Financieel

Grootste Amerikaanse bank aangeklaagd om grootschalige fraude

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zakenbank JPMorgan Chase is aangeklaagd vanwege grootschalige fraude bij het doorverkopen van hypotheekleningen in de periode voordat de kredietcrisis uitbrak.

Dat heeft openbaar aanklager van New York Eric Schneiderman bekendgemaakt. De zaak vloeit voort uit een onderzoek dat afgelopen jaar werd aangekondigd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Eén van de oorzaken van de crisis was de manier waarop banken hypotheekleningen opdeelden en in pakketten stopten die vervolgens aan investeerders werden doorverkocht. In diverse andere rechtszaken werd gesteld dat banken bewust informatie hebben achtergehouden over de kwaliteit van de leningen.

Grote rol

Door de fraude met de hypotheekleningen zijn honderdduizenden huizeneigenaren gedupeerd. Ze raakten in totaal 22,5 miljard dollar kwijt. Schneiderman legde uit dat Bear Stearns, in 2008 opgeslokt door JPMorgan, investeerders die hypotheekleningen kochten bewust misleidde.

JPMorgan bestrijdt de aantijgingen en stelt dat de fraude plaatsvond voordat de zakenbank Bear Stearns overnam. Het is niet de eerste rechtszaak tegen Bear Stearns, een bank die een grote rol speelde in de financiële crisis. In juni 2008 werden twee hedgefonds-managers van het bedrijf beschuldigd door federale aanklagers wegens liegen tegen investeerders over de gezondheid van hun producten. Het tweetal werd uiteindelijk vrijgesproken.

Handelen met voorkennis

Eerder dit jaar leed JPMorgan door risicovolle investeringen een miljardenverlies. Topman Jamie Dimon trok toen het boetekleed aan en sprak over zware fouten en domme keuzes. Daarvoor werd de bank al beschuldigd van speculatie en marktmanipulatie.

Ondertussen hebben de Britse autoriteiten vier mensen aangeklaagd, waaronder een oud-topman van Deutsche Bank, wegens handelen met voorkennis. Het gaat om de 40-jarige Martyn Dodgson. Hij ging naar Deutsch Bank nadat hij het zinkende schip Lehman Brothers had verlaten. Dodgson en zijn drie handlangers zouden enkele miljoenen hebben verdiend aan de fraude.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dymph
dymph
11 jaren geleden

Een paar miljoen dollars aan boetes en whalla komen ze er weer goed van af he ! Zo gaat het en wij zijn blij en zij zijn blij. TOCH ?

HUP niks aan de hand dus en doorlopen !

biff
biff
11 jaren geleden

En nú eens een keer niet de bank aanklagen maar de personen die de fraude uitvoerden!!

Ik ben het schijtzat!!!!

ps. sorry voor mijn taalgebruik

Arie
Arie
11 jaren geleden

Nadat de vastgoedbubbel in Noord-Amerika is gebarsten komt nu China en Spanje eraan.
Geen rechter die daar iets aan kan veranderen, deregulering en veranderde boekhoudregels zijn er mede schuldig aan wat betreft de USA.
Zoals in elke crisis is het de consument die het niet bestaande geld moet ophoesten in de vorm van bezuinigingen en inflatie.

max1
max1
11 jaren geleden

Crimineel gedrag op deze schaal moet zeer flink bestraft worden, dus opsluiten die boeven en lang ook.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x