Homepagina » Financieel » “De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat”
"De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat"

“De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat”

De euro moest deelnemende landen dichter bij elkaar brengen. Daar is volgens econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz bar weinig van terechtgekomen.

In zijn nieuwe boek ‘De euro’ schetst hij een pessimistisch beeld van de Europese gemeenschappelijke munt.

De oprichting van de euro noemt hij tegenover de New York Times een ‘tragische mislukking’ en ‘één van de belangrijkste redenen voor de uiterst slechte economische prestaties van de landen in de eurozone sinds het uitbreken van de crisis’.

Meer verdeeldheid

Stiglitz concludeert dat de verschillen tussen de eurozone-landen niet kleiner, maar juist groter werden door de overkoepelende munt.

“Als de euro iets teweeg heeft gebracht, is het juist meer verdeeldheid onder de landen die eraan meedoen,” zei hij.

De econoom houdt rekening met de ontmanteling van de euro. Hij voorspelt dat als er niets verandert, er binnen een paar jaar genoeg steun is in een aantal lidstaten om uit de euro te stappen.

Kaartenhuis

“Dan zal het ontrafelen van de eurozone echt beginnen,” aldus Stiglitz.

Ook Otmar Issing, oud-hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, maakt zich zorgen over de euro.

De ‘architect’ van de munteenheid waarschuwt voor het instorten van de euro. “Er komt een dag dat het kaartenhuis zal instorten,” zei hij in een interview met het Britse magazine Central Banking.

Wakker worden

“We modderen maar wat aan en belanden zo van de ene crisis in de andere,” zei Issing.

Volgens de Duitse econoom is de euro verraden door politici. “Het experiment heeft vanaf het begin geen enkele kans van slagen gehad.”

“Het grootste probleem van Europa is de euro,” benadrukte Stiglitz. “Europeanen moeten wakker worden uit de fantasie dat het op deze manier verder kan gaan.”

Het boek ‘De euro: hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt’ is hier verkrijgbaar.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Inderdaad er word maar wat aangeklooid door de politici. Politici van diverse landen en zeker die van ons zijn streberig en populistische en proberen kosten wat het kost het dode paard EU en zijn Euro vooruit te trekken ten kosten van zijn eigen inwoners. Terwijl sommige landen hun eigen volk trouw blijven zoals bijvoorbeeld Frankrijk. En andere vooral voormalige Oostbloklanden alleen de krenten uit de pap halen en voor de rest de schurft hebben aan het hele EU gebeuren en hun betweters. En de zuidelijke landen en zeker Griekenland zijn een blok aan het been dat er door Amerika met zijn IMF aangehangen is met valse gegevens over de financiële situatie aldaar. En GB heeft vanaf het begin een beetje met een escape bootje met de EU meegedaan en wisten precies wanneer ze zich met hun sloepje van het zinkende schip EU af moesten duwen, ja precies! nu het aan het zinken is.En iedereen en zeker in het Europeesche parlement zou een taal moeten spreken en niet zijn eigen taal met een persoonlijke tolk. Het zijn toch gestudeerde mensen!?
  Een ding is zeker het grootste gedeelte van de Nederlanders is er ten koste van een kleine groep Nederlanders alleen maar op achteruit gegaan. Wat mijzelf betreft ik wil weer rente op mijn spaargeld of geen belasting betalen over mijn niet gekregen rente op mijn spaargeld.
  Ik wil gewoon met mijn 65 mijn pensioen en AOW waar ik 40 jaar voor gewerkt hebt. En ik wil als oudere gecompenseerd worden voor het feit dat ik niet meer aan het werk kom door het beleid van die mensen die beweren dat ze alles voor ons doen en in werkelijkheid puur bezuinigen in eigen land om zowel Europa als de opgejaagde en gelokte binnenstromende vluchtelingen te kunnen betalen. Ik wil mijn land terug met zijn onschuldige tradities en waardering voor elkaar waar we begrijpen hoe iemand denkt en handeld omdat men met elkaar begrijpelijk communiceert. Ik wil een trots land en inwoners en niet waar een groot deel van de criminele wereld naartoekomt om om zich heen te steken en schieten. Ik gebruik hier de woorden “ik wil” omdat ik zie dat je dan in alles je zin krijgt. Kijk maar naar de stroom gelukzoekers die Europa binnenstromen ( niet de vluchtelingen) die hoor je alleen maar zeggen wat ze willen, dus niet vragen maar eisen. En de meeste krijgen ook nog hun zin ook. Belachelijk. En als reden dat we nog steeds aan het bezuinigen zijn is duidelijk al zeggen onze politici dat anders de staatsschuld oploop. Dat is nog al wiedes als je met grote scheppen het staatsgeld uit de kluis schept en je blijft dieper scheppen dan de bodem. Dus de bewoner moet bezuinigen hierom en de politici spelen de grote populistisch sinterklazen maar dan het hele jaar door en weten niet van ophouden.

  50 likes
  • België heeft het bewijs geleverd dat een land beter af is zonder regering.
   België was 450 dagen zonder regering en in die tijd nam de schuld af en groeide de economie.
   Vanaf het moment België weer een regeringen had groeide de schuld en nam de economische groei af.

   14 likes
 2. Het is niet de euro munt die de EU in elkaar laat storten maar de bestuurders incompetentie van deze unie. Als alle gelederen zijn gesloten binnen een unie pas dan introduceer je een gemeenschappelijke munt, niet zoals bij de EU is gegaan, eerst een munt en dan hopen dat iedereen op er achter aan gaat huppelen.

  36 likes
  • De hele EU plus de Euro is een grote mislukking.

   Ik voel me geen Europeaan en zal dat ook nóóit worden. Ik ben en blijf een Nederlander met al zijn gewoontes net als zwarte Piet.

   De EU is een pure dictatuur waar nóóit iemand voor gekozen heeft. ( Nee heren politici, het heeft niets te maken dat u het niet goed uit heeft gelegd…… wij willen geen dictatuur !!! )

   Ohhhh door de EU hebben we al jaren geen oorlog onderling……. nee, door de EU staan we nu onnodig voor de deur van WW3 !!!!

   12 likes
 3. De EU en de €uro vinden hun oorsprong in leugens en bedrog. Als dat het fundament is en je bevindt je in het Aquarius-tijdperk dan is dat onherroepelijk gedoemd te mislukken. En dat begint zich steeds duidelijker af te tekenen, steeds meer mensen in steeds meer landen willen uit de EU omdat het een molensteen om hun nek is, dat ze merken via de EU berooft te worden van hun cultuur en eigenheid, hun vrijheid en autonomie. De Cabal is not amused dat het volk dit door krijgt en in verzet komt. Het stuurt hun plannen keer op keer in de war en ze beginnen te beseffen dat het spel eigenlijk uit is maar willen dat niet toegeven. Jammer voor hen, maar de geest is uit de fles !

  39 likes
 4. Nog even wachten we zitten nog niet diep genoeg in de vernieling nog even wachten tot ze iets te liegen hebben waarvan wij moeten geloven dat het waar is , ze laten de EURO nog niet klappen nee er moet eerst afgerekend worden zakken goed vullen en de euro bevolking op zadelen met een waardeloze munt Nog meer bijdrukken jongens daar in Brussel dan krijgen we zeker en vast een hyper inflatie want dat is wat ze willen ,dat lost de schulden lekker op want op een normale manier gaat dat niet meer ze zitten te diep in de S

  18 likes
 5. Als het hele zooitje instort dan mag ik hopen dat alle verantwoordelijke tot het bot uitgekleed worden en levenslang vast worden gezet .

  Dan hoop ik dat Centrale Banken verboden worden, dat rente verboden wordt en dat zakenbanken failliet moeten kunnen gaan. Dat we teruggaan naar nutsbanken zonder winstoogmerk.

  Een verbod op banken cartel.

  Globalisering moet ook verboden worden.

  14 likes
 6. Wil je de euro weg hebben ???????
  Wordt dan lid van .
  http://www.deblijeb.nl
  Dan verdwijnt hij sneller.

  7 likes
 7. De EU is een pure dictatuur…… een gevangenis die tot WW3 zal gaan leiden .

  De Euro was vanaf het begin al een nachtmerrie voor de zuidelijke landen.

  8 likes
 8. Euro kan bedoeld zijn als voorloper van de nog slechtere 1 wereldmunt van de NWO.
  De munt euro heeft nooit de bedoeling gehad om iets te betekenen voor de burger.
  Eerder een munt die oorlogen en verdeeldheid en armoede heeft veroorzaakt.
  De munt jaagt de eigenheid die cultuurdrager is van een land de vernietiging in.
  De munt moest Europees eenheidsworst volk creeeren die de NWO zou gaan ondersteunen.
  Regeringen kunnen niet meer regeren mogen niet meer regeren.
  Dit zal ook niet meer kunnen!
  Van onderaf komt het nieuwe opzetten. Dat moet steun krijgen.
  Je kunt alleen al zien aan de heerschappij van de energiemaatschappijen.
  De windenergie werd eerst te gronde gericht en toen overgenomen. Van onderop werd afgepakt door van bovenaf.
  Zonnen-nergie idem dito.
  En nu die warmtekrachtkoppelingen. mooi! dat wel. maar we mogen maar tot een beperkte diepte boren.
  Weten jullie nog van Jorritsma die hoogstpersoonlijk zeer diep had laten boren bij haar huisje voor gratis verwarming?
  Door alleen maar ondiep te mogen boren is het temp verschil weinig.
  Nu, dat er schaarste gecreeerd werd wisten we al. Maar nu met dat ondiepe boren ook nog eens beperking van mogelijkheid opgelegd. En dat alles omdat anderen rijk moeten worden. Anderen die er oorlogen en verdeeldheid mee maken.
  Gaat er werkelijk een mens over die bepaalt hoe diep je mag boren in onze aarde, de aarde van de mens.??!!
  En wie zit daar dan weer boven te beslissen??!!
  Wakker worden jongens/dames.
  Ik ben blij dat binnen 3 a 5 jaar de vrije energie al beschikbaar is voor elke vrije burger.

  7 likes
 9. Ik denk dat crypto currency de volgende stap is. Digitaal geld.

  3 likes
  • Wim als dat word doorgevoerd kunnen we beter de eindpil slikken, dat is dan nog het enige stukje vrijheid en zelfbeslissingrecht wat ons nog blijft.. Het is dan de keus net als in het verleden bij de noord Amerikaanse indianen, toen de kolonisten hen als slaaf probeerden te gebruiken stierven ze liever als dat ze slaaf werden. Beter strijdend ten onder dan als slaaf volgen en onderdanig zijn.

   5 likes
 10. Ik vind het ronduit ziekelijk dat voor een psychologisch argument onze welvaart om zeep is geholpen. Wat mij betreft had heel Oost Europa in vlammen op kunnen gaan nadat ze hun land weggaven aan de moslims. Kijk wat merkel doet. Alles weggeven aan de moslims. Niets gezamenlijken missie. Wijven die koppig doen. Idioot doen. Alles kwijt. Ik ben bijna 30. Ik haat de EU. Ik haat Brussel. Ik haat de flexcultuur. De immigratie. Het onzekere voor altijd. Verenigd in diversiteit? Je bedoeld kapot gemaakt en voor altijd mentaal slaaf van de testende elite? Met hun incomplete analyses en bewust corrupte systemen. Ik wil deze maatschappij kunnen ontstijgen als mijn resultaat daatoe leidt. Ik heb daarvoor gevochten maar het doet er niet toe verdomme! Ik verafschuw het competentie gerichte maakbare denken, de afspiegeling die niet bestaat! Het is een farce. Een leugen! Gedoemd om te falen. Ik wens een burgeroorlog voor de Duitsers. De Belgen. De Fransen. Jullie hebben gefaald Europa! Brand maar, branden zullen jullie tot in de eeuwigheid! De dood is niet erg genoeg voor jullie!

  4 likes
 11. € ingevoerd om geo-politieke redenen. Niet om econonische (welvaart voor de burgers).
  Wellink – toen baas DNB: “€ = breekijzer, om de EU-landen aaneen te smeden”
  maw. een dwangbuis.
  De zoveelste stap in de richting van 1-Wereldregering.
  interessante – doodgezwegen – opinies over wat er (wérkelijk) gaande is:

  De EU, i/o van de ECFR, de door Soros geleide EU-tak van de CFR valt de burgers nu van álle kanten – tegelijk – aan; zelfs de Kreuning is ‘den vaderland niet meer getrou-au-we’
  https://www.davidicke.com/article/395693/eu-censors-anti-brussels-protests-crime-fears-eurocrat-crackdown-dissent
  http://www.nowtheendbegins.com/new-world-order-power-broker-george-soros-predicts-the-collapse-of-the-eu/

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/9559937/Vclav-Klaus-warns-that-the-destruction-of-Europes-democracy-may-be-in-its-final-phase.html

  De touwtjestrekker hebben niet alleen de Bilderberg partijen in alle EU-lidstaten aan een touwtje,
  maar tevens hebben ze door heel Europa ook ‘achtervang ‘ georganiseerd, protestpartijen opgezet – zoals de moslimhaatzaaiers, en de zgn. alt-rechts. ‘gecontrolleeerde oppositie’,

  de protest stemmers lopen argeloos massaal deze val in:
  http://www.thelibertybeacon.com/growing-far-right-nationalistic-movements-dangerously-anti-muslim-pro-israel/

  In his opinion piece published six months before the New Bretton Woods conference, Soros wrote: «Reorganising the world order will need to extend beyond the financial system.» The billionaire is expressing the world view of his bosses for whom money, finance, exchange rates, gold fixing, securities, loans, derivatives, exchanges and other attributes of the modern financial system are just the means, not the goal. The goal is world power.
  http://www.strategic-culture.org/news/2014/06/22/bretton-woods-ii-and-george-soros.html

  Nog geen begin van daden van Regering noch Kamer dat de gekozen volksvertegenwoordig iets wil doen om de vijand te weren/ het land uit te werken, of de belangen van de kiezers wil behartigen.

  De vijanden zijn bekend, talrijk, en reeds op veel posten IN onze regering, ngo’s, universiteiten, denktanks, e.d. geinfiltreerd. Kamervragen! – hoe de Regering de defensie tegen deze vijand organiseert.

  “In his opinion piece published six months before the New Bretton Woods conference, Soros wrote: «Reorganising the world order will need to extend beyond the financial system.»
  The billionaire is expressing the world view of his bosses for whom money, finance, exchange rates, gold fixing, securities, loans, derivatives, exchanges and other attributes of the modern financial system are just the means, not the goal. The goal is world power.
  http://www.strategic-culture.org/news/2014/06/22/bretton-woods-ii-and-george-soros.html

  Sovereignty is one of these cherished rights that nations will give up only with “the right major crisis.” Gordon Brown put it like this:
  “Sometimes it takes a crisis for people to agree that what is obvious and should have been done years ago, can no longer be postponed. . . . We must create a new international financial architecture for the global age.”

  In April 2009, Gordon Brown and Alistair Darling hosted the G20 summit in London, which focused on the financial crisis.
  A global currency issue was approved, and an international Financial Stability Board was agreed to as global regulator, to be based in the controversial Bank for International Settlements in Basel, Switzerland.
  The international bankers who caused the financial crisis are indeed capitalizing on it, consolidating their power in “a new global financial order” that gives them top-down global control.
  http://www.opednews.com/articles/Economic-9-11-Did-Lehman-by-Ellen-Brown-090907-844.html

  Onze (Bilderberg) Partijen wijzen ministers aan die talent hebben te liegen zoals ze ademhalen. En ons zodanig met details bezig houden dat ‘Het Grote Plan’ geruisloos kan worden doorgeduwd.
  Nogmaals: wetgeving wordt nu snel uitgerold om protest te brandmerken staatsvijandig, terrorisme.
  De staat is niet langer vertegenwoordiger van de kiezer, maar de onderdrukker van het volk.
  Deze land- en volksverraders krijgen loopbaan garantie. Stalinistische UNSSR. Terreur vanuit de Top.
  De natie is opgelost. De staat in er niet meer voor land en volk, maar geprogrammeerde bureaucraten om het systeem geruisloos te laten draaien. We staan nú aan de rand van die afgrond. ‘Vooruit!’?(D’66), of toch niet? Hoog tijd een keuze te maken – slaapwandelend erin, of niet ?

  1 likes
 12. De grote leugen EU dat hebben we mede te danken aan een minister van Nederlandse komaf een zekere Wim Duizenberg , zijn vrouw is of was een rebel na zijn dood hebben ze haar eens opgepakt dat staat me nog bij omdat zij waarschijnlijk volgens de elite een gevaar bleek voor de EU , waar ze is gebleven weet ik niet ( misschien een van jullie ?) zij had waarschijnlijk door waar haar toenmalige man mee bezig was en na zijn dood kon ze daar wat aan doen ,voor korte tijd overigens , Jammer ze zit waarschijnlijk in een gesticht of ze verblijft ergens ver van Europa, ik hoop dit laatste

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...

5g

‘Stop nu de uitrol van 5G en doe eerst serieus onderzoek, voor het te laat is’

Stop nu de uitrol van 5G en ...