Natuur en Milieu

Global cooling: ijstijd voorspeld nu de zon in ‘winterslaap’ gaat

Help mee door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers zeggen dat het de komende tijd een stuk kouder gaat worden omdat de zonneactiviteit met zo’n 60 procent zal afnemen. Dat meldt de Britse Daily Express.

Volgens Europese onderzoekers krijgen we als gevolg hiervan tussen 2030 en 2040 te maken met een ‘mini-ijstijd’. De bevindingen staan haaks op uitspraken van milieuactivisten, die beweren dat we rond 2030 geconfronteerd worden met een stijgende zeespiegel en overstromingen door het smelten van gletsjers bij de polen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Professor Valentina Zharkova van de Northumbria University zei tijdens een bijeenkomst in Wales dat onregelmatigheden in de zonnecyclus verantwoordelijk zullen zijn voor weersomstandigheden die sinds de jaren 1600 niet meer zijn waargenomen.

Nieuw model

Tussen 1645 en 1715 daalde de temperatuur op aarde zo snel als gevolg van de afgenomen zonneactiviteit, dat er sprake was van een ijstijd.

Bijna 200 jaar terug stelden wetenschappers voor het eerst vast dat de activiteit van de zon varieert in een cyclus van ongeveer 11 jaar. Geen enkel model kon tot nog toe verklaren waarom de activiteit schommelt. De onderzoekers hebben nu een nieuwe model ontwikkeld dat kan voorspellen wanneer de volgende koude periode zal zijn.

97 procent accuraat

Op basis van de huidige cycli voorspellen ze dat de zonneactiviteit na 2030 tien jaar lang afneemt. Professor Zharkova zei dat twee magnetische golven elkaar rond 2030 opheffen, waardoor het aantal zonnevlekken en zonnevlammen met ongeveer 60 procent zal afnemen.

Met het nieuwe model kunnen voorspellingen worden gedaan die 97 procent accuraat zijn, aldus Zharkova. Milieuactivisten claimen juist dat de temperatuur op aarde de komende tijd zal stijgen tenzij we minder CO2 gaan uitstoten.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x