Homepagina » Gezondheid » Chilipepers zijn supergezond
chilipeper

Chilipepers zijn supergezond

De chilipeper wordt gerekend tot één van de oudste landbouwgewassen ter wereld. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn.

De chilipeper maakt vele gerechten scherp door de aanwezige capsaïcine en wordt in de volksmond vaak Spaanse peper of rode peper genoemd.

De chilipeper is afkomstig van de Capsicum-familie. Capsicum komt van het Griekse woord kapto, wat ‘om in te bijten’ betekent. De Capsicum-familie kent twee varianten: zoet en pittig.

Olijfolie

Chilipepers zitten boordevol antioxidanten, caroteen en flavonoïden en bevatte twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel.

Je kunt bijna ieder gerecht op smaak brengen met chilipeper. Te denken valt aan soepen, stoofpot, wokgerechten, salades en salsa’s. Als een gerecht te heet is kun je je tong het beste blussen met een beetje olijfolie in plaats van water. Capsaïcine lost namelijk slecht op in water.

Gezondheidsvoordelen

Het eten van chilipepers heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren en het hongergevoel en hunkering naar zoetigheid te onderdrukken. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren wordt het risico op diabetes type 2 verkleind.

Chilipepers remmen de omzetting van calorieën in vet en de groei van kankercellen. Ze houden het hart en de bloedvaten gezond. Ze werken ontstekingsremmend en zijn daarom zeer effectief bij artritis.

De chilipeper is een natuurlijke pijnstiller en verhoogt de weerstand. Chilipepers openen een verstopte neus en bijholten. Tot besluit helpen ze de bloeddruk verlagen en voorkomen ze maagzweren door bacteriën in de maag te doden en de aanmaak van beschermende maagsappen te stimuleren.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit belangrijk? Deel het dan met anderen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. [quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
  btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]

  Kun je je mening onderbouwen ?

  Wij eten ze sinds enige maanden ook met regelmaat en ik vindt het heerlijk !
  Wel moet je ze biologisch kopen want de gewone pepers worden net als parpikas zwaar bespoten !

  Liefs

  1 likes
 2. Ik lees de berichten over gezond, ongezond niet eens meer. Ik weet ook niet meer wat ik moet geloven. Het ene atikel spreekt het andere artikel weer tegen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

  1 likes
 3. Dat is mooi te horen. Ik hou wel van deze peper in nasi, bami, macaronie,preischotel, etc.En van vitamine c is bekend, dat het teveel weer wordt uitgescheiden.Dus snoepen maar!!

  0 likes
 4. Dat wisten Aziaten al lang en kijk maar wat Aziaten eten .. ik bedoel niet perse Chinezen alleen maar Koreanen, Japanners, Thais enzovoort

  0 likes
 5. Mijn man en ik gebruiken al enkele jaren dagelijks een chilipepercapsule, omdat bekend is dat het zo gezond is en wij in Nederland niet iedere dag een pepergerecht eten. We varen er wel bij!

  0 likes
 6. Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
  btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.

  0 likes
 7. ik krijg er echt waar brand blaren van.

  0 likes
 8. Ach ja, wel gezond! Niet gezond! Tot de familie van de nachtschaden! Allicht zullen zij onderzoeken hebben verricht die erop wezen dat het schade aanricht zoals er dus ook onderzoeken zullen zijn verricht die het tegendeel hebben bewezen! Wie heeft er per definitie gelijk! Het zal altijd tweestrijd zijn! Ik eet het erg veel! Kan mij niet pittig genoeg zijn! De Hollandse pot moet er zelfs onder leiden! Heerlijke stamppot met pepertjes! Love it!

  0 likes
 9. [quote name=”Jay”]Ach ja, wel gezond! Niet gezond! Tot de familie van de nachtschaden! Allicht zullen zij onderzoeken hebben verricht die erop wezen dat het schade aanricht zoals er dus ook onderzoeken zullen zijn verricht die het tegendeel hebben bewezen! Wie heeft er per definitie gelijk! Het zal altijd tweestrijd zijn! Ik eet het erg veel! Kan mij niet pittig genoeg zijn! De Hollandse pot moet er zelfs onder leiden! Heerlijke stamppot met pepertjes! Love it![/quote]

  Mee eens !

  Ik vondt niet na even googelen,
  http://www.allergieplatform.nl/voeding/voedselallergie/nachtschade/

  Niks aan het handje zolang je geen allergie hebt 🙂

  Welterusten straks

  0 likes
 10. http://plazilla.com/de-nachtschadefamilie-gevaarlijk-maar-sommige-soorten-zijn-wel-eetbaar ach ja, heb het gelezen! Maar er word ook gezegd dat het sommige delen van de plant betreft! De tomaat verliest langzaam zijn gif tijdens het rijpingsproces dus geen ongerijpte tomaat eten! Aardappel was mij al bekend, maar hier geld het enkel voor de plant (zaden) zelf, de giftige plant onttrekt zijn vocht aan de aardappel! Groene aardappel moet je niet eten! Met cassave (aardappelsoort) moeten er geen blauwe punten inzitten! Die zijn giftig! Ik vind je moet genieten van eten! Maar wees gewoon altijd allert!

  0 likes
 11. [quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
  btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]
  Zolang je ze maar zelf verbouwt, en dat kan gewoon al op een balkon, dan is het wel gezond. Wat betreft de familie Nachtschade,… je eet niet de gehele plant op, maar de vrucht, dan is het niet schadelijk/giftig. Ik voel me er heel goed bij en eet ze dagelijks.

  0 likes
 12. [quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
  btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]

  Klopt! Zoeken op het internet doet wonderen. Ik snap eigenlijk niet waarom op deze reactie zoveel minnetjes worden gegeven. Schaapjesgedrag? Zoek maar eens bij Mike Donkers en verbaas jezelf. Maar verbaas jezelf vooral bij het achteloos geven van een minnetje of plusje bij een reactie. Als je wakker bent dan doe je daar toch niet aan mee. Dualiteit… ring a bell.

  0 likes
 13. [quote name=”Sander”]Ik lees de berichten over gezond, ongezond niet eens meer. Ik weet ook niet meer wat ik moet geloven. Het ene atikel spreekt het andere artikel weer tegen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.[/quote]
  Het nieuws in de massa media is voor mij ongeloofwaardig. Kijk en zoek maar eens op het weston price forum en verbaas je hoeveel schade de nachtschades kunnen aanrichten. Ik ben gek op aardappels, pepers, tomaten etc. maar sinds ik ermee gestopt ben, ben ik ineens van de pijn in mijn benen en heupen verlost. Suc6

  0 likes
 14. [quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
  btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]

  Iedereen die zijn gevoel een beetje volgt weet dat Spaanse pepers gezond zijn. Hou toch eens op met dat eeuwige linkerhersenhelft gediscussieer. Altijd dat uitleggen en verklaren. Vermoeiend is dat. Spaanse pepers zijn gezond punt.

  0 likes
 15. heerlijk een grote gehaktbal met die pepers er in

  0 likes
 16. Volgens mij lees ik dat bijv de tomaat/plant schadelijk is in de vorm van bladen, groene bessen. Maar zijn ze niet schadelijk als ze gerijpt zijn (rood)… Tjebke heeft daarom niet geheel ongelijk, maar de rijpe vrucht zelf is naar wat ik begrijp weer niet schadelijk dus… Wel interessant allemaal….

  0 likes
 17. [quote name=”Beschouwer”][quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
  btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]

  Iedereen die zijn gevoel een beetje volgt weet dat Spaanse pepers gezond zijn. Hou toch eens op met dat eeuwige linkerhersenhelft gediscussieer. Altijd dat uitleggen en verklaren. Vermoeiend is dat. Spaanse pepers zijn gezond punt.[/quote]

  Enerzijds is het prima als je je gevoel volgt maar zelfonderzoek kan geen kwaad. Dat heeft imo niets te maken met linker en rechterhelft discussies maar combinatie van gevoel en gezond verstand gebruiken. Maar als jij je gevoel volgt dan zou deze discussie jou toch niet mogen vermoeien? Of zit je stiekem toch in je linkerhersenhelft 😉

  0 likes
 18. [quote name=”justme”][quote name=”Beschouwer”][quote name=”tjebke”]Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
  btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.[/quote]

  Iedereen die zijn gevoel een beetje volgt weet dat Spaanse pepers gezond zijn. Hou toch eens op met dat eeuwige linkerhersenhelft gediscussieer. Altijd dat uitleggen en verklaren. Vermoeiend is dat. Spaanse pepers zijn gezond punt.[/quote]

  Enerzijds is het prima als je je gevoel volgt maar zelfonderzoek kan geen kwaad. Dat heeft imo niets te maken met linker en rechterhelft discussies maar combinatie van gevoel en gezond verstand gebruiken. Maar als jij je gevoel volgt dan zou deze discussie jou toch niet mogen vermoeien? Of zit je stiekem toch in je linkerhersenhelft ;-)[/quote]

  Och jee een plaaggeestje

  0 likes
 19. [Quote] beschouwer zei:
  Och jee een plaaggeestje[/quote]

  Kijk, onze beschouwer valt snel door de mand.

  Overigens, de naam is JustMe. Als je er moeite mee hebt dat je wordt tegengesproken over dit onderwerp lees dan eens iets over de onderzoeken die Weston Price en velen na hem hebben gedaan.

  Daarbij vind ik je opmerking erg flauw. Lekker beschouwend.

  0 likes
 20. En dat bedoel ik dus! Altijd zijn er voor en tegen! Beiden hebben hun onderzoek gedaan en uit beiden zijn deze conclussies uitgekomen blijkbaar! Wat is tegenwoordig wel goed dan? De wortel is van origine ook niet oranje maar zijn zo doorgekweekt! De wortel overigens is paars van kleur maar de meesten willen geen paarse wortelen eten! Het is een wie war geworden wat voedsel betreft! Ik ga lekker gourmetten nu met flink wat pepers……… 😉 prettig weekend iedereen! 😉

  0 likes
 21. Kun je je mening onderbouwen ?

  Onderzoek en behoudt het goede.

  0 likes
 22. [quote name=”D.K”]Dat wisten Aziaten al lang en kijk maar wat Aziaten eten .. ik bedoel niet perse Chinezen alleen maar Koreanen, Japanners, Thais enzovoort[/quote]
  Ik wist niet dat Japanners Chilipeper eten. Volgens mij nauwelijks. Wel wasabi, maar dat is gemaakt van mierikswortel, volgens mij.

  0 likes
 23. Ik heb begrepen dat Aliens niet tegen peper kunnen. Dus, wie vreest voor Aliens, weet wat hij nu in huis moet hebben…

  0 likes
 24. Zwarte peper schijnt geen nachtschade te zijn

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

edgar davids

Edgar Davids (moet slavernijdebat aanzwengelen) gespot met Soros junior: ‘Mijn beste vriend!’

Gistermiddag meldde de NOS dat ex-voetballer Edgar ...

adrenochroom

Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel

Mutya Buena, voormalig lid van de Sugababes, ...