Buitenland

In de voetsporen van Hoessein? “Erdogan loopt regelrecht in val van Washington”

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Washington heeft een val uitgezet voor de impulsieve Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat schrijft de Amerikaanse journalist Mike Whitney.

Op 19 februari wees Washington een ontwerpresolutie van de hand die door Rusland was ingediend bij de VN-Veiligheidsraad om een Turkse invasie van Syrië te voorkomen. De regering Obama geeft dus eigenlijk groen licht voor een Turks grondoffensief in Syrië, aldus de journalist.

“Als de resolutie was aangenomen, zou de dreiging van een Turkse invasie gelijk zijn verdwenen,” schrijft Whitney in zijn analyse voor CounterPunch.org, toevoegende dat het tegenhouden van de resolutie een duidelijk signaal is dat Washington geen vrede wil in Syrië.

Revolutie

Turkse generaals willen niet verantwoordelijk zijn voor de invasie van een soevereine staat en daarom zoekt Ankara de zegen van Amerika en de NAVO of de VN, legt de journalist uit.

Ondertussen blijft Ankara oorlog voeren tegen de Koerdische milities in Syrië, door de noordelijke delen van Syrië te bombarderen en soennitische jihadisten die tegen de Volksbeschermingseenheden en het Syrische Arabische Leger van president Assad strijden, te steunen.

“Een Turkse invasie zou de verdeeldheid in Turkije doen toenemen, waardoor Erdogan zijn grip op de macht langzaam verliest, waar Washington vervolgens op in kan spelen door bijvoorbeeld samen te werken met agenten van de Turkse veiligheidsdienst MIT,” schrijft Whitney.

“Het ultieme doel is het creëren van genoeg sociale onrust om een revolutie te ontketenen, waarin Erdogan wordt afgezet tijdens een staatsgreep,” benadrukt hij. “Net zoals de staatsgreep die de CIA in Kiev heeft gepleegd.”

Golfoorlog

Ook de Amerikaanse historicus F. William Engdahl heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de strategen in Washington een val hebben uitgezet in Syrië en Irak voor zowel Erdogan als koning Salman.

“Hoewel Salman en Erdogan worden aangemoedigd door John Kerry, Joe Biden en anderen in Washington om de rijke olie- en gasvelden in Syrië en Irak over te nemen, staan ze op het punt in een hele nare val te trappen,” schrijft Engdahl in een artikel voor New Eastern Outlook.

Zo’n val is overigens geen ‘samenzweringstheorie’. Whitney trekt een parallel tussen het Syrische conflict en de Golfoorlog van 1990-1991. Het was de Amerikaanse ambassadeur in Irak, April Glaspie, die Saddam Hoessein groen licht gaf om Koeweit binnen te vallen in 1990.

Het Iraakse leger had nauwelijks zijn bestemming bereikt, toen de VS een enorme militaire campagne lanceerde, die ervoor zorgde dat Saddam zich moest terugtrekken, schrijft hij, toevoegende dat dit de eerste fase was van het plan van Washington om Hoessein af te zetten en te vervangen door een pro-westerse marionet. Het lijkt er sterk op dat Erdogan regelrecht in een soortgelijke val gaat lopen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
6 jaren geleden

De rijke elite en top-bankiers zitten hier achter, veel geld verdienen aan beiden partijen in een oorlog is hun doel.

exegese
exegese
6 jaren geleden

En zo zal het lot steeds bepalen dat al hun snode plannen gedoemd zijn te mislukken. Hebberigheid en machtsgeilheid zullen er voor zorgen dat ze niet samenwerken maar elkaar tegen werken en zo zal het smerige tuig alsnog in het stof bijten in plaats van te zegevieren. Het moet gewoon zo zijn. Wie of wat dit steeds zo regelt weet ik niet maar het is meer dan geniaal.

corbison
corbison
6 jaren geleden

Toch een prestatie van die Turken, in de vorige eeuw de genocide op de Armeniërs en deze eeuw de genocide op de Koerden met hulp van Obama, ik kan het verband maar niet vinden dat Islam het geloof van vrede en respect is.

R. Hoeman
R. Hoeman
6 jaren geleden

Islam betekent onderwerping.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

36
0
We lezen graag je reactie!x