Universum

Gigantische gloeilampen Melkweg blijven groot raadsel

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met de Fermi-telescoop zijn in 2010 reusachtige bellen van energierijke gammastraling ontdekt boven en onder het centrum van de Melkweg. Ze hebben afmetingen van zo’n 30.000 lichtjaar. De gammastraling wordt vermoedelijk geproduceerd door de wisselwerking van fotonen (lichtdeeltjes) met zeer energierijke elektronen.

Vanaf de aarde gezien bestrijken de beide bellen meer dan de helft van de hemel, al zijn ze op zichtbare golflengten niet waarneembaar. De gammastraling die ze uitzenden, is veel energierijker dan de ‘mist’ van gammastraling waarvan het hele Melkwegstelsel doordrenkt is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Wetenschappers van de Stanford-universiteit hebben de afgelopen vier jaar gegevens van de Fermi-telescoop en andere experimenten geanalyseerd, in een poging het mysterie van de bellen, die tienduizenden lichtjaren boven en onder ons sterrenstelsel uittorenen, te ontrafelen. Hun onderzoek is gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Vlak na de ontdekking van de bellen werd gedacht dat ze waren gecreëerd door gigantische waaiers van materiaal die afkomstig waren uit een supermassief zwart gat in het centrum van ons sterrenstelsel. Ook werd gedacht dat ze gevormd konden zijn door gigantische sterren die tegelijkertijd als supernova explodeerden.

“Er zijn verschillende modellen die ze verklaren, maar geen van de modellen is perfect,” zei hoofdonderzoeker Dmitri Malisjev. “De bellen zijn nogal mysterieus.”

De reusachtige bellen zijn duidelijk te onderscheiden. Hun omvang en scherpe begrenzing zijn een raadsel. Het is net alsof in het centrum van de Melkweg twee 30.000 lichtjaar grote gloeilampen zijn gedraaid.

De onderzoekers zeggen dat meer data nodig zijn om te kunnen bepalen waar de bellen precies vandaan komen. Ze willen graag bij het galactische centrum gaan inzoomen op de gloeilampen. De Fermi-telescoop blijft gegevens verzamelen, maar voor nu zijn er meer vragen dan antwoorden.

[SLAC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Stefan
Stefan
9 jaren geleden

Het leven is een mysterie, met God op het eind, en aan het begin.

Raytheo
Raytheo
9 jaren geleden

Wel te vinden op internet alleen klopt het standard model dan niet meer

Hier is de oplossing

https://www.youtube.com/watch?v=9EPlyiW-xGI

Dr. Why
Dr. Why
9 jaren geleden

nou, gloeilampen zijn uit tegenwoordig. Doe maar spaar -of ledlampen…

max
max
9 jaren geleden

het lijkt erop dat er zich een conversiepunt bevindt in het midden van het melkwegsteltsel een conversie punt is een zwakke plek waar het mogelijk zou moeten zijn om tussen de barrière door te glippen naar andere universums en deminsies het is afhankelijk van de enegie golflegte en sterkte of hij gebruikt kan worden om tussen verschilende universums in ins demeniesversum te kunnen rijzen tot nu toe zou ik zo zeggen dat het megelijk zou moetten zijn

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x