Buitenland

‘De oude wereldorde is voorbij’: dit zijn de belangrijkste punten uit de speech van Poetin

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!

De westerse sancties tegen Rusland hebben geen effect gehad. De economische blitzkrieg had vanaf het begin geen kans van slagen. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag op het International Economic Forum in Sint-Petersburg in een toespraak die ruim een uur duurde.

Poetin noemde de sancties ‘krankzinnig’ en ‘niet doordacht’, en zei dat ze vooral de EU hard treffen. “De strafmaatregelen hebben sociale en economische problemen verergerd en voedsel, elektriciteit en brandstof duurder gemaakt.”

“De Europese Unie heeft haar politieke soevereiniteit volledig uit handen gegeven. Haar bureaucratische elites dansen naar de pijpen van iemand anders en doen alles wat hen opgedragen wordt, waarbij ze hun eigen bevolking en economie schade berokkenen,” zei Poetin.

Geef ons niet de schuld, geef jezelf de schuld

Rusland de schuld geven van de hoge energieprijzen en inflatie in het Westen is ‘dom’ en ‘bedoeld voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven’, zei de Russische president. “Geef ons niet de schuld, geef jezelf de schuld.”

Het ‘blinde geloof’ in duurzame energiebronnen en het opschorten van energiecontracten met Rusland heeft vorig jaar geleid tot een prijspiek voor energie. Ondertussen hebben de Verenigde Staten en de EU tijdens de coronapandemie biljoenen dollars en euro’s bijgedrukt, aldus de Russische leider.

Het beleid dat Europese en Amerikaanse leiders voeren, verergert ongelijkheid en wakkert de verdeeldheid verder aan. Dit zal onherroepelijk leiden tot een groei van het populisme en radicale bewegingen, grote sociale en economische veranderingen, achteruitgang en – in de nabije toekomst – andere elites, zei de Russische leider.

Gehinderd door het Westen

De sancties tegen Rusland leiden tot toenemende voedselonzekerheid. Als er een hongersnood uitbreekt in de armste landen ‘is dat de schuld van de Amerikaanse regering en de Europese bureaucratie’.

Rusland staat klaar om voedsel naar Afrika en het Midden-Oosten te sturen, waar de kans op een hongersnood het grootst is, maar wordt daarbij ‘gehinderd door het Westen’.

Oude wereldorde voorbij

Poetin herhaalde nog eens dat Rusland in februari troepen naar Oekraïne heeft gestuurd om haar burgers en bewoners van Donbass te beschermen tegen ‘genocide door Kiev en neonazi’s die beschermd worden door het Westen’.

De president zei ook dat de oude wereldorde voorbij is en dat Rusland een nieuwe wereldorde betreedt als ‘een machtig en modern land’. De regels van die nieuwe wereldorde worden vastgesteld door ‘sterke en soevereine staten’.

Belangrijke lezing

“Wat het Westen niet beseft: Poetin wordt gezien als een held in grote delen van Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Hij doet wat andere regeringsleiders niet durven of kunnen: hij is de strijd aangegaan met de door hun vervloekte imperialisten in Washington,” reageert journalist Eric van de Beek.

“Poetin legt uit dat er een einde is gekomen aan de Nieuwe Wereldorde van de VS. Een belangrijke lezing, die in de westerse media alleen in de marge terecht is gekomen,” voegt journalist Joost Niemoller toe.

Onderzoeksjournalist Patrick Savalle stelt: “De historische toespraak van Poetin. De oude wereldorde is voorbij. Westerse leiders hebben hun volkeren bedrogen. Kolonialisme heeft gefaald.”

4.8 161 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
147 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
9 maanden geleden

Het lijkt erop dat Schwab en zijn discipelen steeds meer in nauwe schoentjes komen te staan. Is de “great reset” gedoemd om te mislukken?

TutterD
TutterD
9 maanden geleden

Go Poetin go !!

Yola
Yola
9 maanden geleden

En zo is het!

Underground
Underground
9 maanden geleden

Domme Europese leiders, en 85% van de bevolking die er achteraan loopt.

“Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf”

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

147
0
We lezen graag je reactie!x