Archeologie

Wetenschappers staan versteld van verborgen rijk onder Stonehenge

Help ons door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het monumentale Stonehenge in Engeland was vroeger veel groter. Onderzoekers staan versteld van de omvang die het bouwwerk moet hebben gehad. De Britse krant The Guardian schrijft dat nieuwe vondsten de kijk op Stonehenge volledig veranderen.

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben in Stonehenge 17 voorheen onbekende rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en honderden prehistorische structuren ontdekt. De ontdekking is gedaan met geavanceerde bodemsensoren, meldt de UGent vandaag. Tijdens een internationaal persmoment presenteerde het team talrijke nieuwe vondsten.

Het beroemde stenen monument van Stonehenge blijkt te zijn omringd door een landschap dat veel meer prehistorische bodemsporen bevat dan eerder werd aangenomen. Door het statuut van Unesco Werelderfgoed heersen er strikte beperkingen op archeologische opgravingen.

In de afgelopen vier jaar voerden archeologen van de Universiteit van Birmingham en het Oostenrijkse Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection gedetailleerde bodemscans uit met magnetometers en grondradars. Deze metingen verliepen soms problematisch omdat de bodem in de voorbije eeuw geregeld sterk verstoord werd door onder meer muziekfestivals in de jaren zeventig en tachtig in de weiden rond het monument en de aanwezigheid van Britse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Uit de nieuwe sensormetingen kwamen talrijke, voorheen onbekende bodemsporen van archeologische structuren aan het licht, waaronder restanten van 17 nieuwe rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en talrijke kleinere structuren zoals opgevulde grachten, grote putten en perceelgrenzen.

“Zonder de bodem te verstoren zijn we in staat om nieuwe archeologische sporen te identificeren, zelfs in Stonehenge – sinds lange tijd één van de meest intens onderzochte archeologische sites ter wereld,” zei professor Marc Van Meirvenne.

[UGent, Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hans
Hans
8 jaren geleden
frans
frans
8 jaren geleden

Unesco beschermd , maar is er tevens om de geheimen onder de grond te houden!! ze voorkomt dus bewust verder onderzoek! het zou ons bewustzijn eens te veel vergroten?! tenslotte worden we met zijn allen in Darwins hemel gehouden.

Luc C
Luc C
8 jaren geleden

Stonehenge bestond al wel voor 1954. Het betreft wel degelijk restauraties.
Zie ook de links onderaan het artikel dat Hans plaatste.

Marc
Marc
8 jaren geleden

Heerlijk toch, om heel even te denken dat Stonehenge pas in 1954 werd gebouwd. Ik zag al die mensen al bezig zoals op de foto van Hans, alles natuurlijk in het grootste geheim.

Je wordt ook wel een beetje wantrouwig wanneer je te veel met je neus in al die complotten zit. Maar, aan de andere kant, het komt natuurlijk wel ergens vandaan en ik geef nog altijd de voorkeur aan voorzichtige twijfel boven het klakkeloos aannemen van zogenaamde feiten.

Onderzoek zelf. Dat heb ik gedaan en dan vind je de eerste foto’s van Stonehenge, heel boeiend:

http://www.megalithic.co.uk/modules.php?op=modload&name=a312&file=index&do=showpic&gid=287&pid=32409&orderby=dateD

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x