Homepagina » Mens en Dier » Deze bacteriën kunnen kernafval opruimen
Deze bacteriën kunnen kernafval opruimen

Deze bacteriën kunnen kernafval opruimen

Kernafval blijft meer dan 200.000 jaar levensgevaarlijke, radioactieve straling uitzenden. Jaarlijks komen er tonnen radioactief afval bij. In landen waar veel kerncentrales staan is de opslag van dat afval nu al een probleem.

Er waren al bacteriën bekend die giftig perchloraat kunnen omzetten in tafelzout. Er zijn ook micro-organismen die puur goud kunnen produceren. Britse microbiologen hebben nu bacteriën ontdekt die kernafval kunnen opruimen. De vondst is gepubliceerd in het Multidisciplinary Journal of Microbial Ecology.

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester kwamen de zogeheten extremofielen onlangs tegen toen ze bodemmonsters van een industrieterrein in Engeland analyseerden. Hoewel de bodem niet radioactief was, bleek de grond wel vervuild te zijn met gevaarlijke stoffen die door een kalkoven in de buurt worden geproduceerd.

Radioactief materiaal wordt doorgaans samengeperst om het volume te verkleinen, vervolgens in cement gegoten en diep onder de grond bewaard. Als grondwater in aanraking komt met het kernafval, reageren de stoffen met het beton. Daardoor ontstaat onder meer isosacharinezuur. Als dit zuur reageert met radioactieve deeltjes, lossen de giftige stoffen op in water. Zodoende kan radioactief materiaal als het ware meeliften op het zuur om te ontsnappen uit nucleaire afvalcontainers.

Deze bacteriën kunnen kernafval opruimen

De bacteriën zijn gevonden in het Peak District in het noorden van Engeland

De nieuw ontdekte bacterie ziet isosacharinezuur als voedingsstof. De micro-organisme kan dus worden gebruikt om kernafval op een veilige manier op te ruimen. Het onderzoeksteam ontdekte ook dat sommige bacteriesoorten bij een gebrek aan zuurstof gewoon overschakelen op nitraat of ijzer om isosacharinezuur af te kunnen breken.

“We zijn erg geïnteresseerd in deze micro-organismen,” zei Jonathan Lloyd van de Universiteit van Manchester. “Het feit dat ze zich in enkele tientallen jaren hebben aangepast aan de omgeving, maakt het zeer aannemelijk dat soortgelijke bacteriën zich op dezelfde manier zullen gedragen en van isosacharinezuur rond kernafval leven. Kernafval blijft duizenden jaren begraven, dus de bacteriën hebben tijd genoeg om zich aan te passen.”

Evolutie op zijn best!

[VICE, NewScientist]


Vond je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Ik lees iets heel anders in het artikel, dan de titel doet vermoeden.
  De bacteriën lossen helemaal geen kernafval op.
  Ze ruimen het zuur(isosacharinezuur) op, waarop het kernafval mee zou kunnen liften.
  Oftewel hun “taxi” wordt uitgeschakeld.
  Het kernafval gebeurt niets mee.
  Stel dat het afval ontsnapt, wat natuurlijk voor de hand ligt, dan verspreidt het kernafval zich langzamer, omdat het “te voet” moet.
  Eigenlijk een bericht, dat niets zegt, want als het al veelbelovend zou zijn, dan wordt later in het bericht melding gemaakt dat “het zeer aannemelijk is dat” het zuur zich nog een keer zal aanpassen en het afval zal aanpakken. Daar is voorlopig nog helemaal geen sprake van.
  Eerst maar eens verder zoeken naar energiebronnen zonder afval. Bijvoorbeeld de werken van Tesla nog eens goed doorspitten en daar mee aan de slag en daarna een oplossing verzinnen voor het huidige kernafval. Maar dat gaat dus niet lukken met het hierboven beschreven zuur.

  19 likes
 2. Over 100 jaar kijken mensen terug op onze tijd, zoals wij terug kijken op de pre-history. Ze kunnen dan niet geloven dat het product wat overblijft om atoomenergie op te wekken als probleem werd gezien. Dan is dit (afval) het kostbaarste wat mensen voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. Het wordt dan ook massaal weer opgegraven, en er vormt zich een hele industie omheen. Atoomenergie is één van de schoonste vormen, en het afvalprobleem, zoals we dit nu zien, is dan een zeer gewild (grond) stof waar mensen veel geld voor over hebben. Nu moeten we betalen om het op te slaan, dan moeten we betalen om het weer op te graven.

  6 likes
  • Zolang kernafval schadelijk is, weg er mee.

   Geen leugens. Gewoon over op Tesla zijn uitvinding.

   7 likes
  • Ja Nobel geweldig spul man dat kernenergie, kijk maar naar Japan.
   Het is gewoon oncontroleerbaar en levensgevaarlijke troep, alles gaat kapot daar.

   Dus wakker worden.

   2 likes
   • @koloth. Ik heb het hier over voortschrijdend inzicht. Mensen dachten vroeger ook dat de aarde plat was, en dat je er af zou vallen als je te ver zou doorvaren.
    De reactoren in Japan waren van een oudere generatie, en… waren in aardbevingsgebied geplaatst. Als daar de nieuwste generatie reactoren hadden gestaan, was er geen vuiltje aan de lucht geweest, hooguit gecontroleerde uitval van elektriciteit. Tegenstanders van kernenergie hebben van het afval hun stokpaardje gemaakt, en gebruiken dit als argument om geen kernenergie te gaan gebruiken. Omdat Komplot theorieën hier erg geliefd zijn kan je ook bedenken wie er financieel voordeel bij hebben dat er géén kernenergie komt, en dat zijn de kolen, gas, en olie industrie. Die verliezen natuurlijk hierbij, en dat is wel het laatste wat ze willen. Een schone energie zonder CO2 uitstoot. Zoals ik al in een eerder commentaar schreef, voor dat afval vinden we zeker een oplossing.

    2 likes
 3. De bacterieen ruimen dus GEEN kernafval op, maar een zuur dat ervoor zorgt dat het gaat lekken. Titel van het stukje slaat dus nergens op

  10 likes
 4. De titel van dit artikel zou aangepast moeten worden in “Deze bacteriën zouden radioactief afval kunnen eten”, zoals de oorspronkelijke titel is.
  Het zou mooi zijn als de natuur door evolueert en deze bacterie het kernafval aan zal pakken, maar dat wordt in dit artikel niet verteld.
  Het artikel is niet 100% correct overgenomen, waardoor het artikel nu anders gelezen wordt, dan de bedoeling is.
  Nu lees je vooral, dat de bacterie het isosaccharinezuur aanpakt, dat als “taxi” fungeert voor het afval en niet het afval zelf.
  Natuurlijk mag je hopen, dat de bacterie nog een keer verder evolueert.
  Maar de berichtgeving is nu te pretentieus en incorrect.

  3 likes
 5. In allerlei berichten over kernenergie heb ik wel eens meegekregen dat thorium een oplossing kan wezen om kernafval op te ruimen en er een enorme hoeveelheid energie uit thorium kan komen. En die berichten vertellen ook dat thorium heel veel als afvalprodukt van mijnen kan worden gebruikt in thoriumkerncentrales en dat het zo is dat thoriumcentrales zelfs kernafval kunnen opvreten. Het zou kunnen die berichten want dat is wel errug leuk en de toekomst zal uitwijzen of deze berichten. kloppen.

  Geouwehoer dat dat soort dingen niet kunnen wegens tegenwerking van de olie-iindustrie laat ik in het midden. Het zou leuk zijn om zoiets in werking te doen gaan (die thoriumcentrales die kernafval naast de grote energiewinning ook nog onschadelijk maken door opvreten van dat kernafval).

  we zullen hopelijk snel zien of dit soort berichten waar zijn (ik hoop het).

  0 likes
  • Hmmz, ok.

   Maar hebben we thorium werkelijk nog nodig nu de wereldgemeenshcap zeer concrete plannen maakt om kernenergie er voor eens en altijd uit te donderen?

   0 likes
   • Thoriumkernenergie schijnt een betere vorm van kernenergie te zijn met veel minder radioactief afval en het kan het huidige radioactieve afval onschadelijk maken zo is het bericht. Trouwens dat gezeik over man mande climate change is een leugen. Het klimaat verandert niet door de men maar door de activiteit van de zon en CO 2 is geod voor planten. Och ja vele leugens precies 180 graden omdraaien en dan heb je de waarheid. Vele schapen zijn te stom om zelf te denken papegaaien de CO2-leugen na. Die CO2-leugen is een instrument om een asgrauwe dictatuur op te zetten die zijn weerga niet kent. Genieten van het leven is dan uit den boze omdat je dan CO2 uitstoot. Ook de huichelachtige Andre Kuipers doet aan de leugen mee.

    1 likes
  • Thorium is zelf een soort kernenergie met een veel lagere kans op besmetting doordat er veel minder nodig is om een reactie op te wekken.

   0 likes
 6. dat ze de nucleaire winning maar vervangen door alternatieven en de oliekraan dicht draaien in plaats van die viezigheid onder onze voeten te stockeren en in onze lucht te sproeien bah wat een schande tegen de natuur en de mens .
  trouwens het word hoog tijd dat onze beschaving gaat inzien dat onze aarde ook grenzen heeft
  en dat wij die rommelige gevarenzone creëren voor de generaties die achter ons komen.
  bah wat een schande!! GENOEG IS GENOEG!!! KEER HET TIJ NU!!!

  2 likes
 7. ik ben voorstander van tesla immers de benzine auto bv was heel niet nodig omdat deze man een heel erg effectieve electromotor had ontwikkeld om maar een voorbeeld te geven van meerdere vooral schone oplossingen in de energie voorziening

  0 likes
 8. Als je enige kennis hebt van radioactiviteit en atomen, begrijp je meteen dat bacteriën onmogelijk radioactief afval onschadelijk kunnen maken. Radioactiviteit is een verandering van het atoom zelf en verdwijnt pas als er een stabiel atoom ontstaan is. Om dat te doen verdwijnen, moet je dus de atomen waaruit het kernafval bestaat, veranderen en dat kan niet langs chemische weg. Voor zover bekend, is er geen enkel organisme dat atomen kan veranderen, organismes kunnen enkel aan chemische reacties doen, dat zijn processen waarbij de manier waarop atomen met elkaar verbonden zijn, verandert, maar de atomen zelf ongewijzigd blijven.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

windparken

Windparken krijgen miljoenen per dag om géén stroom te produceren. En wie betaalt de rekening?

Windparken hebben afgelopen week omgerekend 3,5 miljoen ...

Mysterieuze 115 kilometer (!) lange muur ontdekt in Iran. Archeologen staan voor raadsel

Mysterieuze 115 kilometer (!) lange muur ontdekt in Iran. Archeologen staan voor raadsel

Archeologen zijn in Iran op de resten ...