Homepagina » Natuur en Milieu » Global cooling: ijstijd voorspeld nu de zon in ‘winterslaap’ gaat
Global cooling: ijstijd voorspeld nu de zon in 'winterslaap' gaat

Global cooling: ijstijd voorspeld nu de zon in ‘winterslaap’ gaat

Wetenschappers zeggen dat het de komende tijd een stuk kouder gaat worden omdat de zonneactiviteit met zo’n 60 procent zal afnemen. Dat meldt de Britse Daily Express.

Volgens Europese onderzoekers krijgen we als gevolg hiervan tussen 2030 en 2040 te maken met een ‘mini-ijstijd’. De bevindingen staan haaks op uitspraken van milieuactivisten, die beweren dat we rond 2030 geconfronteerd worden met een stijgende zeespiegel en overstromingen door het smelten van gletsjers bij de polen.

Professor Valentina Zharkova van de Northumbria University zei tijdens een bijeenkomst in Wales dat onregelmatigheden in de zonnecyclus verantwoordelijk zullen zijn voor weersomstandigheden die sinds de jaren 1600 niet meer zijn waargenomen.

Nieuw model

Tussen 1645 en 1715 daalde de temperatuur op aarde zo snel als gevolg van de afgenomen zonneactiviteit, dat er sprake was van een ijstijd.

Bijna 200 jaar terug stelden wetenschappers voor het eerst vast dat de activiteit van de zon varieert in een cyclus van ongeveer 11 jaar. Geen enkel model kon tot nog toe verklaren waarom de activiteit schommelt. De onderzoekers hebben nu een nieuwe model ontwikkeld dat kan voorspellen wanneer de volgende koude periode zal zijn.

97 procent accuraat

Op basis van de huidige cycli voorspellen ze dat de zonneactiviteit na 2030 tien jaar lang afneemt. Professor Zharkova zei dat twee magnetische golven elkaar rond 2030 opheffen, waardoor het aantal zonnevlekken en zonnevlammen met ongeveer 60 procent zal afnemen.

Met het nieuwe model kunnen voorspellingen worden gedaan die 97 procent accuraat zijn, aldus Zharkova. Milieuactivisten claimen juist dat de temperatuur op aarde de komende tijd zal stijgen tenzij we minder CO2 gaan uitstoten.

[Express]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

timmermans

Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

elektrische auto

Hoogleraar: ‘Elektrische auto is vervuilend. We worden zwaar voor de gek gehouden’

De overheid stimuleert het rijden in een ...

>