Buitenland

Zuid-Korea zet broer president en bankdirecteur vast

Help mee door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De broer van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak is gearresteerd wegens fraude. Lee Sang-deuk zou een half miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen van bankiers.

In ruil voor het smeergeld gebruikte hij zijn invloed om het financiële toezicht op hun banken te verminderen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De twee bankiers worden ook vervolgd wegens fraude. Tijdens zijn aanhouding werd Lee Sang-deuk bekogeld met eieren door mensen die naar eigen zeggen geld waren kwijtgeraakt door de sluiting van de banken.

Directeur

Lee is vastgezet omdat de autoriteiten vrezen dat hij bewijsmateriaal zou vernietigen. Ook de directeur van één van de twee banken zit vast. Hij zou onder meer illegaal kredieten hebben verstrekt. In mei is opdracht gegeven tot de sluiting van beide banken.

De arrestatie is een pijnlijk schandaal voor de conservatieve president in een verkiezingsjaar. President Lee Myung-bak kan na zijn termijn niet meer worden herkozen, maar het schandaal kan zijn partij wel kiezers kosten. De kandidaten van zijn partij hebben afstand genomen van de president.

Omkoopschandaal

Lee Sang-deuk was lange tijd parlementslid en hielp zijn jongere broer Myung-bak van zakenman politicus worden.

In 2009 werd de voorganger van Lee Myung-bak, Roh Moo-hyun, verhoord door de autoriteiten wegens zijn vermeende betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Zo zouden zijn vrouw en zoon tenminste voor zes miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen. Nog voor het proces was afgerond sprong hij van een rotskam.

Tot nu toe is vrijwel iedere Zuid-Koreaanse president die niet gedwongen moest aftreden na zijn ambtstermijn aangeklaagd wegens corruptie.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Zuid korea het vriendje van Amerika, heeft geleerd van haar vriendje, hoe te stelen!Het buurlandje Noord korea is nog net een slagje erger, en slechte voorbeelden, doen je in slechtheden volgen.Langzaam maar zeker ruimt de bevolking dit slechte personeel op.Watch the old world go,and see the new world grow!!

sneaky
sneaky
11 jaren geleden

hmmmm dit is een CNN bericht… ik geloof er nu al niks meer van

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x