Universum

We leven in een cyclisch heelal. Chinese wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ergens tussen de miljoenen sterrenstelsels in het heelal zit een gigantische ‘magische liniaal’ verborgen. Daarmee kunnen wetenschappers meten hoe snel het universum uitdijt.

Op deze manier kunnen ze donkere energie bestuderen, de mysterieuze kracht achter de kosmische expansie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Met behulp van de liniaal zijn Chinese astronomen er recentelijk in geslaagd om de evolutie van donkere energie in kaart te brengen. Hun onderzoek laat zien dat donkere energie dynamisch is.

Cyclisch universum

“Het is mogelijk geen vacuümenergie met een constante dichtheid, zoals veel wetenschappers denken, maar een energieveld met dynamische eigenschappen,” zei Zhao Gongbo van de Chinese Academie van Wetenschappen.

Als donkere energie daadwerkelijk een vacuümenergie is, blijft het universum uitdijen tot het uiteen wordt gereten.

Maar als donkere energie dynamisch is, dijt het universum uit om vervolgens weer samen te trekken en weer opnieuw uit te dijen; een cyclisch universum, aldus Zhao.

Einde

Met behulp van de liniaal kunnen astronomen nu een driedimensionale kaart van het universum maken.

In 1929 ontdekte astronoom Edwin Powell Hubble tot ieders verbazing dat de meeste sterrenstelsels bij ons vandaan bewegen, wat erop wijst dat het universum uitdijt.

Veel wetenschappers dachten dat er op den duur een einde zou komen aan die kosmische expansie.

Vrijwel niets bekend

Onderzoeksteams uit de VS en Australië kwamen echter tot de ontdekking dat het heelal steeds sneller uitdijt.

Wetenschappers namen aan dat een onbekende kracht die ze donkere energie noemden verantwoordelijk was voor de versnelde expansie. Vandaag de dag weten ze hier nog steeds weinig over.

Het heelal bestaat voor vijf procent uit normale materie en over de resterende 95 procent – donkere materie en donkere energie – is vrijwel niets bekend, zei Zhao.

De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in vakblad Nature Astronomy.

[Xinhua]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Zonnemax
Zonnemax
6 jaren geleden

Laten we hopen dat (in ieder geval het huidige) NL kabinet ook maandelijks cyclisch zal blijken te zijn (Ophoepelen dus….)

Waarbij ook de progressieve oppositie nog steeds moet leren om een duidelijk antwoord te geven op de (globale) neoliberale marktwerking en CPB cijfers e.d. . Een nieuw economisch maatschappelijk systeem, een duidelijke visie ten faveure van de mens (en niet slechts delen ervan die toevallig goed uitkomen).
Waarmee discussie met de huidige macht vrijwel onmogelijk is.

rob
rob
6 jaren geleden

Wat is Donker Energie? .. eigenschap moeilijk te meten daar hebben ze geen meet apparatuur voor..27% materie ,73% is het dus Een raadsel, wetenschappelijk lopen ze er stuk op zijn oneens met elkaar want wetenschap wil een theorie daar voor maken of bedenken dat het in het plaatje van het denken/gedachten past… net als donker materie ook dat is een raadsel …twee raadseltjes en tocht weten ze dat ze samenwerken met elkaar ze hebben een soort gewicht van evenwicht., alles in natuur bestaat uit evenwicht dat bestaat uit er komt en er gaat , het is de mens zelf die een gewicht zoekt het in al rondom ons heen en toch zien we het niet, Het bestaat uit uitdijen en inkrimpen zoals een hartslag of de longen die lucht in en uitademt ,het heelal zet uit maar zal ook eens inkrimpen zie het maar als een grote teug lucht die miljarden jaren nog zal duren een lange adem ruimte opwekkend tot het weer inkrimpt tot een stip..maar het raadseltje willen ze graag oplossen een theorie voor hebben die precies past bij de werkelijkheid …ze weten nog niet eens hoe een brein precies werkt van de mens …ook daar zitten donker energie en ook donker materie dat samen werkt met elkaar zo doet de kosmos heelal of wat je het noemt ook , we weten gewoon niet precies hoe dit allemaal te werk gaat maar dat weet men bij een mens ook niet , hij is het raadsel zelf en een raadsel oplossen met een raadsel zal mogelijk niet lukken , wilt men het weten dan moet men zoeken niet buiten in kosmos maar in ons zelf , de kosmos en al het gebeuren is een spiegel die ons voorspiegelt in wat we zijn ..de raadsel zelf…uiteindelijk kan men het ontdekken , maar dan is het raadseltje ook verdwenen..en leven word eenvoudiger dragelijker makkelijk …totdat het gewoon verdwijnt …tot een stip..een stofje en alles begint gewoon weer overnieuw..tenminste dat laat de natuur duidelijk zien …die zit niet in raadseltjes het is er gewoon …net als het heelal er is de energie alleen de mens vult het donker in …en daarom tast het ook altijd in het donker met nu en dat een klein lichtje van een helder moment in een donker heelal..natuurlijk het is ook de overheersende donker energie waar alle lichtjes rond dansen in geweldig mooi heelal..met moet niet kijken met een denken hoe zit alles in elkaar daar schiet het te kort in en men vergeet echt te leven het leven is dan onderworpen aan wetenschap in een weddenschap van theorieën raadseltjes en bedenksels..

Richard
Richard
6 jaren geleden

Een blaasbalg effect dus. Interessant.

Mar
Mar
6 jaren geleden

Of als een pompend hart.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x