
Het leven van bomen verschilt niet veel van dat van mensen. Ze leven in families, vormen sociale netwerken en voelen zelfs pijn.
Ze hebben individuele persoonlijkheden, hebben net als mensen nachtrust nodig en communiceren door middel van verschillende taalsoorten.
Dat stelt Peter Wohlleben in zijn boek ‘Het verborgen leven van bomen’, schrijft New Scientist. Al 25 jaar werkt hij als boswachter en vertoeft hij de hele dag tussen de bomen.
Niet eenvoudig
Door te spreken met drie wetenschappers van de Universiteit van Aken en wetenschappelijke studies door te spitten, kreeg Wohlleben een beter inzicht in wat hij in het bos zag.
Het bestuderen van bomen is niet eenvoudig. Ze groeien traag en dus duurt een onderzoek naar hun ‘gedrag’ erg lang.
De boswachter stuitte onder meer op iets wat leek op vreemd gevormde stenen in het mos. Tot zijn verrassing bleek het te gaan om oud hout dat zo hard was geworden als steen.
Communiceren
Het bleek een stuk van een boomstronk te zijn die vele honderden jaren oud was. Onder de bast deed een groen laagje vermoeden dat de boom nog in leven was.
“De enige mogelijkheid was dat de boom verbonden was met de wortelen van zijn buren, die hem suiker stuurden om hem in leven te houden,” zei Wohlleben.
Hij suggereert dat mensen met planten kunnen communiceren, aangezien kiemplantjes reageren op geluid.
Verstoord
Toen hij zijn carrière begon werkte hij voor het Duitse staatsbosbeheer, waar de focus lag op het optimaliseren van de houtproductie.
De bomen werden relatief ver uit elkaar geplaatst zodat ze geen ondergrondse verbindingen konden leggen. Wohlleben kwam tot de ontdekking dat de natuurlijke processen werden verstoord.
Rechten
Hij hoopt dat bomen in de komende 10 jaar rechten zullen krijgen en dat de bosbouw een stuk duurzamer zal worden.
“Bomen worden vaak gezien als producenten van zuurstof of bouwmaterialen voor de houtindustrie,” besloot hij. “Hopelijk kijken mensen op een dag net zo graag naar bomen als naar olifanten.”
Het boek ‘Het verborgen leven van bomen’ is hier verkrijgbaar.
Timmermans neemt Polen en Hongarije de maat, maar weigert in de spiegel te kijken
Holocaust, gruwelijke experimenten op mensen en Agent Orange. Dit zijn de bedrijven die de controle over de wereldvoedselproductie krijgen
81 artsen komen in verzet en schrijven brandbrief tegen coronabeleid: ‘Wij maken ons grote zorgen’
Arts die gifgasaanval in Syrië vastlegde eerder beschuldigd van terrorisme en ontvoering Jeroen Oerlemans
Operation Highjump: UFO’s, ondergrondse nazi-bases en admiraal Richard. E Byrd
Nederlandse journalist doet verbazingwekkende vondst in voormalig hoofdkwartier Azov-bataljon
Diamantvelden Zimbabwe stelselmatig geplunderd
NASA-astronauten delen hun ervaringen over buitenaardsen. Hebben ze een basis op de maan?
Een beroemde dierentrainer wilde bewijzen dat honden helderziend zijn. Dit is zijn opmerkelijke verhaal