Homepagina » Buitenaards » “Buitenaards leven is onvermijdelijk”

“Buitenaards leven is onvermijdelijk”

Professor planeetkunde Sara Seager is geen optimist, maar een realist. Ze meent dat we over 20 jaar tekenen van buitenaards leven op andere planeten kunnen ontdekken. Eén van Amerika’s meest gerespecteerde ruimtewetenschappers schreef voor het hoog aangeschreven wetenschappelijke blad PNAS dat ‘leven buiten onze planeet onvermijdelijk is’.

De nieuwe generatie telescopen zal ons steeds dichter bij tekenen van buitenaards leven brengen, aldus de 43-jarige Seager. De James Webb-ruimtetelescoop, die in 2018 gelanceerd wordt, zal bijvoorbeeld een aantal potentieel bewoonbare exoplaneten tot in detail kunnen bestuderen.

“Er zijn 100 miljard sterren in onze Melkweg en er zijn nog eens 100 miljard van die sterrenstelsels,” zei ze. Maar ze baseert zich op meer dan alleen kansberekening. Er zijn vele ontdekkingen en geavanceerde technieken waarover ze in haar artikel bericht.

"Buitenaards leven is onvermijdelijk"

Astronoom Sara Seager (Trent Bell)

“Toen mensen 20 jaar geleden spraken over exoplaneten, dan werd er hardop gelachen,” zei ze. “Nu zijn er door de Kepler-telescoop duizenden van die planeten ontdekt en kunnen we vaststellen dat er rond elke ster wel eentje cirkelt. Niet onbelangrijk: daar komt ook nog bij dat er heel wat aardachtige planeten zijn.”

“Ik ben er zeker van dat we op de drempel staan om belangrijke ontdekkingen te doen,” ging Seager verder. “Wij behoren tot de eerste generatie die dat kan zeggen.”

Hoe zal buitenaards leven er volgens de hoogleraar uitzien? “Hierover tast ik ook in het duister,” legde ze uit. “Ik verwacht geen groene mannetjes. In het beste geval en met het juiste gereedschap vinden we gassen die worden veroorzaakt door leven. Dat kan een bacterie zijn, maar net zo goed een dier of een intelligent wezen.”

Als er leven blijkt te zijn op andere exoplaneten, zal dat volgens Seager veel fundamentele dingen veranderen. Denk aan onze technologie, ons mensbeeld en onze religies.

[De Morgen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Eigenlijk is het zwaar achterhaald dat ze vanuit de wetenschap zich focussen op bacterieel buitenaards leven aangezien het buitenaardse leven de mensheid allang heeft ondekt en de bewijzen hiervan steeds zichtbaarder worden.
  Ik zou haast zeggen: in welke donkere grot heeft professor planeetkunde Sara Seager al die tijd gezeten?

  14 likes
  • Mimi, in diezelfde donkere grot waaruit jij af en toe ook rare dingen roept..

   13 likes
   • Nou dat is een zinnige bijdrage….jouw argumenten overweldigen een ieder dat Mimi maar heel stomme dingen schrijft.

    Ik ben het Mimi een, maar je moet wel ergens beginnen en bacterieel leven is een stap die voor veel mensen wat beter te nemen is.

    0 likes
    • Ha die Martijn. Leuk dat je er bent. Lees Mimi haar reactie nog maar eens. Mimi doet ook leuk mee door iemand te bestempelen. Ik begrijp dat je al een vooroordeel hebt als je mijn naam ziet.

     2 likes
  • Die donkere grot is haar studie kamer waar ze jaren heeft gestudeerd. Hoeveel studie uren heb jij dan gemaakt?Toevallig ook professor in de astro fysica? Misschien minder achter het internet zitten en niet meer kijken naar History Chanel. Tenzij je die alien zelf de hand geschud hebt. Als dat zo is wil ik hem of haar graag ontmoeten.

   4 likes
   • Nine for news begint een medium te worden waar mensen die geloven in het buitenaardsen een bijl in de nek kunnen krijgen.

    @Sander ik ben blij voor je dat je denkt dat deze professor de volledige waarheid in pacht heeft.

    0 likes
    • Waar schrijf ik dat ik dat denk? Je moet mij geen woorden in de mond leggen.

     Ik neem een professor iets serieuzer dan mensen die hier roepen dat de buitenaardsen al lang onder ons zijn. Als dat het geval is moet je dat ook hard kunnen maken met bewijs. Deze professor doet al jaren gedegen onderzoek naar deze materie. Vervolgens wordt er een verwijt gemaakt dat deze professor in een donkere grot heeft gezeten. Dat slaat gewoon helemaal nergens op. Alleen maar omdat mensen her en der is wel wat lezen over aliens en alle complotten die bij horen. Iedereen is vrij om te geloven wat hij of zij wil maar ga geen professor belachelijk maken als je zelf geen verstand van zaken hebt.

     3 likes
 2. Onze Maan Luna staat vol met bouwwerken en de planeet Mars staat vol met Piramides en de ringen om Saturnus zijn gemaakt.

  Hoe nu, met de Vrijmetselaars gestuurde praatjes van deze dame?

  13 likes
  • Pascal, uit jouw woorden haal ik dat jij het allemaal met eigen ogen hebt bekeken. Wil jij svp even aan dat ET volk aangeven om ook dezelfde ringen als die van Saturnus rond de Aarde te plaatsen……

   Goed, terug naar de realiteit. De ringen van Saturnus, prachtig om te zien door mijn telescoop. Echter in een ver verleden iets anders tot stand gekomen. Geen bewijzen natuurlijk. Maar even realistisch, zeer zeker niet gemaakt door ET.

   16 likes
 3. Het is tot nog toe nooit de bedoeling geweest dat wij iets afweten of zelfs maar een vermoeden hebben over buitenaards leven.

  Secheria Sitchin die toch “kleihard” en tastbaar bewijs vond in de ontcijfering van de Sumerische kleitabletten over de buitenaardse oorsprong van ons bestaan wordt net als Erich von Däniken als zogenaamde volsagen idiote fantasten aan de kant gezet. Doch welbeschouwd passen hun theorieën als puzzelstukken feilloos in elkaar en werpen een totaal ander beeld op de bijbel en allerlei wetenschappelijke conclusies over evolutietheorie en Goden in het algemeen. Ridiculiseren dat is altijd de strategie die gebruikt wordt als feiten boven komen drijven die ze niet kunnen weerleggen.
  Maar welbeschouwd is het vele malen onwaarschijnlijker dat wij hier de enige levensvorm zijn in dat onmetelijke helal waar het wemelt van stoffen en omstandigheden die leven toe zouden staan.
  Het stellig ontkennen van buitenaards leven is feitelijk een hoax te noemen.

  10 likes
 4. “Ik verwacht geen groene mannetjes. In het beste geval en met het juiste gereedschap vinden we gassen die worden veroorzaakt door leven. Dat kan een bacterie zijn, maar net zo goed een dier of een intelligent wezen.”

  Een dier kan ook een intelligent wezen zijn. Gezien de respectloosheid voor moeder aarde zie ik de mens niet als het meest intelligente wezen op deze planeet. Een gemiddeld dier gaat slimmer met zijn of haar leefomgeving om.

  12 likes
 5. Ik denk dat een allesvernietigende Derde Wereldoorlog waarschijnlijker/onvermijdelijker is, dan dat we ooit leven op andere planeten zullen ontdekken.

  2 likes
  • Welnee, dan had die na het neerhalen van de MH17 wel in alle hevigheid losgebarsten. Dat is wonderwel niet gebeurd. De belanghebbenden in een oorlog voelen zich dan ook danig in de hoek gedrukt. Als dat geen teken is dat buitenaardsen ons helpen weet ik het ook niet meer.

   3 likes
  • Waarom is een 3e wereldoorlog onvermijdelijk?
   Omdat de US / EU en Oekraïne, althans de marionetten regering van de US, dit willen en Rusland in een verdom hoekje proberen te drukken?
   Is dat de bedoeling van alle gerichte media haat tegen dit land?
   De Oekraïne speelt tot nu toe vuil spel, geld innen van de westerse wereld en dan gewoon beslissen de gas toevoer naar de EU dicht te draaien.
   Ook nu weer verteld dat ze een Russisch konvooi hebben vernietigd wat illegaal de grens was over gestoken, is dit niet hetzelfde leger wat eerst aangaf westerse steun nodig te hebben, m.a.w.: wapens, munitie en vooral geld.
   Is dat niet hetzelfde land waar de regering opstapte toen het duidelijk werd dat zij bewijsmateriaal gemanipuleerd hadden?
   Dus Westbound, alles is niet wat het lijkt, al lijkt u mij er zeker van dat de 3e wereldoorlog er gaat komen, hoe dan ook.
   Heeft u soms informatie die dat bevestigd?

   2 likes
 6. Niet onbelangrijk: daar komt ook nog bij dat er heel wat aardachtige planeten zijn.

  Deze regel spreekt zij uit op het vinden van leven in het Heel-Al.
  Wat ik niet begrijp is dat bijna alle “wetenschappers” steeds weer terug grijpen op de levensvormende omstandigheden zoals ze op deze bol zijn en voor ons goed.
  Er bestaat zeker ergens leven die geheel andere levensomstandigheden gebruikt in plaats van zuurstof en water om te leven.
  Misschien wel methaangassen of vulkanische temperaturen of …………………………, vul zelf maar in, die ons doen verschrompelen als wij ermee in contact komen.
  Is de denkwijze van de wetenschap dan zo bekrompen dat telkenmale wordt terug gegrepen op “aardse” omstandigheden om buitenaards leven aan te duiden?
  Jammer, deze dame wordt hoog aangeschreven in de Amerikaanse ruimtewetenschappen en schrijft in een hoog aangeschreven wetenschappelijke blad dat leven onvermijdelijk is.
  Heb er geen idee van waarom het dus zo’n uitzonderlijk iets is dat dit geschreven word gezien het feit dat alle niet “wetenschappers”, het gewone volk dus, dit al jaren roepen, gepast of ongepast.
  Komt dit omdat het gewone volk toch nog dichter bij de natuur staat dan de “grotere van geest”?
  Want er is een spreekwoord :

  Spreken als een boek

  2 likes
  • We hebben geen ander referentiekader dan onze aarde. Ik vind het daarom niet meer dan logisch dat we in eerste instantie gaan zoeken naar planeten met zuurstof en/of water.

   1 likes
   • En wij maar zoeken naar planeten met zuurstof en water. Men ze zijn daar al dermate hoog ontwikkeld dat ze dat helemaal niet nodig hebben! Ik bedoel ze kunnen zich materialiseren en dematerialiseren zoals het hen uitkomt! Das effe andere koek hee! We gaan ze nooit ontdekken op onze Janboerefluitjes manier. Open je hart en mediteer, dat is de weg waar ze zich in eerste instantie kenbaar maken.

    2 likes
  • Ook deze mevrouw is een gewoon mens en behoort net als wij allen tot het “gewone volk”. Enige verschil is dat de één maar wat roept in de ruimte en de ander echt zoekt in de ruimte.

   1 likes
  • Toch volstrekt normaal dat de wetenschap zoekt naar aardse planeten? In de eerste plaats omdat dit bij ons het meest bekend is. Hoe wil je naar iets zoeken waar je het het bestaan niet van kent? Zou best kunnen dat er elders leven mogelijk is onder hele andere omstandigheden. Maar het is niet de meest logische keuze. Los daarvan biedt een andere exo planeet die vergelijkbaar is met de aarde veel meer perspectief voor ons als mensheid. De aarde heeft niet het eeuwige leven en zal vroeg of laat sterven, sterker nog ons zonnestelsel zal ophouden te bestaan zoals wij het nu kennen. Voor de survival van de mensheid in zijn geheel is het noodzaak om een planeet te vinden die wij kunnen koloniseren. Het liefste een jonge planeet waar leven nog prematuur is.

   0 likes
   • Die we dan vervolgens weer naar de filistijnen kunnen helpen? Nee Sander, zo werkt het niet in de kosmos. De mens zal nooit in staat zijn om een andere planeet te confisceren. Dat moeten we echt aan Hogere Machten overlaten, wie er waar heen gaat als planeet Aardbol onleefbaar wordt. Daar gaat de nietige 3D mens niet over. Gelukkig maar anders zouden de brutalen en nietsontziende bullebakken die de boel danig verziekt hebben de dans kunnen ontspringen!

    0 likes
 7. Volgens mij zijn het de zionisten/jezuieten die er van alles aan doen om het maar niet bekend te maken onder het grote publiek dat buitenaards leven bestaat.

  5 likes
 8. inderdaad de fundamenten van religie zullen zwaar te leiden hebben , eigenlijk zullen ze totaal in verval raken ze hebben dan hun doel gediend , hun doel gebaseerd op dualiteit tussen goed en slecht de illusie word gezien , dat deze in werkelijkheid niet bestaan , deze zelf reflectie door eigen mensen bedachte goed en slecht zal gezien worden , dat deze de mensheid al eeuwenlang gevangen houd in een bepaald beeld die juist door deze ontdekkingen niet meer als relevant gezien kan worden , in de natuur is geen goed en slecht aanwezig zij is zoals ze is niet goed en niet slecht …religie bestaat uit elkaar bevechten deze kromheid zal duidelijk worden en alle fundamenten die men als waarheid zag zullen niet meer als de waarheden dienen maar als de waarheden door eigen maaksels van mensen gedachten gevormd en gecreëerd van goed en slecht

  3 likes
  • Dus als religies eenmaal opgeruimd zijn bestaat er geen goed en slecht meer…bedoel je dat? Ziij die de wereld voor hun eigen egoistische agenda onderdrukken, ofwel het gezag dat zij onrechtmatig verzamelen voor zichzelf om anderen uit te buiten zijn geen misdadigers?

   0 likes
 9. In het geval dat de Aarde wordt gedetecteerd: de hoeveelheid methaan in de atmosfeer,
  gedeeld door het aantal keren scheten dat gelaten wordt= aantal multicellige wezens dat
  meent intelligent te zijn…

  2 likes
 10. wij moeten gewoon uit onze melkweg zien te ontsnappen en dan pas telescoop gebruiken .
  ja . dat is tenminste heel wat anders en nog veel mooier . elk melkweg is een dimensie .
  zo wordt het gezien .

  0 likes
 11. Message start –>| There are aproximate 5.500 other races in this universe only. We don’t have contact with each of them, because there are some violent races amongst them we wish to avoid at any cost. Some will never visit this part of the universe, milkyway and the solarsystem where Human Race lives. Simply because they are technically not evolved enough to stravell far distances. Human race is not that far evolved like many other races (even when humanity thinks it is). But as some humans know …. you are observed by socalled ‘aliens’….every ‘day’, even when you don’t recognize it. Races are very different from size, shape, matter and adapting to theyr environment. You would be surprised where, and how some races can survive, travell and live. Some live even in other dimensions than the one you know. As long as you can’t go further than beyond the Van Allen Belt, this planet is your only home and your prison at the same time. But even when you pass the ‘front door’ it’s very, very hazardous and dangerous outside. Be aware of that …. always. We are watching you and waiting there for the first travellers. When that occurs, then humanity made the real ‘small step for man and giant leap for mankind’. We protect you, as far as our power goes, but don’t waste your ecosystem like you do now. |<—– Message End

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Belangrijke doorbraak: voor het eerst water gevonden op exoplaneet in bewoonbare zone. Is hier leven?

Belangrijke doorbraak: voor het eerst water gevonden op exoplaneet. Is hier leven?

Wetenschappers hebben voor het eerst een planeet ...

Russische satelliet legt volstrekt onbekend fenomeen vast in de atmosfeer. Wetenschappers staan voor raadsel

Russische satelliet legt volstrekt onbekend fenomeen vast in de atmosfeer. Wetenschappers staan voor raadsel

Met behulp van een telescoop die is ...