Bewustzijn

Dagdromen is goed voor je

Help door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dwalen je gedachten ook wel eens af wanneer je de afwas doet? Als dit vaak gebeurt ben je goed in staat te schakelen tussen verschillende gedachten.

Nieuw onderzoek toont aan dat ons werkgeheugen wordt aangesproken op het moment dat onze gedachten afdwalen. Hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe meer je kunt dagdromen zonder te vergeten waar je mee bezig bent.

Onderzoekers keken naar groepen mensen van de Universiteit van Wisconsin-Madison in de leeftijdscategorie van 18 tot 65 jaar. De eerste groep moest eenvoudige taken uitvoeren zoals het drukken op een knop op het moment van inademen of het klikken met een muis op het moment dat een letter op het computerscherm verscheen. De taken waren zo eenvoudig dat de gedachten van de participanten snel zouden afdwalen, zo dachten de onderzoekers.

Geen herinnering

Na de taken werd de capaciteit van het werkgeheugen van de deelnemers gemeten door ze letters te laten herinneren terwijl ze wiskundige vergelijkingen moesten oplossen. Alle participanten wisten de taken succesvol te volbrengen, maar de individuen die aangaven dat ze vaker begonnen te dagdromen dan anderen scoorden tevens hoger op de cognitieve test.

Wanneer er weinig werkgeheugen beschikbaar is komen zijdelingse gedachten meer naar de voorgrond zonder dat je je daar bewust van bent. Zo kun je thuiskomen zonder je de reis te herinneren of realiseer je je plotseling dat je enkele pagina’s verder bent in je boek zonder dat je hebt onthouden wat er staat.

Creativiteit

Het is alsof je aandacht zo geabsorbeerd was in je bewustzijn dat er niets over was om je te richten op het lezen. Mensen met meer werkgeheugen kunnen zich beter focussen terwijl ze dagdromen.

De bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek dat het afdwalen van gedachten positief is. Dagdromen wordt bijvoorbeeld geassocieerd met creativiteit. Onderzoekers denken dat we onze meest creatieve en inventieve momenten beleven wanneer we dagdromen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Bron: Livescience.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x