Homepagina » Buitenland » “Dit had niemand verwacht”: Poging tot staatsgreep in Turkije, Turkse parlement gebombardeerd
"Dit had niemand verwacht": Poging tot staatsgreep in Turkije, Turkse parlement gebombardeerd

“Dit had niemand verwacht”: Poging tot staatsgreep in Turkije, Turkse parlement gebombardeerd

Bij een poging van een deel van het Turkse leger om de macht in Turkije over te nemen zijn gisteravond en vannacht tenminste 194 mensen omgekomen. Nog eens 1100 mensen raakten gewonden. De meeste slachtoffers zijn burgers. Meer dan 1500 militairen zijn gearresteerd.

Bij het presidentieel paleis in Ankara zijn vannacht bommen afgeworpen. De coupplegers zouden geen gevechtsvliegtuigen meer in handen hebben, maar nog wel helikopters. Eén van de doelwitten was het hoofdkwartier van de Turkse inlichtingendienst. Het gebouw werd onder vuur genomen door legerhelikopters en mannen met machinegeweren.

In Ankara werden tot vanmorgen vroeg geweerschoten gehoord. Bij het hoofdkwartier van het leger in de stad hebben 200 ongewapende militairen zich overgegeven. President Erdogan heeft gezegd dat hij het leger zal zuiveren. Hij heeft een nieuwe opperbevelhebber aangesteld en 29 kolonels en vijf generaals zijn ontslagen.

Geen kleine minderheid

Het Turkse parlement in de hoofdstad werd vanuit de lucht gebombardeerd, meldt persagentschap Anadolu. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven, aldus CNN Turkije. Op beelden is te zien hoe een bom tijdens een parlementszitting ontploft.

Hoewel de regering claimt de controle over het land te hebben, waren er tot zaterdagochtend berichten over schietpartijen en bombardementen in Istanboel en Ankara. Militaire vliegtuigen wierpen rond 05.30 uur Nederlandse tijd nog bommen af in de buurt van het presidentieel paleis in de stad.

De militairen die achter de coup zitten zeggen dat ze geen kleine meerderheid vormen. In een verklaring die werd uitgezonden op tv-zender NTV zeggen ze dat ze de macht in het hele land hebben overgenomen.

Verrast

De staatsgreep is gericht tegen het regime van president Erdogan. Het is ‘een poging om de democratie te herstellen’, zo klinkt het. Erdogan werd aan het begin van de coup naar een geheime locatie gebracht. In een telefonische verklaring zei hij: “We gaan de situatie binnen korte tijd oplossen. Deze coup zal niet succesvol zijn.”

Iedereen die Turkije een beetje volgt, is verrast door de poging van het leger om de macht te grijpen. Dat zegt docent en Turkije-kenner Joost Lagendijk vanuit Istanboel. “Dit is onverwacht,” zei hij. “Voor mij en voor iedereen die Turkije de laatste jaren gevolgd heeft.”

Zelf gepland

De geruchten of theorieën dat het regime de coup zelf gepland zou hebben, gelooft hij niet. “Ik heb die ook gelezen, maar volgens mij hebben Erdogan en de AKP niet zo’n groots opgezette couppoging nodig om alsnog hun zin door te drijven,” zei hij.

Het is niet de eerste keer dat het leger een staatsgreep pleegt in Turkije. In 1960 werd de regering van president Celal Bayar afgezet, in 1971 werd premier Demirel gedwongen om af te treden, in 1980 vond een derde coup plaats en in 1997 werd premier Erbakan verjaagd.

[Nieuwsblad]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
64 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Eindelijk komen de partijen in beweging. Deze coup zal niet de laatste keer zijn…

kees
kees
Reactie op  Arwijn
4 jaren geleden

Wat ook in beweging kwam zijn de Turken hier. Geen goed teken gezien wij er ook massaal zat van zijn, iedereen weet wel dat hij of zij (ow sorry en tegenwoordig ook het) verneukt wordt. Toch kunnen wij ons maar niet verenigen en als dat al gebeurt dan stuurt de gevestigde orde er oproerkraaiers tussen om vervolgens de opstandigen te kunnen stigmatiseren. Maar deze gasten staan er blijkbaar meteen, verenigd en georganiseerd, politie doet niks! Wij gaan zo gigantisch verliezen van hun kolonisatie poging, ook gezien onze “aristocratie” duidelijk aan hun kant staat. Wij kunnen straks geen kant meer op als we te lang wachten. Het wordt tijd voor ons de kop er tegenaan te gooien want dit is een heel duidelijk signaal welke kant het op gaat. Laat de deportaties maar beginnen(slechts de deportaties, niet dat andere) en dan de grenzen dicht.

jos
jos
Reactie op  kees
4 jaren geleden

Moet je als Nederlander een demonsteren zonder dat je toestemming hebt aangevragen en wat doen die turken zonder dat er ingegrepen word demonsteren wat niks ter zaken doet in NL. Dat tot diep in de nacht terwijl er zat mensen zijn die s’morgens moeten werkendie heel de nacht wakker gehouden zijn door deze lui. mag gewoon en is geen probleem maar o wee als de NL dit flikt. Probeer het deze nacht maar eens bv.

Ikke
Ikke
Reactie op  jos
4 jaren geleden

Fijn land zijn we he.
We gaan naar de kl*te

Typhoon
Typhoon
Reactie op  kees
4 jaren geleden

Goede idee kees!

Turkije moet de 3 miljoen vluchtelingen deporteren richting Europa. Met excuus: we kunnen jullie veiligheid niet garanderen! En daarna de grenzen dicht.

Richard
Richard
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Het verleden leert wat er gebeurd met minderheden die zich hier te veel laten gelden.
Pas op!

Richard
Richard
4 jaren geleden

Nu heeft Erdogan ook zijn reichtag.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Richard
4 jaren geleden

Reichstag had die al ! Nu heeft hij ook nog alle moslims achter zich !

rocinante
rocinante
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Wij hebben kernwapens, en ome Putin heeft nog een rekening openstaan in Turkije. Dat had Hitler niet.

Wees maar trots dat uw Grote Lijer Hitler als voorbeeld ziet. U weet hoe het daarmee is afgelopen.

Richard
Richard
Reactie op  rocinante
4 jaren geleden

Dit geeft hem de uitgesproken kans om het leger te zuiveren van hem onwelgevallige elementen en zo alle macht naar zich toe te trekken. In die zin gaat die vergelijking wel op.
En of hem het zelfde lot wacht als zijn grote voorbeeld moeten we maar afwachten.
Ik heb geen glazen bol.

Richard
Richard
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Ik vond het nationalistische vlagvertoon gisteren in Rotterdam heel eng.
Ook het nationalistische taalgebruik.
Vervang het woord Turk voor Ariër, en het woord Koerd voor Jood, dan word je hier al snel een neonazi genoemd.

Richard
Richard
Reactie op  Richard
4 jaren geleden

Beangstigende overeenkomsten met Nazi Duitsland

Als men in het Westen nu nog de beangstigende overeenkomsten met de false flag aanslag op de ‘Reichstag’ en de daarop volgende stapsgewijze machtsovername door Hitlers Nazi´s niet ziet, dan is dat omdat men dat niet wil, of nog erger: omdat men het eigenlijk wel een goed idee vindt dat de Turkse president zich nu definitief als de nieuwe dictator van Europa kan ontpoppen. Tenslotte streeft men in Brussel steeds openlijker naar dezelfde totalitaire macht over alle Europeanen.

Na de brand in de Reichstag duurde het nog ruim 7 jaar voordat Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog ontketende. In de tussentijd werden alle tegenstanders in de politiek, het leger en de samenleving uitgeschakeld, en werden de eerste stappen genomen naar het uitmoorden van de Joden.

http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Erdogan-maakt-5e-colonne-wakker-Turkse-massas-schreeuwen-Allahu-Akbar-in-steden-Europa

rocinante
rocinante
4 jaren geleden

Naar welk spel heb ik zitten kijken?

Zou dit niet door de Turkse geheime dienst in opdracht van erdogan gedaan zijn?

Ik las ergens dat vele jonge rekruten die aan de coup meededen, dachten dat ze aan een grote oefening bezig waren. De reeds vervangen legertop was tegen de coup.

Loki
Loki
Reactie op  rocinante
4 jaren geleden

Heel merkwaardig is wel dat Erdogan net toevallig in het buitenland zat en Yildirim alles op zijn dooie gemak zat te verkondigen.

De democratie, zoals luid verkondigd, is helemaal niet gered, zelfs nog meer afgebroken nu dictator Erdogan weer “back in business” is. Zitten die turken nou te slapen of niet, want alles wordt maar aangepakt wat ook maar een beetje tegen Erdogan is. Verkiezingen zijn gemanipuleerd en hij ging zelfs over lijken om die te winnen. De Ottomaanse sultan brengt zijn volk steeds meer naar de afgrond en een beetje samenhokken met IS is die ook niet vies van.

Allah is het volk schijnbaar niet goed gezind.
Allah had jullie net zo goed oogkleppen kunnen geven.

Wakker worden

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Loki
4 jaren geleden

Turken zijn wakker geworden! Nu jij nog! Open die oogkleppen eens…

rocinante
rocinante
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Meent u dat echt?

Turken lopen massaal als blinden achter een valse profeet aan. Ze negeren massaal het gedachtegoed van Ataturk, om het in te wisselen voor barbarij.

Elk volk krijgt de leider die het verdient, maar moet niet lopen huilen, wanneer het heul slecht afgelopen is.

jos
jos
Reactie op  rocinante
4 jaren geleden
dutchresearcher
dutchresearcher
4 jaren geleden

Ik verwacht dat we hier te maken hebben met een valse vlaggert, en wel omdat:

* Het ging om hooguit 1000 soldaten. In Istanbul waren enkel het vliegveld, 2 bruggen, Taksimplein en nog enkele gebouwen bezet. In Ankara idem. Hooguit 15 gebouwen in totaal. Een serieuze couppoging kan nooit met zo weinig mensen worden uitgevoerd. Je begint geen staatsgreep in de veronderstelling dat deze zal mislukken;
* De legerleiding was wel gegijzeld, maar Erdogan en de premier niet. Hier begin je toch mee, zeker als ze in het land zijn? Het leek me niet zo moeilijk om het land ‘politiek’ te ‘onthoofden’, als de bedoelingen serieus waren;
* Na enkele uren begonnen de eerste militairen zich al terug te trekken van de eerste plaatsen. Dat is wel heel snel. Als je een tweedaagse trektocht maakt, weet je van niks en alles is alweer voorbij;
* Een serieuze couppoging had ook steun kunnen zoeken bij de Koerden en/of Armeniërs, zodat je meteen ook een achterland hebt. Eventueel had je met steun van dit deel van het leger een onafhankelijk Koerdistan kunnen uitroepen en kunnen afdwingen. Dat was zeker het einde van Erdogan geweest;
* Erdogan heeft wel degelijk belang bij een dergelijke gebeurtenis. Hij is democratisch gekozen, net zoals iemand in 1933. Hij is al langer bezig de oppositie de mond keihard te snoeren. Het leger heeft in het verleden vaker ingegrepen in Turkije. Nu kan hij het leger zuiveren (a la Stalin?) en is het gevaar van een ‘echte’ coup geweken.

Ben benieuwd wat de politiek vandaag voor ons in petto heeft, na Nice en Turkije.

ik
ik
Reactie op  dutchresearcher
4 jaren geleden

Je kan zomaar gelijk hebben, ik vond het ook raar dat ze met zo weinig en zo slecht voorbereid waren.

rocinante
rocinante
Reactie op  dutchresearcher
4 jaren geleden

Het leger is al een aantal jaren geleden door erdogan onder handen genomen. Op de sleutelposities zitten erdofielen, dus die gijzeling was voor de bühne.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  dutchresearcher
4 jaren geleden

Inlichtingendienst MIT voorzag dat er een beweging was tot een coup! Coupplegers raakten in paniek en handelden 6 uur eerder dan de geplande 05:00 uur coup waar het land aan het slapen was.

CIA zat erachter als jullie goed opletten:
http://www.theblaze.com/stories/2016/07/16/lt-col-ralph-peters-says-god-bless-those-staging-coup-in-turkey-slams-obama-for-siding-with-islamist-authoritarian/

rocinante
rocinante
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

MIT is mede couppleger, uit opdracht van Erdoham.

CIA ziet alleen maar toe, hoe het leugenachtige Turkije haar ondergang tegemoet gaat.

Joop
Joop
4 jaren geleden

Zelf gepland natuurlijk nu kan Erdogan gelijk zien wie zijn voor en tegenstanders zijn. Deze tegenstanders zullen meteen een kopje kleiner worden gemaakt zodat de kleine man met de grote bek de dictator kan blijven uithangen.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Joop
4 jaren geleden

Een dictator kan de massa niet aansturen zoals in dit geval….

rocinante
rocinante
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Zoekt u eens de beelden van een toespraak van Hitler naar het volk op.

Dus hoezo kan een dictator zijn volk niet ophitsen.

exegese
exegese
4 jaren geleden

False flag in every way. Erdogan die op afstand met zijn mobieltje eventjes orde op zaken stelt. ze moeten echt denken dat we allemaal helemaal geschuffeld zijn om dit te geloven.

helder
helder
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

geshuffeld

Typhoon
Typhoon
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

4G verbinding live op CNN bedoel je zeker? Yip het volk was op die ene commando aan het wachten! Ga op straat en verzet je….

Havana
Havana
4 jaren geleden

Aanslag in Nice ,Staatsgreep in Turkeye ….zien we hier de NWO hun acties opvoeren en is dit nog maar het begin …? Wie weet..

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Havana
4 jaren geleden

ERRATA: Poging tot staatsgreep!

rocinante
rocinante
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Nee, een Reichstagje

only yoU
only yoU
4 jaren geleden

Kan dit voor hem aanleiding zijn naar de absolute macht te grijpen?
Werk voor Turken om hun landgenoten te gaan helpen?

Dacross
Dacross
4 jaren geleden

Turkije kenner Joost Langendijk moet zijn kop uit zijn kont halen en geen zever verhalen ophangen. Als hij niet ziet wat er hier speelt dan zijn zijn boeken ook niet meer waard als het papier waarop het geschreven is. Maar wat verwacht je van een politicus… een coupe plegen met een handje vol zwervers en een paar tanks, dat had echt een kans van slagen ja…Erdogan zit nu nog veel strakker in het zadel. Flinke pr stunt.

Ph
Ph
4 jaren geleden

Hier in België hallucinante taferelen, Turken massaal de straat op, allen voorstanders van de dictator Erdogan.
De gebouwen van de oppositie worden hier massaal aangevallen, politie-combi’s worden met stenen bekogeld en in brand gestoken, maar niemand werd opgepakt. (alleen maar om de boel niet meer te laten escaleren, maar doe dat maar eens als echte Belg, dan word je in elkaar geslagen, peperspray en het waterkanon)

Al die Turken die hier nu massaal de straat zijn opgekomen, dubbele nationaliteit afpakken en terug naar hun land van herkomst sturen….zonder pardon!!
Gezien deze Turken, meestal al de 3de en zelfs 4de generatie, blijkbaar niet geëmigreerd zijn, ze voelen zich dus meer Turk dan Belg.
Belg als ze hier kunnen profiteren, Turk als ze daar een vrouw gaan halen, of Turk om daar een dictator te steunen…die moeten er uit, zonder pardon!!

Ph
Ph
Reactie op  Ph
4 jaren geleden

“blijkbaar niet geëmigreerd zijn”

Moet geïntegreerd zijn.

Ikke
Ikke
Reactie op  Ph
4 jaren geleden

Gelijk er uit schoppen die gasten.
Echt dom volk is het.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Ph
4 jaren geleden

Hoezo je mag toch vreedzaam protesteren?

Ikke
Ikke
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Dat mag niet zonder vergunning in Nederland, je word dan direct opgepakt.
Zie Feyenoordsupportes vorigjaar bij de Kuip.
Je mag ook niet met de auto zonder gordel door de straten rijden met vlaggen en toeteren, en het verkeer hinderen.
Maar die Turken mogen weer alles in ons landje.
En de NOS schakeld over als een stelletje van die stoere eikels de cameraman aanvallen, ik zou dat gewoon helemaal live laten zien zodat de rest van Nederlander ook kan zien wat voor idioten het zijn.

Ph
Ph
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Vreedzaam, politie en combi’s met stenen bekogelen is vreedzaam voor u, ruiten in gooien van de oppositie is vreedzaam voor u, mensen van de oppositie aanvallen is vreedzaam voor u…dan hebt u toch wel een andere definitie dan ik wat vreedzaam betekend.

Het zijn ook in het algemeen jonge Turken, van de 3de 4de generatie die hier gaan amok maken.
Als ik in een ander land ben, 3de 4de generatie, dan heb ik echt banden meer met het land waar mijn overgrootouders vandaan komen, maar wel met het land waar ik geboren ben.

Het is nogmaals een mooi bewijs, dat deze Turken niet willen integreren en dat het politieke integratie beleid heeft gefaald.
Dus stuur ze dan terug van waar ze komen, laat ze daar dan wonen en leven onder een dictatuur.
In de plaats dat ze gaan amok maken in een ander land waar er minder dictatuur heerst.

Trouwens, ga jij in Turkije maar eens betogen tegen en of voor een regering waar uw overgrootouders vandaan komen, je word in een mum van tijd opgepakt en in de bak gegooid, zonder enige vorm en kans op een eerlijk proces.

x

Check Also

canadese

Lid Canadese strijdkrachten roept medesoldaten op het coronavaccin niet te verspreiden: ‘Killervaccin’

Tijdens een protest tegen de coronamaatregelen in ...

desinformatie

‘Pas op voor desinformatie verspreid door wappies als Mark Rutte’

Het Nederlandse leger heeft sinds de corona-uitbraak ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

64
0
We lezen graag je reactie!x