Gezondheid

Vrouwen opgelet: Meer mammogrammen betekent meer borstamputaties en meer borstkanker

Help ons door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens de kankerindustrie helpt mammografie om borstkanker in een vroeg stadium te detecteren, waardoor borstamputaties kunnen worden voorkomen. Uit een Noorse studie, die is gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift BMJ, blijkt echter dat mammografie juist leidt tot meer borstamputaties en gevallen van borstkanker.

Pal Suhrke en zijn collega’s van het universitair ziekenhuis in Oslo verzamelden medische gegevens van meer dan 35.000 vrouwen van 40 tot 79 jaar. Vrouwen die mammografie ondergingen hadden 31 procent meer kans een borstamputatie te krijgen dan vrouwen die geen mammogrammen lieten maken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Stijging van 50 procent

In de periode dat screening werd geïntroduceerd steeg het aantal gevallen van borstamputatie in de groep 50-69 jaar met negen procent. In de groepen 40-49 jaar en 70-79 jaar, die niet werden uitgenodigd voor screening, daalde dat aantal met respectievelijk 17 en 13 procent.

“Gezien de komst van screening wordt geassocieerd met een stijging van het aantal gevallen van borstkanker met 50 procent, hebben sommige van deze vrouwen een borstamputatie ondergaan,” zei Suhrke. “Voor velen zijn deze resultaten verrassend en teleurstellend omdat je zou verwachten dat het aantal vrouwen dat in aanmerking komt voor een borstamputatie door vroege detectie van tumoren juist zou dalen.”

Voordelen verwaarloosbaar

De resultaten sluiten aan op een onderzoek dat in 1995 in het Britse medische tijdschrift The Lancet is verschenen. Onderzoekers schreven toen dat ‘de voordelen van mammogrammen verwaarloosbaar zijn, dat de schade die ze veroorzaken aanzienlijk is en dat er enorm hoge kosten mee gepaard gaan’.

Dr. Mette Kalager van het universitair ziekenhuis in Oslo schreef in 2010 in het tijdschrift Archives of Internal Medicine dat nul procent van de vrouwen borstkanker zal overleven als gevolg van mammografie, terwijl tot wel 40 procent een onjuiste diagnose zal krijgen, wat leidt tot veel onnodige amputaties.

[NaturalNews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Erik43
Erik43
7 jaren geleden

Eh, lijkt me een vrij logische uitslag. Een mammagram laat je niet zomaar maken, dan ben je al bang dat je borstkanker hebt/krijgt (bv door erfelijkheid). Dus dat vrouwen die een mammogram laten maken meer kans hebben op borstkanker is gewoon een logisch gevolg. Hetzelfde als een vorig onderzoek waarbij mensen met antidepressiva vaker suicide blijken te plegen, tja als je al depressief bent is die kans sowieso hoger en om het effect van bepaalde medicatie daarop te testen zullen ze echt een andere onderzoeksmethode moeten gebruiken.

trackback
Vrouwen opgelet: Meer mammogrammen betekent meer borstamputaties en meer borstkanker | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden

[…]   Robin de Boer    11 mei 2016 […]

trackback
Vrouwen opgelet: Meer mammogrammen betekent meer borstamputaties en meer borstkanker | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden

[…]   Robin de Boer 11 mei 2016 Volgens de kankerindustrie helpt mammografie om borstkanker in een vroeg stadium te […]

Calvin
Calvin
7 jaren geleden

Ik vertrouw liever op de medische wetenschap dan op alternatieve geneeswijzen.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x