Homepagina » Financieel » “De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat”
"De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat"

“De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat”

De euro moest deelnemende landen dichter bij elkaar brengen. Daar is volgens econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz bar weinig van terechtgekomen.

In zijn nieuwe boek ‘De euro’ schetst hij een pessimistisch beeld van de Europese gemeenschappelijke munt.

De oprichting van de euro noemt hij tegenover de New York Times een ‘tragische mislukking’ en ‘één van de belangrijkste redenen voor de uiterst slechte economische prestaties van de landen in de eurozone sinds het uitbreken van de crisis’.

Meer verdeeldheid

Stiglitz concludeert dat de verschillen tussen de eurozone-landen niet kleiner, maar juist groter werden door de overkoepelende munt.

“Als de euro iets teweeg heeft gebracht, is het juist meer verdeeldheid onder de landen die eraan meedoen,” zei hij.

De econoom houdt rekening met de ontmanteling van de euro. Hij voorspelt dat als er niets verandert, er binnen een paar jaar genoeg steun is in een aantal lidstaten om uit de euro te stappen.

Kaartenhuis

“Dan zal het ontrafelen van de eurozone echt beginnen,” aldus Stiglitz.

Ook Otmar Issing, oud-hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, maakt zich zorgen over de euro.

De ‘architect’ van de munteenheid waarschuwt voor het instorten van de euro. “Er komt een dag dat het kaartenhuis zal instorten,” zei hij in een interview met het Britse magazine Central Banking.

Wakker worden

“We modderen maar wat aan en belanden zo van de ene crisis in de andere,” zei Issing.

Volgens de Duitse econoom is de euro verraden door politici. “Het experiment heeft vanaf het begin geen enkele kans van slagen gehad.”

“Het grootste probleem van Europa is de euro,” benadrukte Stiglitz. “Europeanen moeten wakker worden uit de fantasie dat het op deze manier verder kan gaan.”

Het boek ‘De euro: hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt’ is hier verkrijgbaar.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
4 jaren geleden

De EU en de €uro vinden hun oorsprong in leugens en bedrog. Als dat het fundament is en je bevindt je in het Aquarius-tijdperk dan is dat onherroepelijk gedoemd te mislukken. En dat begint zich steeds duidelijker af te tekenen, steeds meer mensen in steeds meer landen willen uit de EU omdat het een molensteen om hun nek is, dat ze merken via de EU berooft te worden van hun cultuur en eigenheid, hun vrijheid en autonomie. De Cabal is not amused dat het volk dit door krijgt en in verzet komt. Het stuurt hun plannen keer op keer in de war en ze beginnen te beseffen dat het spel eigenlijk uit is maar willen dat niet toegeven. Jammer voor hen, maar de geest is uit de fles !

bert s
bert s
4 jaren geleden

Het is niet de euro munt die de EU in elkaar laat storten maar de bestuurders incompetentie van deze unie. Als alle gelederen zijn gesloten binnen een unie pas dan introduceer je een gemeenschappelijke munt, niet zoals bij de EU is gegaan, eerst een munt en dan hopen dat iedereen op er achter aan gaat huppelen.

Rose
Rose
Reactie op  bert s
4 jaren geleden

De hele EU plus de Euro is een grote mislukking.

Ik voel me geen Europeaan en zal dat ook nóóit worden. Ik ben en blijf een Nederlander met al zijn gewoontes net als zwarte Piet.

De EU is een pure dictatuur waar nóóit iemand voor gekozen heeft. ( Nee heren politici, het heeft niets te maken dat u het niet goed uit heeft gelegd…… wij willen geen dictatuur !!! )

Ohhhh door de EU hebben we al jaren geen oorlog onderling……. nee, door de EU staan we nu onnodig voor de deur van WW3 !!!!

Benhur
Benhur
4 jaren geleden

Inderdaad er word maar wat aangeklooid door de politici. Politici van diverse landen en zeker die van ons zijn streberig en populistische en proberen kosten wat het kost het dode paard EU en zijn Euro vooruit te trekken ten kosten van zijn eigen inwoners. Terwijl sommige landen hun eigen volk trouw blijven zoals bijvoorbeeld Frankrijk. En andere vooral voormalige Oostbloklanden alleen de krenten uit de pap halen en voor de rest de schurft hebben aan het hele EU gebeuren en hun betweters. En de zuidelijke landen en zeker Griekenland zijn een blok aan het been dat er door Amerika met zijn IMF aangehangen is met valse gegevens over de financiële situatie aldaar. En GB heeft vanaf het begin een beetje met een escape bootje met de EU meegedaan en wisten precies wanneer ze zich met hun sloepje van het zinkende schip EU af moesten duwen, ja precies! nu het aan het zinken is.En iedereen en zeker in het Europeesche parlement zou een taal moeten spreken en niet zijn eigen taal met een persoonlijke tolk. Het zijn toch gestudeerde mensen!?
Een ding is zeker het grootste gedeelte van de Nederlanders is er ten koste van een kleine groep Nederlanders alleen maar op achteruit gegaan. Wat mijzelf betreft ik wil weer rente op mijn spaargeld of geen belasting betalen over mijn niet gekregen rente op mijn spaargeld.
Ik wil gewoon met mijn 65 mijn pensioen en AOW waar ik 40 jaar voor gewerkt hebt. En ik wil als oudere gecompenseerd worden voor het feit dat ik niet meer aan het werk kom door het beleid van die mensen die beweren dat ze alles voor ons doen en in werkelijkheid puur bezuinigen in eigen land om zowel Europa als de opgejaagde en gelokte binnenstromende vluchtelingen te kunnen betalen. Ik wil mijn land terug met zijn onschuldige tradities en waardering voor elkaar waar we begrijpen hoe iemand denkt en handeld omdat men met elkaar begrijpelijk communiceert. Ik wil een trots land en inwoners en niet waar een groot deel van de criminele wereld naartoekomt om om zich heen te steken en schieten. Ik gebruik hier de woorden “ik wil” omdat ik zie dat je dan in alles je zin krijgt. Kijk maar naar de stroom gelukzoekers die Europa binnenstromen ( niet de vluchtelingen) die hoor je alleen maar zeggen wat ze willen, dus niet vragen maar eisen. En de meeste krijgen ook nog hun zin ook. Belachelijk. En als reden dat we nog steeds aan het bezuinigen zijn is duidelijk al zeggen onze politici dat anders de staatsschuld oploop. Dat is nog al wiedes als je met grote scheppen het staatsgeld uit de kluis schept en je blijft dieper scheppen dan de bodem. Dus de bewoner moet bezuinigen hierom en de politici spelen de grote populistisch sinterklazen maar dan het hele jaar door en weten niet van ophouden.

Rose
Rose
Reactie op  Benhur
4 jaren geleden

België heeft het bewijs geleverd dat een land beter af is zonder regering.
België was 450 dagen zonder regering en in die tijd nam de schuld af en groeide de economie.
Vanaf het moment België weer een regeringen had groeide de schuld en nam de economische groei af.

Cornelianus
Cornelianus
4 jaren geleden

Nog even wachten we zitten nog niet diep genoeg in de vernieling nog even wachten tot ze iets te liegen hebben waarvan wij moeten geloven dat het waar is , ze laten de EURO nog niet klappen nee er moet eerst afgerekend worden zakken goed vullen en de euro bevolking op zadelen met een waardeloze munt Nog meer bijdrukken jongens daar in Brussel dan krijgen we zeker en vast een hyper inflatie want dat is wat ze willen ,dat lost de schulden lekker op want op een normale manier gaat dat niet meer ze zitten te diep in de S

Jelle
Jelle
4 jaren geleden

Wil je de euro weg hebben ???????
Wordt dan lid van .
http://www.deblijeb.nl
Dan verdwijnt hij sneller.

exegese
exegese
Reactie op  Jelle
4 jaren geleden

Zeer goed initiatief @Jelle. Wij gaan daar ook aan meewerken. En ik hoop dat er meer zullen zijn die zich hier even in willen verdiepen !

trackback
Eindtijdberichten en andere nieuws-items, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
Rose
Rose
4 jaren geleden

De EU is een pure dictatuur…… een gevangenis die tot WW3 zal gaan leiden .

De Euro was vanaf het begin al een nachtmerrie voor de zuidelijke landen.

Rose
Rose
4 jaren geleden

Als het hele zooitje instort dan mag ik hopen dat alle verantwoordelijke tot het bot uitgekleed worden en levenslang vast worden gezet .

Dan hoop ik dat Centrale Banken verboden worden, dat rente verboden wordt en dat zakenbanken failliet moeten kunnen gaan. Dat we teruggaan naar nutsbanken zonder winstoogmerk.

Een verbod op banken cartel.

Globalisering moet ook verboden worden.

frans
frans
4 jaren geleden

Euro kan bedoeld zijn als voorloper van de nog slechtere 1 wereldmunt van de NWO.
De munt euro heeft nooit de bedoeling gehad om iets te betekenen voor de burger.
Eerder een munt die oorlogen en verdeeldheid en armoede heeft veroorzaakt.
De munt jaagt de eigenheid die cultuurdrager is van een land de vernietiging in.
De munt moest Europees eenheidsworst volk creeeren die de NWO zou gaan ondersteunen.
Regeringen kunnen niet meer regeren mogen niet meer regeren.
Dit zal ook niet meer kunnen!
Van onderaf komt het nieuwe opzetten. Dat moet steun krijgen.
Je kunt alleen al zien aan de heerschappij van de energiemaatschappijen.
De windenergie werd eerst te gronde gericht en toen overgenomen. Van onderop werd afgepakt door van bovenaf.
Zonnen-nergie idem dito.
En nu die warmtekrachtkoppelingen. mooi! dat wel. maar we mogen maar tot een beperkte diepte boren.
Weten jullie nog van Jorritsma die hoogstpersoonlijk zeer diep had laten boren bij haar huisje voor gratis verwarming?
Door alleen maar ondiep te mogen boren is het temp verschil weinig.
Nu, dat er schaarste gecreeerd werd wisten we al. Maar nu met dat ondiepe boren ook nog eens beperking van mogelijkheid opgelegd. En dat alles omdat anderen rijk moeten worden. Anderen die er oorlogen en verdeeldheid mee maken.
Gaat er werkelijk een mens over die bepaalt hoe diep je mag boren in onze aarde, de aarde van de mens.??!!
En wie zit daar dan weer boven te beslissen??!!
Wakker worden jongens/dames.
Ik ben blij dat binnen 3 a 5 jaar de vrije energie al beschikbaar is voor elke vrije burger.

Wim
Wim
4 jaren geleden

Ik denk dat crypto currency de volgende stap is. Digitaal geld.

Benhur
Benhur
Reactie op  Wim
4 jaren geleden

Wim als dat word doorgevoerd kunnen we beter de eindpil slikken, dat is dan nog het enige stukje vrijheid en zelfbeslissingrecht wat ons nog blijft.. Het is dan de keus net als in het verleden bij de noord Amerikaanse indianen, toen de kolonisten hen als slaaf probeerden te gebruiken stierven ze liever als dat ze slaaf werden. Beter strijdend ten onder dan als slaaf volgen en onderdanig zijn.

x

Check Also

reset

Grote Reset? Niet zo snel, zegt Poetin in belangrijkste politieke speech van de afgelopen 6 jaar

Twee weken geleden vond een virtuele bijeenkomst ...

middelkoop

Willem Middelkoop over Grote Reset: ‘Er komen hele grote veranderingen’

Oud-beurscommentator Willem Middelkoop waarschuwt al jaren voor ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

17
0
We lezen graag je reactie!x