Mens en Dier

Bill Gates wil zon verduisteren, critici vrezen het ergste

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het project waarbij wetenschappers miljoenen tonnen kalk in de stratosfeer willen brengen om zonlicht tegen te houden en ‘de aarde af te koelen’, gaat waarschijnlijk in juni van start. Mensen van de Harvard-universiteit laten dan een grote ballon op in het Zweedse Kiruna, die twee kilo kalk in de stratosfeer achterlaat.

Het doel van de missie, die wordt gesteund door miljardair Bill Gates, is om een deel van het zonlicht te reflecteren en ‘klimaatverandering tegen te gaan’. De kalk veroorzaakt een kilometerslange pluim die de wetenschappers vervolgens gaan bestuderen. Ze willen onder andere weten hoe de deeltjes reageren op de lucht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het idee om een soort zonnescherm rond de hele wereld te plaatsen, bestaat al langer. Vooral na de uitbarsting van de Pinatubo-vulkaan in 1991 werd er veel over gesproken. Wetenschappers onderzochten toen de effecten van de enorme zwavelwolk die opsteeg naar de stratosfeer.

Geknutsel aan het klimaat

Zwavelzuurdruppeltjes fungeerden als kleine spiegels en weerkaatsten het zonlicht. Als gevolg hiervan zou de temperatuur op aarde 1,5 jaar lang een halve graag lager hebben gelegen.

Experts, waaronder Sir David King van de Universiteit van Cambridge, hebben al gewaarschuwd dat de controversiële techniek verwoestende gevolgen kan hebben voor weersystemen. Volgens sommige deskundigen zou zelfs de ozonlaag vernietigd kunnen worden, die ons beschermt tegen schadelijke UV-straling.

Dit geknutsel aan het klimaat, waar Gates miljoenen dollars in investeert, kan ook de zeestromen verstoren. Er kunnen extreme klimatologische gebeurtenissen plaatsvinden, waarbij bijvoorbeeld landbouwgrond wordt vernietigd, soorten worden uitgeroeid en epidemieën ontstaan.

Zonnebrandcrème

Je zou in de ene regio de perfecte klimatologische omstandigheden kunnen creëren, maar tegelijkertijd grote schade aanrichten in een andere. Een temperatuursverandering zou een verschuiving in de neerslagpatronen veroorzaken. Je kunt niet voorspellen hoe het weer op de lange termijn zal reageren op zo’n laag ‘zonnebrandcrème’ rond de aarde.

Diezelfde Bill Gates heeft deze week overigens in een interview met een Poolse krant gezegd dat pas eind 2022 alles weer normaal is. Eerder zei hij nog dat we dit jaar weer terug zouden gaan naar normaal.

[Wochenblick]

4.2 43 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

149 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nico
Nico
3 jaren geleden

Snowpiercer. Netflix .watch.

Louis
Louis
3 jaren geleden

Als die man niet geestelijk gestoort is eet ik mijn hoed op!. dat die man nog in leven is begrijp ik niet.

Chello
Chello
3 jaren geleden

Ik had vroeger wel respect voor hem, maar over de laatste paar jaren zie ik een man die een gestoorde idioot is met veel te veel geld en denkt dat hij de wereld kan beheersen en voor GOD kan spelen.

ProAsfalt
ProAsfalt
3 jaren geleden

Compleet bezopen.
Naast die giftige pseudovaccin wil hij de mensheid ook nog eens uitroeien door het klimaat kouder te maken.
Warmte betekent de tijd van voorspoed, kou betekent de tijd van tegenspoed.

Overigens denk ik dat het effect van de 2 kg kalk – zoals eigenlijk ook wel te lezen is in dit artikel – wel meevalt want als je bekijkt wat Tsar Bomba heeft aangericht dan moet je heel wat meer kalk de lucht insmijten.

Back to top button
149
0
We lezen graag je reactie!x