Homepagina » Financieel » Het euro-experiment is mislukt. Waarom de eenheidsmunt schadelijk voor ons is (terug naar de gulden?)
Het euro-experiment is mislukt. Waarom de eenheidsmunt schadelijk voor ons is (terug naar de gulden?)

Het euro-experiment is mislukt. Waarom de eenheidsmunt schadelijk voor ons is (terug naar de gulden?)

Dat het euro-experiment is mislukt is een understatement. Dat zei onafhankelijk euro-onderzoeker André ten Dam in gesprek met TPOok.nl.

Hij merkte op dat de economieën van de eurolanden veel te verschillend zijn en dat die verschillen niet kleiner maar juist groter worden.

“Zo is de eenheidsmunt niet profijtelijk maar juist schadelijk, voor ieder euroland,” klonk het.

Beter presteren

In Nederland is de koopkracht sinds de invoering van de euro bijvoorbeeld nauwelijks tot niet verbeterd en zijn voedselbanken als paddenstoelen uit de grond geschoten, merkte Ten Dam op.

Volgens hem hebben de nadelen van de eenheidseuro de voordelen meer dan ruimschoots overvleugeld.

Ten Dam wees erop dat juist landen die de euro níet hebben, beter presteren. Kijk maar naar de Scandinavische landen, maar ook Zwitserland en Engeland.

Gezichtsverlies

Op de vraag waarom we dan nog steeds blijven doormodderen met de euro, antwoordde hij dat gezichtsverlies een belangrijke rol speelt.

“Daardoor wordt een open, objectief debat over de euro al jarenlang geblokkeerd,” zei hij.

Gulden

Daarnaast is er in de politiek een ernstig gebrek aan expertise, aldus Van Dam.

Hij noemde als alternatief voor de euro het (her)introduceren van de nationale munten, in ons geval de gulden, en op basis daarvan een nieuw Europees wisselkoersstelsel vormen.

[TPOok]


Vond je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Het is voor de zuidelijke landen ook veel beter om de munt te devalueren. Ze kunnen daardoor goedkoper exporteren en voor de basisbehoeften zijn de meeste zuidelijke landen niet (al te) afhankelijk van import.
  Via regelgeving kunnen ze voorkomen dat “een land in de uitverkoop gaat” zodat noordelijke EU landen (of b.v. China) geen kans hebben.

  Morgen opheffen de Euro en terug naar de Lire, Peseta en Franc. Daar worden mensen in die landen veel gelukkiger van. Nog gelukkiger zou iedereen worden bij verandering van economisch systeem c.q. andere verdeling van de welvaart, niet langer op basis van de noemer arbeid want dat is erg achterhaald.

  22 likes
  • En niet te vergeten: De schulden van deze landen worden daardoor snel minder waard.

   Het zal nog wel “een dingetje” worden om “de schulden” te verdelen bij opheffen van de muntunie.
   NL zal wel weer water bij de wijn doen net als indertijd met de rekenfactor 2,20371.

   17 likes
   • Als je Stemt mag je NIET meer zeuren!
    Door te stemmen legitimeer je de niet democratische EU instituties en geef je juist je macht uit handen.

    Die hele politieke bende moet eens bedenken waarom de opkomst al lange tijd niet groter is dan 40%. En dan niet gaan zeggen dat het de bevolking niet interesseert, ze te lui zijn of niet snappen hoe belangrijk de EU wel niet is.
    Bij een opkomst weer kleiner dan 50% zou het sieren als de EU instituties zichzelf zo snel mogelijk opheffen. Hoeveel referenda zijn er nog nodig?
    Ces’t ca.

    6 likes
    • Bij niet stemmen worden de niet stemmers toch mee geteld ,maak u stem ongeldig teken een smilie of iets anders .Dan kan de stem niet mee geteld worden en het geeft een echte bootschap af namelijk eu parlement ongeldig.
     Mvrg,Marcel

     3 likes
     • De boodschap is al lang duidelijk, meer dan 60% heeft helemaal NIETS met de EU en ook referenda tonen dat aan. Maar zitten blijven doen ze tot de laatste snik.

      5 likes
     • Hahaha, zou er iemand zijn die deze uitslag geloofd? Ze hebben het niet aangedurfd om het opkomstpercentage nog veel verder te verhogen.

      Je hoort ook niemand over het feit dat een opkomst veel kleiner dan 50% eigenlijk tot opheffing hoort te leiden.

      3 likes
     • Strijdervoorvrijheid

      Hele wijken in mijn dorp hebben gewoon geen stempas ontvangen, je kunt van mij aannemen dat dit gewoon landelijk geschied is.dus de opkomst is niet laag maar de opkomst is gewoon beïnvloed.

      3 likes
     • Als er op 100 mensen 5 mensen het bestuur vormen maar 80 mensen draaien zich om en lopen weg.
      Wat zou er dan gebeuren?

      2 likes
     • bij niet stemmen, worden de niet stemmers niet meegeteld… dat kan toch ook niet? bij een ongeldige stem, ben je het eens met deze vorm van democratie, en geef je de stem alsnog weg….. zolang er nog steeds een opkomst is, hoe laag dan ook, zal er altijd een verdeling zijn.
      en daar zal de linkse elite altijd de mensen die niet komen lui noemen

      1 likes
    • @marcel koningen,

     Wie zijn stem aan een ander geeft kan zelf niet meer praten. En zo werkt het macht systeem. Mensen gebruiken de stem niet om van zichzelf te laten horen maar geeft hun stem aan corrupte figuren die de mens liever kwijt dan rijk zijn. Als je op dat soort gaaies stemt DAN moet je niet gaan zeuren wanneer je inkomen steeds minder besteedbaar is en je steeds meer andere problemen krijgt. Als je een keer op straat komt te staan omdat je op die manier de schulden in gejaagd wordt heb je er zelf je goedkeuring aan gegeven.

     1 likes
 2. Niet alleen de EURO is mislukt ook de EU instituties zijn mislukt. Philips wist het al in 1994, als je te groot wordt moet je “organiseren in cellen”.

  Terug naar een Europa platform waar bepaalde projecten gezamenlijk worden opgepakt met die landen die een project (haar doelstellingen, projectaanpak, financiering en overige middelen en maximale duur van het project) onderschrijven. Bijvoorbeeld:
  – Projecten over veiligheid
  – Projecten over migratie
  – Projecten over handelsakkoorden
  – Project over structurele wijzigingen economisch systeem

  Dan kan het EU parlement, alle gebouwen en verhuiscircussen, de commissie etcetera…. naar huis en daar zinnig werk gaan verzetten voor een normaal salaris.

  25 likes
 3. Mensen mensen mensen, de EU is een plan waar al honderden jaren aan gewerkt wordt en welvaart en welstand voor het volk hoort alles behalve bij de doelstelling ervan. Machthebbers willen alle kanten op behalve de onze, houdt dat maar in gedachten. Als we iets willen veranderen moeten we ze op alle mogelijke manieren dwarsbomen en zeker niet stemmen op eurofielen.

  21 likes
 4. De euro is wel een heel goed middel om de greep op het volk te verstevigen door de welvaart van hen weg te houden. Vroeger was het veel gemakkelijker om zelfstandig je weg naar boven te timmeren. Tegenwoordig stroomt het geld alleen maar naar de hebbers en van elke verdiende euro pakken zij er 60 cent van af. Had je vroeger een kapitaaltje van 2000 gulden dan kon je een handeltje beginnen. Nu kom je met pakweg 850 euro niet heel erg ver.
  Als ik vroeger met 100 gulden ging stappen dan had ik een geweldige avond en kon zelfs een paar rondjes weggeven. Ga vandaag maar eens naar de kroeg met 50 euro. Dan ben je om 11 uur ‘s avonds platzak en nuchter weer thuis.

  7 likes
  • Strijdervoorvrijheid

   Ja de komst van de euro heeft gewoon 60% van de mensen hun eigen vermogen afgepakt. Zowel van de arme als de rijke mensen.

   7 likes
   • Hier in Portugal kost een biertje 1,20. Een maaltijd in een restaurant vanaf 4.50, en 5 liter wijn ongeveer 5.50. En komkommers hebben hier allemaal een andere maat en vorm.

    4 likes
 5. Blijf erbij:

  -Uit de EU
  -Gulden terug
  -Ziekenfonds terug
  -Privatisering terug draaien.

  17 likes
 6. Ja joh, laten we de Gulden terug halen,
  Straks 15 gulden betalen voor 3 lullige glaasjes bier….

  4 likes
 7. Hij noemde als alternatief voor de euro het (her)introduceren van de nationale munten, in ons geval de gulden, en op basis daarvan een nieuw Europees wisselkoersstelsel vormen.

  ZO LANG ER GEEN NATIONALE/ EUROPESE MUNT RENTEVRIJ WORDT GECREËERD VERANDERT ER TOTAAL NIETS!

  Kijk naar de geschiedenis. De enige die in de afgelopen eeuw brutaal genoeg was om in Europa een eigen, rentevrije munt in het leven te roepen is de meest gedemoniseerde mens in de geschiedenis van de mensheid. Binnen 4 jaar was het land van één van de armsten naar één van de rijkste ter wereld geworden. Miljoenen mensen waren weer aan het werk, ondanks een wereldwijde economische depressie en ondanks een internationaal boycot tegen dat land.

  Als EERSTE introduceerde dat land:

  – Dierwetgevingen
  – Anti rook lobby
  – 40-uren werkweek
  – Vakantiedagen
  – Ziekenfonds
  – Natuurbescherming
  – Afschaffing (woeker)rente

  Verdere punten…

  – Het moet de voornaamste plicht van iedere staatsburger zijn, zich met lichaam en geest bij de arbeid in te zetten. De activiteiten van het individu mogen niet in strijd zijn met de belangen van de gemeenschap, maar moeten binnen het kader van de gemeenschap ten goede komen aan het algemeen welzijn

  – Wij eisen dat de staat als haar voornaamste taak zal beschouwen de industrie te stimuleren en het levenspeil van de staatsburgers te verhogen. Als het niet mogelijk is de gehele bevolking van de staat te voeden, moeten buitenlanders (niet-staatsburgers) het rijk verlaten.

  – Wij eisen op grote schaal uitbreiding van de ouderdomsvoorzieningen.

  – Wij eisen het scheppen en het in stand houden van een gezonde middenstand, de onmiddellijke overname door de staat van alle groothandelsondernemingen, het verhuren daarvan voor een laag bedrag aan kleinhandelaren en verder dat alle leveranciers aan de staat, de districten en de plaatselijke overheden met de uiterste consideratie zullen worden behandeld.

  – Om iedere bekwame en ijverige landgenoot in de gelegenheid te stellen hoger onderwijs te volgen en aldus carrière te maken, moet de staat een grondige hervorming van het nationale onderwijssysteem overwegen. Het leerplan in alle scholen moet worden aangepast aan de noden van het praktische leven. Staatsburgerkunde in dienst van de volksgemeenschap moet een verplicht lesvak worden op de scholen. Kinderen van arme ouders moeten onderwijs kunnen volgen op kosten van de staat.

  – De staat moet het gezondheidspeil van het land trachten te verhogen door moeders en kinderen te beschermen, kinderarbeid te verbieden, de lichamelijke prestatievermogens op te voeren door het wettelijk verplicht stellen van gymnastiek en sport en door uitgebreide steun aan verenigingen die zich inzetten voor de lichamelijke ontwikkeling van de jeugd.

  – Wij eisen vrijheid voor alle godsdienstige stromingen binnen de staat, voor zover ze deze niet in gevaar – brengen en de morele gevoelens van dit land niet kwetsen. De partij als zodanig hangt het positieve christendom aan, maar bindt zich op geloofsgebied niet aan een bepaalde kerk. Wij zijn ervan overtuigd dat een langdurige genezing van ons volk enkel van binnenuit kan groeien vanuit het basisprincipe: het belang van de gemeenschap boven het eigenbelang.

  – Alleen zij die tot dit land behoren kunnen staatsburgers worden, ongeacht hun geloof. Sommigen kunnen derhalve geen deel uitmaken van de natie.

  – Een ieder die geen staatsburger is mag in dit land alleen als gast verblijven en moet worden beschouwd als ondergeschikt aan buitenlandse wetten.

  – Het recht om over de leiding en de wetten van de staat te beslissen is alleen aan staatsburgers voorbehouden. Wij eisen derhalve dat in alle officiële functies, van welke aard ook, zowel bij de rijksoverheid als in de provincies en de plaatselijke overheden, uitsluitend staatsburgers worden benoemd. Wij verzetten ons tegen de corrupte gewoonte van het parlement om ambtenaren slechts met het oog om partijbelangen te benoemen, zonder rekening te houden met karakter of bekwaamheden.

  https://www.youtube.com/watch?v=0WxRsBpiW5g

  9 likes
 8. nazi propaganda? echt???

  1 likes
  • @René,

   Wat jij propaganda noemt, is in werkelijkheid totaal anders, net als dat de geschiedenis totaal anders is dan dat wij vanaf kinds af aan voorgeschoteld ofwel door onze strot geduwd krijgen.

   Kun je, net als Rutte en die hele zionistische kliek, echt niet verder komen dan oneliners, zonder verder na te denken en zonder verder te kijken dan je neus lang is?

   Wanneer de overheid meer geld spendeert dan dat zij verzamelt middels belastingen (begrotingstekort),
   moet het een toevlucht nemen tot lenen. Het kan lenen door obligaties te verkopen aan beleggers of aan buitenlandse overheden.
   Maar wanneer overheden lenen van een particuliere centrale bank, creëert deze particuliere bank feitelijk nieuw geld “uit het niets” en leent het vervolgens tegen rente uit aan de overheid. De injectie van nieuw geld in de economie heeft als effect dat de waarde van bestaand geld wordt verlaagd (inflatie) . De overheid moet dan haar burgers hoger belasten om de leningen (Obligaties) aan de Centrale Bank terug te betalen, vermeerderd met rente over rente over rente over rente etc.

   Als de overheid simpelweg haar eigen schuldenvrije valuta zou creëren om haar rekeningen te dekken, zou er nog steeds een inflatie-effect kunnen zijn, maar de overheid zou geen schulden dragen, en daarom hoeft zij haar mensen niet extra te belasten om hoofdsom plus rente (over rente over rente over rente, etc.) aan de centrale bank te betalen.

   Het heeft geen zin dat een regering rente over rente over rente over rente, etc. betaalt aan een centrale bank voor nieuwe valuta wanneer het eenvoudig de valuta zelf kan maken, rentevrij!

   “Already in 1935 Britain offered to abandon World War II if Germany agreed to go back onto the Gold Standard and re-introduce interest rates”J. Creach Scott

   4 likes
  • Kijk hier eens naar:
   Adolf Hitler-The Greatest Story Never Told (Full 6 hours)
   https://www.liveleak.com/view?t=eaf_1382262528
   Veranderd misschien jou kijk op de geschiedenis.

   2 likes
 9. Wij zijn met z’n allen bedonderd door de invoering van de Euro, iedereen weet dat maar niemand doet er wat aan. Diverse Europese landen staan aan de afgrond en wij maar betalen. Al onze pensioengelden zijn allang verdampt in Brussel. Gewoon lekker niets doen, alles maar geloven, te dom voor woorden. Mensen hebben hun stem gister niet gebruikt en zullen dus nu wederom 4 jaar op de blaren moeten zitten. PvdA zal enorme aantallen kanslozen naar binnen gaan loodsen en u als belasting betaler draait daarvoor op. Succes de komende 4 jaar.

  4 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

EU

Kijk hier: Vicevoorzitter Italiaanse Kamer is het zat en haalt EU-vlag weg

Italië is zwaar getroffen door het coronavirus. ...

verhofstadt

Ronald Plasterk sloopt Guy Verhofstadt: ‘U hebt Brexit veroorzaakt!’

Oud-minister Ronald Plasterk heeft op Twitter hard ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.