Gezondheid

‘Bij ADHD is hulp effectiever dan medicatie’

Help door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

ADHD is geen ziekte of hersenafwijking, maar een naam die we hebben gegeven aan bepaald gedrag waaraan vele factoren ten grondslag kunnen liggen.

Dit verklaart waarom medicatie op de lange termijn minder effectief is dan verwacht. Dat stelt docent bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen Laura Batstra.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

ADHD is daarmee problematisch gedrag in een context, geen ziekte die iemand heeft. Een ziekte veroorzaakt symptomen, terwijl ADHD geen hyperactiviteit of concentratieproblemen veroorzaakt. Het is een denkfout dat ADHD een hersendefect is, aldus Batstra.

Spreekbeurt

Hoewel ouders, leerkrachten, studenten en zelfs kinderen wordt verteld dat mensen met een diagnose ADHD een kleinere omvang van de hersenen zouden hebben of dat ze anders zouden werken, blijken de meeste mensen met ADHD helemaal geen kleinere hersenen te hebben. De meeste mensen met kleinere hersenen hebben ook geen ADHD. Bovendien zijn het juist de medicijnen die de groei van de hersenen afremmen.

Oudervereniging Balans heeft op haar website een spreekbeurt staan waarin wordt gezegd dat ADHD te maken heeft met hoe je hersenen gegroeid zijn en met de boodschappers in je hersenen. Die zouden volgens Balans anders werken dan bij andere mensen. Door dergelijke ‘voorlichting’ groeien kinderen ten onrechte op met het idee dat ze een hersenafwijking hebben. Studenten leren op dezelfde manier massaal dat er bij ADHD sprake is van een hersenafwijking.

Verslaving

Het idee dat ADHD het gevolg zou zijn van een hersendefect is aantrekkelijk. Er is één oorzaak aan te wijzen, er zijn geen schuldigen en er is maar één oplossing, namelijk medicatie. De werkelijkheid zit echter veel complexer in elkaar en ook blijkt de medicatie veel minder effectief dan gedacht. Daarnaast werd ontdekt dat medicatie het ontstaan van verslaving of delinquentie niet kan voorkomen.

Bepaald gedrag kan met medicatie succesvol worden onderdrukt, maar het is nooit aangetoond dat kinderen daar op de lange termijn beter van worden. Ouder- en leerkrachthulp blijkt op korte termijn al even effectief als medicatie en op lange termijn zelfs effectiever.

Vorig jaar is aan 200.000 mensen ADHD-medicatie verstrekt. Het gaat om een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het meest gebruikte middel is methylfenidaat, onder meer beschikbaar als Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym. Afgelopen jaar overschreed het aantal verstrekkingen van het medicijn voor het eerst de grens van één miljoen per jaar.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sijts
Sijts
11 jaren geleden

Licht helemaal aan het kind zélf. Misschien is alleen hulp voldoenden of misschien hulp in combinatie met medicijn, óf zelfs alleen máár medicijnen. Zoiets kan je niet in zijn algemeenheid stellen en moet per kind bekeken worden. Met medicijnen voor ADHD is helemaal niks verkeerd, ik zou bijvoorbeeld niet weten wat ik zonder moest, terwijl mijn vriendin met ADHD het prima zonder kan.
Het stofje dat een “normaal”mens aanmaakt om rustig te zijn, alle prikkels gewoon kunnen filteren en niet snel afgeleid worden, mist bij ADHDers en dat kan door middel van medicijnen weer aangevuld worden. Onthoud uw kinderen alsjeblieft die medicijnen niet, maar kíjk naar uw kind, observeer en probeer. Als het niet lukt kan je er altijd nog mee stoppen!

Monique
Monique
11 jaren geleden

Jammer dat niet iedereen afweet van Biofeedback. Onze dochter is in,iddels een stuk minder chaotisch, depressief en kan veel beter met haar emoties omgaan. Vanuit Biofeedback is er een programma voor haar beschikbaar die haar hersen meer in balans brengt dmv geluidsgolven en lichtflitsen. Ik hoop dat velen hier kennis over krijgen.

IIS
IIS
11 jaren geleden

Artsen, verzorgers/PGB, farmaceuten, verzekeringen, en ouders die toestaan dat kinderen voor altijd worden gestigmatiseerd door ze in hokjes te plaatsen en te vergiftigen met pillen hebben m.i. een nog veel groter hersendefect.

Scholen verplichten ouders zelfs met drukke kinderen of kinderen met zogenaamd afwijkend gedrag deze even vol te pompen met medicatie, met eventuele sancties bij weigering. Ziek, zieker, maar wie is het nu het ziekst?? Oorzaak en gevolg wordt vermeden en ik geef vooral de ouders de schuld. Scheiding etc…

Ieder kind in een keurslijf met staatsindoctrinatie en dat tot op heden, alleen nu doen ze er met sanctionele dwang nog een lading pillen bij, voor de onderdanen.

roberto
roberto
11 jaren geleden

@ sjits

sorry maar kzou dit niet met medicijnen doen. elk medicijn is slecht voor je. ik zou het behandelen met natuurlijke producten die een genezende werking hebben, zoals kruiden uit india die zijn in tablette verkrijgbaar.

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x