Homepagina » Het Complot » Je staat niet alleen: velen geloven in medische complotten
Je staat niet alleen: velen geloven in medische complotten

Je staat niet alleen: velen geloven in medische complotten

Ongeveer de helft van alle Amerikanen gelooft in één of meerdere medische complottheorieën, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Sommige complotten worden meer gesteund dan andere. Er zijn bijvoorbeeld drie keer zoveel mensen die menen dat overheidsinstanties de toegang versperren tot natuurlijke geneesmiddelen dan dat een Amerikaanse spionagedienst een groot aantal Afro-Amerikanen heeft besmet met hiv.

Hoofdonderzoeker J. Eric Oliver van de Universiteit van Chicago zei dat de geneeskunde gecompliceerd en moeilijk te begrijpen is omdat je te maken hebt met een grote mate van onzekerheid. Als mensen horen dat iets slecht is voor hun lichaam kunnen ze dat veel beter begrijpen dan lappen tekst over epidemiologie en kansrekening, aldus Oliver.

Hij gebruikte gegevens van 1351 volwassenen die tussen augustus en september 2013 een enquête hebben ingevuld. De respondenten kregen zes populaire medische complottheorieën voorgeschoteld en moesten vertellen of ze ervan gehoord hadden en of ze het er al dan niet mee eens waren.

Naast de complotten over het infecteren van Afro-Amerikanen met hiv en het achterhouden van alternatieve geneesmiddelen waren er theorieën over wantrouwen in de overheid en grote organisaties. Denk aan de overheid die weet dat mobieltjes kanker veroorzaken, maar er niets aan doet, of genetisch gemodificeerde organismen die worden gebruikt om de wereldbevolking uit te dunnen, of dat vaccins autisme veroorzaken en dat de fluoridering van drinkwater een manier is voor bedrijven om gevaarlijke chemicaliën te dumpen.

Ongeveer 49 procent van de respondenten gelooft in tenminste één van de zes medische complotten. Zevenendertig procent van de ondervraagden is het ermee eens dat Amerikaanse overheidsinstanties natuurlijke geneesmiddelen achterhouden. Minder dan een derde was het oneens met deze theorie.

Ruim twee derde van de respondenten was op de hoogte van de theorie dat vaccins psychologische aandoeningen als autisme veroorzaken en dat de overheid daar weet van heeft. Twintig procent was het hiermee eens en 44 procent was het oneens.

Mensen die in medische complotten geloven kijken mogelijk ook anders naar hun eigen gezondheid, aldus de onderzoekers. Zo nam 13 procent van de mensen die niet in complotten geloven kruidensupplementen, in tegenstelling tot 35 procent van de ondervraagden die in drie of meer medische complotten geloven.

De onderzoekers zeiden dat mensen die in complotten geloven vaker kiezen voor alternatieve geneeskunde en traditionele behandelingen vermijden. “Hoewel het gebruikelijk is om aanhangers van complottheorieën weg te zetten als paranoïde gekken, blijkt uit onze gegevens dat medische complotten algemeen bekend zijn en brede steun genieten onder de bevolking,” schrijft het team in JAMA Internal Medicine.

Oliver zei dat patiënten die in medische complotten geloven niet voor gek moeten worden versleten. In plaats daarvan moeten artsen beseffen dat dergelijke patiënten minder geneigd zijn om de regeltjes te volgen.

[Reuters]


Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Leuk dat dit weer een bericht is uit Amerika. Wanneer horen wij eens iets over Nederland?
  En een onderzoek wat HIER is uitgevoerd?
  Waarschijnlijk horen wij hier niks over, omdat de onvrede over het Medisch Geklungel hier zo groot is, dat er bijna sprake kan zijn van volkswoede. ( zie de laatste rechtszaak over medische missers)
  Kilo’s pillen worden er dagelijks verstrekt aan verzorgings-bejaardenhuizen.
  Ga naar de huisarts en U wordt voorzien van Antidepressiva, Hormoonpreparaten, enorme hoeveelheden Pijnstillers ed. ( eigen ervaring) Over alternatieve mogelijkheden kan niet of nauwelijks gesproken worden. Uitzonderingen daargelaten.
  Was laatst bij de huisarts voor een bloedtest. Die werd gewoon geweigerd !! In plaatst daarvan kon ik een kuurtje krijgen, “PREDNISOLON” voor de kenners onder ons; je reinste bagger !!!
  Nooit meer een huisarts aan mijn lijf !!

  Zonder dat er een totaalplaatje bekeken wordt.

  16 likes
  • Totaalplaatje is sowieso een vreemd woord voor de huisartsen en ‘medisch specialisten’.
   En of er echt complotten zijn weet ik net, feit is wel dat de farmaceuten flink geld spenderen om de ‘alternatieve hoek’ ( = alles wat niet uit hun chemische fabrieken komt) in een kwaad daglicht te stellen en FUD te verspreiden. Terwijl zij ook absoluut niet open zijn over de troep die zij de markt opduwen, al dan niet met machtige lobby’s.

   8 likes
  • Waarvoor wilde je dan bloedonderzoek? Ik denk dat een huisarts wel iets meer van het lichaam weet dan jij of ik.

   Ik probeer je niet aan te vallen maar bekijk het eens van een nuchter standpunt. Je wil graag een bloedonderzoek, waarvoor? De dokter weigert het. Misschien weet hij het beter en weet hij dat het niks te maken heeft met je klacht.

   De zorg is al heel duur. Weet je wat prednison kost, of wat een bloedonderzoek kost?

   3 likes
   • Waarom staan er geen prijzen meer op de medicijnen die ik gebruik.
    Omdat er onderzoek is gedaan dat de medicijnen te duur worden gedeclareerd.
    Nu staan de prijzen er niet meer op omdat je zelf niet meer kan nagaan wat ze kosten.

    2 likes
  • Beste huisheks,

   gewoon een andere arts kiezen als je niet tevreden bent, ‘t is jouw lijf.

   2 likes
  • Bloedonderzoek gewoon zelf regelen. Bloedonderzoek valt in je verplicht eigen risico,; als je het zelf aanvraagt is het goedkoper en kan je zelf aankruisen wat je wilt laten onderzoeken. Uitslag is ook duidelijker dan wat je via de huisarts krijgt; mooie balkjes met een normaalverdeling.

   1 likes
 2. ~terwijl het NIETS met “geloof” (=aannemen zonder zeker te weten of cheken) te maken heeft. Je onderzoekt het of je onderzoekt het niet … je WIL het weten of niet … je (triple) check de bronnen of je doet dat niet … je maakt iets mee of je hebt nix meegemaakt etc. etc. ALLES HEEFT NIETS MET “GELOVEN” TE MAKEN. Een zwak werkwoord. Ik wil iets weten, meemaken, doorgronden, beseffen, bewustzijn van etc.

  7 likes
 3. Ik geloof niet in medische complotten. Ik geloof best dat farmaceuten ons uitwringen, maar veel meer dan dat is er m.i. niet aan de hand.

  4 likes
 4. Meer dan dat er veel mensen zijn die in medische complotten geloven zijn staat er niet in het artikel. Dat zegt dus helemaal niets over of dat wel of niet terecht is.
  500 jaar geleden geloofden ook heeeel veel mensen dat de aarde plat was…. en dus? Dat bleek toch niet helemaal te kloppen 😉

  2 likes
  • De aarde was vroeger wel degelijk plat.
   Op een geven moment hebben ze hem rond gevouwen en gebogen.
   Nu is hij dus rond, en toen dachten we dat hij massief was, maar hij is niet strak genoeg opgerold en hij is dus hol met wat openingetjes op de polen.
   Klote want er zijn allemaal buitenaardsen in gekropen.
   Ze hebben er een beetje een bende van gemaakt, de enige oplossing is nu met zijn alle flink stampen.
   En omdat stampen een beetje saai is gaan we dansen.
   Hier een instructie video.

   https://www.youtube.com/watch?v=O6Kvl3e6-8c

   Als we allemaal samen werken is het zo gepiept. 🙂

   1 likes
 5. Het meest ongezonde wat men kan doen is leven daar gaat men altijd dood aan.

  2 likes
 6. Alternatieve geneeswijze is beter dan de reguliere; maar dan zal wel eerst de Christus op moeten staan en willen we daar als mensheid collectief voor kiezen.

  1 likes
 7. De grootste heelmeester is de dood deze heelt alle wonden.

  1 likes
 8. Nou snap ik waarom ik geeg schoonfamilie heb.
  Dat komt omdat ze, toen ik 5 was, natuurlijk niet mijn hart gerepareerd maar onthart hebben.
  Overigens, bedankt, jongens!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Ik sta midden in een apocalyps. Dit zeggen mensen in Wuhan over de uitbraak van het coronavirus

China heeft in verband met het dodelijke ...

griepprik

NUcheckt gefactcheckt door NFNcheckt. Waarom je wél griep kunt krijgen van de griepprik

Mensen die voor de mainstream media werken ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.