Homepagina » Archeologie » Wetenschappers staan versteld van verborgen rijk onder Stonehenge
Wetenschappers staan versteld van verborgen rijk onder Stonehenge

Wetenschappers staan versteld van verborgen rijk onder Stonehenge

Het monumentale Stonehenge in Engeland was vroeger veel groter. Onderzoekers staan versteld van de omvang die het bouwwerk moet hebben gehad. De Britse krant The Guardian schrijft dat nieuwe vondsten de kijk op Stonehenge volledig veranderen.

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben in Stonehenge 17 voorheen onbekende rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en honderden prehistorische structuren ontdekt. De ontdekking is gedaan met geavanceerde bodemsensoren, meldt de UGent vandaag. Tijdens een internationaal persmoment presenteerde het team talrijke nieuwe vondsten.

Het beroemde stenen monument van Stonehenge blijkt te zijn omringd door een landschap dat veel meer prehistorische bodemsporen bevat dan eerder werd aangenomen. Door het statuut van Unesco Werelderfgoed heersen er strikte beperkingen op archeologische opgravingen.

In de afgelopen vier jaar voerden archeologen van de Universiteit van Birmingham en het Oostenrijkse Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection gedetailleerde bodemscans uit met magnetometers en grondradars. Deze metingen verliepen soms problematisch omdat de bodem in de voorbije eeuw geregeld sterk verstoord werd door onder meer muziekfestivals in de jaren zeventig en tachtig in de weiden rond het monument en de aanwezigheid van Britse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Uit de nieuwe sensormetingen kwamen talrijke, voorheen onbekende bodemsporen van archeologische structuren aan het licht, waaronder restanten van 17 nieuwe rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en talrijke kleinere structuren zoals opgevulde grachten, grote putten en perceelgrenzen.

“Zonder de bodem te verstoren zijn we in staat om nieuwe archeologische sporen te identificeren, zelfs in Stonehenge – sinds lange tijd één van de meest intens onderzochte archeologische sites ter wereld,” zei professor Marc Van Meirvenne.

[UGent, Guardian]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • frans schreef:

  Unesco beschermd , maar is er tevens om de geheimen onder de grond te houden!! ze voorkomt dus bewust verder onderzoek! het zou ons bewustzijn eens te veel vergroten?! tenslotte worden we met zijn allen in Darwins hemel gehouden.

  6 likes
  • Marc schreef:

   Ja, dat dacht ik ook toen ik het artikel las. Wat slim. Het werelderfgoed een status geven die bescherming biedt tegen verder onderzoek door derden. Als je dan iets wilt verbergen kun je altijd roepen: het heeft een beschermde status, en iedereen knikt eerbiedig het hoofd en loopt verder.

   1 likes
 • Luc C schreef:

  Stonehenge bestond al wel voor 1954. Het betreft wel degelijk restauraties.
  Zie ook de links onderaan het artikel dat Hans plaatste.

  0 likes
 • Marc schreef:

  Heerlijk toch, om heel even te denken dat Stonehenge pas in 1954 werd gebouwd. Ik zag al die mensen al bezig zoals op de foto van Hans, alles natuurlijk in het grootste geheim.

  Je wordt ook wel een beetje wantrouwig wanneer je te veel met je neus in al die complotten zit. Maar, aan de andere kant, het komt natuurlijk wel ergens vandaan en ik geef nog altijd de voorkeur aan voorzichtige twijfel boven het klakkeloos aannemen van zogenaamde feiten.

  Onderzoek zelf. Dat heb ik gedaan en dan vind je de eerste foto’s van Stonehenge, heel boeiend:

  http://www.megalithic.co.uk/modules.php?op=modload&name=a312&file=index&do=showpic&gid=287&pid=32409&orderby=dateD

  0 likes
 • hendrie schreef:

  Er was maar 1 volk dat stenen rechtop zette en dat waren de joden / 10 stammen.

  0 likes
 • Jos Ripken schreef:

  ( Volgens de bijbel )
  Was dat bouwen van muren door de Dames en Heren uit Israël nou niet precies de reden dat God ze er uit schopte ?? Die had dat immers verboden !
  Als dat het geval is, ik ben er immers niet bij geweest, is het wel een interessant gegeven dat men zich beroept op het terug dienen te krijgen van Israël, om vervolgens het gedeelte wat we Zionisten mogen noemen toe te staan dat ze genocide kunnen plegen op de Palestijnen terwijl ik toch meer het idee heb dat als God ze er inderdaad uitgeknikkerd heeft, volgens mij niemand ergens kan lezen dat ze van God terug mogen komen.
  Volgens Miko Peled, vredesactivist en zoon van èèn van de legendarische Israëlische generaals beroepen ze zich op een belofte van Koning david, waarvan volgens Peled nog steeds niet eens is bewezen dat de beste man ooit geleefd heeft !
  Maar goed, het gaat over Stonehenge wat volgens Richard c Hoagland, die metingen deed bij de Maya tempels en ook bij Stonehenge en in zijn verslagen spreekt hij over de overeenkomsten tussen beide “monumenten”….want ook Stonehenge schijnt “Hyperdimensional/Torsion Physics Effects” uit te stralen

  0 likes
 • Michael schreef:

  Ongelofelijk , en door wie en hoe werd dit gemaakt ?!!!!!

  Baalbeck Libanon .

  https://www.youtube.com/watch?v=JElDe5co5W8

  0 likes
 • x

  Check Also

  klimaatontkenners

  Helemaal van het padje: Professor wil klimaatontkenners laten vervolgen

  Normaal gesproken maken politici de wetten. Deze ...

  6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen 'sensationele vondst'

  6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen ‘sensationele vondst’

  Archeologen hebben in Polen een 6800 jaar ...

  >