Homepagina » Natuur en Milieu » Global cooling: ijstijd voorspeld nu de zon in ‘winterslaap’ gaat
Global cooling: ijstijd voorspeld nu de zon in 'winterslaap' gaat

Global cooling: ijstijd voorspeld nu de zon in ‘winterslaap’ gaat

Wetenschappers zeggen dat het de komende tijd een stuk kouder gaat worden omdat de zonneactiviteit met zo’n 60 procent zal afnemen. Dat meldt de Britse Daily Express.

Volgens Europese onderzoekers krijgen we als gevolg hiervan tussen 2030 en 2040 te maken met een ‘mini-ijstijd’. De bevindingen staan haaks op uitspraken van milieuactivisten, die beweren dat we rond 2030 geconfronteerd worden met een stijgende zeespiegel en overstromingen door het smelten van gletsjers bij de polen.

Professor Valentina Zharkova van de Northumbria University zei tijdens een bijeenkomst in Wales dat onregelmatigheden in de zonnecyclus verantwoordelijk zullen zijn voor weersomstandigheden die sinds de jaren 1600 niet meer zijn waargenomen.

Nieuw model

Tussen 1645 en 1715 daalde de temperatuur op aarde zo snel als gevolg van de afgenomen zonneactiviteit, dat er sprake was van een ijstijd.

Bijna 200 jaar terug stelden wetenschappers voor het eerst vast dat de activiteit van de zon varieert in een cyclus van ongeveer 11 jaar. Geen enkel model kon tot nog toe verklaren waarom de activiteit schommelt. De onderzoekers hebben nu een nieuwe model ontwikkeld dat kan voorspellen wanneer de volgende koude periode zal zijn.

97 procent accuraat

Op basis van de huidige cycli voorspellen ze dat de zonneactiviteit na 2030 tien jaar lang afneemt. Professor Zharkova zei dat twee magnetische golven elkaar rond 2030 opheffen, waardoor het aantal zonnevlekken en zonnevlammen met ongeveer 60 procent zal afnemen.

Met het nieuwe model kunnen voorspellingen worden gedaan die 97 procent accuraat zijn, aldus Zharkova. Milieuactivisten claimen juist dat de temperatuur op aarde de komende tijd zal stijgen tenzij we minder CO2 gaan uitstoten.

[Express]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

geoloog

Geoloog: Aarde stevent af op nieuwe ijstijd

Het klimaat is cyclisch. We naderen het ...

duitse

Duitse politicus pleit voor strenge klimaatlockdowns: ‘Er komt nooit een vaccin tegen CO2’

De mensheid moet – net als gedurende ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x