Binnenland

Rutte heeft lak aan referendum en ondertekent Oekraïneverdrag toch: “Wegstemmen die man!”

Help door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een vertrouwelijk verslag van de vergadering van EU-leiders van dinsdag blijkt dat premier Rutte bereid is het associatieverdrag met Oekraïne ongewijzigd te ondertekenen. Er moet dan wel een aparte en bindende verklaring komen die rekening houdt met de Nederlandse zorgen over het EU-akkoord met het land.

Het kabinet wil ‘recht doen aan de Nederlandse zorgen’, maar de Nederlandse kiezer stemde het hele verdrag weg. De kiezers stemden niet voor een ondertekend verdrag met een verklaring over ‘Nederlandse zorgen’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Uitslag naast zich neergelegd

Nederland koos begin april met een meerderheid van ruim 60 procent tegen ondertekening van het verdrag. Rutte zei toen tijd nodig te hebben om in overleg te treden en pas na het Brexit-referendum te willen praten over de kwestie.

Nu de Brexit een feit is blijkt volgens de Volkskrant dat Rutte geen aanpassing van het verdrag wil, maar een aparte bindende verklaring waarin de zorgen van Nederland tot uiting komen. Emile Roemer (SP) zei dat Rutte de uitslag van het referendum over het associatieakkoord naast zich heeft neergelegd.

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent bij hoog en bij laag dat Rutte tijdens de EU-top een voorstel heeft gedaan om het associatieverdrag met Oekraïne toch te kunnen ondertekenen.

‘Slapjanus van een man’

“Het was een raadgevend referendum. Rutte heeft het recht de uitslag naast zich neer te leggen,” zegt journalist Joost Niemöller. “Wanneer hij dat meteen had gedaan, had hij tenminste ballen getoond. In plaats daarvan schoof hij het door en kwam hij met deze typisch Haagse schijnoplossing. Wel ondertekenen, maar met een aantekening erbij.”

“Wettelijk bindend is alleen dat associatieverdrag en dat wordt door Rutte keurig getekend,” gaat hij verder. “Wat de Nederlanders daarvan vinden, dat zal hem een worst wezen. Zo’n slapjanus van een premier, daarmee mag je toch maar één ding doen; wegstemmen die man!”

[Gelderlander, Joost Niemöller]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

83 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loki
Loki
7 jaren geleden

Je kon er op wachten. Het blijkt keer op keer dat er in Den Haag niks meer en niks minder een stelletje bedrieglijke oplichters zitten. Dit is pure volksverlakkerij. Mocht hij dit inderdaad met zijn dictator vriendjes in Brussel ondertekenen, is Nederland geen democratie meer, maar een dictatuur.
Ik hoop dan ook dat mensen volgend jaar dit niet vergeten zijn en weten wat ze te doen staat als we moeten stemmen.

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Ja weg stemmen, of een oorlog beginnen.

ZetaReticulan
ZetaReticulan
7 jaren geleden

Wanneer krijgen Nederlanders nou eens door,dat wij leven in een schijndemocrarie.

ZetaReticulan
ZetaReticulan
7 jaren geleden

Schijndemocratie*

Back to top button
83
0
We lezen graag je reactie!x