Het Complot

Je staat niet alleen: velen geloven in medische complotten

Help door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ongeveer de helft van alle Amerikanen gelooft in één of meerdere medische complottheorieën, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Sommige complotten worden meer gesteund dan andere. Er zijn bijvoorbeeld drie keer zoveel mensen die menen dat overheidsinstanties de toegang versperren tot natuurlijke geneesmiddelen dan dat een Amerikaanse spionagedienst een groot aantal Afro-Amerikanen heeft besmet met hiv.

Hoofdonderzoeker J. Eric Oliver van de Universiteit van Chicago zei dat de geneeskunde gecompliceerd en moeilijk te begrijpen is omdat je te maken hebt met een grote mate van onzekerheid. Als mensen horen dat iets slecht is voor hun lichaam kunnen ze dat veel beter begrijpen dan lappen tekst over epidemiologie en kansrekening, aldus Oliver.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Hij gebruikte gegevens van 1351 volwassenen die tussen augustus en september 2013 een enquête hebben ingevuld. De respondenten kregen zes populaire medische complottheorieën voorgeschoteld en moesten vertellen of ze ervan gehoord hadden en of ze het er al dan niet mee eens waren.

Naast de complotten over het infecteren van Afro-Amerikanen met hiv en het achterhouden van alternatieve geneesmiddelen waren er theorieën over wantrouwen in de overheid en grote organisaties. Denk aan de overheid die weet dat mobieltjes kanker veroorzaken, maar er niets aan doet, of genetisch gemodificeerde organismen die worden gebruikt om de wereldbevolking uit te dunnen, of dat vaccins autisme veroorzaken en dat de fluoridering van drinkwater een manier is voor bedrijven om gevaarlijke chemicaliën te dumpen.

Ongeveer 49 procent van de respondenten gelooft in tenminste één van de zes medische complotten. Zevenendertig procent van de ondervraagden is het ermee eens dat Amerikaanse overheidsinstanties natuurlijke geneesmiddelen achterhouden. Minder dan een derde was het oneens met deze theorie.

Ruim twee derde van de respondenten was op de hoogte van de theorie dat vaccins psychologische aandoeningen als autisme veroorzaken en dat de overheid daar weet van heeft. Twintig procent was het hiermee eens en 44 procent was het oneens.

Mensen die in medische complotten geloven kijken mogelijk ook anders naar hun eigen gezondheid, aldus de onderzoekers. Zo nam 13 procent van de mensen die niet in complotten geloven kruidensupplementen, in tegenstelling tot 35 procent van de ondervraagden die in drie of meer medische complotten geloven.

De onderzoekers zeiden dat mensen die in complotten geloven vaker kiezen voor alternatieve geneeskunde en traditionele behandelingen vermijden. “Hoewel het gebruikelijk is om aanhangers van complottheorieën weg te zetten als paranoïde gekken, blijkt uit onze gegevens dat medische complotten algemeen bekend zijn en brede steun genieten onder de bevolking,” schrijft het team in JAMA Internal Medicine.

Oliver zei dat patiënten die in medische complotten geloven niet voor gek moeten worden versleten. In plaats daarvan moeten artsen beseffen dat dergelijke patiënten minder geneigd zijn om de regeltjes te volgen.

[Reuters]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Leuk dat dit weer een bericht is uit Amerika. Wanneer horen wij eens iets over Nederland?
En een onderzoek wat HIER is uitgevoerd?
Waarschijnlijk horen wij hier niks over, omdat de onvrede over het Medisch Geklungel hier zo groot is, dat er bijna sprake kan zijn van volkswoede. ( zie de laatste rechtszaak over medische missers)
Kilo’s pillen worden er dagelijks verstrekt aan verzorgings-bejaardenhuizen.
Ga naar de huisarts en U wordt voorzien van Antidepressiva, Hormoonpreparaten, enorme hoeveelheden Pijnstillers ed. ( eigen ervaring) Over alternatieve mogelijkheden kan niet of nauwelijks gesproken worden. Uitzonderingen daargelaten.
Was laatst bij de huisarts voor een bloedtest. Die werd gewoon geweigerd !! In plaatst daarvan kon ik een kuurtje krijgen, “PREDNISOLON” voor de kenners onder ons; je reinste bagger !!!
Nooit meer een huisarts aan mijn lijf !!

Zonder dat er een totaalplaatje bekeken wordt.

Laurens
Laurens
10 jaren geleden

Ik geloof niet in medische complotten. Ik geloof best dat farmaceuten ons uitwringen, maar veel meer dan dat is er m.i. niet aan de hand.

barsoomx
barsoomx
10 jaren geleden

Nou snap ik waarom ik geeg schoonfamilie heb.
Dat komt omdat ze, toen ik 5 was, natuurlijk niet mijn hart gerepareerd maar onthart hebben.
Overigens, bedankt, jongens!

ExomatrixTV
ExomatrixTV
10 jaren geleden

~terwijl het NIETS met “geloof” (=aannemen zonder zeker te weten of cheken) te maken heeft. Je onderzoekt het of je onderzoekt het niet … je WIL het weten of niet … je (triple) check de bronnen of je doet dat niet … je maakt iets mee of je hebt nix meegemaakt etc. etc. ALLES HEEFT NIETS MET “GELOVEN” TE MAKEN. Een zwak werkwoord. Ik wil iets weten, meemaken, doorgronden, beseffen, bewustzijn van etc.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x