Homepagina » Universum » Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op
Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op

Deze reusachtige structuur in het heelal blaast de huidige modellen van de kosmos op

Je kunt je bijna niet voorstellen hoe groot het universum is. Wetenschappers waren verrast toen ze onlangs een structuur in ons heelal ontdekten met een doorsnee van maar liefst vijf miljard lichtjaar. Dat is meer dan een negende van het hele waarneembare universum en veruit de grootste structuur die ooit is ontdekt.

Deze mysterieuze structuur is zo kolossaal dat het onze denkbeelden over de kosmos weleens op zijn kop zou kunnen zetten. “Als we gelijk hebben spot deze structuur met de huidige modellen van het universum,” zei hoofdonderzoeker Lajos Balazs in een persverklaring van de Royal Astronomical Society. “Het was een grote verrassing om zoiets groots te vinden en we begrijpen nog steeds niet echt hoe het is ontstaan.”

Gammaflitsen

Het gaat om een cluster van negen reusachtige sterrenstelsels die door de zwaartekracht bij elkaar worden gehouden. Op dezelfde manier is onze Melkweg onderdeel van een cluster sterrenstelsels. De structuur werd ontdekt nadat onderzoekers een ring van negen gammaflitsen opmerkten die allemaal van een plek op zeven miljard lichtjaar van ons leken te komen.

Gammaflitsen worden veroorzaakt door een supernova. Ze wijzen doorgaans op de aanwezigheid van een sterrenstelsel. Alle gammaflitsen in deze ring komen uit een verschillend sterrenstelsel. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen moeten de sterrenstelsels op de één of andere manier met elkaar verbonden zijn.

Paradigmaverschuiving

Een megacluster van deze omvang zou niet moeten kunnen bestaan, althans niet volgens de huidige theorieën. Die voorspellen dat de omvang van grote structuren in het heelal nagenoeg hetzelfde is. Sterker nog: volgens de huidige theorieën kunnen er geen structuren bestaan die groter zijn dan 1,2 miljard lichtjaar.

Als de berekeningen van het Hongaars-Amerikaanse team kloppen, zou deze gigantische structuur, die een doorsnee heeft van meer dan vijf miljard lichtjaar, het hele klassieke model opblazen. Óf de berekeningen kloppen niet, óf wetenschappers moeten de theorieën over de evolutie van de kosmos helemaal herzien.

De ontdekking van deze cluster kan leiden tot een paradigmaverschuiving binnen de astronomie. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[MNN]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JansTerZeijle
JansTerZeijle
6 jaren geleden

Eerst moeten alle oude ‘wetenschappers’ dood zijn, voordat een geheel nieuwe zienswijze geaccepteerd wordt.

Matt
Matt
6 jaren geleden

We zijn, op kosmische schaal bekeken, nog maar net begonnen om naar het universum te kijken.
Alles wat we nu weten kan morgen al weer anders zijn. Het is nu nog veel te vroeg om al kosmische wetten vast te leggen.
Vroeger was men bang om wat er zou gebeuren als men sneller dan het geluid zou vliegen. Dat bleek mee te vallen. Hetzelfde zal waarschijnlijk ook gebeuren als men sneller dan het licht zou kunnen reizen. E=MC² zou misschien niet kloppen als men eenmaal over die snelheid heen is en men een heel ander universum betreed als het nu zichtbare.
Alles is mogelijk en gokken staat vrij.

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

je kan er ook nooit mee stoppen om erover na te denken, want waar hangt/staat/ligt die kosmos dan weer in? kan je daar geraken? ofwel, de antwoorden zullen altijd nieuwe vragen oproepen. Vindt het vaak wel leuke materie, en ja wat waar is kan op zoveel onwaarheden berusten en wat niet waar is kan zo waar zijn. Het koesteren zou wellicht meer antwoorden kunnen geven. Fijn weekend allemaal.

Kal - Purush
Kal - Purush
6 jaren geleden

Kijk eens naar de films: What the BLEEP do we know en What the Bleep down the rabbithole, Beide over de kwantummechanica en kwantumfysica.
De hedendaagse denkbeelden worden hier in onderuit gehaald en als individueel wordt je aan het nadenken gezet.
Want dat gebeurd de laatste jaren niet meer : NADENKEN.

x

Check Also

astronomen

Astronomen ontdekken gigantische muur achter de Melkweg: ‘We waren verrast’

Astronomen hebben boven de Zuidpool een gigantische ...

objecten

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

28
0
We lezen graag je reactie!x