Homepagina » Natuur en Milieu » Boswachter doet opzienbarende onthullingen over het leven van bomen
Boswachter doet opzienbarende onthullingen over het leven van bomen

Boswachter doet opzienbarende onthullingen over het leven van bomen

Het leven van bomen verschilt niet veel van dat van mensen. Ze leven in families, vormen sociale netwerken en voelen zelfs pijn.

Ze hebben individuele persoonlijkheden, hebben net als mensen nachtrust nodig en communiceren door middel van verschillende taalsoorten.

Dat stelt Peter Wohlleben in zijn boek ‘Het verborgen leven van bomen’, schrijft New Scientist. Al 25 jaar werkt hij als boswachter en vertoeft hij de hele dag tussen de bomen.

Niet eenvoudig

Door te spreken met drie wetenschappers van de Universiteit van Aken en wetenschappelijke studies door te spitten, kreeg Wohlleben een beter inzicht in wat hij in het bos zag.

Het bestuderen van bomen is niet eenvoudig. Ze groeien traag en dus duurt een onderzoek naar hun ‘gedrag’ erg lang.

De boswachter stuitte onder meer op iets wat leek op vreemd gevormde stenen in het mos. Tot zijn verrassing bleek het te gaan om oud hout dat zo hard was geworden als steen.

Communiceren

Het bleek een stuk van een boomstronk te zijn die vele honderden jaren oud was. Onder de bast deed een groen laagje vermoeden dat de boom nog in leven was.

“De enige mogelijkheid was dat de boom verbonden was met de wortelen van zijn buren, die hem suiker stuurden om hem in leven te houden,” zei Wohlleben.

Hij suggereert dat mensen met planten kunnen communiceren, aangezien kiemplantjes reageren op geluid.

Verstoord

Toen hij zijn carrière begon werkte hij voor het Duitse staatsbosbeheer, waar de focus lag op het optimaliseren van de houtproductie.

De bomen werden relatief ver uit elkaar geplaatst zodat ze geen ondergrondse verbindingen konden leggen. Wohlleben kwam tot de ontdekking dat de natuurlijke processen werden verstoord.

Rechten

Hij hoopt dat bomen in de komende 10 jaar rechten zullen krijgen en dat de bosbouw een stuk duurzamer zal worden.

“Bomen worden vaak gezien als producenten van zuurstof of bouwmaterialen voor de houtindustrie,” besloot hij. “Hopelijk kijken mensen op een dag net zo graag naar bomen als naar olifanten.”

Het boek ‘Het verborgen leven van bomen’ is hier verkrijgbaar.

[New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • dimmer schreef:

  Sjonge jonge, heeft er weer een van zn eigen tuin zitten vreten.
  Waren vast heel goeie paddo’s.

 • Louise schreef:

  Nou die olifanten worden ook uitgeroeid,voor de mens is niets heilig of respectvol,wel een mooie observatie van die meneer,alles wat leeft heeft een ziel en alles kan communiceren op eigen niveau ,je moet het wel kunnen zien…

 • Richard schreef:

  Al het leven is één.
  Dat moeten wij begrijpen willen wij de taal der planten en dieren weer verstaan zoals eens in oude tijden.
  Het zal tot heel veel wederzijds respect leiden.

 • exegese schreef:

  De natuur is nog zoveel mooier dan wij beseffen, ze heeft nog zoveel geheimen prijs te geven, als we er maar met wat meer respect mee om zouden gaan, als we maar wat meer oog hadden voor haar schoonheid en wat minder op jacht naar poen, macht en bezit. Dan zou het leven zo veel meer te bieden hebben voor zo veel mensen.

 • Peter schreef:

  It takes a looooooooooooong time…
  to say anything in old-entish.

 • Theo schreef:

  Wellicht is deze trailer een mooie aanvulling op dit artikel.
  https://vimeo.com/ondemand/intelligenttrees/181082721

 • Leo schreef:

  Dit is een dikke middelvinger naar de vegetariërs want ze vermoorden bomen en planten. Ze hebben tenslotte ook gevoel.

  • Fruitarian schreef:

   Wat een laf excuus zeg!
   Je probeert gewoon excuses te vinden om je stuk vlees niet te hoeven laten staan.
   Ik zal je nog sterker vertellen dat we helemaal geen voedsel nodig hebben en van de ‘prana’ om ons heen kunnen leven. Ook wel breatharian genoemd. Er komen er steeds meer bij.
   Zelf eet ik hoofdzakelijk fruit en wat rauwe groenten en regelmatig vasten. Voel me beter dan ooit tevoren. En nee, je kunt dit niet van de een op de andere dag. Alles vergt training. Een hongergevoel is gewoon het terugkrimpen van de organen naar de oorspronkelijke toestand….. die opgezet waren door het vele voedsel wat we eten. We hebben onszelf afhankelijk van voedsel gemaakt. Bovendien zei Hippocrates dat we ons voedsel alleen als medicijn moeten gebruiken, maar hij zei niet dat we voedsel nodig hebben om te “overleven”. NU vreet iedereen zichzelf dood, ziek, zwak en misselijk.

 • John schreef:

  Als dit voor bomen geldt, geldt dit wellicht voor alle planten. Slecht nieuws voor veganisten en vegetariërs, want als we dierenwelzijn en plantenwelzijn respecteren, blijft er niks meer over om te eten.

 • Richard schreef:

  Op het weigeren van het voedsel ons aangeboden door onze Moeder volgt de hongerdood.

 • 3esses schreef:

  rechten voor bomen, los van het feit dat ik voor ben, mensen hebben niet eens rechten en worden opzij geschoven, MENSEN, laat staan bomen.

 • Benhur schreef:

  Die boswachter moet in het vervolg zijn medicijnen op tijd innemen of gaan samenwonen met prinses Irene om contact te leggen met de bomen.

 • Anton50 schreef:

  In de jaren zeventig werd al onderzoek gedaan bij planten en hoe zij reageerden op hun omgeving. Het zijn levende wezens. En wat meer is; onderling verbonden door het Levensveld…

 • x

  Check Also

  vlees

  Zwaar verontreinigd vlees verdwijnt in onze kroketten en bitterballen. ‘Hier maak ik me echt heel boos over’

  Vlees van runderen die leefden in het ...

  windmolens

  Het is echt van de zotte! Meer dan 1000 bomen gekapt voor 5 windmolens: ‘De burger pikt dit niet’

  Langs de Oude Maas bij Heinenoord in ...

  >