De chilipeper wordt gerekend tot één van de oudste landbouwgewassen ter wereld. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn.
De chilipeper maakt vele gerechten scherp door de aanwezige capsaïcine en wordt in de volksmond vaak Spaanse peper of rode peper genoemd.
De chilipeper is afkomstig van de Capsicum-familie. Capsicum komt van het Griekse woord kapto, wat ‘om in te bijten’ betekent. De Capsicum-familie kent twee varianten: zoet en pittig.
Olijfolie
Chilipepers zitten boordevol antioxidanten, caroteen en flavonoïden en bevatte twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel.
Je kunt bijna ieder gerecht op smaak brengen met chilipeper. Te denken valt aan soepen, stoofpot, wokgerechten, salades en salsa’s. Als een gerecht te heet is kun je je tong het beste blussen met een beetje olijfolie in plaats van water. Capsaïcine lost namelijk slecht op in water.
Gezondheidsvoordelen
Het eten van chilipepers heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren en het hongergevoel en hunkering naar zoetigheid te onderdrukken. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren wordt het risico op diabetes type 2 verkleind.
Chilipepers remmen de omzetting van calorieën in vet en de groei van kankercellen. Ze houden het hart en de bloedvaten gezond. Ze werken ontstekingsremmend en zijn daarom zeer effectief bij artritis.
De chilipeper is een natuurlijke pijnstiller en verhoogt de weerstand. Chilipepers openen een verstopte neus en bijholten. Tot besluit helpen ze de bloeddruk verlagen en voorkomen ze maagzweren door bacteriën in de maag te doden en de aanmaak van beschermende maagsappen te stimuleren.
Bron: Telegraaf.nl
Gerelateerd:
- Planten kunnen elkaar horen
- Werkzame stof in mediterrane plant bestrijdt kankercellen
- Britse vrouw bestrijdt borstkanker met supervoedsel
- Japanse wetenschappers plaveien weg naar eeuwige leven
- Zeewier is het nieuwe supervoedsel
Dat is mooi te horen. Ik hou wel van deze peper in nasi, bami, macaronie,preischotel, etc.En van vitamine c is bekend, dat het teveel weer wordt uitgescheiden.Dus snoepen maar!!
Dat wisten Aziaten al lang en kijk maar wat Aziaten eten .. ik bedoel niet perse Chinezen alleen maar Koreanen, Japanners, Thais enzovoort
Mijn man en ik gebruiken al enkele jaren dagelijks een chilipepercapsule, omdat bekend is dat het zo gezond is en wij in Nederland niet iedere dag een pepergerecht eten. We varen er wel bij!
Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.
ik krijg er echt waar brand blaren van.
[quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]
Kun je je mening onderbouwen ?
Wij eten ze sinds enige maanden ook met regelmaat en ik vindt het heerlijk !
Wel moet je ze biologisch kopen want de gewone pepers worden net als parpikas zwaar bespoten !
Liefs
Ach ja, wel gezond! Niet gezond! Tot de familie van de nachtschaden! Allicht zullen zij onderzoeken hebben verricht die erop wezen dat het schade aanricht zoals er dus ook onderzoeken zullen zijn verricht die het tegendeel hebben bewezen! Wie heeft er per definitie gelijk! Het zal altijd tweestrijd zijn! Ik eet het erg veel! Kan mij niet pittig genoeg zijn! De Hollandse pot moet er zelfs onder leiden! Heerlijke stamppot met pepertjes! Love it!
[quote name=”Jay”]Ach ja, wel gezond! Niet gezond! Tot de familie van de nachtschaden! Allicht zullen zij onderzoeken hebben verricht die erop wezen dat het schade aanricht zoals er dus ook onderzoeken zullen zijn verricht die het tegendeel hebben bewezen! Wie heeft er per definitie gelijk! Het zal altijd tweestrijd zijn! Ik eet het erg veel! Kan mij niet pittig genoeg zijn! De Hollandse pot moet er zelfs onder leiden! Heerlijke stamppot met pepertjes! Love it![/quote]
Mee eens !
Ik vondt niet na even googelen,
http://www.allergieplatform.nl/voeding/voedselallergie/nachtschade/
Niks aan het handje zolang je geen allergie hebt 🙂
Welterusten straks
http://plazilla.com/de-nachtschadefamilie-gevaarlijk-maar-sommige-soorten-zijn-wel-eetbaar ach ja, heb het gelezen! Maar er word ook gezegd dat het sommige delen van de plant betreft! De tomaat verliest langzaam zijn gif tijdens het rijpingsproces dus geen ongerijpte tomaat eten! Aardappel was mij al bekend, maar hier geld het enkel voor de plant (zaden) zelf, de giftige plant onttrekt zijn vocht aan de aardappel! Groene aardappel moet je niet eten! Met cassave (aardappelsoort) moeten er geen blauwe punten inzitten! Die zijn giftig! Ik vind je moet genieten van eten! Maar wees gewoon altijd allert!
[quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]
Zolang je ze maar zelf verbouwt, en dat kan gewoon al op een balkon, dan is het wel gezond. Wat betreft de familie Nachtschade,… je eet niet de gehele plant op, maar de vrucht, dan is het niet schadelijk/giftig. Ik voel me er heel goed bij en eet ze dagelijks.