Gezondheid

Populairste onkruidverdelger gelinkt aan onvruchtbaarheid en Parkinson

Help door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het gebruik van ’s werelds populairste onkruidverdelger, Roundup, kan worden gelinkt aan een reeks gezondheidsproblemen en ziektes zoals Parkinson, onvruchtbaarheid en kankers. Dat meldt Reuters op basis van een nieuwe studie.

Het rapport in het tijdschrift Entropy stelt dat resten van glyfosaat, het belangrijkste bestanddeel van Roundup, in voedsel zijn aangetroffen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Roundup is wereldwijd al ruim 30 jaar de meestgebruikte onkruidverdelger. Het goedje wordt over miljoenen hectare akkerland gesproeid.

Verraderlijk

Glyfosaat versterkt de schadelijke effecten van andere chemische stoffen en giffen in het milieu, verstoort lichaamsfuncties en veroorzaakt ziektes, aldus Stephanie Seneff van het Massachusetts Institute of Technology en Anthony Samsel, oud-adviseur voor Arthur D. Little, Inc.

“De negatieve invloed op het menselijk lichaam is verraderlijk en openbaart zich pas na verloop van tijd door ontstekingen die de celsystemen in het hele lichaam beschadigen,” stellen de wetenschappers. “We hebben iets heel belangrijks ontdekt dat serieus genomen dient te worden en verder onderzocht moet worden.”

Milieuactivisten, consumentenorganisaties en wetenschappers uit diverse landen hebben al eerder gewaarschuwd dat het gebruik van glyfosaat problemen voor planten, mensen en dieren met zich meebrengt.

Monsanto

Roundup wordt gemaakt door Monsanto, het bedrijf dat diverse genetisch aangepaste gewassen op de markt heeft gebracht die resistent zijn tegen de onkruidverdelger.

Deze transgene gewassen, waaronder maïs, sojabonen, koolzaad en suikerbiet, worden alleen al in de Verenigde Staten op vele miljoenen hectares verbouwd. Boeren geven de voorkeur aan dergelijke gewassen omdat ze op die manier Roundup kunnen sproeien zonder hun oogst te beschadigen.

Roundup wordt ook veel gebruikt voor gazonnen, tuinen en golfbanen. Monsanto en verschillende experts hebben jarenlang gezegd dat glyfosaat veilig is en minder schadelijk is voor het milieu dan andere onkruidverdelgers.

Van de ruim 20 onkruidverdelgers op de markt is glyfosaat veruit de meest populaire. In 2007 werd in de VS ruim 95 miljoen kilo glyfosaat gebruikt door Amerikaanse boeren. Dat is volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) een verdubbeling ten opzichte van zes jaar eerder.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Ik weet nog maar één ding wat Monsanto verdient.DE GALG!!!

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

En wat mij betreft wegrotten in een cel is ook prima, tenslotte is Monsanto schuldig aan het wetje, dood door schuld.Het liefst in de cel zonder kleertjes aan, zodat zelfdoding niet meer kan.Wat zullen die arrestantenwachten genieten.Me too!!!

Evolva
Evolva
11 jaren geleden

Dju heb net m’n tuin besproeid met… Roundup 🙁

Luna
Luna
11 jaren geleden
Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x