Homepagina » Gezondheid » Vrouwen opgelet: Meer mammogrammen betekent meer borstamputaties en meer borstkanker
Vrouwen opgelet: Meer mammogrammen betekent meer borstamputaties en meer borstkanker

Vrouwen opgelet: Meer mammogrammen betekent meer borstamputaties en meer borstkanker

Volgens de kankerindustrie helpt mammografie om borstkanker in een vroeg stadium te detecteren, waardoor borstamputaties kunnen worden voorkomen. Uit een Noorse studie, die is gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift BMJ, blijkt echter dat mammografie juist leidt tot meer borstamputaties en gevallen van borstkanker.

Pal Suhrke en zijn collega’s van het universitair ziekenhuis in Oslo verzamelden medische gegevens van meer dan 35.000 vrouwen van 40 tot 79 jaar. Vrouwen die mammografie ondergingen hadden 31 procent meer kans een borstamputatie te krijgen dan vrouwen die geen mammogrammen lieten maken.

Stijging van 50 procent

In de periode dat screening werd geïntroduceerd steeg het aantal gevallen van borstamputatie in de groep 50-69 jaar met negen procent. In de groepen 40-49 jaar en 70-79 jaar, die niet werden uitgenodigd voor screening, daalde dat aantal met respectievelijk 17 en 13 procent.

“Gezien de komst van screening wordt geassocieerd met een stijging van het aantal gevallen van borstkanker met 50 procent, hebben sommige van deze vrouwen een borstamputatie ondergaan,” zei Suhrke. “Voor velen zijn deze resultaten verrassend en teleurstellend omdat je zou verwachten dat het aantal vrouwen dat in aanmerking komt voor een borstamputatie door vroege detectie van tumoren juist zou dalen.”

Voordelen verwaarloosbaar

De resultaten sluiten aan op een onderzoek dat in 1995 in het Britse medische tijdschrift The Lancet is verschenen. Onderzoekers schreven toen dat ‘de voordelen van mammogrammen verwaarloosbaar zijn, dat de schade die ze veroorzaken aanzienlijk is en dat er enorm hoge kosten mee gepaard gaan’.

Dr. Mette Kalager van het universitair ziekenhuis in Oslo schreef in 2010 in het tijdschrift Archives of Internal Medicine dat nul procent van de vrouwen borstkanker zal overleven als gevolg van mammografie, terwijl tot wel 40 procent een onjuiste diagnose zal krijgen, wat leidt tot veel onnodige amputaties.

[NaturalNews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Erik43 schreef:

  Eh, lijkt me een vrij logische uitslag. Een mammagram laat je niet zomaar maken, dan ben je al bang dat je borstkanker hebt/krijgt (bv door erfelijkheid). Dus dat vrouwen die een mammogram laten maken meer kans hebben op borstkanker is gewoon een logisch gevolg. Hetzelfde als een vorig onderzoek waarbij mensen met antidepressiva vaker suicide blijken te plegen, tja als je al depressief bent is die kans sowieso hoger en om het effect van bepaalde medicatie daarop te testen zullen ze echt een andere onderzoeksmethode moeten gebruiken.

  7 likes
  • sjef smeets schreef:

   Toch blijft het zeer twijfelachtig of de mammografie wel de juiste wijze is van onderzoek.

   Als ik mijn lijf zo moet pletten als dat bij dames wordt gedaan dan ontstaan er innerlijke verwondingen en bloedingen. Dat daardoor kanker kan ontstaan is in de Lancet al eens eerder aan het daglicht gebracht Verder zijn de periodieke mammografie foto preventief bedoeld en niet als bevestiging van een vermoeden. Mocht men constateren dat er inderdaad kanker vermoedens zijn dan moet een echo uitkomst brengen. Uw inzichten beste Erik zijn niet helemaal de waarheid.

   Er is tegenwoordig thermografie en niet zo belastend als het maken van een mammografie foto. Echter dat past weer niet in het beleid dat de gezondheidszorg autoriteiten voor ogen hebben en wordt het op ondoordachte wijze gestigmatiseerd.

   18 likes
  • an argie schreef:

   Realiseer je je wel hoe invasief een mammogram is? Hoeveel radioactiviteit daar bij vrijkomt?

   http://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiol.10100570#

   Ik vind het niet verwonderlijk dat, wanneer je dit jaarlijks herhaalt, je dan bijna automatisch borstkanker krijgt.

   17 likes
  • ria schreef:

   Het kan toch niet gezond zijn een borst zo te pletten dat het zo zeer doet dat bijna de tranen in je ogen schieten??? Dan moeten weefsels toch wel kapot gaan? Voor mij nooit meer een mammografie, dan zoek ik wel een andere manier om te laten onderzoeken, warmte of zo. Denk dat het net zo aanvoelt als dat je met je been onder een wiel komt van een auto (maar daar kan ik niet over oordelen).
   En hoeveel borsten worden er niet afgezet wat later blijkt dat het niet eens nodig is geweest, dat hoor je ook steeds vaker.

   14 likes
  • Ellie schreef:

   Erik43, een mammografie laat je wel zonder aanleiding maken. Vrouwen boven de 50 krijgen daar gewoon vanuit de overheid een oproep voor.

   5 likes
 • liesa schreef:

  ik doe dit al jaren niet meer..gewaarschuwd mens telt voor twee,, en ik vertrouw de medische wetenschap helemaal niet,, mijn dochter werkt in de zorg,,en ik hoor genoeg…ik hoop werkelijk dat vele vrouwen wakker worden..en zichzelf beschermen..

  13 likes
 • Calvin schreef:

  Ik vertrouw liever op de medische wetenschap dan op alternatieve geneeswijzen.

  1 likes
  • Harrie H. Braam schreef:

   @Calvin

   Wat een ongenuanceerde hersenloze opmerking.Het is jouw goed recht, maar weet je wel waarover je spreekt? Zo ja, dan veel succes met jouw keuze en vergeet in ieder geval niet een goed testament op te maken voor het geval jij kanker krijgt, dan hebben jouw nabestaanden nog iets aan jouw “wijsheid” overgehouden. Welterusten alvast.

   Met immer vriendelijke en eerlijke groet uit Tukkerland,
   Harrie

   8 likes
 • Rene schreef:

  Met echolocatie en thermografie zijn zijn verdachte “kalkjes” (microcalcificaties) niet, of moeilijk te zien. Deze zijn ter grootte van een speldenprik en hebben geen zichtbaar warmte effect, hetgeen nodig is om op thermografie zichtbaar te zijn. Thermografie is toepasbaar als de carcinomen weefsels al groter zijn. Met bevolkingsonderzoeken tracht men verdachte zaken al in een heel vroeg stadium aan te tonen. Microcalcificaties ontstaan door verkalking van dode (kanker)cellen.Niet elke vorm van kanker zal verkalkingen hebben. Niet alle weefselverdichtingen zijn kankers Voorts is het zo dat een langere vliegtuigreis u meer straling zal doen ontvangen als van een mammografie onder Röntgen.

  0 likes
  • an argie schreef:

   Ik heb moeten leren dat men met de huidige diagnostisering, men een tumor pas kan ontdekken na de 32e deling.
   Het probleem, zo wordt gezegd, is dat de meeste tumoren al metastaseren (uitzaaien) bij de 30e deling.

   Ik heb moeten leren dat DNA niet kan worden veranderd. Tegelijkertijd moest ik leren dat radioactiviteit DNA ten slechte verandert.

   Ik heb moeten leren dat radiotherapie werkt op basis van het feit dat gezonde cellen sneller herstellen dan tumorcellen.

   Ik heb van alles en nog wat moeten leren, waarbij kritische vragen niet werden getolereerd.
   Vragen als:

   – Waarom kan DNA alleen ten slechte worden veranderd?
   – Waarom kunnen we tumoren pas diagnosticeren na de 32e deling?
   – Waarom herstellen gezonde cellen zich sneller, terwijl tumorcellen sneller delen?
   – Hoe zit dit dan bij kinderen die in de groei zijn?
   – etc,.

   Inmiddels weet ik beter. Inmiddels weet ik dat DNA zowel ten goede als ten slechte kan worden veranderd.
   Inmiddels weet ik dat er zelfs iets is dat BOVEN het DNA staat, genaamd epigenetica. (http://www.whatisepigenetics.com/what-is-epigenetics/)
   Inmiddels weet ik dat Hippocrates gelijk had: Laat uw VOEDSEL uw medicijn zijn, en uw medicijn uw VOEDSEL
   Inmiddels weet ik dat er een wet uit 1939 bestaat (The Canxer act – http://www.topinfopost.com/2014/04/03/did-you-know-about-the-cancer-act-1939) die VERBIEDT dat artsen een andere behandeling dan chemo en/ of bestraling mogen aanbevelen; men loopt zelfs de kans uit hun beroep te worden gezet.

   En wat betreft “alternatieve” (lees NIET FARMACEUTISCHE) geneeswijzen.
   Deze zijn in veel gevallen niet (of vele malen minder) invasief, hebben minder (of geen) bijwerkingen en vaak ook nog een beter resultaat. Het mag alleen niet worden gezegd en de farmacie is er alles aan gelegen dit zo te houden door excessen als Jomanda keer op keer te benadrukken (http://www.spaink.net/2008/04/25/geef-jomanda-van-jetje/)
   Dit neemt niet weg dat “alternatieve” geneeswijzen in de meeste gevallen wel degelijk een exacte wetenschap is.
   Dat mensen als dr. Royal Lee volledig kapot zijn geprocedeerd door de farmacie en zelfs zijn complete werk, meer dan 20 jaar onderzoek, op last van de rechter moest verbranden. (http://www.drroyallee.com/)

   Maar inderdaad. Het BEGINT met: Je bent wat je eet….
   https://www.youtube.com/watch?v=RwZY1jaw2EM

   3 likes
  • sjef smeets schreef:

   Een bevriende arts adviseerde om die kalkmarkeringen voor lief te nemen omdat die vaak vanzelf weer verdwijnen.

   Echter de protocollen van artsen laten geen ruimte voor andersdenkende en kritische mensen. Is die artsen niet te verwijten maar wel een falende Overheid die idiote regels opstelt.
   Zo zijn adviezen uit 2008 in 2015 in de protocollen nog steeds niet verwerkt in het behandelen van tumoren.

   0 likes
  • PmmCur schreef:

   Ik heb begrepen dat wij gedurende ons leven een heel aantal keren (gemiddeld 16??) beginnende kankercellen ontwikkelen in ons lichaam maar dat ze heel vaak gewoon weer verdwijnen. Dan lijkt me reageren op de eerste signalen niet wenselijk.

   0 likes
 • […]   Robin de Boer 11 mei 2016 Volgens de kankerindustrie helpt mammografie om borstkanker in een vroeg stadium te […]

 • x

  Check Also

  chemotherapie

  Chemotherapie kan juist leiden tot méér kanker. Dit is hoe het werkt

  De behandeling tegen kanker is in de ...

  12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

  12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

  De organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine, ...

  >