Homepagina » Gezondheid » De vergeten kant van orgaandonatie
De vergeten kant van orgaandonatie

De vergeten kant van orgaandonatie

Sinds 1998 worden we jaarlijks ondergedompeld in de ‘week van de donor’. Onze aandacht wordt getrokken door slechts één vraag: ben jij al donor?

Vervolgens zie je alleen maar mensen die ja zeggen. Faliekante onzin, want als je inderdaad donor bent, verschijn je met deze boodschap niet meer voor de camera.

In deze campagne wordt onmiddellijk de zwakte van al die zich herhalende campagnes blootgelegd. Je bent geen donor door voor een camera te roepen dat je het bent. Je bent zelfs geen donor door je te laten registreren als zodanig. Zelfs dán heb je minder dan een half procent kans donor te worden. Valt er niet iets meer over te zeggen dan die ene vraag? Zou het niet wat netter zijn er ook wat inhoudelijke informatie aan toe te voegen?

De Wet op de orgaandonatie biedt ons aan ons als orgaandonor te laten registreren. Dit aanbod mogen we afslaan en veel Nederlanders doen dit ook. Ongeveer twee derde heeft zich totaal niet laten registreren en van die andere groep heeft iets meer dan de helft ‘ja’ laten registreren. Kennelijk valt dat tegen, want waarom worden we anders steeds opnieuw met campagnes overgoten? Ook een actie als ‘twee miljoen handtekeningen’ heeft bij lange na geen twee miljoen handtekeningen opgeleverd, ondanks de inzet van bekende Nederlanders als Paul de Leeuw, Hanneke Groenteman, Giel Beelen, Femke Halsema en Fatma Koser Kaya.

ADR

Eind 2012 kwam Pia Dijkstra namens D66 met de aankondiging een nieuw wetsontwerp te gaan maken voor een dwingender systeem, een systeem van ‘Actieve Donor Registratie’ (ADR). Dit houdt in dat ik automatisch als orgaandonor word geregistreerd als ik niet aangeef dit niet te willen. Klinkt sympathiek als we al die mensen in gedachte nemen die op een orgaan wachten en die met een zekere regelmaat in beeld worden gebracht. Het is werkelijk een heftige opgave om met falende organen te moeten leven en de wens naar een orgaantransplantatie is vanuit het perspectief van een potentiële ontvanger heel begrijpelijk. Echter, zijn wij wel voldoende en juist geïnformeerd over wat een orgaandonor is? Dachten we aanvankelijk simpelweg dat een orgaandonor dood is, nu blijkt dit geenszins het geval te zijn. Vanuit de medische wereld in binnen- en buitenland komen steeds meer aanwijzingen dat een orgaandonor nog leeft.

De Braziliaanse hoogleraar klinische neurologie en neurochirurgie Cicero Coimbra claimt elders in dit nummer dat hij met een juiste behandeling enige potentiële orgaandonoren die hersendood verklaard waren weer tot bewustzijn heeft gebracht. Dit heeft verstrekkende consequenties. Dit betekent namelijk dat organen verwijderd worden uit een levend mens van wie wij denken dat hij niet meer bij bewustzijn is, maar de werkelijkheid zou wel eens heel anders kunnen zijn. Welke ervaring moet een dergelijke ingreep voor de betrokkene zijn?

Dood? Levend!

Zijn onze politici en campagnevoerders van deze informatie op de hoogte? En al die partijen die zich sterk maken voor orgaandonatie? ‘Hersendood’ vormt de basis voor orgaandonatie, maar het is opvallend dat dit begrip in geen enkele campagne wordt genoemd en uitgelegd. De Wet op de orgaandonatie spreekt over ‘stoffelijke overschotten’ die beademd worden. Velen van ons hebben hier nooit van gehoord. Hersendood en stoffelijk overschot in de context van orgaandonatie zijn niets meer en niets minder dan bedrog. Hoe zit het met de kennis hiervan bij onze politici? Weten zij dat er medisch specialisten en operatieassistenten zijn die weigeren nog langer aan orgaantransplantaties mee te werken omdat naar hun waarneming de donor niet dood is? Is bij hen het verhaal bekend van de hersendood verklaarde neuroloog die na een bijna-doodervaring weer bij bewustzijn kwam?

Is bij hen bekend dat deze stoffelijke overschotten voeding en medicijnen krijgen en hierop reageren? Dat ze vaak hoge koorts ontwikkelen? Dat mannelijke stoffelijke overschotten een erectie kunnen krijgen? Waarom wordt door politici en in campagnes met geen woord gerept over de twaalf hersendood verklaarde zwangere vrouwen die allemaal na ongeveer een maand een levend kind ter wereld hebben gebracht? Wat houdt dood in als zich in deze vrouwen een levend mens ontwikkelt? Weten ze ook dat deze stoffelijke overschotten plotseling afwerende armgebaren maken als de uitname-operatie gaat beginnen? En dat de bloeddruk en hartfrequentie op dat moment aanzienlijk stijgen?

Stoffelijke overschotten? Welk echt stoffelijk overschot kan beademd worden? Of plotseling weer tot leven komen? Uit de vele gesprekken die ik met artsen heb gehad, heb ik begrepen dat een stoffelijk overschot onmogelijk beademd kan worden, geen kind kan voortbrengen en zeker niet opnieuw tot leven kan komen. Waarom wordt deze informatie door onze politieke beleidsmakers voor ons achtergehouden?

De rest van het artikel kun je verder lezen op Spiegelbeeld.nl

Gerelateerd:

 

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

47 reacties

 1. Ik heb destijds, vanaf het begin van deze ontwikkelingen, me meteen laten registreren zonder toestemming voor orgaandonatie. En wel vanwege de verregaande vermaterialisering van onze ethiek. Mij het gevoel aanpraten dat ik onmenselijk ben als ik mensen met zwakke organen niet de mijne zou gunnen. Ik voelde me bijna bezwaard: gezond rondlopen met die gezonde organen. Een zak goeie handel. Foei mevrouw, u bent een egoïst zeg!
  Maar die boodschap klopte niet met mijn geweten. Ik redeneerde destijds (en nog steeds) dat we meer en meer werden en worden aangespoord tot een maakbaar leven. Dat we tegenslagen niet moesten of mochten accepteren. Maar leven in 3D kent tegenslagen. Ik accepteer de mijnen, ik kan niemand opleggen dat ook te doen, maar wel mijn leven daarnaar inrichten.
  Zo kwam ook de vraag of mensen betaald moesten worden voor afgestane organen. Mijn ethiek zegt nee. Ik stemde nee. Maar later kwam ik erachter dat er wel heel grof geld aan verdiend wordt. Daar hoor je niemand over.
  En dan nu dit. Een orgaandonor is niet dood als hij gesloopt wordt.
  Ik vind de allopathie in ieder geval wat dit betreft ver over de grenzen van de ethiek gaan. We zijn marionetten wat hen betreft. We worden bespeeld over onze eigen gevoelens en geweten, een schuldgevoel aangepraat en, wederom, leeggegraaid, letterlijk en figuurlijk.

  4 likes
 2. http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P2002

  Ik was al geen donor omdat ik die ‘zaak’ niet vertrouwde. Dit verhaal bevestigde mij wederom. Zo motiveren we onszelf om vooral zuinig en bewust met ons lijf om te gaan.

  2 likes
 3. Ontvangers van een donor hart blijken vaak gewoontes en voorkeuren van hun donor over te nemen…

  2 likes
 4. vergeet de farmecie niet, vele mensen moeten de rest van hun leven medicatie nemen omdat het lichaam het orgaan anders afstoot.

  Gaat er een lampje branden?

  2 likes
 5. Het is al weer jaren geleden dat mijn toestemming gevraagd werd voor orgaandonatie van mijn partner. Hij was t.g.v. een ongeval hersendood verklaard. In shock heb ik toestemming gegeven. Toen het transplantatieteam arriveerden werden wij verzocht om naar huis te gaan. Ik had me weer een beetje herkregen en weigerde ondanks de druk die er op mij werd uitgevoerd, om mijn partner te verlaten. Op http://www.wanttoknow.nlmijn persoonlijkeverhaaloverorgaandonatie is mijn hele verhaal te lezen. Dat hersendood niet betekent dat iemand overleden is is duidelijk. Mijn geliefde vormde het levende bewijs hiervan. Ik hoop oprecht dat mijn ervaring betreffende de praktijken en toestanden rondom orgaandonatie mensen aan het denken zet.

  2 likes
 6. [quote name=”J. Selten”]vergeet de farmecie niet, vele mensen moeten de rest van hun leven medicatie nemen omdat het lichaam het orgaan anders afstoot.

  Gaat er een lampje branden?[/quote]

  Juist.

  En het feit dat je levenslang zware medicatie moet gebruiken vertelt je al dat orgaantransplantatie iets heel tegennatuurlijks is.

  Wanneer de vitale organen het begeven, wil dit zeggen dat je natuurlijke levenstijd hier op Aarde erop zit. Over het algemeen word je er echt niet beter van om je levenseinde op deze kunstmatige manier te rekken, dat is meestal maar van korte duur.

  Bovendien speelt dan ook nog het spirituele en etherische aspect een grote rol hierin. Deze informatie daar wordt sowieso al niet over gesproken.

  Voor mezelf heb ik allang beslist geen donor te worden en ook geen organen van anderen te willen ontvangen.

  2 likes
 7. Men ziet de zogenaamd dode orgaandonors als een soort sloopauto’s waar driftig uit geplukt kan worden voor de orgaanhandel. Echter de drammerige propagandamedie houdt mensen liever naief en onnozel. Naieve onnozele mensen zijn makkelijker te manipuleren.

  2 likes
 8. In 1978 is mijn vader overleden en toen der tijd, had ik een donorcodicil bij me. Maar in 1991 was een zus van mij z.g.n hersendood. Zij was orgaandonor en was aangesloten op tig machines en beademing. Hierbij moesten we afscheidt nemen, ik zeg maar van een levende dode. Daarna heb ik mijn codicil gepakt en kapot gescheurd.
  In dit leven moeten we het maar doen met ons eigen lichaam, hoe lang dit ook mag duren. Ik ben geregistreerd als niet donor. Wel ben ik jaren bloeddonor geweest tot afgelopen jaar. Hier had ik vragen gesteld aan de bloedbank en deze waren niet naar tevredenheid beantwoord. Overal wordt de boel belazerd, vandaar.

  2 likes
 9. wat betreft de andere kant van orgaan donatie zie en lees a.u.b. http://www.hersendood.org

  naar mijn idee/mening men is niet dood als de hersens weinig activiteit vertonen volgens de begrippen van de artsen.

  2 likes
 10. Ronald Soeverein Men

  Lichaam, ziel en geest zijn één. Als je dit leven achter je laat door over te gaan, laat je energetisch lichaam los van het fysieke. In je energetisch lichaam zit alles van jouw en het universum besloten. Wordt er een deel, een orgaan verwijderd, terwijl je eigenlijk nog leeft, en dit wordt gebruikt voor een donor, ben je, je energetisch lichaam, niet meer compleet. Dus kan je niet over naar de zielenwereld en van daaruit weer verder gaan. Je blijft dan bij jouw orgaan en volgt dit door het verdere leven van de donor. Als je prima vindt, best. Maar als je dit niet weet, is het zuur voor je. Je blijft hangen. Je kunt niet meer verder. Hoe naar is dat.

  2 likes
 11. Strijdervoorvrijheid

  Mij persoonlijk gaat het eigenlijk om (wat je ook nooit hoort) de ordinaire handel die er achter schuilt. Bijvoorbeeld een nieuwe nier ingeplant kost €160.000,–. Ik weet niet wat voor uurlonen hier gerekend worden, maar vind het snel verdiend, terwijl de chirurg en anderen het materiaal gratis aangeleverd krijgt, en voor de nabestaanden blijft er veel verdriet(successierechten) over. Van mij mogen ze alles ‘na’ mijn overlijden gebruiken maar wel netjes afrekenen bij m’n kinderen. Een willekeurige fabrikant krijgt voor hij gaat produceren en verkopen toch wel eerst kosten te maken om materiaal in te kopen. Het gaat mij om als ik overlijd, toch nog even sterfbelasting moet betalen en mijn kinderen daarmee opgezadeld worden, en de brutalers gewoon effe ook nog gratis je materiaal willen hebben(winstbejag over jou rug) zelfs als je nog niet dood bent.

  1 likes
 12. Leef je leven met het lichaam wat God jou gegeven hebt. Als het je tijd wordt om over te gaan, heb je het maar gewoon te aanvaarden. Het is Godsplan hier op aarde, wanneer gaan wij dat weer eens gewoon accepteren.

  1 likes
 13. [quote name=”Avatar_777″][quote name=”J. Selten”]vergeet de farmecie niet, vele mensen moeten de rest van hun leven medicatie nemen omdat het lichaam het orgaan anders afstoot.

  Gaat er een lampje branden?[/quote]

  Juist.

  En het feit dat je levenslang zware medicatie moet gebruiken vertelt je al dat orgaantransplantatie iets heel tegennatuurlijks is.

  Wanneer de vitale organen het begeven, wil dit zeggen dat je natuurlijke levenstijd hier op Aarde erop zit. Over het algemeen word je er echt niet beter van om je levenseinde op deze kunstmatige manier te rekken, dat is meestal maar van korte duur.

  Bovendien speelt dan ook nog het spirituele en etherische aspect een grote rol hierin. Deze informatie daar wordt sowieso al niet over gesproken.

  Voor mezelf heb ik allang beslist geen donor te worden en ook geen organen van anderen te willen ontvangen.[/quote]

  En kort nadat ik deze reactie geplaatst had, kreeg ik bericht dat een goede kennis een paar dagen geleden is overleden – zij had o.a. 2 niertransplantaties achter de rug!
  En van die laatste keer weet ik dat de donor niet naar het licht wou gaan en bij haar bleef hangen, heb haar daar, samen met een paar anderen, mee geholpen.

  1 likes
 14. Voor mij is een belangrijke vraag: In hoeverre huist onze ziel in onze organen?
  Persoonlijk geloof ik dat ons fijnstoffelijk lichaam verbonden is met ons fysiek lichaam. Vroeger liet men een ‘gestorvene liggen en waakte men bij hem tot hij ging stinken. In de Tibetaanse traditie gaat dat nog steeds zo.
  Noem het bijgeloof: maar ik blijf liever bij het oude. Ik behandel mijn lichaam zo veel mogelijk als een tempel. Als er iets is ga ik eerst naar een alternatieve arts. ( niet bij botbreuken en dergelijke natuurlijk)
  Ik ben benieuwd wat helderzienden te zeggen hebben over dit onderwerp.

  1 likes
 15. Ben tientallen jaren donor geweest maar heb het nu ingetrokken ! Geef niets en wil ook niets ik denk nu…. zo, als het mijn tijd is dan ga ik ! Zoniet dan blijf ik nog effe.

  1 likes
 16. Je bent misschien in de veronderstelling dat je weet wat “één en al liefde” voor een ieder betekend. Als je het mij vraagt dan zul je daar namelijk bij tien mensen tien (op zijn minst in nuance) verschillende antwoorden verwachten. Ook lijk je hier te zeggen dat als je vóór liefde bent dat je dan het belang van de ander voorop zou moeten stellen? Vind je dat echt? Wanneer ik namelijk niet voor mezelf zorg, hoe kan ik dan voor een ander zorgen. Wanneer ik niet om mijzelf geef, hoe kan je dan wel werkelijk om een ander geven.

  Wat mij betreft staan er nogal wat aannames in je reactie waar je vervolgens een conclusie aan verbindt.

  [quote name=”jaja”]Het verbaasd me dat veel mensen hier op niburu geen orgaan donor zouden willen zijn en ook dat niburu dit plaatst. Wel praten over dat je één en al liefde bent, maar wel je organen om eigen belang houden terwijl je er iemands leven mee kan redden.

  Overigens ben ik het er mee eens dat iedereen orgaan donor zou moeten zijn tenzij hij of zij daar aanspraak op maakt. Er zijn veel mensen die namelijk wel donor zouden willen zijn, maar er te laks voor zijn om het daadwerkelijk te worden.

  Het verhaal over dat mensen hersendood zijn kan ik begrijpen. Maar wanneer iemand hersendood is in Nederland dan mag de familie zo ver ik weet nog altijd kiezen om er een eind te maken of niet.[/quote]

  1 likes
 17. De inzet van Bekende Nederlanders voor dergelijke doelen vind ik onzinnig en een goedkope marketingstunt.
  Kan je overigens laten registreren dat je je organen alleen af wilt staan aan geloofsgenoten? Ik heb namelijk geen zin om het leven van een Christenhater te vergemakkelijken/verlengen.

  0 likes
 18. @1 Morningstar 27-04-2013 13:02

  Ik wil het leven van een gehersenspoelde niet vergemakkelijken /verlengen daar ik bang ben dat mijn DNA aangetast gaat worden in een lichaam met een verarmde geest.

  0 likes
 19. [quote name=”Morningstar”]De inzet van Bekende Nederlanders voor dergelijke doelen vind ik onzinnig en een goedkope marketingstunt.
  Kan je overigens laten registreren dat je je organen alleen af wilt staan aan geloofsgenoten? Ik heb namelijk geen zin om het leven van een Christenhater te vergemakkelijken/verlengen.[/quote]

  Wow nou dat is niet erg christelijk heh? Ik zou t wel grappig vinden als organen van mij (als homo zijnde) in bijv een homo hatende christelijk iemand worden gezet 😛 Maar het gaat erom dat we allemaal mensen zijn, geloofsovertuiging is totaal niet relevant bij orgaan donatie. Er word gekeken naar compatibiliteit van het weefsel om de kans op afstoting zo klein mogelijk te maken. En trouwens dit hele artikel slaat nergens op, we redden hiermee wel mensenlevens!

  0 likes
 20. Ik wil niet eens een donororgaan die je leven verlengt wat niet EEUWIG is.Als het door afstoting niet in je lichaam wil blijven, hebben die organen gelukkig een eigen wil.Wat een wereld.

  0 likes
 21. [quote name=”Nullpunt”]Ontvangers van een donor hart blijken vaak gewoontes en voorkeuren van hun donor over te nemen…[/quote]
  LAWL Seriously?! Really…

  We heten niet allemaal Chuckie the Doll hoor…

  0 likes
 22. [quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Nullpunt”]Ontvangers van een donor hart blijken vaak gewoontes en voorkeuren van hun donor over te nemen…[/quote]
  LAWL Seriously?! Really…

  We heten niet allemaal Chuckie the Doll hoor…[/quote]

  Heb ik dat gezegd dan? Het is enkel een constatering en eigenlijk een interessant fenomeen…als je er meer over had gelezen en/of gezien zou je weten dat sommige mensen hele goeie ervaringen hebben met een donor hart en deze nieuwe ‘gewoontes’ die hun leven veranderde…

  0 likes
 23. En dan heb je het hierboven niet eens over de aansprakelijkheid die je accepteert van het verder leven van een persoon en dus ben je ook mede aansprakelijk voor zijn of haar daden!!!

  0 likes
 24. Over een paar jaar kunnen ze je eigen organen klonen en uitprinten.

  Ik ben benieuwd hoe oud de mens dan kan worden als je alles kan vernieuwen.

  0 likes
 25. [quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Nullpunt”]Ontvangers van een donor hart blijken vaak gewoontes en voorkeuren van hun donor over te nemen…[/quote]
  LAWL Seriously?! Really…

  We heten niet allemaal Chuckie the Doll hoor…[/quote]
  Nullpunt, ik heb dat jaren geleden ook al gelezen. Dat gedoneerde organen een ander mens van je maken. Klopt hoor.

  0 likes
 26. Ik weet het niet, om een leven te redden is dit natuurlijk heel mooi. Maar als je wet dat er in de VS de doodstraf per guilliotine ingevoerd mag worden als je naar sommige luistert, en dan terloops zeggen dat dan de organen gaaf zijn, en dat ze daar meer dan 30,000 guillotines hebben, en dat het ze gelukt is om een hoofd op een ander romp te plaatsen, en dat als ze dat kunnen, maar geen dwarslaesie kunnen herstellen..ik ga een beetje denken hiermee denk ik..Ouwe Rockefeller die zijn kop op die van een adonis krijgt..ja zo wil ik wel miljoenen onthoofden om langer een gesel voor de mensheid te blijven.

  0 likes
 27. Het inplanten van vervangende organen in een lichaam is in principe een puur technisch handeling.

  Maaarrrrrrr….

  Als ik loop te tobben heb ik grote kans op verkrampte spieren in mijn nek en schouders. Dat betekent dat mijn lichaam reageert op mijn geestesgesteldheid. Die verkrampte spieren is nog maar een van de vele reacties die zich uiten in het lichaam.

  Met andere woorden: als je een orgaan vervangt wat het niet meer doet, is het probleem slechts tijdelijk verholpen.

  Komt nog bij dat jouw dna meer meedraagt dan datgene wat wetenschappers onder de microscoop kunnen zien. Dit artikel legt precies uit hoe het energetisch werkt en verklaart m.i. voor een groot deel waarom mensen er zolang over doen om gewoon maar in te stemmen met orgaandonatie. Het is niet zomaar eventjes afstand doen van een stuk weefsel…

  http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/orgaandonatie-meer-dan-een-medische-ingreep/

  0 likes
 28. Het accepteren van orgaandonatie is eigenbehoud. Dat mag. Niks mis mee. Dus toen ik bezwaren voelde om organen af te staan, was dit mijn eerste vraag die ik moest beantwoorden voor ik tot donatie over kon gaan, of niet. Vice versa. Kon ik zoiets weigeren?
  Ja. Dat kon ik. Ik moest leren accepteren wat mijn eigen beperkingen waren. Accepteren dat mijn lichaam, die trouwe metgezel, anders wilde dan ik. Daar heb ik dus ook afstand van gedaan.
  Dan kom je op de moeilijke ethische vraag wat je zou doen als je lichaam niet meewerkt, zoals bij chronisch zieken.
  Ik weet het niet. Ik heb daar geen ervaring mee. Het enige wat ik kan zeggen is: ik doe mijn best. Maar de allopathie heeft het ons werkelijk moeilijk gemaakt om een zuivere blik op de problematiek te hebben. Daar spelen tegengestelde belangen, waar ik niet aan wil bijdragen.

  0 likes
 29. [quote name=”Strijdervoorvrijheid”]Mij persoonlijk gaat het eigenlijk om (wat je ook nooit hoort) de ordinaire handel die er achter schuilt. Bijvoorbeeld een nieuwe nier ingeplant kost €160.000,–. Ik weet niet wat voor uurlonen hier gerekend worden, maar vind het snel verdiend, terwijl de chirurg en anderen het materiaal gratis aangeleverd krijgt, en voor de nabestaanden blijft er veel verdriet(successierechten) over. Van mij mogen ze alles ‘na’ mijn overlijden gebruiken maar wel netjes afrekenen bij m’n kinderen. Een willekeurige fabrikant krijgt voor hij gaat produceren en verkopen toch wel eerst kosten te maken om materiaal in te kopen. Het gaat mij om als ik overlijd, toch nog even sterfbelasting moet betalen en mijn kinderen daarmee opgezadeld worden, en de brutalers gewoon effe ook nog gratis je materiaal willen hebben(winstbejag over jou rug) zelfs als je nog niet dood bent.[/quote]
  Ik kende de bedragen niet. Maar dat betekent dus ook dat die rekeningen weer op ons bordje komen via de zorgpremies. Gratis leveren en 1000x betalen.

  0 likes
 30. Okay stel je bent hersendood…niemand weet of je ooit nog zal bijkomen en of jij zelf wel zo zou willen leven… als een kasplantje. Zou je dat willen? Mensen zitten hier wel allemaal te zaniken over wat ethisch of moreel is, maar puntje bij paaltje weet niemand wat er zich afspeelt in t hoofd van degene die hersendood is. Ik denk dat niemand zou zou willen leven.

  0 likes
 31. Ik heb geen donorcodicil.
  Mijn motivatie is dat ik niet goed geholpen wordt, als ik meer dood dan levend een ziekenhuis ingedragen wordt.
  “Dat is een leuk slopertje”, zeggen ze dan en vervolgens wordt ik apart gelegd om opgedeeld te worden.

  0 likes
 32. Ethiek bestaan niet meer bij de politieke maffia, ook weinig meer bij justitie..

  0 likes
 33. Ik wil niet dat er aan me lijf gerotzooid wordt of organen uitgehaald. Ook niet als mijn lichaam dood is. Dus ik heb me als “Nee” geregistreerd, een hele lange tijd geleden en heb er verder niet meer naar omgekeken. Als je gaat, dan ga je. Game over.

  0 likes
 34. op wantoknow.nl staan genoeg verhalen hierover. vaak ook van mensen en getuigen. zeer bijzonder om eens door te lezen en jezelf de vraag te stellen wat het begrip “dood” nu werkelijk inhoud. naar mijn idee zal iets wat daadwerkelijk dood is nimmer meer tot leven kunnen worden gewekt noch dat het voort kan leven in een ander levend lichaam, daar waar het gaat om organen en andere lichaamsdelen

  0 likes
 35. [quote name=”Knn”]
  Wow nou dat is niet erg christelijk heh? Ik zou t wel grappig vinden als organen van mij (als homo zijnde) in bijv een homo hatende christelijk iemand worden gezet 😛 Maar het gaat erom dat we allemaal mensen zijn, geloofsovertuiging is totaal niet relevant bij orgaan donatie. Er word gekeken naar compatibiliteit van het weefsel om de kans op afstoting zo klein mogelijk te maken. En trouwens dit hele artikel slaat nergens op, we redden hiermee wel mensenlevens![/quote]

  Ik ken iemand die dankzij een niertransplantatie niet langer om de twee dagen aan de dialyse hoeft, een normaal leven kan leiden, sporten, werken, relaties kan aangaan… Een hoopje ellende werd daarbij getransformeerd tot iemand met perspectief.

  Ik heb me laten registreren tot donor.
  Voor een ieder is de keuze aan zichzelf om dat te doen, geen probleem. Ook de mensen hier, die het niet willen, zal ik met liefde mijn organen afstaan als het zo mocht uitkomen.

  0 likes
 36. De Orgaan handel is Groot zaken doen voor mensen, die deze tekentjes zien: $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$.

  0 likes
 37. Geen donor dan ook geen recht op organen, misschien is dat dan de weg… Simpel toch.

  0 likes
 38. [quote name=”Dreamfall”]Over een paar jaar kunnen ze je eigen organen klonen en uitprinten.

  Ik ben benieuwd hoe oud de mens dan kan worden als je alles kan vernieuwen.[/quote]

  Dit is een heel ander verhaal, ook al zullen hier ook wel haken en ogen aan zitten.

  Aan kunstmatige organen zit geen restenergie van andere mensen / persoonlijkheden vast, dus dat beïnvloedt jouw eigen persoonlijkheid niet.

  0 likes
 39. Leven doe je vanuit het Hart, niet vanuit de hersenen. Het Hart herbergt de Ziel en is uiteindelijk de opdrachtgever (om het zo maar even te noemen). Met behulp van de hersenen voer je uit. Wanneer iemand hersendood is wil dit niet zeggen dat de Ziel het lichaam voorgoed heeft verlaten. Je bent dus eigenlijk nog niet dood. Volgens Sogyal Rinpoche, die het Tibetaanse boek van Leven en Sterven voor de westerling begrijpelijker heeft beschreven, gaat men “over” wanneer de mannelijke en vrouwelijke energie (Hemel en Aarde) elkaar in het Hart ontmoeten en zich verenigen. Pas dan wordt het lichaam los gelaten en zet de Ziel de volgende stap op weg naar Eenwording met Al dat Is. Mijns inziens betekent dit dat het wegnemen van organen, voordat dit proces heeft plaatsgevonden, niet gepast en zeer voorbarig. Gun iemand een vredig stervensproces en vertel degene die in dit proces zit, dat de Ziel op weg is naar de volgende fase van ontwikkeling. Stel hen gerust en heb hen lief. De Ziel weet en heeft geen angst.

  0 likes
 40. [quote name=”Knn”]Okay stel je bent hersendood…niemand weet of je ooit nog zal bijkomen en of jij zelf wel zo zou willen leven… als een kasplantje. Zou je dat willen? Mensen zitten hier wel allemaal te zaniken over wat ethisch of moreel is, maar puntje bij paaltje weet niemand wat er zich afspeelt in t hoofd van degene die hersendood is. Ik denk dat niemand zou zou willen leven.[/quote]
  Dan kom je op een andere ethische vraag: wil ik op onnatuurlijke wijze levend gehouden worden met pompen en slangetjes? Daar kun je afstand van doen. Vooraf bezwaar maken. Ook al is zoiets niet geregeld. Heel typisch allopathie.
  Maar dan ben je nog niet automatisch een orgaanetalage. Dat is een andere vraag.

  0 likes
 41. [quote name=”days of our lives”][quote name=”Knn”]
  Wow nou dat is niet erg christelijk heh? Ik zou t wel grappig vinden als organen van mij (als homo zijnde) in bijv een homo hatende christelijk iemand worden gezet 😛 Maar het gaat erom dat we allemaal mensen zijn, geloofsovertuiging is totaal niet relevant bij orgaan donatie. Er word gekeken naar compatibiliteit van het weefsel om de kans op afstoting zo klein mogelijk te maken. En trouwens dit hele artikel slaat nergens op, we redden hiermee wel mensenlevens![/quote]

  Ik ken iemand die dankzij een niertransplantatie niet langer om de twee dagen aan de dialyse hoeft, een normaal leven kan leiden, sporten, werken, relaties kan aangaan… Een hoopje ellende werd daarbij getransformeerd tot iemand met perspectief.

  Ik heb me laten registreren tot donor.
  Voor een ieder is de keuze aan zichzelf om dat te doen, geen probleem. Ook de mensen hier, die het niet willen, zal ik met liefde mijn organen afstaan als het zo mocht uitkomen.[/quote]
  Het is natuurlijk een mes dat aan twee kanten snijdt. Voor ik weigerde donor te worden heb ik eerst de vraag moeten beantwoorden of ik geen donor-ontvanger zou willen zijn. Dan was mijn weigering hypocriet. Maar dank voor je aardige opmerking.

  0 likes
 42. Het verbaasd me dat veel mensen hier op niburu geen orgaan donor zouden willen zijn en ook dat niburu dit plaatst. Wel praten over dat je één en al liefde bent, maar wel je organen om eigen belang houden terwijl je er iemands leven mee kan redden.

  Overigens ben ik het er mee eens dat iedereen orgaan donor zou moeten zijn tenzij hij of zij daar aanspraak op maakt. Er zijn veel mensen die namelijk wel donor zouden willen zijn, maar er te laks voor zijn om het daadwerkelijk te worden.

  Het verhaal over dat mensen hersendood zijn kan ik begrijpen. Maar wanneer iemand hersendood is in Nederland dan mag de familie zo ver ik weet nog altijd kiezen om er een eind te maken of niet.

  0 likes
 43. Er wordt veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en er is door medici e.e.a. gepubliceerd , zoals in het BDE blad Merkawah af en toe wordt belicht.
  Het schijnt inderdaad gevolgen te hebben voor de persoon die op dat moment hersendood is.Sommige mensen komen wel weer bij uit deze teostand.
  Het is wel een gegeven dat het een ontzettend moeilijke situatie is voor beide kanten. De gevende alswel de ontvangende kant.
  Maar het loont denk ik om er beter onderzoek naar te verrichten en niet wetenschappers buiten te sluiten die tevens betrokken zijn bij Bijna dood ervaringen.
  Het is niet zo zwart – wit als men doet denken .
  Op de website van Merkawah kan men de term Hersendood intoetsen(in de zoekfunctie bij het vergrootglas) en lezen wat men er over te zeggen heeft.
  Dit is natuurlijk maar een klein stukje dat zij hebben gepubliceerd over dit belangrijke item.
  In laboratoria schijnen al stukjes van mensen te worden gekweekt(organen e.d. om zodoende terug te plaatsen in een lichaam,bijvoorbeeld met levercellen)

  0 likes
 44. Welk recht heeft iemand om een lichaamsdeel aan een ander te schenken? Het lichaam is ons door de natuur geschonken en is niet ons bezit en derhalve zouden we eerst toestemming aan de natuur moeten vragen om het weg te geven. Maar wie doet dat wel?
  Bovendien, de reden dat iemand een falend orgaan heeft komt door zijn karma. Moet de donor opdraaien voor de karma van een ander en zo ook zijn eigen karma negatief beinvloeden? Lijkt mij van niet!

  0 likes
 45. Ik krijg 1 Dejavu van deze artikel. Had ik dit niet eerder gelezen?

  0 likes
 46. [quote name=”Jokus”]…
  Bovendien, de reden dat iemand een falend orgaan heeft komt door zijn karma. …[/quote]

  Waar baseer jij deze onzin op?

  0 likes
 47. [quote name=”Kok11″]wat betreft de andere kant van orgaan donatie zie en lees a.u.b. http://www.hersendood.org

  naar mijn idee/mening men is niet dood als de hersens weinig activiteit vertonen volgens de begrippen van de artsen.[/quote]

  Bedankt voor de link!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

cda

Huisarts: Nieuwe lijsttrekker CDA is een paling in een emmer snot

Hugo de Jonge is de nieuwe leider ...

twitter

Twitter-hack: ‘Dit is pas het begin’. Hackers wilden pedofilie bij elite aankaarten

Vannacht is het Twitter-account van PVV-leider Geert ...