Homepagina » Innovatie » Briljante tiener ontwikkelt apparaat dat water zuivert én duurzame energie opwekt
Briljante tiener ontwikkelt apparaat dat water zuivert én duurzame energie opwekt

Briljante tiener ontwikkelt apparaat dat water zuivert én duurzame energie opwekt

Cynthia Sin Nga Lam wil graag iets betekenen voor de miljoenen mensen op aarde die geen toegang hebben tot elektriciteit en schoon drinkwater. De 17-jarige leerlinge uit Australië bouwde de H2Pro, een ‘draagbaar fotokatalytisch stroomopwekkings- en waterzuiveringsapparaat’. Haar uitvinding produceert zowel duurzame energie als vers water.

Met de H2Pro hoopt Cynthia twee problemen tegelijk op te lossen: hoe kun je schoon water en elektriciteit bieden aan de vele mensen ter wereld die daar geen beschikking over hebben? Op dit moment hebben 780 miljoen mensen geen toegang tot schoon water en leven 1,2 miljard mensen zonder elektriciteit.

Briljante tiener ontwikkelt apparaat dat water zuivert én duurzame energie opwekt

Cynthia met haar H2Pro (Google Science Fair)

De H2Pro kan daar verandering in brengen. Het apparaat werkt op basis van fotokatalytische technologie, die tegelijkertijd water zuivert en elektriciteit genereert door enkel gebruik te maken van zonlicht.

“Bij fotokatalyse wordt niet alleen water gezuiverd en gesteriliseerd, maar wordt door middel van watersplitsing ook waterstof geproduceerd, wat gebruikt kan worden om elektriciteit op te wekken,” zegt Cynthia.

Het apparaat werkt zonder externe stroombron. De productie van waterstof is nog vrij laag, maar daar wordt aan gewerkt, aldus de tiener. Via fotokatalyse kan in de meest afgelegen gebieden op een beheersbare schaal en een duurzame manier water worden gezuiverd en stroom worden opgewekt. Kortom: een briljant humanitair productontwerp.

[Inhabitat]


Vond je deze info belangrijk? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Dit is nu hoop! Steeds meer briljante kinderen komen met uitvindingen die de wereld van nu kunnen veranderen.

  17 likes
  • Hopelijk “verdwijnt” deze tiener niet ineens, zomaar, zonder reden……….. En hopelijk heeft ze geen patent aangevraagd. Anders is ze zeker aan de beurt…

   8 likes
   • Als we zo over onze medemens gaan denken, waar moet het dan naar toe met deze wereld?
    Ik stuiter meer dan 50 jaar al rond op deze planeet, heb echt genoeg meegemaakt om te weten hoe slecht de ene mens met de ander om kan gaan, en dat allemaal van heel dicht bij.
    Maar ik vertik het gewoon om een houding aan te nemen , waarbij ik niet meer geloof in de mensheid, en de kracht in de mens die ons kan laten overleven in zelfs de meest barre omstandigheden.

    Ik vertrouw in mezelf, en dus OOK in mijn medemens.
    Dat is een bewuste keuze, een heeft NIETS met naïviteit te maken,
    integendeel zelfs.

    7 likes
    • Het is ook niet de mensheid die zo slecht is maar “die kleine groep” die het voor de rest verpest, helaas bekleed “die kleine groep” wel de topfuncties. Of we ooit van de hiërarchie af komen? Want dat zou wel nodig zijn om het lot vd mensheid bij ons allen neer te leggen.

     0 likes
     • Ik zou bijna emotioneel gaan huilen als het niet te belachelijk voor woorden was waardoor ik in lachen ben uitgebarsten.

      0 likes
     • Iedereen met een topfunctie heet elite en is slecht.
      Iedereen zonder topfunctie noemen we “gewoon” en is goed.
      Iedereen die dat niet vindt slaapt of is naïef.
      Vind je dat logisch?
      Ikke nl. niet.
      Ik sluit me bij Edwin aan. Houd geloof in de gehele mensheid!

      0 likes
   • Wanneer ze patent aanvraagt is het juist veiliger voor haar omdat dan iedereen haar ideeën in kan zien.

    Dat wist je toch wel dat patenten openbaar zijn?

    4 likes
    • Patenten of octrooien dienen vooreerst geheim te blijven gedurende de aanvraag of er zelfs ruim voor. Je dient eerst het nieuwheidsonderzoek af te wachten, maar dit duurt tussen de 6 en de 9maanden, maar intussen heb je maar één jaar waar je als aanvrager een exclusiefrecht geniet om de handel uit te breiden naar een groter ‘bescherm’ gebied. Dus vooraleer je dit beslist heb je feedback nodig van bedrijven en dat betekent dat je hen dient aan te schrijven daarvoor om te zien of er überhaupt interesse is. anyway… Dus ik denk niet dat ze dit al heeft en zoja, dan is het, zoals met vele van die dingen, eeuwig wachten op een mirakel voor het voor de massa toepasbaar zal worden gemaakt. Vergeet niet dat er grote spelers in dit veld hun strijd voeren over “energielevering”.
     Zo zijn er nog honderden of duizenden patenten die revolutionaire zaken laten zien…levitatie etc… nooit wat van gehoord. Dus…hoop? Hoop ligt per definitie ‘ergens’ in de toekomst. Wat doen we met het ‘NU’? Idd…wedijveren en winsten maken, ieder voor zich. Dat is het systeem.
     Niet tevreden over, jammer.
     Maar…alles kan…wie weet.

     2 likes
  • En deze kinderen zijn Indigo kinderen, en zijn zo als jij zegt letterlijk De Hoop van de Wereld :))

   5 likes
  • Erg leuke vondst, zeker voor haar leeftijd, maar niet uniek.
   Holland Mineral Water Machinery (uit Enschede) produceert zoutwater destilleerunits die kunnen werken op zonnepanelen. Ideaal voor droge gebieden aan zee.

   http://holland-water.nl/?page_id=218

   5 likes
 2. Fantastisch nieuws, maar mijn meest positieve verwachting is, dat Cynthia waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar heel verrassend ‘zelfmoord’ pleegt en uiteraard (als onomstotelijk bewijs) een kort afscheidsbericht op haar iPhone achterlaten.

  9 likes
  • Moet dit nou? Ik ben echt niet naïef en weet donders goed hoe de wereld in elkaar zit, ik heb genoeg gezien en gehoord in mijn leven om te weten hoe mooi de mensen kunnen zijn, en ook genoeg voorbeelden gezien van hoe SLECHT de mens zich kan gedragen.
   Maar wat je nu flikt, is iemand iets toewensen voordat het daadwerkelijk is gebeurt!

   Kijk wel uit: want zoals je over anderen denkt, zo denken anderen over jou ook!

   Mensen hier zitten soms lekker tegen allerlei vormen van onrecht hun gal te spugen (terecht of onterecht doet er nu niet even toe), maar als ik kijk wat voor een donkere en negatieve gedachten ze ZELF weerspiegelen denk ik: “Joh kijk eens lekker naar jezelf, ben JIJ zo zuiver dan?”

   Om bij voorbaat al te verzinnen dat iemand eventueel in de toekomst vermoord gaat worden, getuigt in mijn ogen OOK van een zieke geest. Ieder hier is verantwoordelijk over zijn/haar eigen gedachtes. Iedere gedachte heeft NET zoveel invloed op deze realiteit als onze ZICHTBARE handelingen, we kunnen wel in onze handelingen ons zelf voordoen als “spiritueel” en “verlicht”, maar als gedachten zoals bijvoorbeeld jij deze ventileert met deze “voorspelling” nog steeds bestaan, zijn we als totale mensheid nog geen steek verder gekomen in ons mens-zijn.

   Eigenlijk geef je al aan jouw dat je geen vertrouwen meer hebt in de mensheid, en dus ook niet in jezelf.
   Wat je ook over andere mensen beweert, zeg je in feite ook over jezelf. Niet in je medemens vertrouwen, is niet meer in jezelf geloven .

   Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

   6 likes
   • Projectie van geringe eigenwaarde op de rest van de wereld dus. 🙂
    Je vergeet nog één belangrijke: wensdenken. Het zou natuurlijk ‘fantastisch’ zijn als er iets met de betreffende dame gebeurt, dan kunnen daar weer mooie complottheorieën van worden gesmeed.

    7 likes
    • Dank U !
     Dat is dus precies wat ik bedoelde.
     Vaak wordt er hier afgegeven op cabal/nwo etc (en dat zal best wel vaak terecht zijn), en hoe duister hun agenda wel niet mag zijn…maar als ik de duistere/morbide fantasieën (of voorspellingen in dit geval) hier van sommige commentaargevers zie, denk ik : Ehhhhh…en JIJ dan?

     5 likes
   • De kluizen van de oliemaatschappijen liggen vol met schone waterstof motoren. En de uitvinders krijgen dan een (financieel) aanbod, maar vaak gewoon een plekje naast hun uitvinding, in die zelfde kluis.
    Excuses, maar dat noem je realisme…….
    Groetjes,
    Armonicus

    5 likes
   • In de tijd van Tesla zou Armonicus gelijk krijgen. Gelukkig heeft Chintya haar bevindingen al geopenbaard. Dat is m.i. een voldoende garantie om GEEN voortijdig einde te krijgen.

    2 likes
 3. Deze technologie bestaat all jaren. Maar het mag niet naar buiten gebracht worden.
  Hoe ik aan deze conclusie kom is heel simpel.
  Als een tiener dit kan bedenken, dan weet je gelijk wat een wetenschapper kan maken met zijn kennis.
  Zoals de rest van de uitvindingen van de slimme tieners, wordt dit ook in een doofpot gestopt.

  12 likes
  • Daar ben ik het niet mee eens.
   Zogenaamde wetenschappers, hebben al een idee van hoe dingen werken…
   Tieners zijn nieuw en vers en kunnen dus makkelijker ”nieuwe” dingen creeren.

   In het bedrijfsleven heb je ook vaak de term, ”out of the box” denken.
   Ook hier zijn de tieners beter in omdat iemand van 40 jaar, het al 40 jaar hetzelfde doet….

   2 likes
 4. Ik hoop maar dat ze het haalt, zo’n aantrekkelijk jong meisje, in deze verrotte wereld en waar iedereen onbetrouwbaar is.

  3 likes
  • Beetje triest eigenlijk, ga eens naar buiten en spreek met mensen, stel je eens open. Alles beter dan zo zwartgallig achter je schermpje te zitten en je rond te wentelen in de “alternatieve media” modder.

   Echt waar dan kun je zien dat de zo’n schijnt en er veel goede mensen zijn in de wereld. Zelf heb ik vandaag vrijwilligers werk gedaan en mensen blij gemaakt. Ben benieuwd wat jij doet om deze wereld een stukje beter te maken…

   6 likes
  • “Iedereen is onbetrouwbaar” ??

   Jij, Ik , dat meisje waar je het over hebt, en alle andere lezers hier ook?

   Echt Kalki, Iedereen?

   Ik neem aan dat je “veel mensen tegenwoordig” bedoelt in plaats van “iedereen” ?
   Toch?

   3 likes
  • Bedankt [email protected] voor de link.

   Ik denk als je meedoet aan de Google Science Fair het wel handig is net zoals bij het beste idee van Nederland dat men kijkt en weet wat er al op dit vlak bekend is, als het al bekend is op de TU Delft in het kleine Nederland dan zullen meer wetenschappers hiervan op de hoogte zijn, uiteraard is het goed dat mensen een verdiepingsslag gaan uitvoeren en ik moedig het meisje zeker aan verder te gaan, maar ik begrijp uit het artikel van TU Delft dat dat juist het grote probleem is.
   En hierbij nog een linkje van Maart 2014 van Ninefornews.
   https://www.ninefornews.nl/eenvoudig-drinkwater-zuiveren-met-zonlicht-en-veel-gebruikt-pigment/

   3 likes
   • Gaat mij meer om het verhaal dat nu iemand zoiets heeft bedacht en uitgevoerd. Dat is nu niet juist. Het is al lang uitgevonden maar zoals bij zoveel uitvindingen is de huidige industrie niet genegen over te stappen op andere technieken daar er momenteel veel geld wordt verdiend met de huidige generatie techniek. Andere technieken zijn al lang uitvoerbaar (auto’s op waterstof, eigen krachtcentrale) maar het gaat weer allemaal om geld. Mij gaat het ook meer om de verdieping slag hoe dergelijke technieken beschibaar te stellen aan iedereen zodat we kunnen voorzien in onze eigen energie. Kijk momenteel naar zonnepanelen, alle energie bedrijven gaan er tegen in, verzinnen hun eigen regels om de gebruiker maar steeds meer uit te melken….wie krijgt nog z’n 21 cent per kwh/u terug… Ik wel, heb oude meter en die draait gewoon terug. Kies nooit voor een slimme meter want dan wordt je opgehangen aan de willekeur van de leverancier.

    1 likes
    • Same here, maar uiteindelijk ontkom je niet aan de slimme meter denk ik.

     Ik wil vooral af van fossiele afhankelijkheid, het spul raakt op en de milieuschade is inmens. Dat we uiteindelijk linksom of rechtsom toch voor van alles meer moeten betalen is helaas een feit. De vervuiling kunnen we wel afremmen en dat is pure winst, die niet in direct geld
     is uit te drukken, maar wel voor de generaties na ons.

     De laatste series van de Tesla auto´s halen al een actieradius van boven de 500 km voor een opgeladen batterij. Ik zie daarin voor particulier gebruik meer toekomst dan een dure waterstofauto, waterstofmotoren zijn waarschijnlijk wel noodzakelijk voor vrachtverkeer en transport over water. Maar dan moet de productie van waterstof wel duurzaam gebeuren en dat lijkt nog ver weg.

     Positief is dat de opmars van zonnepanelen niet meer lijkt te stoppen, ondanks de tegenwerking van de gevestigde energiebedrijven en onze politiek. Je ziet werkelijk overal zonnepanelen verschijnen op de daken!

     Zelfs mijn vader, die duurzaamheid lang heeft bestreden als geitenwollensokgeneuzel, is helemaal enthousiast over zijn zonnepanelen. Zijn huisverlichting is vervangen door uitsluitend leds en spaarlampen, huishoudelijk apparatuur vervangen met de zuinigste alternatieven en zijn jaarlijkse gebruik is met 1000 kwh afgenomen. Zijn volgende auto wordt een elektrische!

     3 likes
 5. Echt apart om te zien hoe zwartgallig sommige mensen hier zijn.. Jammer is dat, maar ja, het verbaast me dan weer niets..

  8 likes
 6. Steeds weer ontzettend mooi om te zien dat er mensen zijn die bezig zijn de wereld te verbeteren in plaats van te vernietigen, de positieve energie die hiervan afstraalt doet mij glunderen.
  Make Love, Not War… altijd goed…

  6 likes
 7. Ai, ze weet nog niet hoe het werkt in de wereld zeker?

  She better start looking over her shoulder.

  2 likes
 8. Dit is heus al eerder bedacht door velen anderen. Alleen het zal nooit gebruikt worden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

elektriciteit

Na 2025 ‘niet altijd genoeg elektriciteit beschikbaar’. Dit zijn de verstrekkende gevolgen van de energietransitie

De komende jaren moeten er miljarden euro’s ...

warmtepomp

Half Nederland in de kou door warmtepomp. Hoogleraar legt uit waarom we niet zonder gas kunnen

De warmtepomp is voor de helft van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.