Binnenland

Deltares waarschuwt dat zeespiegel voor onze kust sneller stijgt, klopt dat?

Help mee door dit artikel met anderen op je social media te delen!

Uit een rapport van Deltares uit maart 2019 blijkt dat het effect van CO2 op de zeespiegel in Nederland niet te zien is. Ook staat in het rapport dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust minder is gestegen dan de klimaatscenario’s hadden aangegeven. De stijging is de afgelopen decennia niet sneller gegaan.

In een nieuwe rapportage van Deltares staat nu dat de zeespiegel ook voor de Nederlandse kust steeds sneller stijgt. De laatste drie decennia steeg het waterpeil gemiddeld met 2,9 millimeter per jaar, becijfert het instituut.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wat is er de afgelopen jaren veranderd waardoor Deltares tot andere conclusies komt?

Nieuwe directeur

Annelies Strikkers, beleidsmedewerker van FVD in Overijssel, wijst erop dat het instituut sinds 2016 jaarlijks tussen de 25 en 50 miljoen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontvangt voor ‘specifieke diensten’. Hier valt onderzoek naar de zeespiegel in Nederland onder.

In 2020 kreeg Deltares een nieuwe directeur en sindsdien is het rapport uit 2019 moeilijk terug te vinden.

Sinds 2020 is Annemieke Nijhof directeur van het instituut. Ze was voorheen directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze was daarnaast adviseur van Balkenende en is een fervent voorstander van de energietransitie en de klimaatwet. VVD-prominent Johan Remkes is bovendien voorzitter van de Raad van Toezicht van Deltares.

Is nog maar de vraag

Stichting Deltares noemt zich het onafhankelijke kennisinstituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water. In hoeverre ze nog onafhankelijk zijn, is nog maar de vraag. Hoe serieus je hun laatste onderzoek over de zeespiegelstijging moet nemen ook, aldus Strikkers.

“Overal waar de Annemiekes verschijnen, stijgt plots de zeespiegel,” voegt jurist Sietske Bergsma toe.

Het Zeeuwse Statenlid Martin Bos (FVD) zegt: “Nederland is het enige land met een stikstofprobleem. Opwarming van de aarde gaat hier sneller dan waar dan ook. En nu rijst de zeespiegel bij ons ook nog eens sneller dan elders. Alleen een verlaging van de maximum snelheid naar 80 kilometer per uur kan het tij keren.”

U vraagt, wij draaien.

4.9 108 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

152 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ron
Ron
10 maanden geleden

Een andere verklaring is het droogmalen doet de landmassa enkele cm per jaar dalen. Vandaar de vele scheuren in gebouwen. Natuurlijk mag de wetenschap dit niet toegeven maar de verzilting van de zoetwatertafel is al decennia lang een feit.

Marc
Marc
10 maanden geleden

Die 16 wagonladingen per week met 900 ton afval uit Rome, welke we op ons postzegellandje gaan verbranden zorgt vast en zeker voor minder co2, wat een idioterie toch allemaal

Anne
Anne
10 maanden geleden

Het enige wat stijgt is haar inkomen.
WEF rat.

Fernando
Fernando
10 maanden geleden

En ze blijven maar doorliegen, hoeveel zouden ze krijgen van het WEF en Kill Gates?

Back to top button
152
0
We lezen graag je reactie!x