Homepagina » Gezondheid » Dit is de reden waarom witbrood je depressief maakt
Dit is de reden waarom witbrood je depressief maakt

Dit is de reden waarom witbrood je depressief maakt

Het eten van veel witbrood, witte bloem en suiker is bij oudere vrouwen gelinkt aan depressie, zo blijkt uit een studie van de Columbia University die is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Als je daarentegen veel hele granen en groenten eet, neemt het risico af.

In Nederland lijdt grofweg vijf procent van de mensen aan een depressie, de benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Als aan een aantal criteria wordt voldaan, spreekt men van een klinische depressie.

Dieet kan depressie voorkomen en behandelen

Bewerkte koolhydraten zoals witte bloem en witte rijst bevatten relatief weinig vezels en veel suikers. Ze bevatten daarnaast weinig voedingsstoffen en scoren hoog op de glycemische index (GI), een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel.

Wetenschappers verzamelden gegevens van meer dan 70.000 postmenopauzale vrouwen. Ze keken vervolgens naar de soorten koolhydraten die werden geconsumeerd en gevallen van depressie.

Ze ontdekten dat een hogere consumptie van suiker en bewerkte granen leidde tot een hoger risico op depressie. Vrouwen die meer vezels, hele granen, groenten en fruit aten liepen minder kans op depressie.

“Dit suggereert dat veranderingen in het eetpatroon kunnen dienen als behandeling en preventieve maatregel tegen depressie,” zei hoofdonderzoeker James Gangwisch.

Oorzaak en gevolg?

Als mogelijke verklaring voor deze connectie noemen de onderzoekers de piek in de bloedsuikerspiegel die dergelijk voedsel veroorzaakt. Die leidt tot de aanmaak van insuline, wat vervolgens weer kan leiden tot stemmingswisselingen, vermoeidheid en depressie.

Een dieet dat rijk is aan suiker en bewerkte granen wordt bovendien geassocieerd met een hoger risico op ontsteking en cardiovasculaire ziektes, die ook weer depressie kunnen uitlokken. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Newswise]


Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

Sinds vorige maand schrijven huisartsen in Schotland ...

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...