Homepagina » Mens en Dier » Met geld kun je goede dingen doen. Verbaas je over wat deze miljardair van plan is
Noorse miljardair gaat plastic afval in zee opruimen. Dit is hij van plan

Met geld kun je goede dingen doen. Verbaas je over wat deze miljardair van plan is

De Noorse miljardair Kjell Inge Røkke (58) wil het grootste deel van zijn vermogen aan de maatschappij teruggeven en in één adem iets voor het milieu doen.

De vrijgevige industrieel laat samen met de natuurbeschermingsorganisatie WWF een ultramodern oceanografisch onderzoeksschip bouwen, zo liet de tiende rijkste man van Noorwegen in een zeldzaam interview met de Noorse krant Aftenposten weten.

Het schip zal 181 meter lang zijn en moet in 2020 klaar zijn. Aan boord is plaats voor zeker 30 bemanningsleden en 60 wetenschappers.

Het schip gaat plastic afval opzuigen en aan boord verbranden zonder daarbij schadelijke stoffen uit te stoten. Het kan elke dag vijf ton plastic afval verwerken.

Alle kosten

Hoeveel het project zal kosten is niet bekend, maar Røkke – volgens het financiële blad Kapital goed voor een fortuin van twee miljard euro – wil in elk geval alle kosten voor zijn rekening nemen.

“Oceanen maken 70 procent van het aardoppervlak uit en er valt nog heel wat te onderzoeken,” zei de Noorse miljardair.

Er zullen mini-onderzeeërs en drones worden ingezet om de oceaan en de atmosfeer in kaart te brengen.

Plastic afval

Eén van de voornaamste opdrachten van het schip is het vernietigen van plastic afval, dat een groeiend probleem vormt voor ’s werelds oceanen.

Plastic is niet bioafbreekbaar, maar valt uiteen in steeds kleinere stukjes plastic, die op hun beurt uiteindelijk door vis en plankton worden opgegeten en zo onze voedselketen binnendringen.

Røkke begon zijn carrière als visser en is momenteel hoofdaandeelhouder van de holding Aker, onder meer actief in de olie- en gassector.Vind je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Wat een prachtig staaltje self-supporting! Eerst stelen van de wereldbevolking, de zeeën leegroven en belasten en het bevuilen van het milieu, om daarna met een Elite organisatie WNF de good guys uithangen. Bah om misselijk van te worden.

  10 likes
  • Yep en om dit project in stand te houden mogen wij weer belasting betalen. Dus het schip is een investering om zichzelf te dienen, want gas en olie verdiensten gaan verminderen, omdat het systeem van groei langzaam wordt afgebroken. Wereldwijd(totaalplaatje) is er al geen groei meer aan productie van goederen. Veel grote zee containerbedrijven zijn daardoor al failliet gegaan.
   Als je het zakelijk bekijkt, dan zou ik zo’n groot container schip ombouwen.
   Ondertussen worden er miljarden dollars uitgegeven aan oorlogsvoering/technologie.(lees andere site hier bij Hoe zit het nu echt). Kost ook bergen grondstoffen en is super vervuilend) Beetje raar, dat de gewone mens moet consuminderen/armer wordt voor behoudt van de aarde, maar de top niet.
   Natuurlijk sta ik voor de natuur(alle beetjes helpen), maar ik heb het gevoel dat alles schijn/bedrog is.
   Elk mens zou de werking van het geld/handelssysteem moeten leren kennen, dan snap je wat gaande is. Oa dat je grootaandeelhouders hebt(elite/grote spelers/grote bedrijven/ons koningshuis bv) en aandeelhouders(particulieren/kleine spelers) hebt. Dat die grote bedrijven veelal samen zijn gegaan in corporaties(via beursovernames), waardoor de macht wereldwijd in hun handen ligt. Wil ook mensen aanraden om andere sites van Hoe zit het nu echt te gaan lezen. Plak die onderwerpen eens bij elkaar en je ziet waar men mee bezig is. Hoe het werkt.
   Nog een klein voorbeeld van een dubieuze goodfeeling constructie. Mac Donalds verkoopt chemische troep(hun hamburger kan jaren bestaan/breekt vrijwel niet af), vooral aan kinderen, dmv speeltjes/de happy clown etc. Daar worden kinderen dus ziek van(oa kanker). Ze komen in het ziekenhuis terecht en naast zo’n ziekenhuis staat dan een Ronald Mac Donald huis, zodat ouders bij hun kinderen kunnen zijn bij langdurige behandelingen. Dat Ronald Mac Donald huis is een stichting. Zo haalt men dus particulier geld op. En denk maar niet dat al dat geld besteed wordt aan die huizen. In feite is die happy clown een horror clown. Ik zie vrijwel alle stichtingen(grote) als een soort vervanging van grote bedrijven/politieke sturing etc.
   Wil je echt iets aan de natuur doen, dan moet het niet vast zitten aan het huidig systeem van groei. Het moet van natuurlijke producten gemaakt worden en zelfwerkend zijn. En dan nog is het milieuvervuilend, maar het is dan wel afbreekbaar. Het is minder milieuvervuilend als je oma’s massieve eiken kast gebruikt, die nog vele jaren meegaat(misschien wel langer dan jijzelf), dan dat je om de zoveel jaar een moderne kast koopt, die niet zolang meegaat. Dat hout = samengeperste kunstvezels met een laagje plastic. Oma’s kast is dus uiteindelijk milieu vriendelijker. Ja, het is ook een keer gekocht(systeem) en er zijn bomen voor gekapt, maar het draait meer om de langdurigheid van het product, dat generaties lang gebruikt kan worden. Tel al die namaak kasten(die kapot zijn gegaan) eens op tegenover een duurzame eiken kast.
   Dit schrijven is aanvulling op Loki’s bericht. Het is bedoeld voor andere lezers.(even voor de goede orde vermeldt).

   3 likes
   • Vincent Robbesom

    Je hebt deels helemaal gelijk, de melkkoe, wij, moeten betalen voor het opruimen van de spullen die anderen geld hebben opgeleverd.. het is niet anders, ik zie dit ook niet veranderen helaas. Maar het initiatief uit het verhaal is een goed initiatief en dient te worden gesteund.. er zouden er meer van moeten zijn.. het zou verplicht moeten zijn voor mensen die meer dan ‘x’ miljoen te verteren hebben.. maarja hoe krijg je dat voor elkaar.. niet dus. En trump zorgt er wel voor dat een initiatief wat tre duur is wordt gecanceld.. want dat geld moet idd naar defensie.. oftewel naar zijn eigen aandelen.
    Ik heb zelf geen neiging om van een brug te springen maar het is zo’n zootje dat ik bepaalde anderen best een duwtje zou willen geven.. frustrerend

    2 likes
   • Ik word altijd weer helemaal vrolijk als ik de opbeurende verhalen van Elise lees!

    1 likes
 2. Alweer de zoveelste belofte, tot heden toe wordt er maar weinig waar gemaakt.

  3 likes
 3. een druppel op de gloeiende plaat…

  mooi…langzaam aan worden mensen wakker…
  Look at Mother Nature on the run in the………………….2017th…

  namaste

  3 likes
 4. Wat een nobel streven , maar als er geen verbod komt om alles maar in zee te plempen………. tja, dan is het letterlijk water naar de zee dragen..

  2 likes
  • ik deed net boodschappen…wandelend in de bloedhete zon…
   langs de singel hier…en tussen het kroos, het kikkerdril, op de hoeken bij het bruggetje…zie je in de hoeken alles aan plastic drijven…’t is om moedeloos van te worden….
   ik raap zelfs troep van anderen op als ik naar de afvalcontainer loop…

   dat is het enige wat je doen kunt, je eigen kleine bijdrage…

   maar ik kan niet met een schepnet alle singels leeghalen…
   dat doet de gemeente toch? zullen velen denken…
   of denken ze niet eens…

   namaste

   1 likes
 5. Iemand die een passend antwoord geeft, heeft het begrepen.

  1 likes
 6. Elkekeerdateindedatmaarnietkomt

  Voorlopig gaat hij wel de rotzooi van een ander opruimen, of hij er nou aan verdient of niet.

  1 likes
 7. Het is maar wat je terug geven aan de maatschappij noemt, als je echt iets wilt betekenen voor de mensheid doe je dit natuurlijk niet door in zee te gaan met een Eugenics charity. Hoewel het opruimen van plastic in zee geen slecht idee is; geloof ik niet dat dit de ware beweegreden zijn van deze zogenaamde weldoener. Zodra dit soort mensen en organisaties zeggen iets in het belang van de mensheid te doen gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen.

  0 likes
 8. En toch bekruipt me de gedachte dat hij er aan gaat verdienen, een of ander gat in de markt of zo?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Als we dit niet willen, dan is er maar één optie en dat is uit de Europese Unie gaan. Baudet over leugens en flauwekul

Als we dit niet willen, dan is er maar één optie en dat is uit de Europese Unie gaan. Baudet over leugens en flauwekul

Het is heel belangrijk om te begrijpen ...

Wereld Natuur Fonds maakt miljoenen levens kapot. Bekijk deze documentaire over illegale praktijken in Congo

Wereld Natuur Fonds maakt miljoenen levens kapot. Bekijk deze documentaire over illegale praktijken in Congo

Het WWF, de moederorganisatie van het Wereld ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.