven willen gebruiken om maar geen ritalin te hoeven Slikken! Maar helaas, dat word niet vergoed en zelf betalen is onmogelijk met mijn uitkering. Iedereen moet doen waar hij zich het beste bij voelt en het beste bij hem of haar past, ik veroordeel geen enkele behandeling of medicijn maar sluit niks uit, ook gewoon ritalin niet! Biofeedback ken ik, maar ik heb nogal aanleg voor epilepsie aanvallen, het word ook afgeraden voor mensen met epilepsie, dus ook deze behandeling is niet voor iedereen weggelegd.[/quote]

  Sterkte er mee. Ik heb zelf ook epilepsie, en slik daarvoor medicijnen. Een alternatief middel zou ik niet durven slikken. Met een kleine peuter wil je geen epileptisch insult krijgen. Al dat alternatieve is leuk voor klachten als stress, en bijv. eczeem.

  0 likes
 12. [quote name=”Saskia”]Zou het niet prachtig zijn als ieder mens zonder druk en stress kon functioneren? De huidige prestatiemaatschappij is vooral schuldig, laat iedereen gewoon doen waar hij zich prettig bij voelt en waar hij goed in is. Onderwijs op maat is weggesaneerd, nu moeten kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking het maar zien te rooien op school. Lukt dat niet dan komt medicatie om de hoek. Zo gaan we ook niet met onze (huis)dieren om toch?[/quote]

  Kenmerken van ADHD zijn toch niet eender als die van stress?

  0 likes
 13. [quote name=”Saskia”]Zou het niet prachtig zijn als ieder mens zonder druk en stress kon functioneren? De huidige prestatiemaatschappij is vooral schuldig, laat iedereen gewoon doen waar hij zich prettig bij voelt en waar hij goed in is. Onderwijs op maat is weggesaneerd, nu moeten kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking het maar zien te rooien op school. Lukt dat niet dan komt medicatie om de hoek. Zo gaan we ook niet met onze (huis)dieren om toch?[/quote]
  Helemaal mee eens. De mensen veranderen maar het systeem loopt achter. Ooit komt daar verandering, liever gisteren als vandaag!!!!

  0 likes
 14. [quote name=”Monique”]Jammer dat niet iedereen afweet van Biofeedback. Onze dochter is in,iddels een stuk minder chaotisch, depressief en kan veel beter met haar emoties omgaan. Vanuit Biofeedback is er een programma voor haar beschikbaar die haar hersen meer in balans brengt dmv geluidsgolven en lichtflitsen. Ik hoop dat velen hier kennis over krijgen.[/quote]

  Zeker is het tijd dat deze kennis meer en meer verspreid wordt.

  0 likes
 15. [email protected] ZEG IK LIEVER NIET……
  Wat een mooie weg bewandel jij nu,jij hebt mogen ervaren wat het allemaal met je gedaan heeft. vervolgIk zie het zo, ADHD/Autisme/HSP enz ze zijn uniek, maar reageren sterk op te veel en negatieve prikkels.Als de wereld een stuk begrip voller/rustiger word zullen jullie daar veel baat bij hebben, dus jullie hoeven je niet aan te passen door medicijnen te gaan slikken.Maar ik begrijp dat velen enorme stress opgelopen hebben en het gevoel hebben medicijnen nodig te hebben.Dat onbegrip begint vaak op school omdat ze zogezegd zich niet kunnen aanpassen/mee kunnen komen druk worden door te veel prikkels, en daarom als lastig beschouwd worden.Belangrijk hierin is ook dat je zelf inzicht krijgt in dit/eigen proces en dat kan alleen maar door ervaren.Het mooie hiervan is dat vele die dit proces goed doorgekomen zijn, hele goede begeleiders kunnen worden voor deze mensen, en jij kan daar een heel goed voorbeeld in zijn.Ga zo door..Silvia.

  0 likes
 16. Vroeger had niemand adhd en we zijn allemaal oud geworden en we leven nog lang en gelukkig….Kinderen van 5 jaar aan de medicijnen proberen te zetten en dan moeders ook adhd proberen aan te praten….heb geen normaal woord voor die kut instanties en bedrijven en mensen over…gaan ze het kind onderzoeken dan gaan ze eerst kijken naar de oorzaak (ouders) Nou wat the fuck help je daar die vrolijke jongen van 5 mee. Ze willen iedereen aan die shit, heb je die autos wel eens gezien van de mensen die pgb regelen 25.000 euro is nog goedkoop. Dikke bonus voor de school als ie adhd heeft en dat bedrijft die onderzoekt krijgt dikke knaken …..

  0 likes
 17. Overigens wil ik ook nog meegeven dat er met bachbloesems goede resultaten te behalen zijn. Het duurt langer maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat bepaalde ‘verstoringen’ tijd nodig hebben om te verbeteren. De strekking van het bovenstaande bericht verbaast me niet. Verder valt het mij op dat er de laatste weken heel veel over medicijnen in de krant verschijnt, er gaat een boekje open over verkeerd gebruik etc. Hier gaan we meer van horen…

  0 likes
 18. Waarom plaatsen jullie mijn reactie niet?
  Ik heb gisteravond een stukje geschreven over adhd, en het is niet geplaatst…het is netjes geschreven, en ik heb me aan de huisregels gehouden, dus waarom is het niet geplaatst?
  Groet Alien

  0 likes
 19. Mijn zoon van 7 jaar is gediagnostiseerd met pddnos. Vorige week naar een bijeenkomst geweest over pddnos/adhd.
  Voor mijn zoon geen medicatie als het even kan. Op school gaat alles nog naar wens. Het grootste gedeelte van de voorlichting ging over medicatie. Pilletje zus, pilletje zo… Zelfs voor 1 medicijn moet je een eigen bijdrage van € 90,00 neerleggen en dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Mocht je kind echt baat bij deze medicatie hebben, dan moet je betalen. Met mijn inkomen is het niet mogelijk om dit te betalen. Medische hulp kun je krijgen als je geld hebt, zoniet heb je pech. Hetzelfde geld voor studeren. Zorg en studeren is alleen voor de rijken. Lang leve deze maatschapij. En zolang er naar landen zoals Griekenland etc bakken geld verdwijnt, wordt het alleen maar erger.
  Geld, geld, geld, geld bahh….

  0 likes
 20. [quote name=”Aaltje”][quote name=”Saskia”]Zou het niet prachtig zijn als ieder mens zonder druk en stress kon functioneren? De huidige prestatiemaatschappij is vooral schuldig, laat iedereen gewoon doen waar hij zich prettig bij voelt en waar hij goed in is. Onderwijs op maat is weggesaneerd, nu moeten kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking het maar zien te rooien op school. Lukt dat niet dan komt medicatie om de hoek. Zo gaan we ook niet met onze (huis)dieren om toch?[/quote]

  Kenmerken van ADHD zijn toch niet eender als die van stress?[/quote]
  Nee absoluut niet. Deze stress is voor velen aanwezig in alle cellen van het lichaam omdat het stressniveau bijna altijd hoog is heb ik begrepen. Onze dochter kan zich alleen mentaal en fysiek in een sauna ontspannen. Helaas voor ons een te dure aangelegenheid om dit wekelijks te doen.

  0 likes
 21. [quote name=”alien”]Waarom plaatsen jullie mijn reactie niet?
  Ik heb gisteravond een stukje geschreven over adhd, en het is niet geplaatst…het is netjes geschreven, en ik heb me aan de huisregels gehouden, dus waarom is het niet geplaatst?
  Groet Alien[/quote]

  Teveel tekens gebruikt misschien?

  0 likes
 22. Adhd is geen ziekte of hersenafwijking, het is de werking van de “nieuwe”mens,de hersenen van een adhd-er werken op een hogere trilling of frequentie,zodra de trilling van de aarde en de mensen erop weer word verhoogd, zal de zogenaamde adhd-er tot zijn recht komen.
  Vele gaves zullen zich dan aan de adhd-er openbaren, waaronder telepatie, genezen, helderziendheid en ga zo maar door.
  De hersenen van een adhd-er slaan bepaalde stappen over, de synapsen werken anders.
  Het zijn dus gewoon een soort nieuwetijds kinderen, die bewust door de kliek worden kapotgemaakt met medicijnen die nog erger zijn dan drugs.
  Groet Alien

  0 likes
 23. [quote name=”Abel”][quote name=”alien”]Waarom plaatsen jullie mijn reactie niet?
  Ik heb gisteravond een stukje geschreven over adhd, en het is niet geplaatst…het is netjes geschreven, en ik heb me aan de huisregels gehouden, dus waarom is het niet geplaatst?
  Groet Alien[/quote]

  Teveel tekens gebruikt misschien?[/quote]
  nee hoor, want dat geeft het programma zelf aan, als dat zo is, ik heb het nog een keer geschreven, maar dan korter.

  0 likes
 24. Vroeg me altijd af waarom ik ‘anderzz’ ben.Waarom de bom regelmatig barstte. Omdat niemand me begreep en wilde begrij -pen en je kropt dat op uit onmacht.M’n beste vrienden hebben ADHD. Tja, de communicatie izz anderzz.Sneller, voor jou begrijpelijker,hakopdetak en je onderbreekt herhaaldelijk omdat je al snel begrijpt maar ut stoort niet dat onderbreken.Een constante onuitputte- lijke stroom van gedachtezz, info, con- clusiezz,ideeen,etc in je hersenpan.Komt daardoor weinig uit je handen omdat je allezz wilt uitvoeren qua plannen, maar gaat helaazz niet. Het niet kunnen focussen, al wil je graag,of teveel. Emotiezz worden weggedrukt totdat de bom weer barst. Zoietzz heb je niet in de hand.Kan je niet sturen.Ik beNiet ziek en wil niet aan de verslavende retalin. Medici moeten er ook voor schamen dat ze dat kinderen voorschrijven.Heel Triest.Ik gebruik Ginkgo bilabo.Brengt rust in je hersenpan alzz je dat zou willen en izz homeopatisch.En alzz je weer wilt ‘gaan’ stop je ermee.

  0 likes
 25. #24Yeoman-X ik herken veel van wat je schrijft al zal ieder daar zijn eigen stukje wel of niet uit kunnen halen. Onze kinderen lopen idd voor in de tijd die zal aanbreken. Zijn veel intuïtiever en weten al heel veel. Zetten ook ongemerkt telepathie in en kijken dwars door mensen heen. Prikken als het ware de ballon van de illusie door. Dat kan veel frustratie geven waardoor zij de kenmerken van adhd hebben. Ik had lang gedacht dat HSP hier ten grondslag aan lag en misschien nog steeds ligt. Dat laat ik in het midden want wij zijn toch heel blij met Biofeedback en gelukkig blijft haar intuïtie en helder kijken naar situaties/mensen daardoor in tact. 🙂 Nieuwetijdskinderen verdienen alle aandacht en erkenning en dat ze volledig mogen zijn wie ze zijn. De wereld heeft hen hard nodig!!!

  0 likes
 26. Excuus #24 moet zijn #22 Alien 🙂

  0 likes
 27. [quote name=”roberto”]@ sjits

  sorry maar kzou dit niet met medicijnen doen. elk medicijn is slecht voor je. ik zou het behandelen met natuurlijke producten die een genezende werking hebben, zoals kruiden uit india die zijn in tablette verkrijgbaar.[/quote]

  ik ben een tijdje geleden weer begonnen met medicijnen te nemen voor mijn ADHD ,
  er zitten voordelen en nadelen aan ,voor mij oversijgen de voordelen de nadelen.
  ik heb hier zelf voor gekozen , totaal geen dwang gehad.

  ik slik liever medicijnen zodat ik me goed voel dan dat ik in een slechte bui iemand het ziekenhuis in sla

  0 likes
 28. Laten we wel zijn dat niet alleen kinderen/ de nieuwe generatie dat heeft maar ook oudere kinderen. Ben zelf 49, je zou het niet zeggen en voel me ook helemaal niet zo. En m’n ADHD vrienden idem. M’n enige wereld in de jaren ’60 waren tha Thunderbirdzz en Star Trek. Op m’n derde dacht ik;”wat doe ik hier in deze tijdsperiode”. En ben heel m’n leven bezig met deze tijd van nieuwe vibratie, buitenaardzz leven, meaning of life, tekenen van oude beschavingen ect. Zag op m’n 12e een UFO en werd blij. Maar ik wazz altijd vaag voor iedereen met m’n verhalen dat er meer wazz en izz. Ik zag me ook geen 50 worden. Je hebt een soort vooruitziende blik, geen visioenen, wel toekomstdromen. Pfff, ben blij dat de tijd gekomen izz van bewustwording, dat mijn frequentie begrepen wordt en dat ik waarschijnlijk wakker ga worden uit deze 49 jaren droom wat natuurlijk maar een half uurtje geduurd heeft in de volgende dimensie. Nu nog de UFO disclosure en Ascentie> evolutie. Herkenbaar voor anderen 40+?

  0 likes
 29. #12 Kenmerken van ADHD zijn niet hetzelfde als de kenmerken van stress.
  Stress is voor mensen die ADHD hebben (maar ook PDD NOS etc.) heel ongunstig. Het functioneren wordt er door belemmerd. Daarom zou ik ervoor pleiten om de prestatieDRUK los te laten.
  Dit kan ik zo zien als volwassene, als ik in de schoenen van mijn kinderen zou staan en er dagelijks mee moet omgaan wordt het een ander verhaal.
  Anders-zijn wordt namelijk raar gevonden en is niet bevorderlijk voor de eigenwaarde van een kind. Dit geeft stress en zo ontstaat met een beetje pech een vicieuze cirkel. Een ware worsteling, terwijl IEDEREEN kwaliteiten heeft. Er wordt hard aan ieder mens gesleuteld om ‘foutjes’ weg te poetsen, zodat iedereen in het gareel loopt. Beter zou zijn om bij ieder mens zijn/haar kwaliteiten te ontwikkelen, zodat het zelfvertrouwen en de eigenwaarde wordt versterkt. Daar krijg je gelukkige mensen van (met of zonder ADHD)…

  0 likes
 30. [quote name=”anoniem”][quote name=”roberto”]@ sjits

  sorry maar kzou dit niet met medicijnen doen. elk medicijn is slecht voor je. ik zou het behandelen met natuurlijke producten die een genezende werking hebben, zoals kruiden uit india die zijn in tablette verkrijgbaar.[/quote]

  ik ben een tijdje geleden weer begonnen met medicijnen te nemen voor mijn ADHD ,
  er zitten voordelen en nadelen aan ,voor mij oversijgen de voordelen de nadelen.
  ik heb hier zelf voor gekozen , totaal geen dwang gehad.

  ik slik liever medicijnen zodat ik me goed voel dan dat ik in een slechte bui iemand het ziekenhuis in sla[/quote]
  Ieder maakt de juiste keuze op dat moment. Goed of fout bestaan niet. Wel fijn dat er tegenwoordig gekozen kan worden uit de verschillende mogelijkheden. En voor velen biedt medicatie voor dat moment de beste oplossing 🙂
  “Blijf wel openstaan voor nieuwe ontwikkelingen” is mijn motto 🙂

  0 likes
 31. Zou het kunnen dat er binnen ons aardse bestaan al verschillende realiteiten door elkaar lopen? Zal uitleggen wat ik bedoel: Ieder mens leeft in zijn/haar eigen wereld (de wereld van ADHD, ADD, PDD Nos etc. en alles met eigen kenmerken). Helaas sluiten de werelden niet helemaal op elkaar aan. Als dat wel zo was zag het geheel er heel anders uit en kon de medicijnpot gesloten blijven. Er is nog veel te overbruggen om alles met elkaar te verbinden. Zomaar een gedachtesprong..

  0 likes
 32. Zomaar op deze site terechtgekomen, lees ik het bericht van Saskia en ik ben het met haar eens. We kunnen beter aanwezige kwaliteiten ontwikkelen dan aandacht richten op onkunde om met “gestandariseerde, wenselijke en erkende” kwaliteiten om te gaan. Ieder mens is uniek. Niks “stoornis”. Wel anders dan gemiddeld. En daar weet men niet mee om te gaan, dus plakt men labels i.p.v. ons onderwijs breder te maken.
  Er zijn meer kwaliteiten waarin iemand kan uitblinken dan bij veel profesionals bekent is. Iets dat niet past in woorden of verslagen en toetsen. We zijn met zijn allen teveel een praatgroep geworden en vertrouwen niet meer op horen, zien en voelen. En dat kunnen de mensen met het label ADHD meestal erg goed. Daarmee leren omgaan is beter dan het onderdrukken. En ja Yeoman x. Van de hak op de tak springen is juist een teken van intelligentie volgens mijn vriendin en orthopedagoog. Niet te verwarren met onderbreken en invullen als een ander praat. Groetjes, Betty

  0 likes
 33. #28 Yeoman-X ook heel herkenbaar voor mij met ook hetzelfde bouwjaar. De nieuwetijdsbom begon naar verluidt rond 1953, maar ook zijn er mensen van rond de 70 die voorlopers zijn. Iedereen dienend voor de tijd voor Nu 🙂

  0 likes
 34. [quote name=”Saskia”]Zou het kunnen dat er binnen ons aardse bestaan al verschillende realiteiten door elkaar lopen? Zomaar een gedachtesprong..[/quote]

  Ja, zou kunnen. Denk dat alles wat je je maar voor kunt stellen mogelijk is.
  Andere gedachtesprong: wat denk je van het idee dat dit JOUW wereld is, jouw creatie. En alles wat er om je heen gebeurt zijn uiting van jouw eigen creatie en ervaring/les. En als jij zelf balans hebt gevonden..het “licht” gezien. Dan zie je dat dat zo is en je snap ook waarom. Dan ben je geascendeert…..

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

Al eeuwenlang spreken de zeven wereldwonderen tot ...

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Ontdek hier wat hij ontdekte

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Dit is wat hij ontdekte

In juli 1899 claimde Nikola Tesla tijdens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.