
De Warp-technologie uit de televisieserie Star Trek om ruimteschepen met een snelheid groter dan de lichtsnelheid te laten voortbewegen, blijkt toch niet zo onrealistisch als men ooit dacht, zo stellen wetenschappers.
De warpaandrijving is gebaseerd op de relativiteitstheorie van Einstein; de vervorming van ruimte.
Achter het ruimteschip wordt de ruimte uitgetrokken (expansie) met behulp van botsingen van antimaterie en materie (plasma) en ervoor wordt hij in elkaar gedrukt (compressie). Hierdoor bevindt zich er meer (compacte) ruimte vóór dan achter het schip. Alle objecten in de ruimte worden als het ware gefocust op één enkel punt. Daardoor kan men met de warpaandrijving in theorie een snelheid boven de lichtsnelheid bereiken.
Warpveld
Het principe waarop deze aandrijving moet werken is het samentrekken (warp, vervormen) van de ruimte die vóór je ligt en het uittrekken van de ruimte die achter je ligt, zodat de feitelijk af te leggen afstand kleiner wordt en je een effectieve verplaatsing hebt die sneller is dan de lichtsnelheid, zonder dat je de wetten van de relativiteitstheorie overtreedt.
Stel, je rijdt in een auto van Maastricht naar Amsterdam. Door een ‘warpveld’ wordt de ruimte vervormd en wordt de autoweg achter je uit elkaar getrokken, terwijl de weg voor je in elkaar wordt gedrukt. Hierdoor is de weg naar Amsterdam korter, terwijl je met gelijke snelheid kunt reizen.
De warpaandrijving werd in 1994 voor het eerst voorgesteld door de Mexicaanse natuurkundige Miguel Alcubierre. Uit doorberekeningen bleek echter dat het apparaat exorbitante hoeveelheden energie nodig zou hebben om te kunnen werken.
Hoop
Natuurkundigen zeggen nu dat aanpassingen kunnen worden gedaan aan deze voorgestelde warpaandrijving zodat het apparaat veel minder energie hoeft te verbruiken. “Er is hoop,” zei Harold White van het Johnson Space Center afgelopen vrijdag tijdens het 100 Year Starship Symposium.
Een ruimteschip met de warpaandrijving van Alcubierre zou gemakkelijk 10 keer de lichtsnelheid kunnen halen, zonder de kosmische snelheidslimiet te overtreden. Er wordt in het Johnson Space Center inmiddels geëxperimenteerd met een miniatuurversie.
Bron: Space.com
Gerelateerd:
- Egyptische tiener ontwikkelt kwantumaandrijving voor ruimteschepen
- MIT-student laat metalen bollen leviteren (video)
- 13-jarige zorgt voor doorbraak zonne-energie met de rij van Fibonacci
- Deeltjes ‘lopen door muren’ terwijl natuurkundigen toekijken
- Ontsnappen neutronen naar spiegeluniversum?
Ze zijn al jaren bezig om Warp voor elkaar te krijgen. De mobieltjes zijn ook ontstaan door Star Trek en zo zal er meer gebeuren door de serie.
Star Trek is beslist geen flauwekul. De makers waren duidelijk op de hoogte van buitenaardse technologie. Starfleet is onderdeel van de Galactic Federation…
echt cool die serie!
Is het dan net zoals je een steentje met een katapult wegschiet of dan net andersom?
Haha, hier wachtte ik al op! Ik roep al mijn hele leven……DE MENS VOORSPELD ZICHZELF!! Alles wat we bedenken KAN werkelijkheid worden!