
Het Budj Bim-landschap in het zuidwesten van Australië, dat vorig jaar op de Werelderfgoedlijst is gezet, is een groot natuurgebied bestaande uit kanalen, vulkaangebieden en moerassen.
Het gebied was 6000 jaar lang een belangrijke plek voor de Aboriginals.
Door de verwoestende bosbranden zijn bouwwerken onthuld die duizenden jaren geleden in het gebied zijn neergezet door de inheemse bevolking.
Aanzienlijk groter
Door de hevige branden verdween de dichte begroeiing en kwamen de opmerkelijke bouwwerken bloot te liggen.
Het Budj Bim-landschap bestaat uit een systeem van kanalen en dammen die door de Aboriginals zijn aangelegd met behulp van vulkanisch gesteente.
Dit systeem blijkt nu aanzienlijk groter te zijn dan altijd is gedacht.
Ouder dan de Egyptische piramides
Het is ruim 6600 jaar geleden aangelegd door het Gunditjmara-volk en zou daarmee ouder zijn dan de Egyptische piramides.
Het complexe systeem van kanalen en dammen is door de Gunditjmara ontworpen om alen te vangen die uit een nabijgelegen meer afkomstig waren.
“Toen we terugkeerden naar het gebied ontdekten we een verborgen kanaal in het gras met een lengte van 25 meter,” zei projectmanager Denis Rose tegen CNN.
Verrassing
Onderzoekers hebben in het verbrande landschap meerdere nieuwe bouwwerken ontdekt, die lijken op kanalen en vijvers.
“Het was een verrassing om steeds weer nieuwe [bouwwerken] te ontdekken die door de branden zijn blootgelegd,” zei Rose.
De bosbranden in dit deel van Australië zijn eind december vorig jaar ontstaan als gevolg van blikseminslag.
Mooi he, en na al die eeuwen en branden staat het er nog steeds.
200 mensen opgepakt vanwege de bosbranden… maar geen 1 in dit gebied?
Waar komt toch dat hardnekkige verhaal vandaan dat de piramides maar 4 tot 6 duizend jaar oud zijn?
Uit het fotomateriaal en het vertoonde filmbeeld (dank!) kan ik meteen opmaken dat het om een uitgebreid irrigatie netwerk gaat ivm de intensieve veeteelt waarvoor de eboriginals al sinds de oertijd bekend staan.