Homepagina » Universum » We leven in een cyclisch heelal. Chinese wetenschappers doen opzienbarende ontdekking
We leven in een cyclisch heelal. Chinese wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

We leven in een cyclisch heelal. Chinese wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

Ergens tussen de miljoenen sterrenstelsels in het heelal zit een gigantische ‘magische liniaal’ verborgen. Daarmee kunnen wetenschappers meten hoe snel het universum uitdijt.

Op deze manier kunnen ze donkere energie bestuderen, de mysterieuze kracht achter de kosmische expansie.

Met behulp van de liniaal zijn Chinese astronomen er recentelijk in geslaagd om de evolutie van donkere energie in kaart te brengen. Hun onderzoek laat zien dat donkere energie dynamisch is.

Cyclisch universum

“Het is mogelijk geen vacuümenergie met een constante dichtheid, zoals veel wetenschappers denken, maar een energieveld met dynamische eigenschappen,” zei Zhao Gongbo van de Chinese Academie van Wetenschappen.

Als donkere energie daadwerkelijk een vacuümenergie is, blijft het universum uitdijen tot het uiteen wordt gereten.

Maar als donkere energie dynamisch is, dijt het universum uit om vervolgens weer samen te trekken en weer opnieuw uit te dijen; een cyclisch universum, aldus Zhao.

Einde

Met behulp van de liniaal kunnen astronomen nu een driedimensionale kaart van het universum maken.

In 1929 ontdekte astronoom Edwin Powell Hubble tot ieders verbazing dat de meeste sterrenstelsels bij ons vandaan bewegen, wat erop wijst dat het universum uitdijt.

Veel wetenschappers dachten dat er op den duur een einde zou komen aan die kosmische expansie.

Vrijwel niets bekend

Onderzoeksteams uit de VS en Australië kwamen echter tot de ontdekking dat het heelal steeds sneller uitdijt.

Wetenschappers namen aan dat een onbekende kracht die ze donkere energie noemden verantwoordelijk was voor de versnelde expansie. Vandaag de dag weten ze hier nog steeds weinig over.

Het heelal bestaat voor vijf procent uit normale materie en over de resterende 95 procent – donkere materie en donkere energie – is vrijwel niets bekend, zei Zhao.

De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in vakblad Nature Astronomy.

[Xinhua]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Zonnemax
Zonnemax
3 jaren geleden

Laten we hopen dat (in ieder geval het huidige) NL kabinet ook maandelijks cyclisch zal blijken te zijn (Ophoepelen dus….)

Waarbij ook de progressieve oppositie nog steeds moet leren om een duidelijk antwoord te geven op de (globale) neoliberale marktwerking en CPB cijfers e.d. . Een nieuw economisch maatschappelijk systeem, een duidelijke visie ten faveure van de mens (en niet slechts delen ervan die toevallig goed uitkomen).
Waarmee discussie met de huidige macht vrijwel onmogelijk is.

rob
rob
3 jaren geleden

Wat is Donker Energie? .. eigenschap moeilijk te meten daar hebben ze geen meet apparatuur voor..27% materie ,73% is het dus Een raadsel, wetenschappelijk lopen ze er stuk op zijn oneens met elkaar want wetenschap wil een theorie daar voor maken of bedenken dat het in het plaatje van het denken/gedachten past… net als donker materie ook dat is een raadsel …twee raadseltjes en tocht weten ze dat ze samenwerken met elkaar ze hebben een soort gewicht van evenwicht., alles in natuur bestaat uit evenwicht dat bestaat uit er komt en er gaat , het is de mens zelf die een gewicht zoekt het in al rondom ons heen en toch zien we het niet, Het bestaat uit uitdijen en inkrimpen zoals een hartslag of de longen die lucht in en uitademt ,het heelal zet uit maar zal ook eens inkrimpen zie het maar als een grote teug lucht die miljarden jaren nog zal duren een lange adem ruimte opwekkend tot het weer inkrimpt tot een stip..maar het raadseltje willen ze graag oplossen een theorie voor hebben die precies past bij de werkelijkheid …ze weten nog niet eens hoe een brein precies werkt van de mens …ook daar zitten donker energie en ook donker materie dat samen werkt met elkaar zo doet de kosmos heelal of wat je het noemt ook , we weten gewoon niet precies hoe dit allemaal te werk gaat maar dat weet men bij een mens ook niet , hij is het raadsel zelf en een raadsel oplossen met een raadsel zal mogelijk niet lukken , wilt men het weten dan moet men zoeken niet buiten in kosmos maar in ons zelf , de kosmos en al het gebeuren is een spiegel die ons voorspiegelt in wat we zijn ..de raadsel zelf…uiteindelijk kan men het ontdekken , maar dan is het raadseltje ook verdwenen..en leven word eenvoudiger dragelijker makkelijk …totdat het gewoon verdwijnt …tot een stip..een stofje en alles begint gewoon weer overnieuw..tenminste dat laat de natuur duidelijk zien …die zit niet in raadseltjes het is er gewoon …net als het heelal er is de energie alleen de mens vult het donker in …en daarom tast het ook altijd in het donker met nu en dat een klein lichtje van een helder moment in een donker heelal..natuurlijk het is ook de overheersende donker energie waar alle lichtjes rond dansen in geweldig mooi heelal..met moet niet kijken met een denken hoe zit alles in elkaar daar schiet het te kort in en men vergeet echt te leven het leven is dan onderworpen aan wetenschap in een weddenschap van theorieën raadseltjes en bedenksels..

H.v.d.Heuvel
H.v.d.Heuvel
Reactie op  rob
3 jaren geleden

ik denk dat er meer achter zit , wij denken dat dat we alles zelf hebben uitgevonden maar dat is een foutje, ben er achter gekomen dat zoals we de computer kennen allang is uitgevonden door de natuur zelf en we denken dat het een uitvinding is van de mens, maar neem maar van mijn aan dat het allang bestaat, er moet ergens een soort van een supercomputer zijn met ook een super geheugen , maar ik zou je niet kunnen vertellen wat zich dan daarin zich allenmaal afspeelt, je moet maar is kijken wie Gerard ‘t Hooft is het is onze grootste hoog leraar de we op dit moment kennen ja volgens mij (in Nederland) er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar Gerard schreef dat er aan de rand van een zwart gat een enorme geheugenbank moet zijn waar alles maar dan ook alles word opgeslagen, ja ik weet het, het klinkt absurd en zo kan ik wel door blijven schrijven een week lang maar als je niks van deze materie kan of wil begrijpen dan word het niks, maar geloof mij het zit nog gekker in elkaar dan we denken.

Richard
Richard
3 jaren geleden

Een blaasbalg effect dus. Interessant.

Edinx
Edinx
Reactie op  Richard
3 jaren geleden

Wetenschappers weten niets over hoe ons heelal werkt,geen idee hebben ze met onze aardse kennis.we need educationof a extraterrestrial life form.ik lach er echt om als ze het denken te weten.

Richard
Richard
Reactie op  Edinx
3 jaren geleden

Ach, ze vinden het wiel steeds weer opnieuw uit.

Vincent robbesom
Vincent robbesom
Reactie op  Edinx
3 jaren geleden

Dat is wel door een hele korte bocht.. wetenschap staat nog in de kinderschoenen en ek jaar komen er weer wat stukjes vd puzzel bij.
We hebben pas sinds kort de middelen om het een en ander te kunnen meten.. geef t nog n jaar of 20 en dan zien we het weer met andere ogen.

koendevriendt
koendevriendt
Reactie op  Vincent robbesom
3 jaren geleden

akkoord, maar dan moet je niet telkens doen of het om ‘echte’ kennis gaat, dat is ronduit belachelijk.

Mar
Mar
3 jaren geleden

Of als een pompend hart.

salvar
salvar
Reactie op  Mar
3 jaren geleden

inderdaad de aarde ademt waarschijnlijk ook.

Willem H Janssen
Willem H Janssen
3 jaren geleden

We weten toch allang dat alles in het Universum het tegendeel al in zich heeft, dus op uitdijen volgt uiteindelijk weer inkrimpen.

Freba
Freba
Reactie op  Willem H Janssen
3 jaren geleden

Zoals de Boeddhisten 2,5 duizend jaar al zeiden: ” De Verschillen Maken De Eenheid”.

Eelke Piers
Eelke Piers
3 jaren geleden

Als we Einstein er weer bijhalen dan kijken we in alle richtingen terug in de tijd en zitten we dus midden in de Big Bang. En dan de ruimtekromming van Einstein dat alles weer terugkeert naar het begin een eeuwige sycles dus

Hawks
Hawks
Reactie op  Eelke Piers
3 jaren geleden

Ik citeer: ‘Als we Einstein er weer bijhalen dan kijken we in alle richtingen terug in de tijd en zitten we dus midden in de Big Bang.’. Nee, we zitten niet midden in de Big Bang. Want waar je in het universum ook bent, of dat nu op Aarde, op 1 van de planeten rond Proxima Centauri (4 (licht)jaar) verwijderd van hier), middenin De Mairains nevel (1600 (licht)jaar verwijderd van hier), middenin de Pijlstaartrognevel (18000 (licht)jaar) verwijderd van hier) of middenin de Andromedanevel (25400000 (licht)jaar verwijderd van hier) bent: op al die plekken kijk je in alle richtingen in het verleden. En dat verleden komt overal met dezelfde snelheid op je af (of verwijderd zich van je met dezelfde snelheid). Conclusie: we zitten niet midden in de Big Bang.

Jaya
Jaya
3 jaren geleden

En hoe staat het dan met al die paraĺlellen universa? Het zelfde?

nimrod14
nimrod14
3 jaren geleden

als het universum uitdijt dan moet het ergens in zitten anders kan het ook niet uitdijen hoe heet dat dan Het blijft giswerk en je kunt er allerlei theorien tegen aan gooien je komt er toch niet achter zolang wij mensen met aardse maatstaven blijven werken om iets wat buiten de aardse te meten kom je nergens de big bang theorie let wel ik zeg theorie dus geen feit daar krabbelt de wetenschap ook al een beetje van terug want van iets kleiner dan een punt dat in principe nergens in zit en ontploft en je jhebt ons universum klinkt een beet je ongeloofwaardig Kortom in de toekomst zullen er wel weer nieuwe theorien komen en oude verdwijnen en je bent geen stap verder gekomen

Hawks
Hawks
Reactie op  nimrod14
3 jaren geleden

Ik citeer: ‘als het universum uitdijt dan moet het ergens in zitten anders kan het ook niet uitdijen’.

Hoezo ‘moet’ het dan ergens in zitten? Ok, zal niet meevallen, maar de uitdiijing kan je vergelijken met het opblazen van een ballon, met stippen erop. Het maakt niet uit op welke stip je gaat staan: elke ‘buurstip’ beweegt zich even snel van je af. Heb je dat? OK, en dat is de 2 dimensionale analogie voor ons 3 dimensionale universum (ik laat bewust ruimte-tijd, en de overige vermeende 7 dimensies (laatste gaan over micro) buiten beschouwing). Als jij een stip op die ballon bent, en je kan je op die ballon bewegen, dan is het membraam van die ballon jouw universum. En dat geldt precies zo voor ons universum. Kortom, je afvragen waarin ons 3 dimensionale universum zich zou moeten uitdijen is niet relevant, en kan niet worden beantwoordt. Je kan daar eenvoudigweg niets mee; de stip kan ook niet van de ballon af komen en zich door de lucht verplaatsen naar een andere plek op de ballon.

Richard
Richard
Reactie op  Hawks
3 jaren geleden

Misschien zweven we in een longblaasje van een hele grote reus.

Wimpie
Wimpie
Reactie op  Hawks
3 jaren geleden

Hawks,

Als je een ballon met stippen opblaast dan zal ie toch ruimte om zich heen moeten hebben anders komt ie in de knel.

Hawks
Hawks
Reactie op  Wimpie
3 jaren geleden

Wimpie,

Zoals ik al aangaf, het wordt listig om je dit voor te stellen. Eenvoudig gesteld komt het erop neer dat de uitdijing in drie dimensies te vergelijken valt met jij als een stip op die ballon en je kan je alleen maar op het membraam van de ballon verplaatsen. Als jij je dat voor kan stellen dan kan jij je ook voorstellen dat jouw universum bestaat uit het membraam, en het membraam alleen. Je afvragen wat er buiten dat membraam is, is eigenlijk hetzelfde als je afvragen wat er zich ten noorden van de noordpool is.

Voor zover we nu weten…

http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Kosmologie/009.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarneembaar_heelal

Don
Don
3 jaren geleden

Dit heb ik dus al miljarden keren beantwoord!! Spooky! 😉

zevenenergie
zevenenergie
3 jaren geleden

Ook de gewone burger weet zo veel meer dan vroeger.
Maar wat schiet je daarmee op?
Macht, is meer weten dan een ander. De wedijver in de wetenschap is daar een duidelijk voorbeeld van.
De wetenschap staat volledig in diens van het zakenleven.
Ook daar zie je het zelfde terug. Succes vol zijn, is meer weten dan de anderen. Maar wat een kinderspel is dat.

Het heelal is zo veel groter en complexer dan het weten ooit kan bevatten en het denken ooit kan doorgronden.
Als je begrijpt hoe het in elkaar zit dan zit je in je hoofd.
En zit je in je hoofd, dan ben je volledig afgescheiden, van het universum.

Je bent dan angstig en hebt macht nodig, om je een betere, veiligere en zekerdere plek te verschaffen.
Maar dat is allemaal illusie.

Zit je in je hart, dan word je geraakt door het mysterie, dan ben je er een mee, je maakt er deel van uit, en alles gaat met moeiteloos bewustzijn.
Donkermaterie is bewustzijn en dat kan niet doorgrond worden. Het heeft geen massa. Het heeft geen aangrijppunt.
Alles verschijn en verdwijnt daarin. Het uitdijen van het universum en het samen trekken van het universum, dat word ook wel de adem van brahmaan genoemd.

Moet je voorstellen…… een heel universum, oneindige ruimte…… waar in alles is verbonden met elkaar, dat uitdijt en weer samentrekt.
En dat alles in bewustzijn. Hoe nietig is daarbij vergeleken, ons denken.

Vincent robbesom
Vincent robbesom
Reactie op  zevenenergie
3 jaren geleden

Dat wetenschap afhankelijk is van het zakenleven is helaas een feit. Zo zit onze maatschappij helaas in elkaar.. we stoppen liever geld in dingen die ons ook weer rijk kunnen maken.

Het waarom lijkt me duidelijk.. nieuwschierigheid heeft ons gebracht tot waar we nu zijn; goed en slecht..Het vermogen kennis op te slaan en over te brengen is het enige wat ons onderscheidt van de rest van het dierenrijk. Nu een god niet blijkt te bestaan is verdere ontwikkeling en het streven naar een goed en gezond leven voor iedereen en overal een gezonde vervanging voor ons uitstel ban alkes tot in het hiernamaals.

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x