Homepagina » Buitenland » In de voetsporen van Hoessein? “Erdogan loopt regelrecht in val van Washington”
In de voetsporen van Hoessein? "Erdogan loopt regelrecht in val van Washington"

In de voetsporen van Hoessein? “Erdogan loopt regelrecht in val van Washington”

Washington heeft een val uitgezet voor de impulsieve Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat schrijft de Amerikaanse journalist Mike Whitney.

Op 19 februari wees Washington een ontwerpresolutie van de hand die door Rusland was ingediend bij de VN-Veiligheidsraad om een Turkse invasie van Syrië te voorkomen. De regering Obama geeft dus eigenlijk groen licht voor een Turks grondoffensief in Syrië, aldus de journalist.

“Als de resolutie was aangenomen, zou de dreiging van een Turkse invasie gelijk zijn verdwenen,” schrijft Whitney in zijn analyse voor CounterPunch.org, toevoegende dat het tegenhouden van de resolutie een duidelijk signaal is dat Washington geen vrede wil in Syrië.

Revolutie

Turkse generaals willen niet verantwoordelijk zijn voor de invasie van een soevereine staat en daarom zoekt Ankara de zegen van Amerika en de NAVO of de VN, legt de journalist uit.

Ondertussen blijft Ankara oorlog voeren tegen de Koerdische milities in Syrië, door de noordelijke delen van Syrië te bombarderen en soennitische jihadisten die tegen de Volksbeschermingseenheden en het Syrische Arabische Leger van president Assad strijden, te steunen.

“Een Turkse invasie zou de verdeeldheid in Turkije doen toenemen, waardoor Erdogan zijn grip op de macht langzaam verliest, waar Washington vervolgens op in kan spelen door bijvoorbeeld samen te werken met agenten van de Turkse veiligheidsdienst MIT,” schrijft Whitney.

“Het ultieme doel is het creëren van genoeg sociale onrust om een revolutie te ontketenen, waarin Erdogan wordt afgezet tijdens een staatsgreep,” benadrukt hij. “Net zoals de staatsgreep die de CIA in Kiev heeft gepleegd.”

Golfoorlog

Ook de Amerikaanse historicus F. William Engdahl heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de strategen in Washington een val hebben uitgezet in Syrië en Irak voor zowel Erdogan als koning Salman.

“Hoewel Salman en Erdogan worden aangemoedigd door John Kerry, Joe Biden en anderen in Washington om de rijke olie- en gasvelden in Syrië en Irak over te nemen, staan ze op het punt in een hele nare val te trappen,” schrijft Engdahl in een artikel voor New Eastern Outlook.

Zo’n val is overigens geen ‘samenzweringstheorie’. Whitney trekt een parallel tussen het Syrische conflict en de Golfoorlog van 1990-1991. Het was de Amerikaanse ambassadeur in Irak, April Glaspie, die Saddam Hoessein groen licht gaf om Koeweit binnen te vallen in 1990.

Het Iraakse leger had nauwelijks zijn bestemming bereikt, toen de VS een enorme militaire campagne lanceerde, die ervoor zorgde dat Saddam zich moest terugtrekken, schrijft hij, toevoegende dat dit de eerste fase was van het plan van Washington om Hoessein af te zetten en te vervangen door een pro-westerse marionet. Het lijkt er sterk op dat Erdogan regelrecht in een soortgelijke val gaat lopen.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  De rijke elite en top-bankiers zitten hier achter, veel geld verdienen aan beiden partijen in een oorlog is hun doel.

  31 likes
  • vakantie schreef:

   Ik las enige jaren terug op TV, aflevering Hercules: The Legendary Journeys (1995-1999), een uitspraak van God Mars: een wereld zonder oorlog is een wereld zonder vrede. De pesterijen in het onderwijs en de werkdruk in het bedrijfsleven zijn toegenomen nadat de Amerikanen Europa en Japan militair beschermden tegen het Oosten. Zijn die vredesduiven dus wel echt voor vrede of zijn ze voor een sociale dwangbuis (toekomstig fietsbewijs)? Hoe meer een land zich militair laat beschermen door een ander land, hoe groter de kinderachtigheid (voorhoofdskwab) van z’n bevolking.

   19 likes
   • René van Zalk schreef:

    Over een fietsbewijs gesproken. Vorige week nog bijna 3 kinderen dood gereden die niet weten dat ze geen voorrang hebben. Gelukkig heb in goede remmen.

    4 likes
  • René van Zalk schreef:

   Nee. De Turkse bevolking zit er achter, zij hebben Erdogan gekozen.

   Groetnnnn uut Nunspeet.

   6 likes
 • tsjaaa schreef:

  De islam heeft hier niks mee te maken, net zoals dat isis totaal niks met de islam heeft te maken.jammer dat mensen altijd snel oordelen zonder kennis.want lees de geschiedenisboeken maar eens hoeveel bloed de christendom aan zijn handen heeft. Fijne dag

  19 likes
  • corbison schreef:

   Toen dit geloof van vrede en respect India en het huidige Pakistan bezet hadden om hun geloof van vrede daar te verkondigen bestond de Hindoe bevolking uit 600 miljoen mensen toen dit geloof van vrede door de Engelsen waren verdreven waren er nog 200 miljoen over de rest was afgeslacht en verhandeld als slaven 400 miljoen mensen waren dat. Als je weer over de kruisridders begin leer eerst je geschiedenis , voor de rest fijne nacht

   11 likes
   • Typhoon schreef:

    beste Cortizon slik je medicijnen wel op tijd. Je haalt gebeurtenissen door de war… 400 miljoen mensen verdwenen ? Hoeveel atoombommen hebben ze gebruikt? Wanneer gaat dat gebeuren? Welke film is dat?

    3 likes
    • corbison schreef:

     Beste Prednison, google dit dan heb je gelijk je antwoord
     Muslim historian Firishta [full name Muhammad Qasim Hindu Shah, born in 1560 and died in 1620], the author of the Tarikh-i Firishta and the Gulshan-i Ibrahim, was the first to give an idea to the medieval bloodbath that was India during Muslim rule, when he declared that over 400 million Hindus got slaughtered during Muslim invasion …

     1 likes
    • corbison schreef:

     En mijn vraag aan jou is slik jij je medicijnen wel op tijd voor je ADHD gezien je manier van reageren

     0 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Inderdaad, het christendom en menig ander geloof heeft bloed (noem een geloof zonder) aan de handen, echter net als de islam, of denk je dat de groei van de islam in de loop van de geschiedenis vreedzaam is geweest. Nee, die werd ook begeleid door oorlog.

   7 likes
 • exegese schreef:

  En zo zal het lot steeds bepalen dat al hun snode plannen gedoemd zijn te mislukken. Hebberigheid en machtsgeilheid zullen er voor zorgen dat ze niet samenwerken maar elkaar tegen werken en zo zal het smerige tuig alsnog in het stof bijten in plaats van te zegevieren. Het moet gewoon zo zijn. Wie of wat dit steeds zo regelt weet ik niet maar het is meer dan geniaal.

  12 likes
 • corbison schreef:

  Toch een prestatie van die Turken, in de vorige eeuw de genocide op de Armeniërs en deze eeuw de genocide op de Koerden met hulp van Obama, ik kan het verband maar niet vinden dat Islam het geloof van vrede en respect is.

  23 likes
 • R. Hoeman schreef:

  Islam betekent onderwerping.

  22 likes
 • Ron schreef:

  Stop toch is op met dat pro russisch gedoe .Moet je kijken wat de russen plat gooien aan mensen daar hoor ik je niet over communisten!

  7 likes
  • Ikke schreef:

   De NAVO is velen male erger dan de Russen, met de VS voorop.
   Het gaat nu ook in Lybie flink fout dankzij de VS.

   Alleen de Russen werken echt aan een oplossing.
   Kijk wat minder naar de NOS, RTL,CNN, Telegraaf ,Nieuwsuur en de Wereld draait door en je inzichten zullen snel veranderen.
   Verdiep je maar is in de westerse propaganda-machine.

   6 likes
 • Ron schreef:

  Juliie hier zijn stelletje communisten

  6 likes
 • pietje schreef:

  Allemaal stomme volkeren ! Gaan af op religie maar …….dat is niet zo !!!! Ze zijn te dom om het op te merken ! Helaas !

  9 likes
 • Ikke schreef:

  Kl*te geloven.
  Die zijn voor het domme volk.

  3 likes
  • Elise49 schreef:

   Bedoel je daar ook het geloof in technologie/systeem mee? Ook niet bepaalt mens/natuur vriendelijk. De wereld draait om macht/kennis. De gewone man/vrouw in Syrië bv. heeft niet gevraagd om deze oorlog. De keuze om partij te kiezen weer wel. Wil je geen keuze maken, dan moet je vluchten. Hoe beginnen oorlogen? Door gestook/bemoeienissen van een ander. Of iemand die de boel erger maakt, dan het is.
   Dus als men Assad het zelf had laten oplossen, dan was het vuurtje allang geblust. Die man had juist vrede in het land gecreëerd. Al ver voor deze oorlog heeft die man de verschillende groepen bij elkaar gekregen. En zou dan nu de boosdoener zijn? Dat gaat er bij mij niet in, want dan schiet hij zijn eigen doel voorbij. Die man is niet dom. Daarmee zeg ik niet dat ie heilig is, maar een oorlog in eigen land daar zat hij echt niet op te wachten.
   Stel hier(Nederland) wordt de boel zo erg, dan moet je op een gegeven moment een keuze gaan maken. Hoe maak je die keuze? Sta je achter een leider? Is die leider blank, dan val je automatisch onder christenen. Ook al ga je niet naar de kerk/bent met geloof bezig. Leef je samen met andere kleurtjes. Tja, hoe maak je dan je keuze zonder dat je in een hokje terecht komt? Denk daar maar eens goed over na, want de media heeft je al in een hokje gestopt voordat je er ergen in hebt. Ook als je neutraal wilt blijven, want dan word je als verrader gezien. Dus moet je een keuze maken uit zwart/wit om te overleven. Of je vlucht.
   Wat ik dus wil zeggen is: wat jij schrijft is niet realistisch. Het is te kortzichtig.

   5 likes
 • tsjaaa schreef:

  Rob, dat was ook mijn punt.ik bedoelde ermee dat niet alleen de islam geweld kent….ook de christendom de jodendon en dergelijke….en even voor de gene die hier mensen communist noemen …euh vergeet je nederland niet en alle andere landen die meedoen in syrie….rusland die helpt je kleine reetje even ja…want als zij der niet waren dan was die isis je hoofdje hier in europa misschien al aan het afhakken…droom en space verder in jou waanwereld.alsjeblieft…..dat bedoel ik nou met onwetendheid….geloof mees de nos nieuws hahahahah

  6 likes
 • Freba schreef:

  Wat zou het toch lekker rustig worden in de wereld als die domme Amerikanen zich huiswaarts gingen spoeden. Noord Korea, Frans-Indo China, Vietnam, Geopolitiek in Zuid-Amerika en Midden-Amerika, Irak, Iran, Koeweit, Afghanistan, voorm. Joegoslavië, etc. etc. NIET EEN MILITAIR SUCCES GEHAALD DOOR DE V.S. Allemaal mislukkingen van de V.S.

  5 likes
 • VE schreef:

  Whaha… Erdogan snapt dit zelf ook wel. Zoveel verschil zit er niet tussen Turken en Kazaren. 😉

  4 likes
 • legalize schreef:

  De turken zij helaas ook slecht te vertrouwen, dat bewijzen ze ook keer op keer.

  3 likes
 • Freba schreef:

  China gaat de wereld redden. Kan ook niet anders. De oudste menselijke schedels zijn in China gevonden, d.w.z. dat dit volk al langer geëvalueerd is. Vaardigheden EN kennis worden via de genen doorgegeven. Wijlen Piet Vroon memoreerde dit al in zijn boek ” De Tranen v.d. Krokodil”. Hij was erg terughoudend. Je word immers al gauw afgeschilderd als “Rassenterrorist”. Boeddhistische theorieën
  zijn al meer dan 5000 jaar oud en werden duizenden jaren onderwezen in China en India e.o. Toen bestond Europa nog niet. Helaas behoren wij zelf nog tot de Wilden van Europa. We hebben nog een lange weg te gaan. Na het communisme is Confucius weer in opkomst in China en hanteren de huidige leiders dit gedachtengoed. Dit gaat niet op de westerse ADHD manier gebeuren, maar langzaam. De Hebzuchtigen weten dit, vandaar hun paniekerige gedrag in de wereld. Hun macht is tanende. Eerst moet de dollar omvallen, dan begint de grote schoonmaak.

  2 likes
 • Hot Burmees schreef:

  Ik kan iedereen aanraden om , deze docu te bekijken.

  John Perkins: Confession of an Economic Hitman

  https://www.youtube.com/watch?v=y-a6jzU0YgQ

  Maakt een hoop duidelijk

  1 likes
 • Typhoon schreef:

  O maar Erdogan gaat echt niet in zijn eentje optreden! Nee daar is hij veel te slim voor. Hij weet heel goed hoe hypocriet (duivels) westerse leiders kunnen zijn.

  20 Islamitische landen hebben een leger gevormd dankzij inspanningen van Erdogan. Ze gaan een grondoffensief starten tegen IS.

  Welke land durft op te nemen tegen Saudi Arabie, Qatar of Kuwait? Welke land wilt binnen 1 dag failliet verklaard worden? Rusland of Amerika?

  Erdogan is de brein tegen de illuminatu. En hem hebben ze graag nog vandaag weg, vandaar al het ophef in de media….

  1 likes
 • Freba schreef:

  Waarom denk je dat de Jodenknecht Gullen in de V.S. zit? Net zoals Khomeini destijds in Frankrijk asiel kreeg. FF wachten…………
  Erdogan weg en klaar is kees. De Sjah weg en het Franse oliebedrijf ELF lekker pompen. Net zo goed als de Europeanen honderden jaren in de maling zijn genomen door Rome; zijn nu de Moslims aan de beurt. Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm, gaat nog steeds op.
  Heeft niets met geloven of richtingen te maken. Hoe krijg je de neuzen in dezelfde richting? Geef de mensen een gemeenschappelijk doel of laat ze wat geloven. Helemaal als je een Hemel in het vooruitzicht stelt, waarin het allemaal “beter” gaat. Maak arme mensen dus niet wijzer; dan onttrekken zij zich aan jouw macht.

  0 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

  President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

  elektrische auto

  Het smerige geheim achter je ‘groene’ elektrische auto

  Afgelopen maand kreeg Teslabaas Elon Musk post ...

  >