Homepagina » Universum » De verborgen dimensies van ons heelal
De verborgen dimensies van ons heelal

De verborgen dimensies van ons heelal

De Amerikaanse theoretisch natuurkundige Lisa Randall van de Harvard-universiteit heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de verborgen dimensies van ons heelal. Volgens Randall, die expert is op het gebied van deeltjesfysica, kunnen er talloze werelden bestaan naast die ene die we nog maar net beginnen te kennen.

Randall stelt dat ons universum extra dimensies bevat, misschien wel oneindig groot, maar onzichtbaar voor ons. Met dit theoretisch model verwierf ze in één klap internationale faam. Lange tijd dacht men dat extra dimensies in het heelal bestaan uit ultrakleine, opgerolde ruimtes. Randall introduceerde echter een model waaruit bleek dat extra dimensies ook oneindig groot, doch onzichtbaar kunnen zijn. Het model hield de natuurwetten van onze driedimensionale wereld in stand, ondanks de aanwezigheid van extra dimensies.

Samen met haar collega Raman Sundrum kwam ze erachter dat het heelal op bepaalde plaatsen drie dimensies kan hebben, terwijl er op andere plaatsen meer dimensies zijn. We kunnen dus op een lokaal 3D-eiland leven in een hogerdimensionaal universum. Zulke ideeën kunnen in eerste instantie vrij esoterisch of magisch overkomen, maar theorie gaat altijd samen met experimenten, en die interactie heeft geleid tot het beeld dat we tegenwoordig hebben van de natuur.

Extra dimensies kunnen een oplossing bieden voor het raadsel waarom de zwaartekracht zo zwak is vergeleken met andere fundamentele krachten, de elektromagnetische kracht en de strerke en zwakke kernkracht. Volgens het model van Randall kan de zwaartekracht zich verspreiden over meerdere dimensies. Daarom is de kracht bij ons zo zwak.

Randall zegt dat het bestaan van verborgen dimensies kan worden aangetoond aan de hand van Kaluza-Klein-deeltjes, die door hogere dimensies reizen. Met de Large Hadron Collider (LHC) wordt naar deze deeltjes gespeurd. Met versnellers die nog krachtiger en zwaarder zijn dan de LHC, is de kans groter dat we ze daadwerkelijk gaan vinden. Daarnaast wordt gezocht naar manieren om ze met indirect bewijs aan te tonen.

[Kennislink]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • svartvatten schreef:

  Ik lees liever wat over Niburu, waar die nu is en wanneer hij in het zicht van de aarde komt en wat er dan gaat gebeuren etc.

  1 likes
  • Sander schreef:

   Precies je leest er genoeg over. Maar waar is Niburu? Ja nergens, want het is niet meer dan een hoax. Vanaf 2003 volg ik die Niburu verhalen al, de aarde zou inmiddels al 3x vergaan zijn. Goh, we zijn er nog steeds. Jij gaat er al een beetje vanuit dat het hele Niburu verhaal klopt. Mijn advies is om dat niet te doen. Volg het met interesse maar pin je er niet op vast. Ook op dit soort sites wordt er genoeg desinformatie verspreid.

   9 likes
 • Kalki schreef:

  Laten ze die verborgen (occulte) dimensies maar openbaar maken en daar bewijs van leveren; zou dit wel een wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraak kunnen impliceren.

  7 likes
 • nunki schreef:

  Ik heb dit bericht in jullie toekomst geschreven.

  3 likes
 • Pascal schreef:

  Ik denk dat het wel handig is voor mensen een reactie plaatsen dat ze weten wat een dimensie is.

  0 likes
 • […] De Amerikaanse theoretisch natuurkundige Lisa Randall heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de verborgen dimensies van ons heelal.  […]

 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Hongaarse wetenschappers ontdekken 'mysterieuze vijfde natuurkracht'. Dit kan een gamechanger zijn

  Hongaarse wetenschappers ontdekken ‘mysterieuze vijfde natuurkracht’. Dit kan een gamechanger zijn

  Wetenschappers hebben naar eigen zeggen een vijfde ...

  >