Homepagina » Universum » Gigantische gloeilampen Melkweg blijven groot raadsel
Gigantische gloeilampen Melkweg blijven groot raadsel

Gigantische gloeilampen Melkweg blijven groot raadsel

Met de Fermi-telescoop zijn in 2010 reusachtige bellen van energierijke gammastraling ontdekt boven en onder het centrum van de Melkweg. Ze hebben afmetingen van zo’n 30.000 lichtjaar. De gammastraling wordt vermoedelijk geproduceerd door de wisselwerking van fotonen (lichtdeeltjes) met zeer energierijke elektronen.

Vanaf de aarde gezien bestrijken de beide bellen meer dan de helft van de hemel, al zijn ze op zichtbare golflengten niet waarneembaar. De gammastraling die ze uitzenden, is veel energierijker dan de ‘mist’ van gammastraling waarvan het hele Melkwegstelsel doordrenkt is.

Wetenschappers van de Stanford-universiteit hebben de afgelopen vier jaar gegevens van de Fermi-telescoop en andere experimenten geanalyseerd, in een poging het mysterie van de bellen, die tienduizenden lichtjaren boven en onder ons sterrenstelsel uittorenen, te ontrafelen. Hun onderzoek is gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Vlak na de ontdekking van de bellen werd gedacht dat ze waren gecreëerd door gigantische waaiers van materiaal die afkomstig waren uit een supermassief zwart gat in het centrum van ons sterrenstelsel. Ook werd gedacht dat ze gevormd konden zijn door gigantische sterren die tegelijkertijd als supernova explodeerden.

“Er zijn verschillende modellen die ze verklaren, maar geen van de modellen is perfect,” zei hoofdonderzoeker Dmitri Malisjev. “De bellen zijn nogal mysterieus.”

De reusachtige bellen zijn duidelijk te onderscheiden. Hun omvang en scherpe begrenzing zijn een raadsel. Het is net alsof in het centrum van de Melkweg twee 30.000 lichtjaar grote gloeilampen zijn gedraaid.

De onderzoekers zeggen dat meer data nodig zijn om te kunnen bepalen waar de bellen precies vandaan komen. Ze willen graag bij het galactische centrum gaan inzoomen op de gloeilampen. De Fermi-telescoop blijft gegevens verzamelen, maar voor nu zijn er meer vragen dan antwoorden.

[SLAC]


Vond je deze informatie leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Het leven is een mysterie, met God op het eind, en aan het begin.

  12 likes
 2. nou, gloeilampen zijn uit tegenwoordig. Doe maar spaar -of ledlampen…

  5 likes
 3. het lijkt erop dat er zich een conversiepunt bevindt in het midden van het melkwegsteltsel een conversie punt is een zwakke plek waar het mogelijk zou moeten zijn om tussen de barrière door te glippen naar andere universums en deminsies het is afhankelijk van de enegie golflegte en sterkte of hij gebruikt kan worden om tussen verschilende universums in ins demeniesversum te kunnen rijzen tot nu toe zou ik zo zeggen dat het megelijk zou moetten zijn

  0 likes
 4. Wel te vinden op internet alleen klopt het standard model dan niet meer

  Hier is de oplossing

  https://www.youtube.com/watch?v=9EPlyiW-xGI

  3 likes
 5. Typee III beschaving….

  0 likes
  • i’m a Gallifreyan also known as a timelord i’m a type VII civilization and you are just a type III civilization what do you think you are you understand nothing because you are only human

   3 likes
 6. And I am a type I to X civilization classed person, well known as Homo Sapiens. En daar ben ik potvolblommen trots op.
  Wa zullen we nou krijgen jonguh. Geen discriminerende opmerkingen over de mens graag. Misschien zijn die leuke bollen wel de oplossing voor ons energie probleem van de toekomst hahahaha grapje.
  We zijn als species misschien nog niet bij de tijd genoeg, maar we beschikken over 2 items wat veel in dit leven de moeite waard maakt; nl. LIEFDE EN HUMOR.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

studie

Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

sterren

Nieuw ontdekte ruimtelichten zijn mogelijk tekenen van aliens, zeggen deze wetenschappers

Vrijwel alle sterren sterven op twee manieren: ...