Mens en Dier

De Hunza’s kunnen wel 145 jaar oud worden – wat is hun geheim?

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je zou het misschien niet zeggen, maar in goede gezondheid 145 jaar oud worden blijkt wel degelijk haalbaar te zijn. De Hunza’s zijn daarvan het levende bewijs.

De Hunza’s, een volk bestaande uit zo’n 30.000 zielen, leven in het Himalayagebergte in het noorden van Pakistan. Zij werden ergens tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog ontdekt door de Schotse arts Robert McCarrison. Hij kreeg het voor elkaar om zeven jaar tussen de Hunza’s te leven en schreef erover in Studies in Deficiency Disease en het tijdschrift JAMA.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hij stelde vast dat de Hunza’s geen geld kenden en dat ze geen gevangenissen en banken hadden. Voor kinderziekten lijken ze volledig immuun te zijn. De jeugd loopt bij de Hunza’s tot de leeftijd van 50 jaar. Tussen 50 en 80 is men volwassen.

Abrikozen

Dit volk tikt met gemak en in goede gezondheid de 100 of zelfs 120 jaar aan. Er zou zelfs een Hunza van 145 jaar oud zijn, die nog regelmatig een potje volleybal speelt. Hoe kan dat?

Omdat ze in armoede leven, nemen de Hunza’s maar weinig voedsel tot zich; twee maaltijden per dag. Ze eten voornamelijk onbewerkte producten, dus zo vers en zo natuurlijk mogelijk, vaak rauw of kort verhit. Ze eten vrijwel uitsluitend vegetarisch voedsel.

De focus ligt op granen (volkoren tarwe, gerst, boekweit), groenten, (gedroogd) fruit, zaden, noten, bonen en wat zuivel. Op de daken van de huisjes wordt het fruit gedroogd. De Hunza’s gebruiken in veel maaltijden (gedroogde) abrikozen, abrikozenpitten en abrikozenolie.

Geen prestatiedruk

Door hun werk als landbouwer krijgen de Hunza’s veel beweging. Dagelijks leggen ze te voet 12 tot 15 kilometer af door bergachtig terrein. De jaarlijkse vastentijd, maar ook het vasten bij eventuele ziekte, zou een bijdrage leveren aan hun goede gezondheid.

Ze nemen meerdere malen per dag tijd om te rusten en yoga- en ademhalingsoefeningen te doen. Hun gemeenschap wordt gekenmerkt door weinig stress en de afwezigheid van prestatiedruk. Vrouwen en mannen zijn gelijk, wat ervoor zorgt dat de Hunza’s op een harmonieuze wijze met elkaar samenleven.

[Spirit Science via The Huntly Centre]

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Martin
Martin
8 jaren geleden

Bron: abrikozenkwekerij ’t Hofje

Uiteraard weten we allemaal dat het werkelijke geheim van heel oud worden ligt in de magie van het papier. Oftewel de vloek van de gemeentearchieven. Denk er maar over na: In elk land of elk volk dat geen gemeentearchieven kent worden mensen vaak ver over de 120. Soms zelfs 200. Maar zodra er een gemeentearchief wordt gebouwd worden mensen in eens nog maar 70 of 80. Heel gek.

andy
andy
8 jaren geleden

Heb ooit ergens midden jaren negentig een boek over ze gelezen van Renee Taylor en ik word helemaal blij dat het hier wordt aangehaald. Wat een volk is dat zeg en wat een super land/vallei dat ze daar hebben. On-ge-looflijk!
Als waarschijnlijke nazaten van soldaten (lees deserteurs op zoek naar vrijheid) uit het leger van Alexander de Grote hebben ze zich in een vallei gevestigd en zich in eerste instantie met roof bezig gehouden. Die aggresiviteit is allang verdwenen maar hun, in onze ogen, wreedheid nog niet helemaal.

Over hun polospel en gewonden:
“Het was een wild tafereel. De bal ging van de ene kant naar de andere. De ruiters speelden woest en zwaaiden hun polo-stokken in alle richtingen, waarbij zij soms niet de bal, maar elkaars hoofd raakten.
Ik bemerkte dat het spel niet onderbroken werd voor een uit de mond geslagen tand of voor een gebroken been — de mannen gaan door totdat de winnaar bekend is (ik begreep nu waarom ik hier en daar breed lachende tandeloze mannen had gezien).”
“Zij spelen door tot het bittere einde, praktisch zonder spelregels. Eén partij moet winnen, ook al duurt het vier uur. Dat er zich ongevallen kunnen voordoen is een natuurlijke consequentie die zonder meer wordt geaccepteerd.
De spelers zijn driest en roekeloos. Er zijn geen rustperioden en de wedstrijd is pas voorbij wanneer een van beide partijen negen doelpunten heeft gemaakt. ledere speler die de bal in de lucht kan opvangen, kan er mee door het doel galopperen en zodoende scoren, maar zijn tegenstanders hebben het recht elk middel, met uitzondering van moord, aan te grijpen om hun dit te beletten.”
“„Wat gebeurt er met de gewonden, Hoogheid?” vroeg ik.
„Niets,” gaf hij ten antwoord. ,.Ze worden gewoon weer beter.”
„Bestaat er geen gevaar voor infecties?”
„Onze mensen lopen zelden een infectie op. Zij wrijven een mineralenrijke aarde in de
wond en dit gaat elke mogelijke infectie tegen.””

Er verschijnt altijd een grote glimlach op m’n gezicht als ik aan ze moet denken via welke trigger dan ook. De Hunsa’s kennen geen oorlog meer. Ze zijn zo vredelievend dat je er bijna bang van wordt. Hun super vruchtbare grond levert dan ook super gezond voedsel op en dat in combinatie met hun vredelievende levensstijl en maatschappij zorgt ervoor dat ze imho als voorbeeld mogen dienen voor èlke andere maatschappij op deze aardkloot. En dat is inclusief IJsland.
De nadruk wordt in dit artikel gelegd op voeding en dat is ook een wezenlijk onderdeel, maar hun maatschappij is mogelijk nog interessanter.

Nog een citaat:
“De Hunza’s beleven hun geloof meer dan welke andere groep mensen ter wereld ook. Ik sta steeds weer opnieuw verbaasd over het niveau van hun geestelijke ontwikkeling. De manier waarop zij de beginselen van hun godsdienstig denken in praktijk brengen is ongeëvenaard. Godsdienst is voor hen niet iets waarover preken of lezingen worden gehouden, neen, godsdienst is voor hen een levenshouding en zij beleven dientengevolge hun godsdienst elk moment van hun aardse bestaan. Als u hoort dat in dit land gevangenissen, jeugdcriminaliteit, crimes passionelles en politie onbekende begrippen zijn, vervult u dit ongetwijfeld met verbazing, doch als u ooggetuige bent geweest van hun levenswijze beseft u dat het niet voorkomen van misdadigheid iets heel normaals is. Het is het natuurlijke gevolg van hun zeden en gewoonten, van het leven volgens de principes van alle godsdienstige grondteksten, de Bijbel, de Koran en de Talmud. In Hunza kunt u getuige zijn van daden van zelfopoffering, van tederheid en van broederlijke liefde; deze eenvoudige Godminnende mensen brengen elke inspirerende boodschap uit de grote godsdienstige teksten tot leven.”

De geschiedenis van dit volk is op zichzelf een leerrijk exempel. In de vroegste periode was het een land van struikrovers, een oorlogszuchtige natie, een volk dat rijke karavanen plunderde. Het was een wild en woest leven, maar in elk opzicht vol zelfbevrediging. Op een gegeven moment echter kwamen zij tot het inzicht dat vechten en
doden negatieve levensaspecten waren, dat zij vele goede waarden van het leven misten. Binnen enkele jaren veranderde het land in een vreedzame natie van broederlijke liefde.
De les die zij ons hebben geleerd is eenvoudig: het is mogelijk. Een volk kàn een erfenis van hebzucht, naijver en machtswellust over boord werpen. Het volk van Hunza heeft aangetoond dat liefde, broederschap en een rijk geestelijk leven geluk brengen.”

Het boek heet “De Hunsa’s Het volk dat geen ziekte kent.” en hier is een link naar de pdf. Doe jezelf een plezier en lees het. Gegarandeerd dat je er heel blij van wordt.

https://soilandhealth.org/wp-content/uploads/02/0203CAT/Taylor.hunzata.pdf

barteljorissie
barteljorissie
8 jaren geleden

Even rekenen: WW2 begon dus in 1940 dat is 75 jaar geleden ongeveer tijd dat de Hunzas zijn ontdekt, ik neem aan dat ze zelf geen bevolkingsgegevens bijhielden, dus wie kan dan hard maken dat hunzas werkelijk zo oud hebben kunnen worden? Voorlopig houd ik het maar op propaganda.

josvanveen
josvanveen
8 jaren geleden

Hier vind je een interessante link naar de Hunza’s http://biblelife.org/hunza.htm

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x