Natuur en Milieu

De kracht van hennep: geen pesticiden en minder water nodig, remt kanker en weert bacteriën

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Cannabis werd decennialang weggezet als drug, maar bedrijven ontdekken nu de kracht van industriële hennep. Het wordt al gebruikt in de bouw, de textiel en de auto-industrie.

Zo’n 300 jaar geleden was de plant essentieel voor het maken van touw, zeilen en land- en zeekaarten voor de schepen van de VOC. Diezelfde plant wordt tegenwoordig verwerkt in bouw- en isolatiemateriaal en dashboards en deurpanelen van luxe automerken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Chinezen verbouwden het gewas 4000 jaar voor Christus al op grote schaal, waarna het gebruik van hennep zich verspreidde naar het Midden-Oosten en de westerse wereld. In de VS was hennepteelt tussen de 17e en de 19e eeuw zelfs verplicht voor boeren als zij grond overhadden.

Geen pesticiden

Daar kwam in de jaren dertig een einde aan onder druk van industriële lobby’s die hennep op één hoop gooiden met marihuana. Daarna werd het verboden. In de textielindustrie is hennep echter een goed alternatief voor de traditionele sterk vervuilende materialen.

De katoenindustrie is verantwoordelijk voor een kwart van het wereldwijde gebruik van pesticiden, terwijl voor het telen van hennep nauwelijks tot geen pesticiden, herbiciden en kunstmest nodig zijn. De plant groeit zo’n vier centimeter per dag en heeft geen last van onkruid.

Minder water

Voor de productie van een kilo hennepvezel is de helft minder water nodig dan voor de productie van een kilo katoen. Daarnaast produceert de hennepplant 250 procent meer vezels per vierkante meter dan katoen. Hennep neemt tijdens zijn groei bovendien meer CO2 op dan hij uitstoot. Henneppapier kan drie keer vaker worden gerecycled dan papier van bomen en voor de productie zijn minder schadelijke chemicaliën nodig.

De meest wonderlijke eigenschap van henneptextiel is dat dit een natuurlijk afweersysteem heeft tegen bacteriën en schimmels. Op kleding van katoen en polyester kunnen bacteriën wel maanden overleven. Het Chinese leger gebruikt hennepkleding daarom voor al zijn uniformen.

Remmend effect op de groei van kankercellen

In de bladeren van de hennepplant bevinden zich stofjes die een medicinale werking hebben. Sommige van deze zogeheten cannabinoïden beïnvloeden de eetlust of hebben een remmend effect op de groei van kankercellen.

In menig supermarkt zijn al hennepzaden te krijgen, evenals de daaruit geperste olie, die glutenvrij is en magnesium, kalium, vitamines en mineralen bevat.

[FD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Aan de eindtijd gerelateerde nieuwsfeiten, bijeen verzameld door Arie Goedhart
9 jaren geleden
legalize
legalize
9 jaren geleden

Het is een super plant.
En wat denk je van de papier industrie, kunnen ze stoppen met het ontbossen!!!

Nu nog dat oplichters tuig uit den haag zover krijgen, ze weten het waarschijnlijk wel maar de toegeschoven poen zal wel hoger in het vaandel staan.

Wat leven we toch in een walgelijke maatschappij, oplichting fraude en bonussen is het onderwerp van de dag.

Sunshine
Sunshine
9 jaren geleden

‘geen pesticiden en minder water nodig, remt kanker en weert bacteriën’
4 goede redenen waarom het nooit op grote schaal verbouwt zal worden.

jenne
jenne
9 jaren geleden

Ik woon al 32 jaar in Frankrijk, in het oude gebied van de Cogagne, dat wil zeggen waar vroeger de pastel kleurstof van daan kwam, deze prachtige blauwe kleurstof gemaakt van planten, door de Egyptenaren gebruikt, de oude Grieken gebruikten hem als medicijn, door de moren op nieuw geintroduseerd, maar daar voor door de Kelten al gebruikt om zich blauw te verven in hun strijd tegen de Romeinen, de eerste Avitar dus, misschien inspiratie voor de film who knows.
Het bracht vroeger grote rijkdom aan een ieder die met dit pastel te maken heeft, de vele mooie versterkte huizen en chataux zijn het bewijs hier van, de Cogagnes waren bollen zo groot als crepefruit zo werd deze kleur stof verhandel.
Het maakt zijn com back, het is ecologisch en voor vele doelstellingen te gebruiken, prachtige blauwe kleur, insecten afstotend, desinfecterend als blad op wonden, ook in de schoonheids sector wordt hij in gezet, en zo zijn er meerdere producten die terug komen van weg geweest, hoop dat dit ook met de hennep gaat gebeuren, zo’n buiten gewoon mooi en vooral nuttig product, mijn grootvader rookte het in zijn pijp was de gewoonste zaak van de wereld, verbouwde ook zijn eigen tabak en dat mengde hij dan, ja vroeger waren de oude lieden halve chaman, hij vertelde mij wel dat zijn vader als dorps oudste na een bevalling met anderen de baby’s moesten keuren, en bij grote afwijkingen werden deze zuigelingen dan gedood, er was gewoon geen plaats voor onnutte mensen, wel erg hard, hij is maar 94 geworden en geen altzenheimer.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x