Homepagina » Gezondheid » 10 redenen waarom melk niet goed voor je is
10 redenen waarom melk niet goed voor je is

10 redenen waarom melk niet goed voor je is

Melk werd lange tijd gepromoot als gezondheidsdrankje. Het bevat essentiële vitamines en mineralen als fosfor en calcium. Een glas melk houdt je botten sterk en gezond, zo werd gedacht.

Zweedse onderzoekers ontdekten onlangs dat veel melk drinken helemaal niet zo goed is als vaak wordt beweerd. Wie veel melk drinkt, kan eerder doodgaan. Hoewel het Voedingscentrum stelt dat melk en melkproducten een goede manier zijn om genoeg calcium binnen te krijgen, zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat melk lang niet zo gezond is als we ooit dachten.

1. Het drinken van melk voorkomt botbreuken niet

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag drinken, hebben een grotere kans op botbreuken dan vrouwen die minder melk drinken. Vrouwen die veel melk drinken, hebben twee keer zoveel kans op een heupfractuur.

2. Melk kan bijdragen aan hartziekte

Sommige onderzoekers zijn van mening dat het vetgehalte in melk bijdraagt aan een verhoogd risico op een hartaanval. Kaas en yoghurt zouden juist een positief effect hebben.

3. Het drinken van melk is natuurlijk noch nodig

Professor Jonathan Brostoff van het King’s College London heeft gezegd dat mensen er niet op zijn gemaakt om na de kindertijd melk te blijven drinken. “Alleen in West-Europa kunnen we dankzij een genetische mutatie als volwassene melk tolereren.” Hij zei ook dat we melk niet nodig hebben. “Dieren drinken na de zoogtijd ook geen melk meer en ze missen niets. Je kunt calcium en vitamines in melk ook uit andere voedingsproducten halen,” aldus Brostoff.

4. Melk geeft je een opgeblazen gevoel

Mensen verliezen naarmate ze ouder worden de mogelijkheid om melksuikers af te breken, zegt professor Brostoff. “En als je melksuikers niet kunt afbreken gaan ze in de darmen fermenteren. Daarom krijg je als je veel chocola eet last van winderigheid en een opgeblazen gevoel.”

5. Melk stimuleert de aanmaak van speeksel

Veel mensen maken minder speeksel aan als ze stoppen met het drinken van melk. “Ik heb patiënten die me vertellen dat hun neus veel minder vaak verstopt zit en dat hun buik veel beter voelt als ze stoppen met het drinken van melk,” zei Brostoff.

6. Melk kan je jeugdpuistjes geven

Een studie uit 2007 van de Harvard-universiteit laat een duidelijk verband zien tussen het drinken van melk en acne. Het eten van voedsel met een hoge glykemische index in combinatie met het drinken van melk blijkt acne niet alleen te verergeren, maar in sommige gevallen zelfs uit te lokken.

7. Magere melk verstoort de hormoonproductie

Als melk wordt afgebroken neemt de hoeveelheid hormonen in het drankje toe, wat nadelige gevolgen kan hebben voor mensen die last hebben van jeugdpuistjes.

8. Melk kan leiden tot verkoudheid

Soms lijkt het alsof je keel bedekt is met een dikke laag slijm als je melk drinkt. Die slijmlaag kan vervolgens een loopneus en hoest veroorzaken. De temperatuur van de melk (koud uit de koelkast) kan ook hoest veroorzaken. Kinderen die last hebben van een melkallergie vertonen soms symptomen die lijken op astma.

9. Door het drinken van melk kunnen je oren verstopt raken

Het verband tussen koemelk en oorinfecties werd 50 jaar geleden voor het eerst aangetoond. In zeldzame gevallen kunnen ziekteverwekkers in melk oorinfecties veroorzaken. Er is zelfs een longaandoening, het Syndroom van Heiner geheten, die gelinkt is aan melkconsumptie.

10. Een melkallergie kan dodelijk zijn

Naar schatting één procent van de volwassenen is allergisch voor melk. Mensen die er allergisch voor zijn kunnen gaan overgeven, hijgen, krijgen last van buikpijn of in uitzonderlijke gevallen een dodelijke anafylactische shock.

[Daily Telegraph]


Vond je deze info waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. WAT kunnen wij nu nog WEL nuttigen cq eten of drinken ??????
  Bijna ALLES wordt als zijnde slecht of giftig betiteld. Of, we hebben het niet nodig, of we krijgen er van alles van…. GRATIS !
  Mag ik nu even weten ( behalve dan de Ayurvedische kruiden van hiervoor) wat we nu nog WEL zonder risico tot ons mogen nemen ???

  18 likes
  • Natuurlijk onbewerkt voedsel en dan nog het liefst uit eigen tuin,heel simpel.

   7 likes
  • Ja klopt we kunnen bijna niets meer eten ja,en dat komt omdat er teveel in de schappen ligt.
   Er is teveel,er kan bijna 80% van wat er in de schappen ligt in de prulenbak,allemaal rotzooi.
   We moeten gewoon terug naar de basis,en als we daar weer zijn dan kunnen we weer gezond leven zonder al die elendige ziektes die uit de schappen voorkomen.
   Er is gewoon teveel op ons ingespeeld door die schooieres,suker suiker en nog eens suiker,maar dan alles met een ander chemis smaakje,zodat we het makelijk naar binnen duwen,en nog mmmmmm das lekker zeggen ook.
   Nee het beste is uit de supermarkt te blijven en gewoon naar de boer of wat dan ook in de buurt bij jou te gaan.
   Grtjes aan iedereen en veel gezondheid toe gewenst,en hopen dat er HEEEEEEEL VEEEEEEEEL gaat veranderen volgend jaar. 🙂 🙂 🙂 😉 en daar heb ik een sterk gevoel van dat dat gaat gebeuren. 😉

   12 likes
  • heel eenvoudig! Alles kopen bij de natuurvoedingwinkel, geen vlees, geen vis en zo min mogelijk alcohol en gewone suiker, drink bijvoorbeeld eens amandelmelk….kun je ook zelf maken… en nu niet mopperen hoe duur dat is… als je geen vlees en vis eet, scheelt dat enorm en kun je besteden aan verse groenten, noten, zaden, superfoods, ga eens lekker stoeien daarmee…je gezondheid gaat met sprongen vooruit! En….de namen van de natuurvoedingwinkels mag ik niet noemen, maar de site van Juglen Zwaan…a Healthy life wél en daar vind je alles ter ondersteuning….
   namaste
   ps hoe meer mensen dit doen, hoe eerder die zooi van de markt gaat….even zelf denken…
   dank je wel…

   9 likes
   • Vis en vlees is niet slecht voor je het is zelfs goed voor je. ‘Superfoods’ hebben goede eigenschappen maar dit weegt niet tegen alle nadelen voor je lichaam van deze producten.

    2 likes
  • Ga eens naar een winkel, dan kom je er achter wat je nog wel kunt eten.

   0 likes
 2. Ik zelf drink mijn hele leven GEEN melk, en ik voel me gezond en fit en hoef nooit naar de dokter.
  Maar of dat nou ligt aan het feit dat ik geen melk drink durf ik echt niet te zeggen want als je bijvoorbeeld naar de Masaai kijkt (dat etnische volkje in Afrika) die leven lang en zijn gezonde en fitte mensen, maar die hebben een dieet van melk gemixt met bloed. Al is het natuurlijk pure melk direct van hun eigen koe.
  Als melk zo slecht voor je is waarom drinken de Masaai het dan wel gewoon voor duizenden jaren en lopen er nog fit en gezond bij? Dus ik zie geen bewijs dat melk perse ongezond is. Dan zou het meer de rotzooi wat ze bij de melk toevoegen wat ongezond is of allicht een te grote dagelijkse hoeveelheid van melk.
  Wel kan een mens uitstekend geheel zonder melk en er heel gezond bij blijven, daar ben ik zelf het bewijs van.

  7 likes
  • in de westere wereld wordt de melk die in de supermarkt aangeboden word gepasteuriserd, je dood de melk.
   Rauwe melk dus ,puur natuur,mits grasgevoerd!

   3 likes
  • Ik drink mijn hele leven( ben inmiddels 89
   ) karnemelk, gebruik yoghurt enz enz voel me veel gezonder en fitter dan veel jonge mensen die geen melkproducten gebruiken.

   0 likes
 3. Vijf redenen waarom melk zeer gezond is:

  1. Babies hebben er behoefte aan, anders overleven ze niet

  2. Hersenweefsel wordt gevormd en onderhouden door en met melk

  3. Melk voert giftige stoffen weg uit het lichaam en is een goede detoxicator, basis voor penicilline

  4. Melk is basis van andere heel goed producten zoals yoghurt, kwark, boter, kaas enz.

  5. Melk zorgt voor een heel goede bacterieflora in de darmen en helpt ze schoon houden en de ontlasting versoepelen

  Uiteraard is Westers melk anders dan biologische melk. De koeien hier in het Westen krijgen de meest verschrikkelijke dingen te eten, zelfs onderdelen van andere koeien wat dus pure kannibalisme is en worden volgestopt met hormonen voor een snelle groei. Al deze stoffen komen in het melk terecht en dat zou de oorzaak kunnen zijn van een heleboel ellende voor sommige mensen. Bovendien romen de fabrikanten alle goede dingen van het melk af, stoppen het melkafval in pakjes wat we dan onder de naam ‘melk’ in de supermarkt kopen.
  In veel (ontwikkelings)landen eten koeien vnl gras, kopen de mensen rauw melk bij de koehouder en is er weinig aan de hand met dat melk.

  Dus, niet de koe en haar melk de schuld geven, maar de boer en z’n zucht naar een koe die 100 liter melk geeft, snel groeit en dus veel vlees oplevert en de fabrikant die alle goede dingen uit het melk aftapt en het melkafval als melk ter verkoop aflevert aan de supermarkt.

  8 likes
  • Dus, niet de koe en haar melk de schuld geven, maar de boer en z’n zucht naar een koe die 100 liter melk geeft, snel groeit en dus veel vlees oplevert en de fabrikant die alle goede dingen uit het melk aftapt en het melkafval als melk ter verkoop aflevert aan de supermarkt.

   Het gaat hier niet om de koe of de boer, maar om de melk jij zegt eigenlijk je hebt gelijk melk kan problemen geven. Maar het ligt aan de boer en dus geeft de koe een melk die voor de mens bijwerkingen kan hebben.

   0 likes
 4. Even maar wat feitjes neerzetten hier in plaats van napraten met de kudde zoals in de reacties hier.
  Mensjes,

  Ten eerste is koemelk ongezond ja. Een kalf heeft 4 magen en een veel langer darmkanaal dan van de mens. Daardoor kunnen zij deze stoffen in de koemelk goed verteren. De mens echter niet. Het blijft plakken in de darmwand waardoor je letterlijk de helft minder vitamines en mineralen opneemt. Waarom zou je überhaupt melk van een dier drinken wat bestemd is voor hun eigen soort?

  Dan het slappe gel*l over superfood. Kap daar nu eens mee met napraten. Net zoals Stevia. Snappen jullie nu niet dat mensen tegenwoordig verslaafd zijn aan zoetigheid? Superfood is een verzinsel. Er bestaat geen supervoedsel.

  Ga terug naar de oorsprong van de mens. Wij zijn jagers. We eten van nature vlees, vis, eieren, noten, fruit, groentes en zoete aardappels. Voedsel wat de natuur dus biedt in plaats van processed food. Neem geen voorbereid voedsel wat je alleen hoeft op te warmen in de oven of magnetron want deze zitten vol met gistextracten, soja of zoetstoffen. Nachtschade planten ook vermijden!

  De normale aardappel vervang je dus door de zoete aardappel. Wil je toch wat brood eten dan neem je speltbrood. Geen tarwe!

  Ik blijf zeggen. Ga terug naar de oorsprong van ons voedselpatroon. Je zal je beter voelen na een periode van ontwenning van gifstoffen zoals suikers.

  7 likes
 5. Ja mijn zoontje was net een paar maanden oud en kreeg bijna geen adem meer,ben nar het ziekenhuis gegaan en ze hebben dat mannetje van buiten naar binnen gedraaid,ruggenmerg en en al afgenomen.
  Na een helle tijd moesten we er zelf meekomen of het geen koemelkalergie was(ik als leek moet dat een arts vertellen)
  Lachertje toch.
  En ja hoor dat bleek het te zijn,en niet alleen bij mij kind was dat,bij heel veel kinderen bij mij in de buurt.
  Ik praat nu over ongeveer 23 jaar geleden,gek he en wat leeren die schooier van dokters dan toch op hun scholen,niks.
  NA 23 jaar komt men er dan achter dat het niet gezond is voor de mens,nee er werd er teveel geld me verdien.maar de mens word wakker en nu zegt men(omdat men niet anders kan) van het is niet gezond voor de mens elende dat brengen julie bewust op de wereld.
  Het is niet melk geod voor elk,het is MELK NIET GOED VOOR ELK,WEG MET DIE MELK!!!!!!!!

  5 likes
 6. Dit zijn 10 redenen waarom de schaapjes zonder na te denken weer meegaan met deze manipulatie.

  Of niet??

  Helaas gaat het weer over onnozele dingen waar je eigenlijk niet aan moet denken! Het zijn de gemanipuleerde manieren van de Elite om uw en ik te laten denken aan de grootst mogelijke onzin van deze planeet.

  Dit is een gemanipuleerde wijze om uw en ik niet aan de echte zaken te laten denken zoals wie deze wereld bestuurd en wat ons te wachten staat. Dat mag niet, en daarom onzin!

  4 likes
 7. Ik vergat nog te melden dat je ook gigantisch zult afvallen van gezond eten zoals beschreven in mijn vorige post. Vet vliegt er vanaf. Maar blijf wel van de chips, koekjes, patat, pizza’s etc af! Drink alleen water.

  2 likes
 8. Wij zijn de enige levende soort die melk drinken van een andere soort. Koemelk is bedoeld voor HET JONGVAN EEN KOE (KALF) en niet voor mensen. Koemelk zit vol met caseïne die een soort van dikke wrongel in je darmstelsel veroorzaakt. Een koe heeft niets voor niets zeven magen! Koemelk is ongezond voor de mens. Koemelk wekt maagzuur op en veroorzaakt extra slijmproduktie. ( ook al ontkent de gevestigde orde der medici dit ) Ook is de calcium en zijn de andere mineralen die er in koemelk zitten veel te grof om opgenomen te kunnen worden in de bloedbaan van de mens. Qua voedingswaarde nutteloos dus.

  3 likes
 9. Niet echt wetenschappelijk onderbouwd hoor. Voor al deze argumenten kan je het woord “Melk” ook “Water” of “Bier” gebruiken. Slaat als een tang op een varken.

  3 likes
 10. Komen we , ondanks alles, toch weer terug bij de supers en hun leveranciers.
  Zij produceren prut en wij moeten het kopen. Sommige items heb je nu eenmaal nodig.
  Maar wij mopperen, nemen de verkeerde conclusies over en gaan gewoon verder met ons leventje.
  AH spint er goed garen bij en Unilever ook ..(voorbeelden).
  Want lieve mensen, wij willen wel goede zaken kopen, maar het huishoud portomonneetje raakt leger en leger. ( dat is ook de bedoeling) en dus kunnen velen deze zaken niet kopen en zeker geen 1- ouder gezinnen met 2 of meer kinderen. Dus u kunt nog zo roepen ga naar de boer of gezondheidswinkel, dat is mooi maar praktisch niet altijd uitvoerbaar.

  3 likes
 11. Ik lees de laatste tijd steeds vaker dat melk inderdaad niet gezond is, maar afgeleiden daarvan zoals yoghurt en kaas wel. Omdat deze producten een bacteriële voorvertering hebben gehad. Hoop dat dit waar is want er gaat voor mij niets boven een lekker bakje yoghurt met fruit!

  2 likes
 12. Melk is goed voor elk, maar niet voor Jan, want die piest ervan. 😉

  (Rijmpje van oma)

  1 likes
 13. Ik kwam een wat genuanceerder verhaal tegen: http://www.thedailymilk.nl/melk-ongezond/

  1 likes
 14. in de ayurveda word wel melk genoemd als gezond maar dat lijkt me niet gepasteuriseerd etc

  0 likes
 15. Het komt door de groeihormonen voor de kalf om een volwaardig koe te worden. Qua lichaamsverhouding tussen mens en koe is te veel. Beter geiten melk of schaap, qua lichaamsverhouding is bijna nihil. Je kunt ook met 1/3 deel verdunnen voor de baby.

  0 likes
 16. Mensen met artrose krijgen ook advies om geen melk te drinken. Dit is niet voor niets. Bij artrose wordt bot en merg pereus en melk versneld dit. En dat melk niet goed is is eigenlijk ook wel logisch. Het heet bij start niet voor niks moedermelk. En er is geen enkel dier dat na de periode zuigeling nog melk drinkt.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

rauwe melk

Hoe rauwe melk beschermt tegen astma en voedselallergieën (en bewerkte melk uit de supermarkt juist allergieën uitlokt)

Suzanne Abbring heeft tijdens haar promotieonderzoek aan ...

code rood griep

Loop jij gevaar? Code rood in Nederland!

Het is weer zover. Er heerst een ...