Gezondheid

Niet cholesterol, maar ontsteking veroorzaakt hartziekten. Dit belangrijke onderzoek doorprikt een hardnekkige mythe

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hartziekten hebben weinig te maken met cholesterolwaarden, en alles met ontsteking, zo is gebleken uit een belangrijk klinisch onderzoek.

Bij mensen die een hartaanval hadden gehad verminderde de kans op een tweede infarct aanzienlijk als ze minder hoge ontstekingswaarden hadden, zelfs als hun cholesterolgehalte hetzelfde bleef.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De studie, die meer dan 10.000 hartpatiënten volgde, was gebaseerd op het feit dat ongeveer de helft van de mensen die een hartaanval kregen normale cholesterolwaarden had.

Daalden

Om die reden rekruteerden onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital patiënten die na een hartaanval verhoogde ontstekingswaarden hadden.

Doorgaans heeft iemand na een eerste hartaanval 25 procent kans om binnen vijf jaar een tweede, en mogelijk fatale, hartaanval te krijgen.

Maar bij de deelnemers aan deze studie werd dit herhalingsrisico verminderd tot 15 procent, gedurende een follow-up periode van gemiddeld 3,7 jaar, waarin hun ontstekingswaarden daalden.

Niet van invloed

Om deze verlaging voor elkaar te krijgen, kregen de deelnemers canakinumab toegediend. Dit is een ontstekingsremmend geneesmiddel dat niet van invloed is op het cholesterolniveau.

De noodzaak van een bypassoperatie en angioplastiek werd ook met 30 procent verminderd. Cholesterolverlagende statines hebben een veel lagere slagingskans, meldden de onderzoekers.

Het onderzoek werd gefinancierd door geneesmiddelenfabrikant Novartis Pharmaceuticals en de onderzoekers rapporteerden dat één op de duizend deelnemers een fatale infectie kreeg.

Ontstekingen

Met andere woorden, tien mensen overleden als direct gevolg van het gebruik van het ontstekingsremmende geneesmiddel.

Desalniettemin blijft de belangrijkste boodschap dezelfde: hartziekten hebben vooral te maken met ontstekingen en weinig met cholesterol.

En er zijn veel natuurlijke en veilige manieren om ontstekingen te doen afnemen.

Het onderzoek is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

[Medisch Dossier]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
charlud
charlud
5 jaren geleden

Vind het artikel wat wazig. Ontsteking zou de oorzaak zijn van hartziekten. Mijn kleine teen kan ontstoken raken als gevolg van een schram veroorzaakt door een roestige spijker doordat ik in het begin geen aandacht daaraan heb besteed. Wil dit zeggen dat ik dan een grote kans op een hartziekte zou hebben.
En wat wordt in hemelsnaam bedoeld met onstekingswaarde.

Eksegese
Eksegese
5 jaren geleden

Opmerkelijk hoe weinig reacties er nog komen op deze zo verschrikkelijk belangrijke constatering. Men gelooft het kennelijk wel. De handel in staties bloeit echter nog steeds als nooit tevoren.

Sunshine
Sunshine
5 jaren geleden

Dr. Matthias Rath, beweert al langer dat hart- en vaatziekten een chronische vorm van scheurbuik is. Vit C dus. Onze voeding is door alle kunstmest- en pesticidegebruik zo in voedingswaarde verminderd, en dan gaan we het ook nog eens dermate bewerken dat er amper voedingswaarde overblijft.

Vervolgens gooien we er allerlei lichaamsvreemde stoffen in om het mooi te laten lijken, lang goed te kunnen houden en lekker te laten ruiken, o en vergeet niet; om ons er verslaafd aan te laten worden zodat we vooral blijven dooreten, en wat je overhoudt is toxische buikvulling.

Dat is niet de voeding waar je lichaamscellen gezond op verder kunnen draaien.

En dan vinden we het raar dat we ziek worden… echt???

Louise
Louise
5 jaren geleden

@ eksegese je hebt gelijk ik heb ook een paar keer gekeken en dacht , tja gezondheid is een ingewikkeld probleem en heel persoonlijk, en dan krijg je natuurlijk al die goed bedoelde middelen die bij de een wel werkt en bij de ander niet…. Onstekingen ontstaan altijd als het lichaam niet in balans is ( ingehouden woede)…..De hele medische wereld geeft toe dat klachten voor ruw weg 80% psychisch gerelateerd is…. tja, en nou, er zijn klachten en de artsen hebben een protocol ……dus bij je klacht een pil.. Werkt dat voor iedereen neeee natuurlijk niet…..Persoonlijk heb ik een natuurarts en acupunctuur arts en beide leggen uit wat de oorzaak is van je probleem om gezamenlijk te zoeken naar een oplossing ……komen zij er niet uit dan adviseren zij om ook even naar de huisarts te gaan dan is er al een beter inzicht in t geheel……Als men geïnteresseerd is er zijn prachtige boeken bv van Christine Beerlandt……Psychologische oorsprong van ziekten, maar ook op de site is er veel informatie …… dit allemaal om een beter inzicht te krijgen….. Maar nu de klacht van het hart… bekend is dat Taurine, maar ook ( de laatste jaren) vitamine K2 (gemaakt van gefermenteerde natto) heel goed werkt…… Persoonlijk ben ik tegen statine’s ( bijwerkingen ) er zijn genoeg alternatieve middelen. En voor mikki te hoog cholesterol is niet zo erg, (stress) maar voor je hartklachten wel even naar een ander soort dokter……… Geloof me een acupunctuur dokter kijkt naar je hele gestel ( holistisch) ,in ieder geval is de cholesterol waarde zo weer normaal…… Mikki mocht je omgeving Den Haag/ Rotterdam wonen dan heb ik een paar goede adressen, ga anders even in je eigen omgeving op zoek, het is echt de moeite waard, en bij hart problemen niet zelf dokteren…… Pfff ik ben met een goede vriendin alle ziekenhuizen afgeweest voor gelijke problemen , inmiddels bij de acupunctuur terecht gekomen……..jaja, ook mensen die dichtbij staan moet je soms overtuigen ………

Back to top button
44
0
We lezen graag je reactie!x