Financieel

De macht van de kredietbeoordelaars (video)

Help ons door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De financiële markten worden onrustig wanneer rating agencies hun oordeel bekend maken over de kredietwaardigheid van een land, maar vaak blijken oordelen van Moody’s, S&P’s en Fitch onjuist.

“Het is gewoon koffiedik kijken. Het geven van een kredietbeoordeling is niets anders dan een raadspelletje,” zei oud-directeur van Moody’s Jerome Fons.

De kredietbeoordelaars zijn niet uit het dagelijkse nieuws weg te denken. De laatste tijd is de kredietwaardigheid van vooral Europese landen en bedrijven veelvuldig verlaagd. Dit heeft als gevolg dat financiële markten onrustig worden en overheden financieel nog verder in de problemen komen.

Smekend

Het verlagen van een kredietbeoordeling van een land kan verstrekkende gevolgen hebben. Als hun kredietwaardigheid in het geding is kunnen regeringsleiders soms smekend aan de telefoon hangen bij de beoordelaars.

Wie zijn deze kredietbeoordelaars en waarop baseren zijn hun kredietbeoordelingen? Kloppen die beoordelingen überhaupt wel?

Tegenlicht sprak met onder meer oud-directeur van Moody’s Jerome Fons, oud-hoofd van de afdeling Europese landenratings van Moody’s David Levey, hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Warwick Timothy Sinclair en oud-beurshandelaar aan de aandelenbeurs in Frankfurt Dirk Müller. Ook wordt gesproken met de gepensioneerde advocaat Ron Grassi die in zijn eentje een rechtszaak is begonnen tegen de kredietbeoordelaars.

Bekijk hier het fragment: VPRO Tegenlicht over kredietbeoordelaars

Bron: VPRO.nl

Gerelateerd: 10 zaken die u niet wist over de kredietbeoordelaars

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x