Buitenland

Ontwerper F-16: “Turkije lokte nietsvermoedende Russische straaljager in de val”

Help mee door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Russische gevechtsvliegtuig dat afgelopen maand boven Syrië werd neergeschoten, is door Turkije in de val gelokt. Dat stelt Pierre Sprey, een zeer gerespecteerde Amerikaanse defensieanalist en medeontwerper van de F-16, in Harper’s Magazine.

Na een uitvoerige analyse van de Russische en Turkse informatie over het incident, merkte Sprey op dat er ‘sterk bewijs is dat de Turken het vliegtuig in een hinderlaag hebben gelokt’. Volgens de analist patrouilleerden de Turkse F-16’s niet langs de grens, maar voerden ze een speciale missie uit. Ze cirkelden een uur lang rond op extreem lage hoogte, in afwachting van Russische toestellen.

“Ze waren zeker niet bezig met routinevluchten langs de grens,” zei hij. De doelen van de Russische straaljager bevonden zich in een gebied op zo’n 8 kilometer van de Turkse grens, vlak bij een belangrijke grensovergang waar stamleden wonen die al-Nusra en IS steunen.

Bijgetankt in de lucht

Doordat de Turkse straaljagers op zo’n 7500 tot 8000 voet vlogen, konden ze niet worden opgemerkt door de Syrische en Russische radars rond de stad Latakia. Als ze routinevluchten uitvoerden, zou je ze op een hoogte van zo’n 20.000 tot 30.000 voet verwachten, aldus Sprey.

Omdat de Turkse straaljagers zich op zo’n 400 kilometer van hun basis bevonden en op lage hoogte vlogen, zijn ze volgens de analist waarschijnlijk bijgetankt in de lucht. Ook dit wijst erop dat ze het Russische vliegtuig in een hinderlaag hebben gelokt.

Eén Turkse straaljager maakte na de aanval een bocht en vloog onder de 8000 voet om opnieuw de Syrische radar te vermijden. Het vliegtuig kwam het Syrische luchtruim binnen om vervolgens naar het noorden te gaan, richting de stad Diyarbakir, en bij te tanken in de lucht, zei hij.

Niet gelijk

Sprey merkte ook op dat de Turkse vliegtuigen het Russische gevechtstoestel niet gelijk uit de lucht hebben geschoten. Ze wachtten rustig af tot de SU-24 acht minuten na de eerste luchtaanval terugkwam en sloegen vervolgens toe.

“Het was niet moeilijk om dit vliegtuig in een hinderlaag te lokken,” zei Sprey. “De Russen hebben de aanval ruim van tevoren gecoördineerd met de NAVO en de Amerikanen.”

Volgens Turkije zijn er verschillende waarschuwingen afgegeven. Sprey zegt dat die mogelijk zijn verzonden op een UHF-frequentie en niet bedoeld waren om te worden gehoord door de bemanning. “Een SU-24 kan geen UHF-signalen ontvangen en dat weten de Amerikaanse en Turkse inlichtingendiensten maar al te goed.”

[Harpers]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kim
kim
6 jaren geleden

Ze lokken een WW3 uit.

mark v/d linden
mark v/d linden
6 jaren geleden

Wat een verzinsel in de lucht getankt vloog die tanker ook zo laag dan ??

Anna
Anna
6 jaren geleden

Ik hoop dat de reacties op dit soort smerige incidenten van de Turken (..en wie nog meer?) niet direct met agressie worden beantwoord.
Ik vind dat Poetin zich aardig rustig houdt en zich waardig gedraagt.
Ik hoop dat hij Turkije op een andere manier snoeihard zal pakken.
Turkije is een profiteur en laat dat duidelijk zien.
Wij, het volk, heeft dat wel door!! Maar de politici, met heel andere dubieuze belangen(!) nog steeds niet.
Europa is geheel de weg kwijt. Gadverdamme door wat voor een zooitje worden wij geleid??

karel
karel
6 jaren geleden

En dan wil de Eu met Merkel op kop deze bandiet Erdogan binnen de EU, dit terwijl hij het kalifaat predikt en steunt, hoe zou merkel er met hoofddoek uitzien ?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x