Gezondheid

Worden we als consument belazerd waar we bij staan? “Voedselfabrikanten zijn boeven”

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De laatste weken ontdekten voedselwaakhonden verboden emulgatoren in producten, olieresten van verpakkingen in voedsel en misleidende gezondheidsclaims. Worden we belazerd waar we bij staan?

Kippenbouillon met vrijwel geen kip, perenvla zonder peer, blauwe bessensap die voor het grootste deel uit appelsap bestaat en cantharellensoep met 0,1 procent cantharel. De supermarkt ligt vol met ‘ambachtelijke, 100 procent natuurlijke producten’ uit de fabriek die boordevol chemische toevoegingen zitten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Bleek, zwetend vlees

Onderzoeksjournaliste Joanna Blythman dook in de wereld van bewerkte voeding en schetst in haar boek Slik je dat? een inktzwart beeld van geknutsel met ons voedsel: bleek, zwetend vlees wordt gekleurd met ingekochte rode bloedcellen, bevroren kipfilet wordt verkocht met toegevoegd water en dankzij de additieven vermijden bacteriën zelfs na een aantal maanden nog een ‘verse cake’.

Consumenten hebben geen idee meer wat ze eten. Er zijn inmiddels 2500 toegestane additieven of E-nummers in Europa, waarvan er maar 400 goed zijn onderzocht op veiligheid. Anti-schuimmiddelen zitten onder meer in soep en ananassap; metaalbinders (E574 tot en met E579) zijn te vinden in sauzen, blikgroenten en mayonaise; en stabilisatoren (E492 en E494) vinden we in vlees en ijs.

Boeven

Volgens Blythman zijn voedselfabrikanten boeven. Wat kunnen we doen om de voedselindustrie aan te pakken? Een moestuin beginnen en alleen nog maar onbewerkt voedsel eten, zegt ze.

Marcel van Silfhout, schrijver van het boek Uitgebeend, merkt op dat de overheid te veel op schoot zit van de voedselindustrie en te weinig controleert. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA is volgens hem kapot bezuinigd en afgebroken. Door de nodige schandalen wordt de roep om scherper toezicht steeds luider.

De voormalige Zembla-reporter schetst een verontrustend beeld van onze voedingsindustrie en het falende overheidstoezicht daarop. Terwijl het aantal incidenten met ziekmakend eten toeneemt, is de controle vanuit de NVWA tot op het bot uitgehold.

Boekentips: Slik je dat? en Uitgebeend – Hoe veilig is ons voedsel nog?

[Limburger]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
8 jaren geleden

Daar ben ik mij al meer dan tien jaar van bewust, zoveel mogelijk bio eten zou ik zeggen,

Toch merk ik stilaan een trendbreuk en dat kan je merken aan bepaalde voedings-producten

zoals soepen en sauzen waar extreem overdreven dagelijks reclame over gemaakt wordt.

Op die manier hopen ze weer de omzetten op peil te brengen om de geld wolven van aandeelhouder weer gelukkig te maken

Daan
Daan
8 jaren geleden

Heel goed dat de gevaren van de voedsel industrie meer en meer bekend worden bij het grote publiek. Er kan niet genoeg over gepubliceerd worden.

Olaf
Olaf
8 jaren geleden

Iemand een idee wat we kunnen doen om die ”voedselproducenten” te dwingen te stoppen met allerlei gif in voedsel te verwerken ? Ze lijken door niemand geremd te kunnen worden. Hoe kan dit toch.

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x