Homepagina » Gezondheid » Biologische voeding verlaagt het risico op kanker. Ben jij al overgestapt?
Biologische voeding verlaagt het risico op kanker. Ben jij al overgestapt?

Biologische voeding verlaagt het risico op kanker. Ben jij al overgestapt?

Het eten van biologische voeding kan het risico op kanker aanzienlijk verlagen, zo hebben Franse wetenschappers aangetoond.

Vooral de kans op non-hodgkinlymfoom daalde drastisch, bleek uit onderzoek onder 70.000 Franse volwassenen. Ook het risico op borstkanker daalde.

Steeds meer mensen worden zich bewust van het kankerrisico van pesticiden die in voedsel terechtkomen.

Zwaarlijvige mensen

De onderzoekers ontdekten dat vooral zwaarlijvige mensen baat hadden bij biologische voeding.

“Onze resultaten wijzen erop dat de consumptie van biologisch voedsel geassocieerd kan worden met een vermindering van het risico op kanker,” zei hoofdonderzoeker Julia Baudry van het onderzoekscentrum voor epidemiologie en statistiek in Sorbonne in Parijs.

Mensen die vaker biologisch voedsel aten bleken minder kans te hebben op borstkanker, non-hodgkinlymfoom en lymfomen in het algemeen, aldus dr. Baudry.

Overweldigend

Ze benadrukte dat het promoten van de consumptie van biologische voeding een veelbelovende preventieve strategie kan zijn tegen kanker.

Bij de biologische teelt van gewassen worden geen pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) gebruikt.

Uit een recente analyse bleek al dat het bewijs voor de link tussen pesticiden en kanker overweldigend is.

Bijna de helft

Eerder dit jaar meldde de Europese voedselwaakhond EFSA dat in bijna de helft (44 procent) van het ‘normale’ voedsel één of meerdere chemicaliën zitten. In slechts 6,5 procent van de biologische voedselproducten werden deze chemicaliën aangetroffen.

Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

[Daily Mail]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Tatti schreef:

  Wat is Bio ??
  Als ik hoor dat in een kilo koffiebonen maar 30% hoef te zitten van Bio-oorsprong om de naam Bio-koffie te mogen dragen stel ik mij toch vragen bij andere producten.

  7 likes
 • Margie schreef:

  Je kunt jezelf ook genezen met onbespoten natuurlijke voeding

  Wat is de reden dat wetenschap will bewijzen wat allang bewezen is…

  Let medicine be your food and food be your medicine

  6 likes
 • densie schreef:

  het toeval wil….en toeval bestaat niet…dat ik een ieder die dit artikel leest, kan aanraden een boekje te lezen van een zekere Alberto Villoldo….

  het Amazone Medicijn!

  verkrijgbaar als e-book bij de bekende site voor boeken…9.99euro
  ook gewoon natuurlijk, heerlijk op de bank zonder TV of wat dan ook, lekker stil…lezen…
  just what we need!!!!

  namaste

  3 likes
 • Arwijn schreef:

  Sinds 2006. Vergeet niet ook je water te filteren met ceramische filters, en naar Fluoride vrije tandpasta over te stappen.

  3 likes
 • Eksegese schreef:

  Wel beschouwd toont dit onderzoek aan dat we decennia lang aantoonbaar de vekeerde weg in zijn geslagen. Onderzoek wat al lang eerder had moeten gebeuren alvorens allerlei verkeerde beslissingen en investeringen in werking zijn gesteld. Zaken die willens en wetens de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen. Onbehoorlijk bestuur naar mijn mening en zeker niet uit onwetendheid doch winstbejag ten koste van ons aller grootste goed : onze gezondheid.

  2 likes
  • Marie schreef:

   Bij mijn weten moet voedsel met het EKO keurmerk aan vrij strenge eisen voldoen. Er mag geen kunstmest zijn gebruikt voor de productie ervan, geen GMO en ook geen chemische bestrijdingsmiddelen. Wel geloof ik dat biowinkels betere kwaliteit biologische voeding verkopen dan supermarkten. Supermarkten streven ernaar bioproducten maar net biologisch te laten zijn terwijl biowinkels vaak strengere maatstaven hanteren en ook meer inkopen uit de regio.

   0 likes
 • Sint Zwarte Biff schreef:

  Ik kan me geen BIO permitteren; te duur.
  Hier ligt een mooie taak voor onze regering!

  Ik roep premier Rutte op BIO voedsel betaalbaar te maken voor iedereen

  1 likes
  • Marie schreef:

   Simpele dingen kopen, Sint Zwarte Biff (kool, bananen, eieren, pindakaas, naturel yoghurt, gehakt, havermout etc.)! Zelf koken en letten op aanbiedingen. Niets weggooien. Sinds ik dat principe toepas ben ik zeker niet meer kwijt aan voeding dan voorheen toen ik veel minder biologisch kocht. Ook ben ik niet meer kwijt aan voeding dan de gemiddelde Nederlander. Toch een beetje een kwestie van andere keuzes maken. Vroeger gaf de gemiddelde Nederlander overigens in verhouding tot zijn inkomen veel meer uit aan voeding dan tegenwoordig.

   1 likes
 • Steven van der Minne schreef:

  Jammer.
  Ik wil het wetenschappelijk artikel graag lezen, maar dan moet ik het eerst kopen. Weer zoiets, wetenschap is toch om te delen? Ik onderzoek ook, naast mijn onderwijsbaan, en deel die kennis, zonder er iets voor te vragen. Nu hebben de uitgevers de wetenschap gemonopoliseerd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  londen

  Kippenvel-beelden uit Londen: ‘VRIJHEID! VRIJHEID!’

  Vandaag zijn twee dingen duidelijk geworden: Europa ...

  franse

  Kijk: Franse professor schokt iedereen met rake uitspraken over pandemie

  Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk neemt met ...

  >