
De chilipeper wordt gerekend tot één van de oudste landbouwgewassen ter wereld. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn.
De chilipeper maakt vele gerechten scherp door de aanwezige capsaïcine en wordt in de volksmond vaak Spaanse peper of rode peper genoemd.
De chilipeper is afkomstig van de Capsicum-familie. Capsicum komt van het Griekse woord kapto, wat ‘om in te bijten’ betekent. De Capsicum-familie kent twee varianten: zoet en pittig.
Olijfolie
Chilipepers zitten boordevol antioxidanten, caroteen en flavonoïden en bevatte twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel.
Je kunt bijna ieder gerecht op smaak brengen met chilipeper. Te denken valt aan soepen, stoofpot, wokgerechten, salades en salsa’s. Als een gerecht te heet is kun je je tong het beste blussen met een beetje olijfolie in plaats van water. Capsaïcine lost namelijk slecht op in water.
Gezondheidsvoordelen
Het eten van chilipepers heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren en het hongergevoel en hunkering naar zoetigheid te onderdrukken. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren wordt het risico op diabetes type 2 verkleind.
Chilipepers remmen de omzetting van calorieën in vet en de groei van kankercellen. Ze houden het hart en de bloedvaten gezond. Ze werken ontstekingsremmend en zijn daarom zeer effectief bij artritis.
De chilipeper is een natuurlijke pijnstiller en verhoogt de weerstand. Chilipepers openen een verstopte neus en bijholten. Tot besluit helpen ze de bloeddruk verlagen en voorkomen ze maagzweren door bacteriën in de maag te doden en de aanmaak van beschermende maagsappen te stimuleren.
Bron: Telegraaf.nl
Gerelateerd:
- Planten kunnen elkaar horen
- Werkzame stof in mediterrane plant bestrijdt kankercellen
- Britse vrouw bestrijdt borstkanker met supervoedsel
- Japanse wetenschappers plaveien weg naar eeuwige leven
- Zeewier is het nieuwe supervoedsel
Dat is mooi te horen. Ik hou wel van deze peper in nasi, bami, macaronie,preischotel, etc.En van vitamine c is bekend, dat het teveel weer wordt uitgescheiden.Dus snoepen maar!!
Dat wisten Aziaten al lang en kijk maar wat Aziaten eten .. ik bedoel niet perse Chinezen alleen maar Koreanen, Japanners, Thais enzovoort
Mijn man en ik gebruiken al enkele jaren dagelijks een chilipepercapsule, omdat bekend is dat het zo gezond is en wij in Nederland niet iedere dag een pepergerecht eten. We varen er wel bij!
Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.