
Wetenschappers hebben de meest gedetailleerde 3D-afbeelding ooit van menselijke botten gemaakt. Daaruit blijkt iets heel opmerkelijks.
Botten, die grotendeels bestaan uit kristallen en het eiwit collageen, blijken over opzienbarende eigenschappen te beschikken.
Er is inmiddels veel bekend over de structuur van collageen, maar hoe de mineralen in botten – bestaande uit hydroxyapatiet – zijn georganiseerd is nog vrij onduidelijk.
Vingers en handen
Roland Kröger van de University of York heeft nu samen met zijn collega’s een reconstructie gemaakt van de minerale structuur van botweefsel op micro- en nanoschaal.
Op nanoschaal blijken de kristallen te zijn gevormd als vingers. Ze clusteren samen en vormen vervolgens ‘handen’.
Dankzij deze vorm kunnen de kristallen zich vasthechten aan het collageen.
Fractaal
Niet alleen op het kleinste niveau zijn collageen en kristallen met elkaar verweven. De wetenschappers ontwaarden tenminste 12 verschillende niveaus waarbij dit gebeurt.
Hierdoor heeft botweefsel iets weg van een fractaal, een motief dat zich eindeloos herhaalt.
Unieke eigenschappen
Je ziet dit terug in de complexe en verbazingwekkende vormen van de natuur; onder meer in sneeuwvlokken, wolken, boomstammen en bliksemschichten.
Kröger denkt dat de vele lagen van kristal en collageen de unieke eigenschappen van botten kunnen verklaren.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Science.
Bekijk ook onderstaande video:
Ik heb eens een Boeddhishtische tentoonstelling bezocht en daar werden deze kristallen tentoongesteld. Ze waren afkomstig van verlichte overleden boeddhistische meesters en er werden genezende kwaliteiten aan toegeschreven als men naar deze kristallen kijkt.
Het is schitterend en ingenieus, jammer dat we dat zo weinig waarderen ,….