Financieel

Het euro-experiment is mislukt. Waarom de eenheidsmunt schadelijk voor ons is (terug naar de gulden?)

Help anderen door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dat het euro-experiment is mislukt is een understatement. Dat zei onafhankelijk euro-onderzoeker André ten Dam in gesprek met TPOok.nl.

Hij merkte op dat de economieën van de eurolanden veel te verschillend zijn en dat die verschillen niet kleiner maar juist groter worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

“Zo is de eenheidsmunt niet profijtelijk maar juist schadelijk, voor ieder euroland,” klonk het.

Beter presteren

In Nederland is de koopkracht sinds de invoering van de euro bijvoorbeeld nauwelijks tot niet verbeterd en zijn voedselbanken als paddenstoelen uit de grond geschoten, merkte Ten Dam op.

Volgens hem hebben de nadelen van de eenheidseuro de voordelen meer dan ruimschoots overvleugeld.

Ten Dam wees erop dat juist landen die de euro níet hebben, beter presteren. Kijk maar naar de Scandinavische landen, maar ook Zwitserland en Engeland.

Gezichtsverlies

Op de vraag waarom we dan nog steeds blijven doormodderen met de euro, antwoordde hij dat gezichtsverlies een belangrijke rol speelt.

“Daardoor wordt een open, objectief debat over de euro al jarenlang geblokkeerd,” zei hij.

Gulden

Daarnaast is er in de politiek een ernstig gebrek aan expertise, aldus Van Dam.

Hij noemde als alternatief voor de euro het (her)introduceren van de nationale munten, in ons geval de gulden, en op basis daarvan een nieuw Europees wisselkoersstelsel vormen.

[TPOok]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rikk
Rikk
4 jaren geleden

Het is voor de zuidelijke landen ook veel beter om de munt te devalueren. Ze kunnen daardoor goedkoper exporteren en voor de basisbehoeften zijn de meeste zuidelijke landen niet (al te) afhankelijk van import.
Via regelgeving kunnen ze voorkomen dat “een land in de uitverkoop gaat” zodat noordelijke EU landen (of b.v. China) geen kans hebben.

Morgen opheffen de Euro en terug naar de Lire, Peseta en Franc. Daar worden mensen in die landen veel gelukkiger van. Nog gelukkiger zou iedereen worden bij verandering van economisch systeem c.q. andere verdeling van de welvaart, niet langer op basis van de noemer arbeid want dat is erg achterhaald.

JanB
JanB
4 jaren geleden

Niet alleen de EURO is mislukt ook de EU instituties zijn mislukt. Philips wist het al in 1994, als je te groot wordt moet je “organiseren in cellen”.

Terug naar een Europa platform waar bepaalde projecten gezamenlijk worden opgepakt met die landen die een project (haar doelstellingen, projectaanpak, financiering en overige middelen en maximale duur van het project) onderschrijven. Bijvoorbeeld:
– Projecten over veiligheid
– Projecten over migratie
– Projecten over handelsakkoorden
– Project over structurele wijzigingen economisch systeem

Dan kan het EU parlement, alle gebouwen en verhuiscircussen, de commissie etcetera…. naar huis en daar zinnig werk gaan verzetten voor een normaal salaris.

Eksegese
Eksegese
4 jaren geleden

Mensen mensen mensen, de EU is een plan waar al honderden jaren aan gewerkt wordt en welvaart en welstand voor het volk hoort alles behalve bij de doelstelling ervan. Machthebbers willen alle kanten op behalve de onze, houdt dat maar in gedachten. Als we iets willen veranderen moeten we ze op alle mogelijke manieren dwarsbomen en zeker niet stemmen op eurofielen.

Erde
Erde
4 jaren geleden

De euro is wel een heel goed middel om de greep op het volk te verstevigen door de welvaart van hen weg te houden. Vroeger was het veel gemakkelijker om zelfstandig je weg naar boven te timmeren. Tegenwoordig stroomt het geld alleen maar naar de hebbers en van elke verdiende euro pakken zij er 60 cent van af. Had je vroeger een kapitaaltje van 2000 gulden dan kon je een handeltje beginnen. Nu kom je met pakweg 850 euro niet heel erg ver.
Als ik vroeger met 100 gulden ging stappen dan had ik een geweldige avond en kon zelfs een paar rondjes weggeven. Ga vandaag maar eens naar de kroeg met 50 euro. Dan ben je om 11 uur ’s avonds platzak en nuchter weer thuis.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x