Bewustzijn

Dit gebeurt er als je sterft

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat gebeurt er als we sterven? Deze vraag houdt mensen al sinds mensenheugenis bezig en staat centraal in een aantal baanbrekende wetenschappelijke studies.

Op Reddit werd deze vraag gesteld aan mensen die klinisch dood zijn geweest en uiteindelijk weer bij bewustzijn zijn gekomen. Honderden mensen hebben inmiddels gereageerd. Er zijn mensen die niets voelden toen ze dood waren, sommigen zagen licht of kregen contact met een ander persoon of wezen en anderen waren zich bewust van wat er om hen heen gebeurde terwijl ze ‘dood’ waren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hieronder een aantal antwoorden van Reddit-gebruikers:

“Ik onderging een angiogram en keek naar het scherm terwijl ik met de arts sprak. Plotseling ging er een alarm af en raakte iedereen in paniek. Alles werd zwart. Toen ik mijn ogen weer opende hoorde ik een arts zeggen ‘hij is weer terug’. Het voelde uitzonderlijk vredig.”

“Op een dag zakte ik tijdens een presentatie in elkaar. Mijn bloed werd niet meer rondgepompt en ik stopte met ademhalen. Het voelde alsof ik in een eindeloos gat viel terwijl mijn collega’s om hulp riepen. Ik werd gereanimeerd en kan me nog steeds niet herinneren wat er voor en na mijn dood is gebeurd.”

“Na een overdosis heroïne stopte mijn hart met kloppen. Ik zag niets. Het was alsof ik sliep zonder te dromen.”

“Ik zakte in februari 2014 tijdens een vergadering in elkaar en had vijf minuten lang geen hartslag. Ik herinner me alleen nog wat er het uur voor het incident is gebeurd en twee dagen erna, toen ik uit coma werd gehaald.”

“Ik weet nog enigszins wat er tijdens de ambulancerit is gebeurd, maar niet vanuit mijn eigen lichaam. Het was zo vreemd. Het kan een droom zijn geweest, maar ik zag mijn eigen lichaam, zonder hartslag, in de ambulance. Ik herinner me de ambulancebroeder die bij me zat. Hij had mintgroen haar en ik kon zijn naam niet herinneren. Toen ik drie dagen later weer bij kennis was vroeg ik naar hem.”

“Ik stond voor een gigantische muur van licht. De muur strekte zich uit van links, naar rechts en van boven naar beneden, zo ver als ik kon kijken. Het volgende moment werd ik wakker in het ziekenhuis.”

“Ik stond ergens. Om me heen was het mistig en ik zag mijn beste vriend (waar ik ruzie mee had en niet meer mee sprak) uit de mist komen. Hij vertelde me dat ik nog niet kon gaan, dat ik moest blijven proberen en dat hij me weer op aarde zou zien als ik beloofde niet op te geven. Ik stemde toe en werd weer in mijn lichaam gedrukt.”

“Ik zie mezelf in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Ik sta in de ambulance en kijk neer op mezelf en anderen in de ambulance.”

“Ik had hele gedetailleerde herinneringen terwijl ik ‘dood’ was. Geen wit licht, geen overleden familieleden, niemand die me vertelde terug te gaan, maar ik was zeker weten in staat om dingen te zien die ik niet kon zien vanaf de plek waar mijn lichaam lag. Ik herinner me dat ik praatte en boos was omdat niemand me antwoord gaf. Mijn moeder vertelde me dat ik niets had gezegd omdat ik dood was.”

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
gery
gery
8 jaren geleden

Het is dan ook beter om het woord dood te schrappen uit het woordenboek en het woord overgaan te gebruiken. Dood betekent zonder leven en dat kan nooit zijn.

Hawks
Hawks
8 jaren geleden

En daar gaan we weer. Nee, dit gebeurt er niet wanneer je sterft. Dit zijn een aantal ervaringen van mensen die klinisch dood zijn geweest. En dat is wat anders dan sterven.

Ik begrijp best wel dat we het leven zin willen geven, maar kom nu niet aan met te veronderstellen dat ‘bijna dood’ ervaringen, wat feitelijk ‘dus nog levend’ ervaringen zijn, te koppelen aan hoe het zou zijn als je dood bent.
Een goede vriend van me gaat binnenkort sterven. Ik vroeg hem wat hij dacht over hoe het voor hem zou zijn na de dood. Zijn reactie vond ik ontnuchterend: ‘Waarschijnlijk hetzelfde als voor mijn geboorte.’

Waarvan akte…

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

De sterf-ervaringen verschillen hier nogal per individu. Ik kan weinig eenduidigheid ontdekken in uiteenlopende uitspraken van deze ‘stervenden’.

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Ik vind dit helemaal niet interessant. Ik wil me nu alleen nog focussen op het nu. We moeten elkaar zingeving geven, want het systeem neemt de ziel van ons af. Technologie loopt over ons heen. In de trailer van de Black ops 3 draait het al om chips in mensen, waarmee je telepathisch kan communiceren en die tegen robots gaan vechten. Het is nu nog maar een spel, maar we weten dat technologie verder is dan wij denken.

Back to top button
48
0
We lezen graag je reactie!x