Gezondheid

Acht weken meditatie kan hersenen blijvend veranderen

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Neurologen hebben ontdekt dat een meditatietraining van acht weken een blijvend effect op de hersenen kan hebben.

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital en de Universiteit van Boston ondervonden dat de meditatietraining blijvende veranderingen veroorzaakt in de manier waarop het brein emotionele informatie verwerkt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De resultaten van de studie zijn deze maand verschenen in Frontiers in Human Neuroscience. “De amygdala, een deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij emotie, reageerde verschillend op twee soorten meditatietraining die we hebben toegepast,” legde coauteur Gaelle Desbordes uit. “Voor het eerst is aangetoond dat meditatietraining de emotionele verwerking beïnvloedt.”

Stress

Gezonde volwassenen zonder enige vorm van ervaring met meditatie namen deel aan verschillende trainingen of een praatgroep. Er werd aandacht besteed aan mindfulness, waarbij iemand bewust leert omgaan met zijn of haar ademhaling en gemoedstoestand. De deelnemers kwamen daarnaast in aanraking met compassie-meditatie, een vorm van meditatie die gericht is op empathie. De praatgroep vormde de controlegroep. De training duurde in totaal 16 uur, er werd twee uur per week gemediteerd.

Deelnemers die mindfulness beoefenden kregen afbeeldingen te zien van mensen in emotioneel positieve, negatieve of neutrale situaties. Ze vertoonden minder activiteit in de rechter amygdala dan voorheen, wat inhoudt dat ze door de training emotioneel stabieler werden en beter in staat waren om te reageren op stress.

Lijden

De onderzoekers zagen soortgelijke resultaten bij de groep die compassie-meditatie leerde. Bij de deelnemers werd meer activiteit in de amygdala gemeten na het zien van lijden, wat laat zien dat ze door de training meer empathie konden voelen.

Bij de mensen die deelnamen aan de praatgroep werden geen significante veranderingen gemeten. De oorsprong van de meditatievormen die werden toegepast ligt in het boeddhisme.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Martijn1205
Martijn1205
11 jaren geleden

Dat is precies de reden waarvoor ik mediteer en dat is wel nodig in in deze wereld. Ik werk overigens als manager bij een flinke organisatie en ik vind het belangrijk om dicht bij mijn innerlijk te blijven. 🙂

Ronadhi Bodhiasana
Ronadhi Bodhiasana
11 jaren geleden

Wat zijn het toch een knappe jongens van de wetenschap, en daar komen ze nu pas achter? Iets wat al honderden, zo niet duizenden jaren bekend is…nou petje af hoor, en een welgemeend applausje!
Namasté

Chris
Chris
11 jaren geleden

[quote name=”Ronadhi Bodhiasana”]Wat zijn het toch een knappe jongens van de wetenschap, en daar komen ze nu pas achter? Iets wat al honderden, zo niet duizenden jaren bekend is…nou petje af hoor, en een welgemeend applausje!
Namasté[/quote]

denk eerder aan miljarden jaren.

Angel
Angel
11 jaren geleden

Ik zie dit onderzoek niet zo zeer als positief ,buiten dat de elite graag wil weten hoe ze jou kunnen beïnvloeden.
Het is algemeen bekend dat meditatie gezond is om wat voor reden dan ook.Dat ze proberen empathie op te wekken vanuit een positie is het zelfde als het kunnen wegnemen.
Mensen die empathie bezitten zijn gewoon goed opgevoed ,deze eigenschap bezit iedereen,alleen wordt in deze tijd deze nauwelijks nog ontplooid.Wanneer je iets vaak ziet raak je eraan gewend ,je kan er zo wie zo makkelijker mee omgaan dan.Maar wil niet zeggen dat je er geen empathie voor voelt.Ik zelf train mezelf door middel van meditatie wil ik me linker EN rechter hersenhelft trainen ,ik ben een meer rechs denkend persoon ,een gevoelsmens die haar intuïtie volgt ,maar kan ook heel goed strategisch nadenken en mijn empathie tijdelijk verbergen.Tenslotte deze maatschappij is links denkend ,maar alleen omdat deze geïndoctrineerd wordt ,vrije mensen willen ze nu eenmaal niet.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x