Binnenland

De Grote Knip- en Plakshow van de NOS: ‘Dit soort montages zijn zeer kwalijk en misleidend’

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!

In september 2014 zond het NOS Journaal een fragment uit waarin een BBC-verslaggever president Poetin bevraagt over Russische betrokkenheid bij de situatie in Oekraïne. De voice-over vertelde: “Als de BBC-verslaggever Poetin daarover een vraag wil stellen, wordt hij zo goed als genegeerd.”

Het bleek een geknipt fragment. In het ongemonteerde beeldmateriaal is te zien dat Poetin de journalist uitgebreid te woord staat. De NOS werd betrapt en toenmalig hoofdredacteur Marcel Gelauff gaf via Twitter aan dat het fragment ‘niet erg handig was’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De NOS is nu weer betrapt op knip- en plakwerk, dit keer door X-gebruiker Susanne. De publieke omroep blijkt erg creatief te zijn geweest met beelden van Tweede Kamerdebatten.

Zeer kwalijk

In het eerste fragment is maar liefst 18 minuten aan interruptiedebatten tussen Omtzigt en SP-leider Van Dijk weggeknipt en bizar genoeg is er een beeldfragment van een nietsvermoedende Caroline van der Plas tussen geplakt. Het lijkt alsof Van der Plas de heren aan het volgen is, maar het is een shot van een totaal ander moment in het debat.

Susanne merkt op dat het nogal wat montagetijd heeft gekost, omdat Van der Plas erin is gemonteerd terwijl je op de achtergrond de audio van zowel Omtzigt als Van Dijk hoort. Dit versterkt de illusie van één fragment. “Het is zeer kwalijk omdat dit soort montages misleidend zijn. Want hoe vaak hebben we het dan niet doorgehad?”

Magische montagetruc

Ze vond al snel nog een tweede fragment, waarin een gezichtsuitdrukking van formateur Putters is toegevoegd na een uitspraak van Wilders, waardoor de uitdrukking een reactie lijkt te zijn op de woorden van Wilders. “Het is zó slecht, dat ik er echt de humor van begin in te zien,” reageert Susanne. “Het zou zomaar kunnen dat beeldmanipulatie op grotere schaal gebeurt dan wij ons realiseren.”

Ze vond ook nog een derde magische montagetruc, een fragment waarin de NOS de indruk wekt dat Wilders tijdens een interruptiedebat tussen Bontenbal en Omtzigt zijn telefoon laat zien aan Kamerlid Léon de Jong, waardoor het lijkt alsof hij niet op zit te letten. Tijdens het livedebat kwam Wilders helemaal niet in beeld.


De NOS maakte het nog bonter: als Omtzigt spreekt, komt er een kleurende Wilders in beeld.

Onbetrouwbaar en puur slecht

In de Licentievoorwaarden Audiovisueel Materiaal Tweede Kamer staat dat het de gebruiker ‘niet is toegestaan materiaal zodanig weer te geven of in een zodanige context te plaatsen dat dit is verdraaid, vertekend, verminkt of gecorrumpeerd’.

“De uiterst oplettende Susanne doorziet de montagetruc van de NOS om een volksvertegenwoordiger er slecht uit te laten zien c.q. vals te bejegenen,” zegt Remco van Velzen. “Als je nu nog niet doorhebt dat de NOS onbetrouwbaar en puur slecht is, dan heb je wel een hele dikke plaat voor je hoofd.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 190 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

100 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Verzet is niet zomaar
Verzet is niet zomaar
1 maand geleden

Dit is al oud nieuws waar niets mee gedaan is daarom kon nos doorgaan met frauderen met als basis knippen en plakken om uitzendingen te manipuleren ‼️ Tijd om dat corrupte zooitje voorgoed te laten stoppen‼️

Mickey
Mickey
1 maand geleden

Deze misdadigers moeten levenslang opsluiting krijgen…en hen propagande killerstudio’s in de 🔥🔥🔥

Rop
Rop
1 maand geleden

Vind je het gek dan, knip en plakwerk dat doe je op de kleuterschool, maar als grote mensen het doen vooral de media ,dan kan je geheid donder op zeggen dat het allemaal misleiding is,e n daar zijn ze verdomd goed in om.de burger te misleiden

Rose
Rose
1 maand geleden

Als het maar veel geld opbrengt voor die NOS is corruptie hun vriend.

Back to top button
100
0
We lezen graag je reactie!x