
Bij een poging van een deel van het Turkse leger om de macht in Turkije over te nemen zijn gisteravond en vannacht tenminste 194 mensen omgekomen. Nog eens 1100 mensen raakten gewonden. De meeste slachtoffers zijn burgers. Meer dan 1500 militairen zijn gearresteerd.
Bij het presidentieel paleis in Ankara zijn vannacht bommen afgeworpen. De coupplegers zouden geen gevechtsvliegtuigen meer in handen hebben, maar nog wel helikopters. Eén van de doelwitten was het hoofdkwartier van de Turkse inlichtingendienst. Het gebouw werd onder vuur genomen door legerhelikopters en mannen met machinegeweren.
In Ankara werden tot vanmorgen vroeg geweerschoten gehoord. Bij het hoofdkwartier van het leger in de stad hebben 200 ongewapende militairen zich overgegeven. President Erdogan heeft gezegd dat hij het leger zal zuiveren. Hij heeft een nieuwe opperbevelhebber aangesteld en 29 kolonels en vijf generaals zijn ontslagen.
Geen kleine minderheid
Het Turkse parlement in de hoofdstad werd vanuit de lucht gebombardeerd, meldt persagentschap Anadolu. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven, aldus CNN Turkije. Op beelden is te zien hoe een bom tijdens een parlementszitting ontploft.
Hoewel de regering claimt de controle over het land te hebben, waren er tot zaterdagochtend berichten over schietpartijen en bombardementen in Istanboel en Ankara. Militaire vliegtuigen wierpen rond 05.30 uur Nederlandse tijd nog bommen af in de buurt van het presidentieel paleis in de stad.
De militairen die achter de coup zitten zeggen dat ze geen kleine meerderheid vormen. In een verklaring die werd uitgezonden op tv-zender NTV zeggen ze dat ze de macht in het hele land hebben overgenomen.
Verrast
De staatsgreep is gericht tegen het regime van president Erdogan. Het is ‘een poging om de democratie te herstellen’, zo klinkt het. Erdogan werd aan het begin van de coup naar een geheime locatie gebracht. In een telefonische verklaring zei hij: “We gaan de situatie binnen korte tijd oplossen. Deze coup zal niet succesvol zijn.”
Iedereen die Turkije een beetje volgt, is verrast door de poging van het leger om de macht te grijpen. Dat zegt docent en Turkije-kenner Joost Lagendijk vanuit Istanboel. “Dit is onverwacht,” zei hij. “Voor mij en voor iedereen die Turkije de laatste jaren gevolgd heeft.”
Zelf gepland
De geruchten of theorieën dat het regime de coup zelf gepland zou hebben, gelooft hij niet. “Ik heb die ook gelezen, maar volgens mij hebben Erdogan en de AKP niet zo’n groots opgezette couppoging nodig om alsnog hun zin door te drijven,” zei hij.
Het is niet de eerste keer dat het leger een staatsgreep pleegt in Turkije. In 1960 werd de regering van president Celal Bayar afgezet, in 1971 werd premier Demirel gedwongen om af te treden, in 1980 vond een derde coup plaats en in 1997 werd premier Erbakan verjaagd.
Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld
Chili: van ‘wereldkampioen vaccineren’ tot besmettingshaard
Medische apartheid: Britse gezondheidsminister hint op voortrekken gevaccineerden
Boek over complottheorieën rond de Rothschilds al na enkele maanden uit de handel. Hier was het allemaal om te doen
4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’
Schaduw van het Westen zit achter alle terreurgroepen, ook IS. Turkse president haalt fel uit
Mysterieuze piramide ontdekt in oude Mayatempel in Mexico
Sri Lanka in ban van rode regen en mysterieuze lichten (video)
Kijk: VVD’er reageert hoofdschuddend op bulderspeech Marcel de Graaff in EU-parlement