Mens en Dier

Gideon van Meijeren clasht met minister Yesilgöz over uitspraken in podcast: ‘Ik vind dit heel zorgwekkend’

Help door dit met iedereen op je social netwerk te delen!

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren clashte donderdag in de Kamer met minister van Justitie Yesilgöz. Aanleiding daarvoor waren uitspraken die hij heeft gedaan in de Belgische podcast Compleetdenkers.

Daarin sprak hij de hoop uit dat er een massale vreedzame, revolutionaire beweging opstaat die gebruikmaakt van het democratisch recht om naar het parlement te trekken en op geweldloze, liefdevolle wijze te eisen dat de regering ten val komt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Ik vind het heel zorgwekkend dat de minister van Justitie suggereert dat deze uitspraken strafbaar zijn en dat zij het Openbaar Ministerie, dat nota bene onder haar verantwoordelijkheid en onder haar aanwijzingsbevoegdheid valt, onder druk heeft gezet om deze uitspraken te beoordelen,” zei Van Meijeren.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Dat is smaad, mogelijk zelfs laster

De minister zei dat ze het OM niet heeft geïnstrueerd om zijn woorden te wegen. “Dat is dus niet gebeurd. Ik ben blij dat we dat hebben opgehelderd.” Ze voegde toe dat je een regering ten val kunt brengen door middel van verkiezingen. “Dan kan je gewoon stemmen.”

Van Meijeren zei dat minister Yesilgöz zelf wat beter moet luisteren. “Ik heb namelijk niet gezegd dat zij een opdracht tot vervolging heeft gegeven. Ik heb gezegd dat zij het OM onder druk heeft gezet om mijn uitspraken te onderzoeken. En dat heeft zij op Twitter gedaan door aan te geven: het is nu aan het OM om te beoordelen of deze uitspraken wel of niet strafbaar zijn,” zei hij.

Het Kamerlid wees er verder op dat de regering met één mond spreekt. Nu is het zo dat minister Kaag hem heeft beschuldigd van een strafbaar feit. “Zij heeft gezegd dat ik mij schuldig heb gemaakt aan opruiing. Dat is smaad, mogelijk zelfs laster, als straks blijkt dat dit niet het geval is,” benadrukte Van Meijeren.

Zij kunnen schrijven wat zij vinden dat zij moeten schrijven

Yesilgöz hield vol dat ze het OM niet onder druk heeft gezet. Over de uitspraak van Kaag zei ze: “Het staat iedereen vrij om, net zoals het de heer Van Meijeren vrijstaat om ergens wat van te vinden, daar vervolgens ook wat van te vinden.”

Van Meijeren wees erop dat de NOS desinformatie verspreidde, die klakkeloos werd overgenomen door tal van andere media en politici. “De minister van Financiën heeft mij beschuldigd van een strafbaar feit. Zij heeft gezegd dat ik me schuldig heb gemaakt aan opruiing. Daarmee wordt vanuit de regering een oordeel gegeven over de strafbaarheid van uitlatingen en wordt wel degelijk het OM onder druk gezet om deze uitspraken nu ook te gaan onderzoeken.”

De minister claimde dat ze letterlijk op Twitter heeft geschreven: ‘Het is niet aan mij als minister van JenV om te bepalen wie wordt vervolgd’. Over de NOS zei ze dat ‘zij kunnen schrijven wat zij vinden dat zij moeten schrijven’.

Hondenfluitjes

“De minister leest haar tweet voor om zogenaamd zo feitelijk mogelijk te zijn, maar ze citeert zichzelf verkeerd. Ze heeft aangegeven: ‘wel of geen strafrechtelijke stappen is een overweging van het OM’,” constateerde Van Meijeren.

“Daarmee suggereert zij dat die uitspraak weleens strafbaar zou kunnen zijn en onderzoek zou kunnen verdienen van het OM. De minister is de hoogste baas van het OM, dus ik kan me heel goed voorstellen dat een officier van justitie die zo’n tweet leest, denkt: misschien moeten wij hier wel iets mee. Het OM is dus wel degelijk onder druk gezet. Als u zichzelf gaat citeren, doet u dat dan alstublieft ook juist.”

Minister Yesilgöz begon vervolgens over ‘hondenfluitjes’, een term die gebruikt wordt om onwelgevallige uitspraken in verband te brengen met antisemitisme.

5 109 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

100 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

En zo wordt het ministerie van waarheid geïnstalleerd, alles volgens het boek van Georges Orwell…

Greet Resist
Greet Resist
1 jaar geleden

minister van doofpotzaken heeft een te grote mond

Underground
Underground
1 jaar geleden

Het enige wat er uit haar strot komt, zijn leugens !! En daarom is ze met behulp van …… Op deze post neergezet. Het is een schande voor Nederland. En net als bij al die andere baklappen, komen ze overal mee weg. Daarom hebben ze ook allemaal een grote bek. NOG WEL. want het zijn een stel bange poeperds…..

Mokumer
Mokumer
1 jaar geleden

Wat Klaag zegt is compleet van toepassing op haar zelf.
Er is nog nooit een regering geweest die het land en onze vrijheid stelselmatig zo snel kapot heeft gemaakt en nog lang niet klaar is het totaal te vernietigen.

Back to top button
100
0
We lezen graag je reactie!x