Homepagina » Mens en Dier » Bill Gates wil zon verduisteren, critici vrezen het ergste
zon
Foto: Bill Gates (Flickr/BorsheimsJewelry CC BY 2.0)

Bill Gates wil zon verduisteren, critici vrezen het ergste

Het project waarbij wetenschappers miljoenen tonnen kalk in de stratosfeer willen brengen om zonlicht tegen te houden en ‘de aarde af te koelen’, gaat waarschijnlijk in juni van start. Mensen van de Harvard-universiteit laten dan een grote ballon op in het Zweedse Kiruna, die twee kilo kalk in de stratosfeer achterlaat.

Het doel van de missie, die wordt gesteund door miljardair Bill Gates, is om een deel van het zonlicht te reflecteren en ‘klimaatverandering tegen te gaan’. De kalk veroorzaakt een kilometerslange pluim die de wetenschappers vervolgens gaan bestuderen. Ze willen onder andere weten hoe de deeltjes reageren op de lucht.

Het idee om een soort zonnescherm rond de hele wereld te plaatsen, bestaat al langer. Vooral na de uitbarsting van de Pinatubo-vulkaan in 1991 werd er veel over gesproken. Wetenschappers onderzochten toen de effecten van de enorme zwavelwolk die opsteeg naar de stratosfeer.

Geknutsel aan het klimaat

Zwavelzuurdruppeltjes fungeerden als kleine spiegels en weerkaatsten het zonlicht. Als gevolg hiervan zou de temperatuur op aarde 1,5 jaar lang een halve graag lager hebben gelegen.

Experts, waaronder Sir David King van de Universiteit van Cambridge, hebben al gewaarschuwd dat de controversiële techniek verwoestende gevolgen kan hebben voor weersystemen. Volgens sommige deskundigen zou zelfs de ozonlaag vernietigd kunnen worden, die ons beschermt tegen schadelijke UV-straling.

Dit geknutsel aan het klimaat, waar Gates miljoenen dollars in investeert, kan ook de zeestromen verstoren. Er kunnen extreme klimatologische gebeurtenissen plaatsvinden, waarbij bijvoorbeeld landbouwgrond wordt vernietigd, soorten worden uitgeroeid en epidemieën ontstaan.

Zonnebrandcrème

Je zou in de ene regio de perfecte klimatologische omstandigheden kunnen creëren, maar tegelijkertijd grote schade aanrichten in een andere. Een temperatuursverandering zou een verschuiving in de neerslagpatronen veroorzaken. Je kunt niet voorspellen hoe het weer op de lange termijn zal reageren op zo’n laag ‘zonnebrandcrème’ rond de aarde.

Diezelfde Bill Gates heeft deze week overigens in een interview met een Poolse krant gezegd dat pas eind 2022 alles weer normaal is. Eerder zei hij nog dat we dit jaar weer terug zouden gaan naar normaal.

[Wochenblick]
4.3 42 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
149 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nico
Nico
5 maanden geleden

Snowpiercer. Netflix .watch.

Louis
Louis
5 maanden geleden

Als die man niet geestelijk gestoort is eet ik mijn hoed op!. dat die man nog in leven is begrijp ik niet.

Chello
Chello
5 maanden geleden

Ik had vroeger wel respect voor hem, maar over de laatste paar jaren zie ik een man die een gestoorde idioot is met veel te veel geld en denkt dat hij de wereld kan beheersen en voor GOD kan spelen.

ProAsfalt
ProAsfalt
5 maanden geleden

Compleet bezopen.
Naast die giftige pseudovaccin wil hij de mensheid ook nog eens uitroeien door het klimaat kouder te maken.
Warmte betekent de tijd van voorspoed, kou betekent de tijd van tegenspoed.

Overigens denk ik dat het effect van de 2 kg kalk – zoals eigenlijk ook wel te lezen is in dit artikel – wel meevalt want als je bekijkt wat Tsar Bomba heeft aangericht dan moet je heel wat meer kalk de lucht insmijten.

x

Check Also

baudet

Baudet tegen kabinet: ‘U rubber-stampt Nederland regelrecht een hel in, waarbij 1984 verbleekt’

U bent straks verantwoordelijk voor een medische ...

gates

Bill Gates: bij de VOLGENDE pandemie beschikken we over gigantische mRNA-fabrieken

Miljardair Bill Gates denkt niet dat de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

149
0
We lezen graag je reactie!x