Homepagina » Buitenland » Ontwerper F-16: “Turkije lokte nietsvermoedende Russische straaljager in de val”
Ontwerper F-16: "Turkije lokte nietsvermoedende Russische straaljager in de val"

Ontwerper F-16: “Turkije lokte nietsvermoedende Russische straaljager in de val”

Het Russische gevechtsvliegtuig dat afgelopen maand boven Syrië werd neergeschoten, is door Turkije in de val gelokt. Dat stelt Pierre Sprey, een zeer gerespecteerde Amerikaanse defensieanalist en medeontwerper van de F-16, in Harper’s Magazine.

Na een uitvoerige analyse van de Russische en Turkse informatie over het incident, merkte Sprey op dat er ‘sterk bewijs is dat de Turken het vliegtuig in een hinderlaag hebben gelokt’. Volgens de analist patrouilleerden de Turkse F-16’s niet langs de grens, maar voerden ze een speciale missie uit. Ze cirkelden een uur lang rond op extreem lage hoogte, in afwachting van Russische toestellen.

“Ze waren zeker niet bezig met routinevluchten langs de grens,” zei hij. De doelen van de Russische straaljager bevonden zich in een gebied op zo’n 8 kilometer van de Turkse grens, vlak bij een belangrijke grensovergang waar stamleden wonen die al-Nusra en IS steunen.

Bijgetankt in de lucht

Doordat de Turkse straaljagers op zo’n 7500 tot 8000 voet vlogen, konden ze niet worden opgemerkt door de Syrische en Russische radars rond de stad Latakia. Als ze routinevluchten uitvoerden, zou je ze op een hoogte van zo’n 20.000 tot 30.000 voet verwachten, aldus Sprey.

Omdat de Turkse straaljagers zich op zo’n 400 kilometer van hun basis bevonden en op lage hoogte vlogen, zijn ze volgens de analist waarschijnlijk bijgetankt in de lucht. Ook dit wijst erop dat ze het Russische vliegtuig in een hinderlaag hebben gelokt.

Eén Turkse straaljager maakte na de aanval een bocht en vloog onder de 8000 voet om opnieuw de Syrische radar te vermijden. Het vliegtuig kwam het Syrische luchtruim binnen om vervolgens naar het noorden te gaan, richting de stad Diyarbakir, en bij te tanken in de lucht, zei hij.

Niet gelijk

Sprey merkte ook op dat de Turkse vliegtuigen het Russische gevechtstoestel niet gelijk uit de lucht hebben geschoten. Ze wachtten rustig af tot de SU-24 acht minuten na de eerste luchtaanval terugkwam en sloegen vervolgens toe.

“Het was niet moeilijk om dit vliegtuig in een hinderlaag te lokken,” zei Sprey. “De Russen hebben de aanval ruim van tevoren gecoördineerd met de NAVO en de Amerikanen.”

Volgens Turkije zijn er verschillende waarschuwingen afgegeven. Sprey zegt dat die mogelijk zijn verzonden op een UHF-frequentie en niet bedoeld waren om te worden gehoord door de bemanning. “Een SU-24 kan geen UHF-signalen ontvangen en dat weten de Amerikaanse en Turkse inlichtingendiensten maar al te goed.”

[Harpers]


Vond je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Ik hoop dat de reacties op dit soort smerige incidenten van de Turken (..en wie nog meer?) niet direct met agressie worden beantwoord.
  Ik vind dat Poetin zich aardig rustig houdt en zich waardig gedraagt.
  Ik hoop dat hij Turkije op een andere manier snoeihard zal pakken.
  Turkije is een profiteur en laat dat duidelijk zien.
  Wij, het volk, heeft dat wel door!! Maar de politici, met heel andere dubieuze belangen(!) nog steeds niet.
  Europa is geheel de weg kwijt. Gadverdamme door wat voor een zooitje worden wij geleid??

  14 likes
 2. En dan wil de Eu met Merkel op kop deze bandiet Erdogan binnen de EU, dit terwijl hij het kalifaat predikt en steunt, hoe zou merkel er met hoofddoek uitzien ?

  13 likes
 3. Ze lokken een WW3 uit.

  12 likes
 4. turkije uit de nato nietmorgen maar vandaag

  8 likes
 5. Wat een verzinsel in de lucht getankt vloog die tanker ook zo laag dan ??

  7 likes
 6. HET ZIJN DE RUSSEN DIE HET UITLOKTEN !!!

  Waarom vloog de Russische vliegtuig uitdagend in cirkels ?

  Waarom vliegen ze uberhaupt zo close langs Turkse gebied ?

  In dat gebied is er geen IS. Wat hebben de Russen daar te zoeken ?

  Weten jullie het verschil tussen Al Nusra en IS ?

  Een NATO zonder Turkije is ondenkbaar! En heeft geen enkele betekenis. 2e grootste leger van de NATO is Turkije. NATO verliest het hele midden oosten zonder Turkije.

  Jullie moeten trots zijn op Turkije. 1e keer in de geschiedenis schiet een NATO-lid een Russische gevechtsvliegtuig neer. Hebben andere landen wel zoveel lef ?

  Als jullie bang zijn voor de Russen. Vrees niet maar leun achterover, kijken en huiver hoe de Turken technologies andere landen voorbij zijn!

  3 likes
 7. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn drie dagen voor de ramp met MH17 op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van Russische luchtdoelraketten in het oosten van Oekraïne.

  Dat blijkt uit het verslag van een diplomatieke briefing in Kiev op 14 juli. Het werd opgesteld door een Nederlandse diplomate en is in handen van het onderzoeksprogramma Argos. De briefing werd belegd naar aanleiding van het neerschieten van een vliegtuig van het Oekraïense leger, een Antonov-26, eerder die dag. Oekraïne waarschuwde tijdens de bijeenkomst voor de gevaarlijke situatie in het luchtruim.

  RTL Nieuws

  2 likes
 8. Niet de eerste keer dat Rusland Turkse luchtgbied heeft overschreden. Een vastberaden Turkije had de vliegtuig moeten neerhalen om serieus te genomen worden. En dat hebben ze ook gedaan.
  NATO landen zouden harder moeten optreden bij kattekwaad uithalen van Rusland (MH17).

  Rusland is nu van alles aan het schreeuwen en te dreigen. ZOu Putin ook wel moeten doen om zijn achterban gesust te houden. Maar meer dan dat zal Rusland niets doen.

  Turkije uit de NATO? Nee, NL uit de NATO. Het kost NL alleen maar geld en NL wordt niet eens serieus genomen binnen NATO. Turkije heeft na VS de sterkste leger binnen NATO en een regional power in het midden-oosten. Je kunt Turkije beter aan je zijde houden.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

russische

Russische coronachef openhartig in interview: ‘Het is allemaal bullsh*t’

De paniek over de pandemie is misplaatst, ...

is-terroristen

IS-terroristen op tv: ‘Ja, wij werkten samen met Amerikaanse leger’

Gevangengenomen IS-terroristen hebben op tv toegegeven dat ...