Financieel

“De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat”

Help ons door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De euro moest deelnemende landen dichter bij elkaar brengen. Daar is volgens econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz bar weinig van terechtgekomen.

In zijn nieuwe boek ‘De euro’ schetst hij een pessimistisch beeld van de Europese gemeenschappelijke munt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De oprichting van de euro noemt hij tegenover de New York Times een ‘tragische mislukking’ en ‘één van de belangrijkste redenen voor de uiterst slechte economische prestaties van de landen in de eurozone sinds het uitbreken van de crisis’.

Meer verdeeldheid

Stiglitz concludeert dat de verschillen tussen de eurozone-landen niet kleiner, maar juist groter werden door de overkoepelende munt.

“Als de euro iets teweeg heeft gebracht, is het juist meer verdeeldheid onder de landen die eraan meedoen,” zei hij.

De econoom houdt rekening met de ontmanteling van de euro. Hij voorspelt dat als er niets verandert, er binnen een paar jaar genoeg steun is in een aantal lidstaten om uit de euro te stappen.

Kaartenhuis

“Dan zal het ontrafelen van de eurozone echt beginnen,” aldus Stiglitz.

Ook Otmar Issing, oud-hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, maakt zich zorgen over de euro.

De ‘architect’ van de munteenheid waarschuwt voor het instorten van de euro. “Er komt een dag dat het kaartenhuis zal instorten,” zei hij in een interview met het Britse magazine Central Banking.

Wakker worden

“We modderen maar wat aan en belanden zo van de ene crisis in de andere,” zei Issing.

Volgens de Duitse econoom is de euro verraden door politici. “Het experiment heeft vanaf het begin geen enkele kans van slagen gehad.”

“Het grootste probleem van Europa is de euro,” benadrukte Stiglitz. “Europeanen moeten wakker worden uit de fantasie dat het op deze manier verder kan gaan.”

Het boek ‘De euro: hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt’ is hier verkrijgbaar.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
7 jaren geleden

De EU en de €uro vinden hun oorsprong in leugens en bedrog. Als dat het fundament is en je bevindt je in het Aquarius-tijdperk dan is dat onherroepelijk gedoemd te mislukken. En dat begint zich steeds duidelijker af te tekenen, steeds meer mensen in steeds meer landen willen uit de EU omdat het een molensteen om hun nek is, dat ze merken via de EU berooft te worden van hun cultuur en eigenheid, hun vrijheid en autonomie. De Cabal is not amused dat het volk dit door krijgt en in verzet komt. Het stuurt hun plannen keer op keer in de war en ze beginnen te beseffen dat het spel eigenlijk uit is maar willen dat niet toegeven. Jammer voor hen, maar de geest is uit de fles !

bert s
bert s
7 jaren geleden

Het is niet de euro munt die de EU in elkaar laat storten maar de bestuurders incompetentie van deze unie. Als alle gelederen zijn gesloten binnen een unie pas dan introduceer je een gemeenschappelijke munt, niet zoals bij de EU is gegaan, eerst een munt en dan hopen dat iedereen op er achter aan gaat huppelen.

Benhur
Benhur
7 jaren geleden

Inderdaad er word maar wat aangeklooid door de politici. Politici van diverse landen en zeker die van ons zijn streberig en populistische en proberen kosten wat het kost het dode paard EU en zijn Euro vooruit te trekken ten kosten van zijn eigen inwoners. Terwijl sommige landen hun eigen volk trouw blijven zoals bijvoorbeeld Frankrijk. En andere vooral voormalige Oostbloklanden alleen de krenten uit de pap halen en voor de rest de schurft hebben aan het hele EU gebeuren en hun betweters. En de zuidelijke landen en zeker Griekenland zijn een blok aan het been dat er door Amerika met zijn IMF aangehangen is met valse gegevens over de financiële situatie aldaar. En GB heeft vanaf het begin een beetje met een escape bootje met de EU meegedaan en wisten precies wanneer ze zich met hun sloepje van het zinkende schip EU af moesten duwen, ja precies! nu het aan het zinken is.En iedereen en zeker in het Europeesche parlement zou een taal moeten spreken en niet zijn eigen taal met een persoonlijke tolk. Het zijn toch gestudeerde mensen!?
Een ding is zeker het grootste gedeelte van de Nederlanders is er ten koste van een kleine groep Nederlanders alleen maar op achteruit gegaan. Wat mijzelf betreft ik wil weer rente op mijn spaargeld of geen belasting betalen over mijn niet gekregen rente op mijn spaargeld.
Ik wil gewoon met mijn 65 mijn pensioen en AOW waar ik 40 jaar voor gewerkt hebt. En ik wil als oudere gecompenseerd worden voor het feit dat ik niet meer aan het werk kom door het beleid van die mensen die beweren dat ze alles voor ons doen en in werkelijkheid puur bezuinigen in eigen land om zowel Europa als de opgejaagde en gelokte binnenstromende vluchtelingen te kunnen betalen. Ik wil mijn land terug met zijn onschuldige tradities en waardering voor elkaar waar we begrijpen hoe iemand denkt en handeld omdat men met elkaar begrijpelijk communiceert. Ik wil een trots land en inwoners en niet waar een groot deel van de criminele wereld naartoekomt om om zich heen te steken en schieten. Ik gebruik hier de woorden “ik wil” omdat ik zie dat je dan in alles je zin krijgt. Kijk maar naar de stroom gelukzoekers die Europa binnenstromen ( niet de vluchtelingen) die hoor je alleen maar zeggen wat ze willen, dus niet vragen maar eisen. En de meeste krijgen ook nog hun zin ook. Belachelijk. En als reden dat we nog steeds aan het bezuinigen zijn is duidelijk al zeggen onze politici dat anders de staatsschuld oploop. Dat is nog al wiedes als je met grote scheppen het staatsgeld uit de kluis schept en je blijft dieper scheppen dan de bodem. Dus de bewoner moet bezuinigen hierom en de politici spelen de grote populistisch sinterklazen maar dan het hele jaar door en weten niet van ophouden.

Cornelianus
Cornelianus
7 jaren geleden

Nog even wachten we zitten nog niet diep genoeg in de vernieling nog even wachten tot ze iets te liegen hebben waarvan wij moeten geloven dat het waar is , ze laten de EURO nog niet klappen nee er moet eerst afgerekend worden zakken goed vullen en de euro bevolking op zadelen met een waardeloze munt Nog meer bijdrukken jongens daar in Brussel dan krijgen we zeker en vast een hyper inflatie want dat is wat ze willen ,dat lost de schulden lekker op want op een normale manier gaat dat niet meer ze zitten te diep in de S

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x