Homepagina » Natuur en Milieu » De kracht van hennep: geen pesticiden en minder water nodig, remt kanker en weert bacteriën
De kracht van hennep: geen pesticiden en minder water nodig, remt kanker en weert bacteriën

De kracht van hennep: geen pesticiden en minder water nodig, remt kanker en weert bacteriën

Cannabis werd decennialang weggezet als drug, maar bedrijven ontdekken nu de kracht van industriële hennep. Het wordt al gebruikt in de bouw, de textiel en de auto-industrie.

Zo’n 300 jaar geleden was de plant essentieel voor het maken van touw, zeilen en land- en zeekaarten voor de schepen van de VOC. Diezelfde plant wordt tegenwoordig verwerkt in bouw- en isolatiemateriaal en dashboards en deurpanelen van luxe automerken.

De Chinezen verbouwden het gewas 4000 jaar voor Christus al op grote schaal, waarna het gebruik van hennep zich verspreidde naar het Midden-Oosten en de westerse wereld. In de VS was hennepteelt tussen de 17e en de 19e eeuw zelfs verplicht voor boeren als zij grond overhadden.

Geen pesticiden

Daar kwam in de jaren dertig een einde aan onder druk van industriële lobby’s die hennep op één hoop gooiden met marihuana. Daarna werd het verboden. In de textielindustrie is hennep echter een goed alternatief voor de traditionele sterk vervuilende materialen.

De katoenindustrie is verantwoordelijk voor een kwart van het wereldwijde gebruik van pesticiden, terwijl voor het telen van hennep nauwelijks tot geen pesticiden, herbiciden en kunstmest nodig zijn. De plant groeit zo’n vier centimeter per dag en heeft geen last van onkruid.

Minder water

Voor de productie van een kilo hennepvezel is de helft minder water nodig dan voor de productie van een kilo katoen. Daarnaast produceert de hennepplant 250 procent meer vezels per vierkante meter dan katoen. Hennep neemt tijdens zijn groei bovendien meer CO2 op dan hij uitstoot. Henneppapier kan drie keer vaker worden gerecycled dan papier van bomen en voor de productie zijn minder schadelijke chemicaliën nodig.

De meest wonderlijke eigenschap van henneptextiel is dat dit een natuurlijk afweersysteem heeft tegen bacteriën en schimmels. Op kleding van katoen en polyester kunnen bacteriën wel maanden overleven. Het Chinese leger gebruikt hennepkleding daarom voor al zijn uniformen.

Remmend effect op de groei van kankercellen

In de bladeren van de hennepplant bevinden zich stofjes die een medicinale werking hebben. Sommige van deze zogeheten cannabinoïden beïnvloeden de eetlust of hebben een remmend effect op de groei van kankercellen.

In menig supermarkt zijn al hennepzaden te krijgen, evenals de daaruit geperste olie, die glutenvrij is en magnesium, kalium, vitamines en mineralen bevat.

[FD]


Vind je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Het is een super plant.
  En wat denk je van de papier industrie, kunnen ze stoppen met het ontbossen!!!

  Nu nog dat oplichters tuig uit den haag zover krijgen, ze weten het waarschijnlijk wel maar de toegeschoven poen zal wel hoger in het vaandel staan.

  Wat leven we toch in een walgelijke maatschappij, oplichting fraude en bonussen is het onderwerp van de dag.

  34 likes
  • Legalize, als we de wereld willen veranderen moeten wij niet wachten tot zij weg gaan, maar moeten wij de massa HEN verwijderen.

   15 likes
   • ja ik heb het geprobeerd maar er zijn nog steeds van die mensen die ?? denken !! dat ze goed gestemd hebben .maar nee telkens vallen zij weer op hun B . K en daarna meteen weer beginnen te jammeren dat ze er weer ?? niet mee eens zijn .met zulke DOMBO,S heb ik geen medelijm wel met mensen die anders gestemd hadden maar die weer op de blaren moeten zitten van een anders stemmende .maar jammer dat onze lieve heer van zulke DOMBO,S op deze wereld heeft laten zetten!

    3 likes
  • Hennep is een geweldige plant en zou een weldaad voor mens en milieu kunnen zijn, een grote stap in de goede richting. Er is echter meer, veel meer… zoals Magrav-technology zoals getoond in onderstaande link:

   http://www.youtube.com/watch?v=EqTV615IT9c

   Zelfs het meest krachtige oorlogstuig is op afstand uit te schakelen en totaal onschadelijk te maken met magrav-technology zoals te lezen in het artikel onder onderstaande link :

   http://boinnk.nl/blog/89713/hoofdartikelen-us-vliegdekschip-door-russische-onderzeeers-uitgeschakeld/

   De wereld staat op de drempel van een grote ommekeer, al wat we hoeven te doen is het iedereen te vertellen zodat het niet meer te verzwijgen is door het machtige en kwaadaardige tuig die heel andere belangen hebben dan het welzijn van de totale mensheid. Zegt het voort, zegt het voort !

   5 likes
  • Gelukkig bepalen ze in Den Haag niet welke spullen wij kopen.
   Jij wel. Je kunt nu al producten kopen die gemaakt zijn van hennep. Inclusief kleding.
   Dus begin verbeter de wereld, begin bij jezelf, en koop spullen van hennep. In plaats van af te geven op de politiek.

   2 likes
 2. ‘geen pesticiden en minder water nodig, remt kanker en weert bacteriën’
  4 goede redenen waarom het nooit op grote schaal verbouwt zal worden.

  19 likes
  • Ik denk als men hennep op grote schaal gaat verbouwen, je tegen de zelfde problemen aan gaat lopen als elk ander gewas dat nu ook grootschalig verbouwd wordt. Veel van dezelfde planten bij elkaar zorgt ervoor dat er sneller schimmels etc. ontstaan. Zo is de natuur nu eenmaal.

   Grootschalig verbouwen kan, helaas, niet zonder gebruik van ongewenste “hulpmiddelen”. Laat hennep maar kleinschalig verbouwen, anders is het binnen de kortste keer over.

   2 likes
   • Je hebt dus nog nooit in je leven Hennep velden in het wild gezien gezien. Hectaren aan in het wild groeiende Hennep planten, zonder pesticiden, zonder last van schimmels of Monsanto, Syngenta, BASF en andere gif producenten en hun lobyisten zoals jij.

    8 likes
    • Dank je voor het beschuldigen, maar je geeft me te veel eer.
     Ik heb het over >ongewenste< hulpmiddelen.

     Zie je mij ergens vertellen dat ik voor, of tegen, het gebruik van deze middelen ben?

     Jij hebt het over wilde Hennep, maar daar gaat dit artikel niet over. Dat gaat over veredelde hennep.

     Bij elke wilde plant die grootschalig verbouwd gaan op den duur problemen optreden.
     Ik zou het op prijs stellen als je een gewas kunt opnoemen waar dat niet gebeurt is.

     Ik beschrijf gewoon wat ik denk wat er gaat gebeuren als er grootschalig verbouwd gaat worden.

     Kortom je beschuldigd mij een lobyist van een aantal(!) bedrijven te zijn, gebaseerd op in het wild groeiende hennep. Terwijl ik het over geteelde hennep heb. Knap hoor.

     1 likes
     • Toch zit je er naast, Robbedoes.
      Hennep is het meest geschikte plantje om te kweken. Groeit (van nature al) dicht op elkaar, laag boven de grond en geeft zo, als enig gewas, onkruid geen kans.
      Tot ruim 80 jaar geleden was hennep het meest verbouwde product in Amerika en werd daar zelfs de belasting betaald in hennep.
      Papier van hennep is kwalitatief beter dan papier van bomen. Bovendien veel milieuvriendelijker.
      Plastic uit hennep is 100 % afbreekbaar en beer sterk. Ze hebben zelfs eens een auto (Ford) gemaakt van plastic uit hennep.
      Die auto reed op schone brandstof, inderdaad, ook uit hennep vervaardigd.
      Ook veel ziektes zijn te bestrijden met hennep.
      Ik heb nog NOOIT gehoord over schimmels op hennep.
      Als je dat gewas wat niet schimmelt dus zoekt… Kijk dan eens naar hennep….
      Oh ja, nog 1 voordeeltje….. Je kan er heerlijk stoned van worden…

      3 likes
 3. Geen pesticiden…. Hennep heeft anders behoorlijk last van een aantal zeer vervelende en hardnekkige schimmels. Butt rot bijvoorbeeld, verpest hele oogsten.

  2 likes
 4. En met de marihuana die eraf komt kunnen de ADHD’ers onder ons weer gewoon stoned i.p.v. lijden aan geestelijke afwijkingen en als een pharmazombie door het leven gaan.

  4 likes
  • Van deze hennep kun je hele hectare oproken of opeten, maar stoned ga je er niet van worden.
   Van het oproken ervan wordt je natuurlijk wel ziek, en dan moet je alsnog als een pharmazombie door het leven.

   Omdat >sommige< mensen hier nergens de humor van inzien: Dit is een, poging tot, humor.

   3 likes
 5. Ik woon al 32 jaar in Frankrijk, in het oude gebied van de Cogagne, dat wil zeggen waar vroeger de pastel kleurstof van daan kwam, deze prachtige blauwe kleurstof gemaakt van planten, door de Egyptenaren gebruikt, de oude Grieken gebruikten hem als medicijn, door de moren op nieuw geintroduseerd, maar daar voor door de Kelten al gebruikt om zich blauw te verven in hun strijd tegen de Romeinen, de eerste Avitar dus, misschien inspiratie voor de film who knows.
  Het bracht vroeger grote rijkdom aan een ieder die met dit pastel te maken heeft, de vele mooie versterkte huizen en chataux zijn het bewijs hier van, de Cogagnes waren bollen zo groot als crepefruit zo werd deze kleur stof verhandel.
  Het maakt zijn com back, het is ecologisch en voor vele doelstellingen te gebruiken, prachtige blauwe kleur, insecten afstotend, desinfecterend als blad op wonden, ook in de schoonheids sector wordt hij in gezet, en zo zijn er meerdere producten die terug komen van weg geweest, hoop dat dit ook met de hennep gaat gebeuren, zo’n buiten gewoon mooi en vooral nuttig product, mijn grootvader rookte het in zijn pijp was de gewoonste zaak van de wereld, verbouwde ook zijn eigen tabak en dat mengde hij dan, ja vroeger waren de oude lieden halve chaman, hij vertelde mij wel dat zijn vader als dorps oudste na een bevalling met anderen de baby’s moesten keuren, en bij grote afwijkingen werden deze zuigelingen dan gedood, er was gewoon geen plaats voor onnutte mensen, wel erg hard, hij is maar 94 geworden en geen altzenheimer.

  2 likes
 6. Maryhuana als Soft-Entheogeen,
  is niet goed voor iedereen.
  Maar neem je (C.B.D.) dit andere spul?
  Dan is de Pharmakeutelarij flauwe kul…!

  https://www.youtube.com/results?search_query=cannabidiol

  0 likes
 7. Hennep is op vele vlakken absoluut een geweldige plant, maar het is echt niet zo dat hennep helemaal geen last heeft van schimmels of plagen…

  Er zijn wel meer wegen die naar Rome leiden, zeker bij kleinschalige teelt kun je prima zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Je kan bijvoorbeeld roofinsecten inzetten die korte metten maken met een aantal, voor je plant schadelijke insecten, en rot kan je voor zijn door de juiste omstandigheden te creëren en vooral je planten scherp in de gaten te houden en op tijd te oogsten. Maar doe je dat niet, dan kan ook een hennepoogst flink verziekt worden. Het probleem met grootschalige hennepteelt is dat alles veel moeilijker onder controle te houden is dan bij een kleine oogst.

  Het kan best zo zijn dat hennep van een aantal soorten ongedierte minder last heeft, er zijn meer planten die door bepaalde insecten gemeden worden. Maar ongedierte- en schimmelvrij, nee, was het maar zo. 😉

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

verpleegster

Verpleegster waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Je beschadigt je lichaam’

Verpleegster Danika Bueno plaatste onlangs een filmpje ...

greta thunberg

Greta Thunberg is nu ook al een corona-expert: ‘Dit is schandalig’

Greta Thunberg moet wel over buitengewone gaven ...