Homepagina » Gezondheid » De mythe van junk-DNA: Hoe broccoli prostaatkanker helpt voorkomen en bestrijden
De mythe van junk-DNA: Hoe broccoli prostaatkanker helpt voorkomen en bestrijden

De mythe van junk-DNA: Hoe broccoli prostaatkanker helpt voorkomen en bestrijden

Wetenschappers hebben ontdekt waarom broccoli zo goed is voor je gezondheid. Ze ontdekten dat sulforafaan, een stofje in broccoli dat helpt tegen prostaatkanker, invloed uitoefent op ons RNA.

De bevindingen zijn door onderzoekers van de Oregon State University gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry.

Hun onderzoek toont aan dat het zogeheten long non-coding RNA (lncRNA), waarvan altijd gedacht werd dat het een soort ‘junk-DNA’ was, een belangrijke rol speelt bij de vorming van kankercellen.

Keerpunt

Als lncRNA ontregeld raakt, kunnen verschillende ziektes ontstaan, waaronder kanker.

Professor Emily Ho van de Oregon State University spreekt van een keerpunt in de manier waarop we kijken naar het ontstaan en de verspreiding van kanker.

“Dit kan de deur openen naar nieuwe voedingsstrategieën; voedselproducten of medicijnen die een rol kunnen spelen bij de bestrijding van kanker,” zei ze.

Niets bekend

Eén vorm van lncRNA, LINC01116, speelt een rol bij prostaatkanker, maar de werking ervan kan worden beïnvloed door sulforafaan.

De onderzoekers merken op dat er nog vrijwel niets bekend is over de invloed voeding op lncRNA.

Ze hebben aangetoond dat prostaatkankercellen zich veel minder goed kunnen vormen als de werking LINC0116 wordt verstoord.

Lager risico

De consumptie van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, wordt geassocieerd met een lager risico op prostaatkanker.

Uit andere onderzoeken blijkt dat lncRNA ook een grote rol speelt bij vele andere kankersoorten.

Prostaatkanker is de vijfde meest voorkomende kankersoort in Nederland. Ieder jaar krijgen ruim 11.000 mensen deze ziekte.

[Oregon State]


Vind je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

2 reacties

  1. Ik eet af en toe broccoli, eigenlijk omdat ik geen bloemkool lust. Sowieso ben ik geen groenteliefhebber, maar ja, ik weet natuurlijk ook wel dat het gezond is.
    Ik ben onderhand ruim over de 50 en zit dus in de risicogroep voor prostaatkanker.

    zeker weten dat ik nu meer broccoli ga eten!

    1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Viroloog legt in gewone mensentaal uit waarom coronavirus uit lab komt

De Tsjechische viroloog Sonja Pekova is in ...

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...