Gezondheid

Dit is de reden waarom witbrood je depressief maakt

Help ons door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het eten van veel witbrood, witte bloem en suiker is bij oudere vrouwen gelinkt aan depressie, zo blijkt uit een studie van de Columbia University die is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Als je daarentegen veel hele granen en groenten eet, neemt het risico af.

In Nederland lijdt grofweg vijf procent van de mensen aan een depressie, de benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Als aan een aantal criteria wordt voldaan, spreekt men van een klinische depressie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Dieet kan depressie voorkomen en behandelen

Bewerkte koolhydraten zoals witte bloem en witte rijst bevatten relatief weinig vezels en veel suikers. Ze bevatten daarnaast weinig voedingsstoffen en scoren hoog op de glycemische index (GI), een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel.

Wetenschappers verzamelden gegevens van meer dan 70.000 postmenopauzale vrouwen. Ze keken vervolgens naar de soorten koolhydraten die werden geconsumeerd en gevallen van depressie.

Ze ontdekten dat een hogere consumptie van suiker en bewerkte granen leidde tot een hoger risico op depressie. Vrouwen die meer vezels, hele granen, groenten en fruit aten liepen minder kans op depressie.

“Dit suggereert dat veranderingen in het eetpatroon kunnen dienen als behandeling en preventieve maatregel tegen depressie,” zei hoofdonderzoeker James Gangwisch.

Oorzaak en gevolg?

Als mogelijke verklaring voor deze connectie noemen de onderzoekers de piek in de bloedsuikerspiegel die dergelijk voedsel veroorzaakt. Die leidt tot de aanmaak van insuline, wat vervolgens weer kan leiden tot stemmingswisselingen, vermoeidheid en depressie.

Een dieet dat rijk is aan suiker en bewerkte granen wordt bovendien geassocieerd met een hoger risico op ontsteking en cardiovasculaire ziektes, die ook weer depressie kunnen uitlokken. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Newswise]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x