Buitenland

“Dit had niemand verwacht”: Poging tot staatsgreep in Turkije, Turkse parlement gebombardeerd

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij een poging van een deel van het Turkse leger om de macht in Turkije over te nemen zijn gisteravond en vannacht tenminste 194 mensen omgekomen. Nog eens 1100 mensen raakten gewonden. De meeste slachtoffers zijn burgers. Meer dan 1500 militairen zijn gearresteerd.

Bij het presidentieel paleis in Ankara zijn vannacht bommen afgeworpen. De coupplegers zouden geen gevechtsvliegtuigen meer in handen hebben, maar nog wel helikopters. Eén van de doelwitten was het hoofdkwartier van de Turkse inlichtingendienst. Het gebouw werd onder vuur genomen door legerhelikopters en mannen met machinegeweren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

In Ankara werden tot vanmorgen vroeg geweerschoten gehoord. Bij het hoofdkwartier van het leger in de stad hebben 200 ongewapende militairen zich overgegeven. President Erdogan heeft gezegd dat hij het leger zal zuiveren. Hij heeft een nieuwe opperbevelhebber aangesteld en 29 kolonels en vijf generaals zijn ontslagen.

Geen kleine minderheid

Het Turkse parlement in de hoofdstad werd vanuit de lucht gebombardeerd, meldt persagentschap Anadolu. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven, aldus CNN Turkije. Op beelden is te zien hoe een bom tijdens een parlementszitting ontploft.

Hoewel de regering claimt de controle over het land te hebben, waren er tot zaterdagochtend berichten over schietpartijen en bombardementen in Istanboel en Ankara. Militaire vliegtuigen wierpen rond 05.30 uur Nederlandse tijd nog bommen af in de buurt van het presidentieel paleis in de stad.

De militairen die achter de coup zitten zeggen dat ze geen kleine meerderheid vormen. In een verklaring die werd uitgezonden op tv-zender NTV zeggen ze dat ze de macht in het hele land hebben overgenomen.

Verrast

De staatsgreep is gericht tegen het regime van president Erdogan. Het is ‘een poging om de democratie te herstellen’, zo klinkt het. Erdogan werd aan het begin van de coup naar een geheime locatie gebracht. In een telefonische verklaring zei hij: “We gaan de situatie binnen korte tijd oplossen. Deze coup zal niet succesvol zijn.”

Iedereen die Turkije een beetje volgt, is verrast door de poging van het leger om de macht te grijpen. Dat zegt docent en Turkije-kenner Joost Lagendijk vanuit Istanboel. “Dit is onverwacht,” zei hij. “Voor mij en voor iedereen die Turkije de laatste jaren gevolgd heeft.”

Zelf gepland

De geruchten of theorieën dat het regime de coup zelf gepland zou hebben, gelooft hij niet. “Ik heb die ook gelezen, maar volgens mij hebben Erdogan en de AKP niet zo’n groots opgezette couppoging nodig om alsnog hun zin door te drijven,” zei hij.

Het is niet de eerste keer dat het leger een staatsgreep pleegt in Turkije. In 1960 werd de regering van president Celal Bayar afgezet, in 1971 werd premier Demirel gedwongen om af te treden, in 1980 vond een derde coup plaats en in 1997 werd premier Erbakan verjaagd.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

64 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Eindelijk komen de partijen in beweging. Deze coup zal niet de laatste keer zijn…

Richard
Richard
8 jaren geleden

Nu heeft Erdogan ook zijn reichtag.

rocinante
rocinante
8 jaren geleden

Naar welk spel heb ik zitten kijken?

Zou dit niet door de Turkse geheime dienst in opdracht van erdogan gedaan zijn?

Ik las ergens dat vele jonge rekruten die aan de coup meededen, dachten dat ze aan een grote oefening bezig waren. De reeds vervangen legertop was tegen de coup.

dutchresearcher
dutchresearcher
8 jaren geleden

Ik verwacht dat we hier te maken hebben met een valse vlaggert, en wel omdat:

* Het ging om hooguit 1000 soldaten. In Istanbul waren enkel het vliegveld, 2 bruggen, Taksimplein en nog enkele gebouwen bezet. In Ankara idem. Hooguit 15 gebouwen in totaal. Een serieuze couppoging kan nooit met zo weinig mensen worden uitgevoerd. Je begint geen staatsgreep in de veronderstelling dat deze zal mislukken;
* De legerleiding was wel gegijzeld, maar Erdogan en de premier niet. Hier begin je toch mee, zeker als ze in het land zijn? Het leek me niet zo moeilijk om het land ‘politiek’ te ‘onthoofden’, als de bedoelingen serieus waren;
* Na enkele uren begonnen de eerste militairen zich al terug te trekken van de eerste plaatsen. Dat is wel heel snel. Als je een tweedaagse trektocht maakt, weet je van niks en alles is alweer voorbij;
* Een serieuze couppoging had ook steun kunnen zoeken bij de Koerden en/of Armeniërs, zodat je meteen ook een achterland hebt. Eventueel had je met steun van dit deel van het leger een onafhankelijk Koerdistan kunnen uitroepen en kunnen afdwingen. Dat was zeker het einde van Erdogan geweest;
* Erdogan heeft wel degelijk belang bij een dergelijke gebeurtenis. Hij is democratisch gekozen, net zoals iemand in 1933. Hij is al langer bezig de oppositie de mond keihard te snoeren. Het leger heeft in het verleden vaker ingegrepen in Turkije. Nu kan hij het leger zuiveren (a la Stalin?) en is het gevaar van een ‘echte’ coup geweken.

Ben benieuwd wat de politiek vandaag voor ons in petto heeft, na Nice en Turkije.

Back to top button
64
0
We lezen graag je reactie!x