Homepagina » Universum » Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op
Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op

Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op

Je kunt je bijna niet voorstellen hoe groot het universum is. Wetenschappers waren verrast toen ze onlangs een structuur in ons heelal ontdekten met een doorsnee van maar liefst vijf miljard lichtjaar. Dat is meer dan een negende van het hele waarneembare universum en veruit de grootste structuur die ooit is ontdekt.

Deze mysterieuze structuur is zo kolossaal dat het onze denkbeelden over de kosmos weleens op zijn kop zou kunnen zetten. “Als we gelijk hebben spot deze structuur met de huidige modellen van het universum,” zei hoofdonderzoeker Lajos Balazs in een persverklaring van de Royal Astronomical Society. “Het was een grote verrassing om zoiets groots te vinden en we begrijpen nog steeds niet echt hoe het is ontstaan.”

Gammaflitsen

Het gaat om een cluster van negen reusachtige sterrenstelsels die door de zwaartekracht bij elkaar worden gehouden. Op dezelfde manier is onze Melkweg onderdeel van een cluster sterrenstelsels. De structuur werd ontdekt nadat onderzoekers een ring van negen gammaflitsen opmerkten die allemaal van een plek op zeven miljard lichtjaar van ons leken te komen.

Gammaflitsen worden veroorzaakt door een supernova. Ze wijzen doorgaans op de aanwezigheid van een sterrenstelsel. Alle gammaflitsen in deze ring komen uit een verschillend sterrenstelsel. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen moeten de sterrenstelsels op de één of andere manier met elkaar verbonden zijn.

Paradigmaverschuiving

Een megacluster van deze omvang zou niet moeten kunnen bestaan, althans niet volgens de huidige theorieën. Die voorspellen dat de omvang van grote structuren in het heelal nagenoeg hetzelfde is. Sterker nog: volgens de huidige theorieën kunnen er geen structuren bestaan die groter zijn dan 1,2 miljard lichtjaar.

Als de berekeningen van het Hongaars-Amerikaanse team kloppen, zou deze gigantische structuur, die een doorsnee heeft van meer dan vijf miljard lichtjaar, het hele klassieke model opblazen. Óf de berekeningen kloppen niet, óf wetenschappers moeten de theorieën over de evolutie van de kosmos helemaal herzien.

De ontdekking van deze cluster kan leiden tot een paradigmaverschuiving binnen de astronomie. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[MNN]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JansTerZeijle
JansTerZeijle
5 jaren geleden

Eerst moeten alle oude ‘wetenschappers’ dood zijn, voordat een geheel nieuwe zienswijze geaccepteerd wordt.

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
Reactie op  JansTerZeijle
5 jaren geleden

LS…

Wat vandaag wetenschap heet is morgen achterhaald…

Matt
Matt
5 jaren geleden

We zijn, op kosmische schaal bekeken, nog maar net begonnen om naar het universum te kijken.
Alles wat we nu weten kan morgen al weer anders zijn. Het is nu nog veel te vroeg om al kosmische wetten vast te leggen.
Vroeger was men bang om wat er zou gebeuren als men sneller dan het geluid zou vliegen. Dat bleek mee te vallen. Hetzelfde zal waarschijnlijk ook gebeuren als men sneller dan het licht zou kunnen reizen. E=MC² zou misschien niet kloppen als men eenmaal over die snelheid heen is en men een heel ander universum betreed als het nu zichtbare.
Alles is mogelijk en gokken staat vrij.

vakantie
vakantie
Reactie op  Matt
5 jaren geleden

sneller dan het licht zou kunnen reizen. E=MC² ?
Welk licht?
kaarslicht? TL-licht? Gloeilamplicht? batterijlicht? LED-licht?
De lichtsnelheid van een grote ster is trager OF sneller dan het licht van een kleinere ster. Er is toch een verschil meen ik?!

Matt
Matt
Reactie op  vakantie
5 jaren geleden

Licht verspreid zich met ca 300.000km p/sec. Of dat nu een kaars is of een tl lamp, dat maakt geen verschil. Over sterrenlicht wil ik wel verder discussiëren; als licht zelf onderhevig is aan de relativiteitstheorie dan kloppen de afstanden misschien ook niet meer want dan zouden die eindeloos worden uitgetrokken en zouden de huidige metingen nergens op slaan. Staat Alfa Centaurus nu op 4 lichtjaar of 400 lichtjaar? De zon is 8 lichtminuten van de aarde of…?
Cern heeft al aangetoond dat er deeltjes sneller dan licht kunnen en die wetenschap staat nog in de kinderschoenen. Wie weet wat de toekomst nog gaat opleveren?

Logiter
Logiter
Reactie op  vakantie
5 jaren geleden

Sterker nog,in meerdere onderzoeken zijn lichtsnelheden gemeten met variabele snelheden.
Ook licht is een golflengte en de e=mc2 formule is een dogma gebaseerd op een “gemiddelde ” lichtsnelheid.
De natuurkunde is in micro en nanoseconden variabel met grote verschillen onder de streep.
De huidige materialistische wetenschap regeert de kennis en kunde exact als de kerk in de 16e eeuw.
pas je niet in de mal?dan lig je eruit.
De wetenschap zelf staat nog in kinderschoenen.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  vakantie
5 jaren geleden

Als er gesproken wordt over lichtsnelheid dan wordt daar doorgaans de lichtsnelheid in een vacuüm mee bedoeld wat ook meteen het maximum haalbare is voor licht.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  Matt
5 jaren geleden

Sneller dan de geluidsnelheid door lucht is wel even heel iets anders als Einsteins relativiteitstheorie. En sneller dan het licht kunnen reizen is ook iets anders dan sneller dan het licht van A naar B te komen. Dat laatste betekent ook niet automatisch dat de relativiteitstheorie in het water valt enkel dat er manieren omheen zijn.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  eNdEmiOn
5 jaren geleden

Overigens net nog een leuk gedachte-experiment bedacht.

Stel je kunt sneller dan het licht reizen.
Stel het duurt 1 uur om tot de lichtsnelheid te komen en vervolgens nog 1 uur om 2x zo snel als het licht te reizen.
Waar kom je dan uit na 2 uur? Juist dan ben je weer terug bij af aangezien de tijd bij lichtsnelheid stil staat, zou de tijd achteruit gaan lopen bij het verbreken vd lichtsnelheid. Dus dan versnel je van 0 naar 1 en vervolgens van 1 naar -1. Dus 0+1+(-1)=0.

Conclusie de lichtsnelheid verbreken is onmogelijk.

Gerard
Gerard
Reactie op  Matt
5 jaren geleden

Wie wat wil lezen over wetten universum – en bijbel gecodeerd boek, kan dat lezen in het boek MYSTERIE DER EEUWEN pagina 65

Meer deze site 3 aug 12:00

leendert
leendert
Reactie op  Gerard
5 jaren geleden

Wie écht wijzer wil worden verdiept zich niet in de bijbelse interpretaties; da’s al eeuwen lang gegarandeerd goed voor leugen en bedrog..

De kwantummechanica geeft daarentegen een heldere kijk op het concept van het al.

Gerard
Gerard
Reactie op  leendert
5 jaren geleden

leendert…

Dat – Klopt..!! Leugen en bedrog…

Bijna helemaal – zoals de kerken van Satan/wereld – page 154

Zelfde boek.

Jeff
Jeff
5 jaren geleden

je kan er ook nooit mee stoppen om erover na te denken, want waar hangt/staat/ligt die kosmos dan weer in? kan je daar geraken? ofwel, de antwoorden zullen altijd nieuwe vragen oproepen. Vindt het vaak wel leuke materie, en ja wat waar is kan op zoveel onwaarheden berusten en wat niet waar is kan zo waar zijn. Het koesteren zou wellicht meer antwoorden kunnen geven. Fijn weekend allemaal.

Kal - Purush
Kal - Purush
5 jaren geleden

Kijk eens naar de films: What the BLEEP do we know en What the Bleep down the rabbithole, Beide over de kwantummechanica en kwantumfysica.
De hedendaagse denkbeelden worden hier in onderuit gehaald en als individueel wordt je aan het nadenken gezet.
Want dat gebeurd de laatste jaren niet meer : NADENKEN.

helder
helder
5 jaren geleden

Mensen hebben niet de hersenen (gekregen) om al deze dingen te begrijpen. Net zoals hersenen het begrip eeuwig of oneindig niet kunnen bevatten. Zolang iemand in het lichaam is of met hersenen denkt zal hij het niet bevatten. (is trouwens geen ramp)

helder
helder
Reactie op  helder
5 jaren geleden

Wat niet wegneemt dat je wel een bijzondere ervaring kan hebben waardoor je jezelf even 1 voelt met de kosmos!!

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  helder
5 jaren geleden

Weet je dat zeker? Hoe ziet een oneindige lijn eruit…? Het is eigenlijk heel eenvoudig namelijk vanaf een ander perspectief zie je gewoon een cirkel.

jenne
jenne
5 jaren geleden

Wij de mensheid werkt met het menselijke IQ, 162 is enorm, als er nu eens levenvormen zijn die bijvoorbeeld over 1 millioen IQ beschikken wat dan, wij de mensheid in zijn domme overmoed, zegt dit en dat, laten wij deemoedig naar dit grote leven kijken, en proberen te begrijpen, maar om lesjes uit te delen om dat er eens mensen als Platon cq Pitogares e.a. hebben bestaan die het wel begrepen, is dom !

Richard
Richard
5 jaren geleden

Wij weten Niets.
Zo klein als wij zijn.

Logiter
Logiter
5 jaren geleden

@Jenne,
Wijsheid is beseffen dat je nog heel weinig weet zei een griekse filosoof al eens.
Maar schrale troost,de oude grieken waren niets dommer dan wij,sterker nog de mensheid DOET vooral dommer sinds de industriele revolutie.
We bevuilen ons eigen nest en vinden ons slimmer,terwijl we in onze goudenkooi giftig eten eten en ons compleet laten leven door media en commercie,die plato was lang niet zo gek!

365Y
365Y
5 jaren geleden

Als wij (weten) dat wij onze omgeving langzaam verwerken, dan denken wij , ontwikkelen wij, dus hebben wij meestal meet apparatuur die hieraan voldoet . Onze huidige kennis en gebruik van de aardse materie is uiteindelijk ook hetgeen wat ons de uiterste ruimte bied om daardoor metingen te doen, en in een begrijpelijk “”getal”” om te zetten. Maar wie zegt mij dat overal dezelfde materie bestaat ? Misschien is licht op afstand gewoon licht , en word/is het niet afhankelijk van materie . Wie zegt mij dus dat het licht een snelheid heeft van 300.000 km per sec. het is ook mogelijk dat dit (gamma) licht een energie brandpunt is , waar dus vele soorten en dichtheden van energieen zichtbaar worden.

EllenB
EllenB
Reactie op  365Y
5 jaren geleden

Als je eenmaal beseft, dat alles energie is, is het niet zo moeilijk meer.
Sommige energie is traag, andere snel.
Het menselijk lichaam bijv. ziet er alleen compact uit, omdat de energie ervan relatief traag is.

nunki
nunki
Reactie op  EllenB
5 jaren geleden

Als ik jou met een speld prik, dan doet het nog steeds pijn.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  nunki
5 jaren geleden

Kort maar krachtig.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
5 jaren geleden

“Óf de berekeningen kloppen niet”

Zou me niet verbazen. Dat hebben we namelijk vaker gezien.

x

Check Also

astronomen

Astronomen ontdekken gigantische muur achter de Melkweg: ‘We waren verrast’

Astronomen hebben boven de Zuidpool een gigantische ...

objecten

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

28
0
We lezen graag je reactie!x