Buitenland

Diamantvelden Zimbabwe stelselmatig geplunderd

Help mee door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De regering van Zimbabwe heeft voor meer dan anderhalf miljard euro afkomstig uit de mijnen in het oosten van het land gestolen.

De opbrengsten zijn verdwenen in de zakken van de internationale diamanthandelaren, criminelen en naaste medewerkers van president Robert Mugabe.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dat stelt een lid van het Kimberley Process, het orgaan dat toezicht houdt op de internationale diamanthandel. Partnership Africa Canada (PAC) schrijft in een rapport (pdf) dat sprake is van de grootste plundering sinds Cecile Rhodes.

Oppenheimers

Rhodes was een Britse imperialist die zichzelf enorm verrijkte met de natuurlijke grondstoffen van zuidelijk Afrika. Hij was tevens één van de architecten van de geheimzinnige Council on Foreign Relations. In 1888 richtte hij zijn eigen bedrijf op, De Beers Consolidated Mines. Dat bedrijf bezit vandaag de dag vrijwel een wereldmonopolie op diamant.

In de twintigste eeuw is het kartel in handen gekomen van de Oppenheimers, een Duits-joodse dynastie. Het kartel van De Beers heeft zijn monopolie gebruikt om een kunstmatige diamantschaarste op te wekken en zo de prijzen hoog te houden. De Oppenheimers zijn eigenaar van vele duizenden hectare grond in Zimbabwe.

Smokkel

De Marange-diamantmijn, waar zeer veel diamant in de grond zit, wordt sinds 2006 geëxploiteerd. De enorme opbrengsten hadden de Zimbabwaanse economie er met gemak bovenop kunnen helpen, maar in plaats daarvan is het geld weggesluisd.

“Het potentieel van de mijnen wordt overschaduwd door corruptie, smokkel, geweld en verloren kansen,” schrijft het PAC in haar rapport (pdf). “De schaal van de illegale handel is nauwelijks voor te stellen.”

Zimbabwaanse regeringsfunctionarissen ontkennen alle beschuldigingen. Minister van Mijnbouw Obert Mpofu weigert te zeggen hoeveel de regering heeft verdiend met de diamanthandel.

Bron: Nd.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
maria zanders
maria zanders
11 jaren geleden

probeerde jullie link te tweeten moest ik eerst paar woorden weghalen stond op min. Niet ieder zal die moeite nemen.

Ik weet niet hoe t werkt maar let daarop.
Meer kans dat jullie boodschap verspreid wordt. Succes verder

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Oh god dit komt zo verschrikkelijk onverwacht. Dus na eerst het hele land in een economische afgrond te hebben geworpen, daar steelt de socialistische regering van de Mhugabi nu ook nog eens… Wie kon dat verwachten… Eerst het land van voedselexporteur naar hongersnood leiden, want ja het moet nu eenmaal eerlijker, en delen doe je samen. Nu verrijken de leider aldaar zich ook nog eens… Ik kan mij nog een artikel herinneren waar werd geklaagd, over geld dat werd weggezet in belastingparadijsen. Toen werd al verzwegen dat het vooral dit soort figuren zijn die geld daarheen sluisen. Maar wat is het volgende? Misschien wel een Chinese minister-president die in 8 jaar tijd 2 miljard Dollar aan kapitaal heeft opgebouwd?? Socialisten en Communisten; Don´t do as I do, just do as I say… De geschiedenis blijft zich herhalen. Nog even en we kunnen zelfs Max Havelaar of het WWF niet meer vertrouwen. Leuke idealistische clubjes…

Richie
Richie
11 jaren geleden

Wat een onzin zeg hoe kan je van je eigen land plunderen het zijn de engelsen die alles jatten vandaar.

Theo
Theo
11 jaren geleden

@ richie.

Het gaat hier niet om het eigen land plunderen. Het gaat hier om de elite die het land van de mensen plundert om zichzelf ermee te verrijken en de mensen in armoede te laten leven. Het zijn overigens niet de Engelsen die plunderen het is wederom die zelfde elite en onder welke vlag ze dit nu doen Engels, Americaans, Nederlands of wat dan ook doet er niet toe. Wie bepaald dat Diamanten wat waard zijn? dat doen zij! wie bepalen dat het schaars is? dat doen zij! dus hou op met landjes beschuldigen en zie in dat het enkele zijn die van de massa leven. Alleen door collectief de ogen te openen en tegen de concepten waar we in leven in te gaan kunnen we dingen veranderen. Geld en macht zijn zo leeg als een luchtballon en hebben alleen betekenis zolang wij die concepten erkennen. Het is moeilijk maar steeds meer mensen zien in dat het systeem wat opgezet is om ons te beteugelen niet lang meer stand kan houden.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x