Mens en Dier

Deze bacteriën kunnen kernafval opruimen

Help anderen door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kernafval blijft meer dan 200.000 jaar levensgevaarlijke, radioactieve straling uitzenden. Jaarlijks komen er tonnen radioactief afval bij. In landen waar veel kerncentrales staan is de opslag van dat afval nu al een probleem.

Er waren al bacteriën bekend die giftig perchloraat kunnen omzetten in tafelzout. Er zijn ook micro-organismen die puur goud kunnen produceren. Britse microbiologen hebben nu bacteriën ontdekt die kernafval kunnen opruimen. De vondst is gepubliceerd in het Multidisciplinary Journal of Microbial Ecology.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester kwamen de zogeheten extremofielen onlangs tegen toen ze bodemmonsters van een industrieterrein in Engeland analyseerden. Hoewel de bodem niet radioactief was, bleek de grond wel vervuild te zijn met gevaarlijke stoffen die door een kalkoven in de buurt worden geproduceerd.

Radioactief materiaal wordt doorgaans samengeperst om het volume te verkleinen, vervolgens in cement gegoten en diep onder de grond bewaard. Als grondwater in aanraking komt met het kernafval, reageren de stoffen met het beton. Daardoor ontstaat onder meer isosacharinezuur. Als dit zuur reageert met radioactieve deeltjes, lossen de giftige stoffen op in water. Zodoende kan radioactief materiaal als het ware meeliften op het zuur om te ontsnappen uit nucleaire afvalcontainers.

Deze bacteriën kunnen kernafval opruimen
De bacteriën zijn gevonden in het Peak District in het noorden van Engeland

De nieuw ontdekte bacterie ziet isosacharinezuur als voedingsstof. De micro-organisme kan dus worden gebruikt om kernafval op een veilige manier op te ruimen. Het onderzoeksteam ontdekte ook dat sommige bacteriesoorten bij een gebrek aan zuurstof gewoon overschakelen op nitraat of ijzer om isosacharinezuur af te kunnen breken.

“We zijn erg geïnteresseerd in deze micro-organismen,” zei Jonathan Lloyd van de Universiteit van Manchester. “Het feit dat ze zich in enkele tientallen jaren hebben aangepast aan de omgeving, maakt het zeer aannemelijk dat soortgelijke bacteriën zich op dezelfde manier zullen gedragen en van isosacharinezuur rond kernafval leven. Kernafval blijft duizenden jaren begraven, dus de bacteriën hebben tijd genoeg om zich aan te passen.”

Evolutie op zijn best!

[VICE, NewScientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
9 jaren geleden

Ik lees iets heel anders in het artikel, dan de titel doet vermoeden.
De bacteriën lossen helemaal geen kernafval op.
Ze ruimen het zuur(isosacharinezuur) op, waarop het kernafval mee zou kunnen liften.
Oftewel hun “taxi” wordt uitgeschakeld.
Het kernafval gebeurt niets mee.
Stel dat het afval ontsnapt, wat natuurlijk voor de hand ligt, dan verspreidt het kernafval zich langzamer, omdat het “te voet” moet.
Eigenlijk een bericht, dat niets zegt, want als het al veelbelovend zou zijn, dan wordt later in het bericht melding gemaakt dat “het zeer aannemelijk is dat” het zuur zich nog een keer zal aanpassen en het afval zal aanpakken. Daar is voorlopig nog helemaal geen sprake van.
Eerst maar eens verder zoeken naar energiebronnen zonder afval. Bijvoorbeeld de werken van Tesla nog eens goed doorspitten en daar mee aan de slag en daarna een oplossing verzinnen voor het huidige kernafval. Maar dat gaat dus niet lukken met het hierboven beschreven zuur.

Appeltje
Appeltje
9 jaren geleden

De bacterieen ruimen dus GEEN kernafval op, maar een zuur dat ervoor zorgt dat het gaat lekken. Titel van het stukje slaat dus nergens op

Nobel
Nobel
9 jaren geleden

Over 100 jaar kijken mensen terug op onze tijd, zoals wij terug kijken op de pre-history. Ze kunnen dan niet geloven dat het product wat overblijft om atoomenergie op te wekken als probleem werd gezien. Dan is dit (afval) het kostbaarste wat mensen voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. Het wordt dan ook massaal weer opgegraven, en er vormt zich een hele industie omheen. Atoomenergie is één van de schoonste vormen, en het afvalprobleem, zoals we dit nu zien, is dan een zeer gewild (grond) stof waar mensen veel geld voor over hebben. Nu moeten we betalen om het op te slaan, dan moeten we betalen om het weer op te graven.

Wim
Wim
9 jaren geleden

De titel van dit artikel zou aangepast moeten worden in “Deze bacteriën zouden radioactief afval kunnen eten”, zoals de oorspronkelijke titel is.
Het zou mooi zijn als de natuur door evolueert en deze bacterie het kernafval aan zal pakken, maar dat wordt in dit artikel niet verteld.
Het artikel is niet 100% correct overgenomen, waardoor het artikel nu anders gelezen wordt, dan de bedoeling is.
Nu lees je vooral, dat de bacterie het isosaccharinezuur aanpakt, dat als “taxi” fungeert voor het afval en niet het afval zelf.
Natuurlijk mag je hopen, dat de bacterie nog een keer verder evolueert.
Maar de berichtgeving is nu te pretentieus en incorrect.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x