Homepagina » Universum » Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op
Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op

Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op

Je kunt je bijna niet voorstellen hoe groot het universum is. Wetenschappers waren verrast toen ze onlangs een structuur in ons heelal ontdekten met een doorsnee van maar liefst vijf miljard lichtjaar. Dat is meer dan een negende van het hele waarneembare universum en veruit de grootste structuur die ooit is ontdekt.

Deze mysterieuze structuur is zo kolossaal dat het onze denkbeelden over de kosmos weleens op zijn kop zou kunnen zetten. “Als we gelijk hebben spot deze structuur met de huidige modellen van het universum,” zei hoofdonderzoeker Lajos Balazs in een persverklaring van de Royal Astronomical Society. “Het was een grote verrassing om zoiets groots te vinden en we begrijpen nog steeds niet echt hoe het is ontstaan.”

Gammaflitsen

Het gaat om een cluster van negen reusachtige sterrenstelsels die door de zwaartekracht bij elkaar worden gehouden. Op dezelfde manier is onze Melkweg onderdeel van een cluster sterrenstelsels. De structuur werd ontdekt nadat onderzoekers een ring van negen gammaflitsen opmerkten die allemaal van een plek op zeven miljard lichtjaar van ons leken te komen.

Gammaflitsen worden veroorzaakt door een supernova. Ze wijzen doorgaans op de aanwezigheid van een sterrenstelsel. Alle gammaflitsen in deze ring komen uit een verschillend sterrenstelsel. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen moeten de sterrenstelsels op de één of andere manier met elkaar verbonden zijn.

Paradigmaverschuiving

Een megacluster van deze omvang zou niet moeten kunnen bestaan, althans niet volgens de huidige theorieën. Die voorspellen dat de omvang van grote structuren in het heelal nagenoeg hetzelfde is. Sterker nog: volgens de huidige theorieën kunnen er geen structuren bestaan die groter zijn dan 1,2 miljard lichtjaar.

Als de berekeningen van het Hongaars-Amerikaanse team kloppen, zou deze gigantische structuur, die een doorsnee heeft van meer dan vijf miljard lichtjaar, het hele klassieke model opblazen. Óf de berekeningen kloppen niet, óf wetenschappers moeten de theorieën over de evolutie van de kosmos helemaal herzien.

De ontdekking van deze cluster kan leiden tot een paradigmaverschuiving binnen de astronomie. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[MNN]


Vond je dit goed? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

28 reacties

 1. We zijn, op kosmische schaal bekeken, nog maar net begonnen om naar het universum te kijken.
  Alles wat we nu weten kan morgen al weer anders zijn. Het is nu nog veel te vroeg om al kosmische wetten vast te leggen.
  Vroeger was men bang om wat er zou gebeuren als men sneller dan het geluid zou vliegen. Dat bleek mee te vallen. Hetzelfde zal waarschijnlijk ook gebeuren als men sneller dan het licht zou kunnen reizen. E=MC² zou misschien niet kloppen als men eenmaal over die snelheid heen is en men een heel ander universum betreed als het nu zichtbare.
  Alles is mogelijk en gokken staat vrij.

  12 likes
  • sneller dan het licht zou kunnen reizen. E=MC² ?
   Welk licht?
   kaarslicht? TL-licht? Gloeilamplicht? batterijlicht? LED-licht?
   De lichtsnelheid van een grote ster is trager OF sneller dan het licht van een kleinere ster. Er is toch een verschil meen ik?!

   4 likes
   • Als er gesproken wordt over lichtsnelheid dan wordt daar doorgaans de lichtsnelheid in een vacuüm mee bedoeld wat ook meteen het maximum haalbare is voor licht.

    13 likes
   • Sterker nog,in meerdere onderzoeken zijn lichtsnelheden gemeten met variabele snelheden.
    Ook licht is een golflengte en de e=mc2 formule is een dogma gebaseerd op een “gemiddelde ” lichtsnelheid.
    De natuurkunde is in micro en nanoseconden variabel met grote verschillen onder de streep.
    De huidige materialistische wetenschap regeert de kennis en kunde exact als de kerk in de 16e eeuw.
    pas je niet in de mal?dan lig je eruit.
    De wetenschap zelf staat nog in kinderschoenen.

    6 likes
   • Licht verspreid zich met ca 300.000km p/sec. Of dat nu een kaars is of een tl lamp, dat maakt geen verschil. Over sterrenlicht wil ik wel verder discussiëren; als licht zelf onderhevig is aan de relativiteitstheorie dan kloppen de afstanden misschien ook niet meer want dan zouden die eindeloos worden uitgetrokken en zouden de huidige metingen nergens op slaan. Staat Alfa Centaurus nu op 4 lichtjaar of 400 lichtjaar? De zon is 8 lichtminuten van de aarde of…?
    Cern heeft al aangetoond dat er deeltjes sneller dan licht kunnen en die wetenschap staat nog in de kinderschoenen. Wie weet wat de toekomst nog gaat opleveren?

    5 likes
  • Sneller dan de geluidsnelheid door lucht is wel even heel iets anders als Einsteins relativiteitstheorie. En sneller dan het licht kunnen reizen is ook iets anders dan sneller dan het licht van A naar B te komen. Dat laatste betekent ook niet automatisch dat de relativiteitstheorie in het water valt enkel dat er manieren omheen zijn.

   7 likes
   • Overigens net nog een leuk gedachte-experiment bedacht.

    Stel je kunt sneller dan het licht reizen.
    Stel het duurt 1 uur om tot de lichtsnelheid te komen en vervolgens nog 1 uur om 2x zo snel als het licht te reizen.
    Waar kom je dan uit na 2 uur? Juist dan ben je weer terug bij af aangezien de tijd bij lichtsnelheid stil staat, zou de tijd achteruit gaan lopen bij het verbreken vd lichtsnelheid. Dus dan versnel je van 0 naar 1 en vervolgens van 1 naar -1. Dus 0+1+(-1)=0.

    Conclusie de lichtsnelheid verbreken is onmogelijk.

    1 likes
  • Wie wat wil lezen over wetten universum – en bijbel gecodeerd boek, kan dat lezen in het boek MYSTERIE DER EEUWEN pagina 65

   Meer deze site 3 aug 12:00

   2 likes
   • Wie écht wijzer wil worden verdiept zich niet in de bijbelse interpretaties; da’s al eeuwen lang gegarandeerd goed voor leugen en bedrog..

    De kwantummechanica geeft daarentegen een heldere kijk op het concept van het al.

    3 likes
 2. Eerst moeten alle oude ‘wetenschappers’ dood zijn, voordat een geheel nieuwe zienswijze geaccepteerd wordt.

  16 likes
 3. Mensen hebben niet de hersenen (gekregen) om al deze dingen te begrijpen. Net zoals hersenen het begrip eeuwig of oneindig niet kunnen bevatten. Zolang iemand in het lichaam is of met hersenen denkt zal hij het niet bevatten. (is trouwens geen ramp)

  7 likes
 4. je kan er ook nooit mee stoppen om erover na te denken, want waar hangt/staat/ligt die kosmos dan weer in? kan je daar geraken? ofwel, de antwoorden zullen altijd nieuwe vragen oproepen. Vindt het vaak wel leuke materie, en ja wat waar is kan op zoveel onwaarheden berusten en wat niet waar is kan zo waar zijn. Het koesteren zou wellicht meer antwoorden kunnen geven. Fijn weekend allemaal.

  8 likes
 5. Als wij (weten) dat wij onze omgeving langzaam verwerken, dan denken wij , ontwikkelen wij, dus hebben wij meestal meet apparatuur die hieraan voldoet . Onze huidige kennis en gebruik van de aardse materie is uiteindelijk ook hetgeen wat ons de uiterste ruimte bied om daardoor metingen te doen, en in een begrijpelijk “”getal”” om te zetten. Maar wie zegt mij dat overal dezelfde materie bestaat ? Misschien is licht op afstand gewoon licht , en word/is het niet afhankelijk van materie . Wie zegt mij dus dat het licht een snelheid heeft van 300.000 km per sec. het is ook mogelijk dat dit (gamma) licht een energie brandpunt is , waar dus vele soorten en dichtheden van energieen zichtbaar worden.

  1 likes
 6. Kijk eens naar de films: What the BLEEP do we know en What the Bleep down the rabbithole, Beide over de kwantummechanica en kwantumfysica.
  De hedendaagse denkbeelden worden hier in onderuit gehaald en als individueel wordt je aan het nadenken gezet.
  Want dat gebeurd de laatste jaren niet meer : NADENKEN.

  4 likes
 7. Wij weten Niets.
  Zo klein als wij zijn.

  3 likes
 8. “Óf de berekeningen kloppen niet”

  Zou me niet verbazen. Dat hebben we namelijk vaker gezien.

  2 likes
 9. Hoe snel gaat eigenlijk het licht in een zwart gat of hoe snel gaat het wanneer het aan een zwart gat zou willen ontsnappen? Het zwarte gat trekt toch aan het licht dus zou het in theorie zelfs stil komen te staan om dan weer terug te vallen in het zwart gat. Niet?

  0 likes
  • Tijd is relatief. Het is bij zwarte gaten niet echt zo dat ze licht opzuigen maar door de gigantische zwaartekracht staat tijd (nagenoeg?) stil. Die fotonen gaan dus ook nergens heen.

   Probeer het zo te zien als je een lamp overkoepeld en je zou de mogelijkheid hebben om tijd stil te zetten binnen die koepel, hoe zou dat er dan van buitenaf uit zien, juist op het moment dat je de tijd stil zet wordt de koepel pikzwart.

   In deze video hebben ze een lichtstraal in beweging vastgelegd. Als je de video op een bepaald moment stilzet wanneer het object nog niet verlicht wordt door de opgenomen lichtstraal (er was natuurlijk wel al wat omgevingslicht van tevoren) krijg je ook een idee van geen tijd » geen licht.
   https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9I3SnllFjCI

   1 likes
 10. Wij de mensheid werkt met het menselijke IQ, 162 is enorm, als er nu eens levenvormen zijn die bijvoorbeeld over 1 millioen IQ beschikken wat dan, wij de mensheid in zijn domme overmoed, zegt dit en dat, laten wij deemoedig naar dit grote leven kijken, en proberen te begrijpen, maar om lesjes uit te delen om dat er eens mensen als Platon cq Pitogares e.a. hebben bestaan die het wel begrepen, is dom !

  1 likes
 11. @Jenne,
  Wijsheid is beseffen dat je nog heel weinig weet zei een griekse filosoof al eens.
  Maar schrale troost,de oude grieken waren niets dommer dan wij,sterker nog de mensheid DOET vooral dommer sinds de industriele revolutie.
  We bevuilen ons eigen nest en vinden ons slimmer,terwijl we in onze goudenkooi giftig eten eten en ons compleet laten leven door media en commercie,die plato was lang niet zo gek!

  1 likes
 12. de theorie van alles
  je bent een zandkorrel en ziet wolken kinderarmen

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

studie

Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...